Eva Erbenius. Foto: Maja Borg

”Jag är ett stort Linde-fan och spelar gärna i Lindesberg”

Hon hade tänkt sig att bli lärare – som föräldrarna och tidigare släktingar. Men efter en termin och två veckor på Lärarhögskolan i Linköping, så hoppade hon av. Möt Eva Erbenius: Lindeskole-eleven som blev tonsättare.
– Jag förstod att det här var inget för mig, när jag för tredje gången fick lära mig hur man använder ”a” och ”an” i engelskan, säger Eva Erbenius.

R1:3 hette klassen hon började i på Lindeskolan hösten 1965 – ett år tidigare, för hon ”ville inte ha barnvakt”. Hon tillhörde de sista riktiga studenterna, när hon gick ut tre år senare 1968. Ett märkesår med studentuppror och kårhus-ockupation, något som hon inte märkte ett dugg av i Lindesberg. Men avhoppet från mellanstadielärarutbildningen var uppror nog i en familj där pappa var lärare liksom hans pappa före honom, pappa sjöng i kyrkan och mamma var kyrkvärd hemma i kyrkan i Spannarboda.

– Mamma var så arg och trodde jag skulle bli en misslyckad soffliggare, säger Eva Erbenius.

Hon minns vad hon tyckte, när hon flyttade från skolorna i Finnåker och Pilkrog till den nya Lindeskolan 1965. Det var modern med ny arkitektur, fin och vacker med sina tegelväggar. Lindeskolan hade satsat på bra lärare, högt utbildade adjunkter. Lika roligt var det inte att ibland behöva gå ut i kylan under rasterna.

Hon gick det som då kallades reallinjen – idag närmast NA-programmet. Något som kanske satte spår i hennes yrkesval. Efter en termin med sociologi i Göteborg ( ”den gjorde mig rätt vilsen”) så pluggade hon statistik, företagsekonomi och ADB i Örebro och Stockholm.

– Det här var en väg jag valde och musiken hängde med vid sidan om, säger Eva Erbenius.

Någon soffliggare blev hon inte. Tio år som programmerare på det som då hette Kommun-Data – under en tid när vare sig persondatorer eller internet fanns och programspråken var Basic och Cobol. Det var ett slitigt jobb och hon gick över till att ”prata om programmering”  – blev utbildare på SIPU – Statens institut för personalutbildning.

Men det blev mer och mer musik. Hon gick med i gruppen Röda Söder i Stockholm, när det var fester stod hon för musiken – gitarr och piano och hon hade flyttat det gamla farfars-pianot från Lindesberg till Stockholm. Det blev harmonilära och annan musikutbildning, hon arrangerade musik för och spelade altsaxofon i små jazzgrupper.

– På Falun Folkmusikfestival träffade jag en grupp musiker och vi bildade en grupp som spelade klezmermusik ( judisk musik från Öst- och centraleuropa) som vi kallade Karlssons Klezmer, som anspelade på en reklam för klister ”Alla använder Karlssons Klister utom jag – för jag är en åsna”, berättar Eva Erbenius.

Hon taggade upp saxspelandet till en barytonsaxofon, hade en egen grupp, gjorde egna arrangemang och för tolv år sedan gick hon tonsättarutbildning. Idag är hon medlem i Föreningen Svenska Tonsättare – som har medlemmar som skapar allt från klassisk till folkmusik. ”Ljudkompositioner, ljudinstallationer, performance, utställningar…” är väl några etiketter man kan klistra på hennes verk. På 60-talet hade EMS – Elektronmusikstudion i Stockholm bildats, där musikerna jobbade med datorer, och där är Eva Erbenius en av de verksamma tonsättarna. I 30 år har hon frilansat genom den egna firman Erbenius Media, där hon mest sysslat med utbildning. Numera gör hon hemsidor på beställning.

– Man tjänar inte så mycket pengar, men det har kanske gjort mig mindre stressad, säger Eva Erbenius.

När avantgard-tonsättaren John Cage uppmärksammades på Moderna Museet 2012, 100 år efter sin födelse, då medverkade Eva Erbenius. Deltagarna spelade på radioapparater. John Cage är kanske mest känd för verket ”4,33” – vilket alltså består av drygt fyra och en halv minuts tystnad. Det är inga lättköpta musikumgängen Eva Erbenius har, men hon tittar på Idol i TV4 och undrar hur det ska gå för Martin Almgren – hon gick i skolan med hans pappa.

– Jag gillar att prata till mina kompositioner, som ”Tvättmaskinen”, där jag pratar om den i tvättstugan eller när jag dagen efter Ingemar Bergmans död samplade en grej om honom – där jag frågade om hans djupa tankar och klippte in Bergmans svar från en tidigare intervju med svar som ”Jag har inga djupa tankar….” Alla skrattade åt resultatet, berättar Eva Erbenius.

I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.
I somras arrangerade föreningen VEMS en utomhuskonsert på Kullen nära Lindessjön Foto: Ida Lindkvist.

