Möt Gun-Britt W Bikfalvy. Foto: Hans Andersson

Det är eleverna hon längtar efter – inte den nya läroplanen

Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet! Och hon har minnen av många, många elever.
– Om jag skulle sätta ihop en kör med alla som sjungit i min kör Bergslagscantat, så skulle det bli ett par hundra personer, säger hon.

Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson
Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson

När vi träffas i villan med den välvårdade trädgården och pratar minnen från Lindeskolan och från Gun-Britt Bikfalvys musikliv så ackompanjeras vi av maken, musikpedagogen och konsertpianisten Arpad Bikfalvy som spelar såväl Ungersk Rapsodi, som Musorgskij på flygeln i rummet intill. Det här är ett par som lever mitt i och för musiken.

– Jag sjöng jämt när jag var liten och jag var två år när hade mitt första framträdande – på ett 50-årskalas. ”Vad duktig du är” sade en vuxen och jag svarade  ”Kan du begripa?” berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Så fortsatte det. Hon sjöng för organisten Eivor Henriksson och sjöng 1971 första gången i Lindesbergs kyrka. Hon har sjungit bl a för professor Folke Wedar på Musikhögskolan. Sången spelar fortfarande en stor roll i hennes liv. För fem år sedan slutade hon lärarjobbet på Lindeskolan, där hon hade jobbat sedan 1994.

– Att jag inte fortsatte undervisa beror på att det kom ytterligare en ny läroplan. Jag orkade bara inte att sätta mig in i ett nytt betygssystem och nya kurser, säger Gun-Britt Bikfalvy. Hoppas att lärarna någon gång ska få arbetstro och ägna sig åt det, som de är utbildade för.

Men hon fortsatte att leda sångarna i Bergslagscantaten tills för några år sedan. Ett uppdrag som ligger utanför de vanliga programmen. Hon har – som en del i ett körutbyte – gjort otaliga kör-resor till Österrike – två gånger har hon fått projektpengar. Till de andra tiggde hon ihop pengar, gav egna konserter och med sina elever. Det började genom kontakter som uppstod genom de studieresor som skolan gjorde med läraren Leif Kalmö i spetsen till klostret Marienthal.

Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat
Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat

– Jag skickade en förfrågan från en kör i Salzburg för att sjunga i Ungdomens Europa-Cantat. Vi blev inbjudna och 1997 var första gången vår kör var med – tillsammans med deltagare från sex länder.  Vårt körprojekt fick en utmärkelse i Wien. Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger Gun-Britt Bikfalvy och visar en gruppbild på elever som var med. (Se bilden – du kanske känner igen några av dem?)

Det var också tyskläraren Leif Kalmö som var hennes första mentor in i lärarjobbet, när hon vikarierade som lärare i tyska,franska och engelska. ”Han var fantastisk, helt otrolig. Det är hans fel att jag blev lärare”, säger hon med glad ironi. Hon har nära till skratt och berättar att hon en gång straffats med kvarsittning för att hon skrattade för mycket.

– Ett av de viktigaste ämnena, som jag tillsammans med Lisbeth Fasth undervisat i, var Tala och framträda. Det var fantastiskt att se hur eleverna utvecklades. Från att ha varit skräckslagna för att prata inför andra, blev de fantastiska talare. I det här samhället måste man kunna tala för sig.

Hon började på Lindeskolan första gången 1972 – då som 25-årig Komvux-elev på ekonomisk språklig  linje – på den tiden då vuxenstuderande gick i treårig vanlig gymnasieklass. Hon hade jobbat med ekonomi som kontorist, tänkte bege sig utomlands för ekonomijobb, funderade ett tag på läkaryrket, började utbilda sig till sjuksköterska, men förstod att det nog inte skulle fungera, när hon inte stod ut med att se patienterna lida och tog med sig en massa roliga saker åt dem. Men medicin är än idag ett av hennes största intressen.

Efter studenten på Lindeskolan 1975 blev det studier i Örebro och Stockholm och efter lärarexamen fick hon jobb på Stadsskogsskolan – 17 år blev det där. Hon säger att hon fortfarande saknar eleverna så mycket och det verkar ömsesidigt för det händer att elever som kommer tillbaka till Lindesberg kommer och hälsar på hos henne.

Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen - mitt emellan "hennes" båda skolor. Foto: Hans Andersson
Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen – mitt emellan ”hennes” båda skolor. Foto: Hans Andersson

Hon saknade också att vara klassföreståndare, att ha sina elever att måna om. Hon talar om ”hårda nypor och mjuka kramar” i relationen mellan lärare och elever. Hon tycker det är en skillnad idag mot hur det var då. ”Då var det läxor och inget tjafsande och gulligullande som nu”, säger hon och berättar om hur de duktiga eleverna hjälpte sina kamrater. Hon och maken Arpad är imponerade över hur många talanger inom olika yrkesområden, inte bara musik, som kommer från Lindesberg och Lindeskolan.

Det blir sång också under Lindeskolans 50-årsjubileum. Skolan har genom Gun-Britt Bikfalvy har bjudit in tre av hennes sångelever, som idag gått vidare inom musiken. Lena Ehnvik som studerat sång i Stockholm, Anna-Karin Gillberg Ericsson som är sångpedagog och organist/pianist samt Rebecka Sternberg som studerar sång i Budapest. Budapest är också Gun-Britt och Arpad Bikfalvys andra hemstad och hon visar hur nära till musikhögskola, konserthus, opera, folkopera och alla andra scener de har, när de är där. Och det är de ofta.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin

Publicerad 14 september 2015 klockan 13:54

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänkte tidigt att det var kroppen efter den kvinna som varit anmäld försvunnen sedan två månader tillbaka. Nu har polisens misstankar bekräftats. Kroppen har identifierats.
– Det stämmer att det var henne vi hittade. I nuläget misstänker vi inget brott, men inväntar fortfarande obduktionsprotokollet innan vi med säkerhet kan säga att inget brott har begåtts, berättar Susanne Öijen, som är förundersökningsledare i Örebro.

29 maj 2020 klockan 14:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Sommarblommor på Sundsbron i Lindesberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav. Då var det endast i Lindesberg man kunde se sommarprakten blomma. Inför denna sommar kommer Samhällsbyggnad Bergslagen dock med ett glädjande besked på den fronten.
– Det här året kommer vi återgå till att plantera sommarblommor i hela kommunen. Vi har beställt in lika mycket blommor som vi gjorde innan vi fick de hårda besparingskraven, berättar Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

29 maj 2020 klockan 07:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

27 maj 2020 klockan 10:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar
Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron
Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid Hinsebergsbron i Frövi. - Det är någon som...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus
INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen...
25 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bild: Lindesbergs kommun

Grönt ljus för sommarens populära läger

I måndags kom det efterlängtade beskedet från Folkhälsomyndigheten att sommarlediga barn och ungdomar kommer att kunna åka iväg på läger och kollo även den här sommaren. Därmed får Lindesbergs kommuns sommarlovsaktiviteter grönt ljus, förutom någon enstaka aktivitet som dessvärre får vänta tills coronapandemin blåst över.

22 maj 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Nya lösningar för feriejobben

PRESSMEDDELANDE: Nu är det klart med feriejobben i Lindesbergs kommun. Oro har funnits då feriejobben inom vård och omsorg och...

Annons


Kommunanställda kommer få en sommargåva som även främjar det lokala näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som tack för sitt fina arbete under coronakrisen. Sammanlagt handlar det om cirka 900 000 kronor som kommunen delar ut i form av presentkort om vardera 300 kronor, som endast går att spendera i de lokala butikerna.

20 maj 2020 klockan 16:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Inga fall av smitta på kommunens boenden

Inga fall av covidsmitta inom socialförvaltningens verksamhet, och de första plexiglasskärmarna har nu...

Linde energi installerar TURBIN i södra rondellen

PRESSMEDDELANDE: Det är säkert många som undrar vad som händer i den södra rondellen, vid äventyrsgolfen...

Joannas försvinnande utreds nu som ett misstänkt brott

Fallet med den 54-åriga Joanna, Vedevåg, som varit anmäld försvunnen sedan 20:e mars, har nu blivit ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Nu har Rejmes invigt den nya biltvätten

Under måndagen kunde Rejmes i Lindesberg äntligen ta emot sina första kunder i den helt nya biltvätten. På plats ...

Inget genombrott i sökandet efter försvunnen Vedevågsbo

Under lördagen och söndagen genomfördes nya sökinsatser efter den försvunna kvinnan i Vedevåg, ...

Finska Morris F.I. segrade i uttagningsloppet till Örebro Cup Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en timme men väl igång bjöds det på fartfyllda lopp där man förutom en uttagning till Örebro Cup fick ta del av imponerande uppvisningar.

17 maj 2020 klockan 19:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Elevernas tankar om en annorlunda student
För studenterna var det sista gymnasieterminen innan klivet ut i vuxenvärlden. En festlig vår med studentkamper och studentvecka låg framför dem...
16 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

”Vargarna” släpper sitt första album – och ger konsert online
Fredag 15 maj släpper goth-rockgruppen Canis Lupus (latin för varg) albumet ”Dust and the Civilization of Ghosts”, vilket också är deras fö...
15 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ingen risk för vattenbrist på grund av corona
Vattenförsörjningen kommer inte att påverkas av corona, inte heller avfallshämtning eller lokalvård, det meddelade Ola Westin förbundschef vid ...
15 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-15

2020-05-14

2020-05-14

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-12

2020-05-12

2020-05-12

2020-05-11

2020-05-11

2020-05-11

2020-05-30 10:34