Hon är ofta med i olika arrangemang i Lindesberg och känner sig som en del i det ”kulturella nätverket” här. Senast var det i årets upplaga av Vinterspår, när hon och Rainer Hickisch som två konstnärer möttes i en ljud- och videoinstallation. Och i somras ordnade hon konsert hemma på Kullen vid Dalskogen. Tolv elektronmusiker deltog från VEMS ( = Vi som arbetar på Elektronmusik-studion EMS i Stockholm) . Hon känner flera av lärarna på Kulturskolan Garnalia och är imponerad över vad kulturskolan gör.

Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg
Eva Erbenius är tonsättare och elektronmusiker, som gärna spelar i Lindesberg. Foto: Maja Borg

– Jag är ett stort Linde-fan. Jag känner mitt ursprung starkt, när jag är där och har mycket vänner från förr och nya vänner som jag har fått genom vänner och föreningar. Jag kan fortfarande gå ner till Sa Vreten och få en kaffe och bulle och prata bort en stund och åka ner till Elisabet i Spannarboda och prata om våra gamla klasskamrater.

Hon gjorde om Spannarboda lilla träkyrka till en ”upplevelsekyrka” med bl a tyger från Indiska. Tillsammans med sonen och fotografen Theo Erbenius. Hon har också varit i Indien flera gånger – i det heliga Varanasi – senast för att samla ljud både från heliga platser vid floden Ganges – vattenljud men också bullrande marknadsljud. Det resulterade i verket ”I Indialand – en ljudresa till Indiens heligaste stad”.

– Jag minns särskilt föreställningen ”Fira 1:a advent i Indialand” på föreningen Fylkingen på Söder i Stockholm. Eventet stod som ett tips i DN, så det blev kö utanför. Det var kandelabrar, massor av levande ljus och mattor och kuddar att ligga på. Vi hade tre föreställningar den dagen.
Hon spelar oftast på Fylkingen som är en ideell förening och scen för ny musik och intermedia, experimentell konst, performance, dans, film…

KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare är en förening – för kvinnor och män – som tycker att kvinnliga tonsättare inte får den plats de förtjänar. Eva Erbenius är medlem:
– Det spelas för litet musik av kvinnliga tonsättare på de arton institutioner – konserthus och operahus – som staten och kommuner finansierar. Det kan man råda bot på genom att spela mer nutida musik där, säger Eva Erbenius och framhåller att det idag finns många framgångsrika kvinnliga tonsättare.

Lyssna på www.soundcloud.com/evaerbenius

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!

Publicerad 17 september 2015 klockan 15:00

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

- Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om järnröret hade gått hela vägen genom framrutan, berättar föräldern. Foto: Privat

Oroliga föräldrar efter helgens stenkastning: ”Vad händer härnäst?”

LindeNytt kunde under morgonen rapportera om en händelse som ägde rum i helgen, där ett antal ungdomar i A-traktorer blivit utsatta för bland annat stenkastning av ett gäng jämnåriga ynglingar. Nu väljer en förälder till två av de utsatta ungdomarna att berätta om lördagens händelser för LindeNytt, dock väljer denne att vara anonym.

27 januari 2020 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsEn av Sveriges mest älskade artister avslutar sin sommarturné i Lindesberg. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg i sommar

Den 29 augusti avslutar en av Sveriges mest älskade artister, legendaren Ulf Lundell, sin kommande sommarturné i Bergslagen, med en konsert i Lindesberg Arena.
– Det är jättehäftigt, vi är supernöjda! säger Jeanette Andersson på Besök Linde glatt.

27 januari 2020 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stenar och järnrör kastades mot A-traktorer

Vid två tillfällen under lördagskvällen, skall ett antal ungdomar ha kastat stenar mot förbipasserande A-...

Polisen satte stopp för vinglig färd

Sent i lördags eftermiddag satte en polispatrull stopp för en vinglig färd på riksväg 50. Bakom ratten befann sig en ...

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna ...

Braedyn Tutton agerade poänggörare mot Hylte/Halmstad Foto: Timmy Lundegård

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lördagens hemmamatch, Hylte/Halmstad gästade Arenan och med en tung inledning för hemmalaget så såg det tidigt svårt ut för Linde Volley att gå hem med seger.

25 januari 2020 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn
Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar...
24 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden
Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under torsdagskvällen, under matchens 60 ...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället
Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad Bergslagen så här års. Men då vintern lyser med sin frånvaro...
23 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjätteplats i kategorin mindre sjukhus 2019. Det är den bästa placeringen man haft sedan rankingen startade 2012.

23 januari 2020 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match ...

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ...

AnnonsFoto: Hasse Persson

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena under torsdagskvällen. Nio matcher kvarstår inom den allsvenska säsongen och med en tabell som är den jämnaste på åratal så är varje poäng viktig att få med sig för att undvika en plats i det negativa Division 1-kvalet.

21 januari 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan
Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser ...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF
Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK v...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken
Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första ...
17 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-17

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-27 21:37