Möt Gun-Britt W Bikfalvy. Foto: Hans Andersson

Det är eleverna hon längtar efter – inte den nya läroplanen

Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet! Och hon har minnen av många, många elever.
– Om jag skulle sätta ihop en kör med alla som sjungit i min kör Bergslagscantat, så skulle det bli ett par hundra personer, säger hon.

Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson
Musiken och sången är en viktig del i Gun-Britt Bikfalvys liv. Foto: Hans Andersson

När vi träffas i villan med den välvårdade trädgården och pratar minnen från Lindeskolan och från Gun-Britt Bikfalvys musikliv så ackompanjeras vi av maken, musikpedagogen och konsertpianisten Arpad Bikfalvy som spelar såväl Ungersk Rapsodi, som Musorgskij på flygeln i rummet intill. Det här är ett par som lever mitt i och för musiken.

– Jag sjöng jämt när jag var liten och jag var två år när hade mitt första framträdande – på ett 50-årskalas. ”Vad duktig du är” sade en vuxen och jag svarade  ”Kan du begripa?” berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Så fortsatte det. Hon sjöng för organisten Eivor Henriksson och sjöng 1971 första gången i Lindesbergs kyrka. Hon har sjungit bl a för professor Folke Wedar på Musikhögskolan. Sången spelar fortfarande en stor roll i hennes liv. För fem år sedan slutade hon lärarjobbet på Lindeskolan, där hon hade jobbat sedan 1994.

– Att jag inte fortsatte undervisa beror på att det kom ytterligare en ny läroplan. Jag orkade bara inte att sätta mig in i ett nytt betygssystem och nya kurser, säger Gun-Britt Bikfalvy. Hoppas att lärarna någon gång ska få arbetstro och ägna sig åt det, som de är utbildade för.

Men hon fortsatte att leda sångarna i Bergslagscantaten tills för några år sedan. Ett uppdrag som ligger utanför de vanliga programmen. Hon har – som en del i ett körutbyte – gjort otaliga kör-resor till Österrike – två gånger har hon fått projektpengar. Till de andra tiggde hon ihop pengar, gav egna konserter och med sina elever. Det började genom kontakter som uppstod genom de studieresor som skolan gjorde med läraren Leif Kalmö i spetsen till klostret Marienthal.

Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat
Gun-Britt W Bikfalvy och hennes sångelever har gjort många resor. Känner du igen någon på bilden? Foto: Privat

– Jag skickade en förfrågan från en kör i Salzburg för att sjunga i Ungdomens Europa-Cantat. Vi blev inbjudna och 1997 var första gången vår kör var med – tillsammans med deltagare från sex länder.  Vårt körprojekt fick en utmärkelse i Wien. Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger Gun-Britt Bikfalvy och visar en gruppbild på elever som var med. (Se bilden – du kanske känner igen några av dem?)

Det var också tyskläraren Leif Kalmö som var hennes första mentor in i lärarjobbet, när hon vikarierade som lärare i tyska,franska och engelska. ”Han var fantastisk, helt otrolig. Det är hans fel att jag blev lärare”, säger hon med glad ironi. Hon har nära till skratt och berättar att hon en gång straffats med kvarsittning för att hon skrattade för mycket.

– Ett av de viktigaste ämnena, som jag tillsammans med Lisbeth Fasth undervisat i, var Tala och framträda. Det var fantastiskt att se hur eleverna utvecklades. Från att ha varit skräckslagna för att prata inför andra, blev de fantastiska talare. I det här samhället måste man kunna tala för sig.

Hon började på Lindeskolan första gången 1972 – då som 25-årig Komvux-elev på ekonomisk språklig  linje – på den tiden då vuxenstuderande gick i treårig vanlig gymnasieklass. Hon hade jobbat med ekonomi som kontorist, tänkte bege sig utomlands för ekonomijobb, funderade ett tag på läkaryrket, började utbilda sig till sjuksköterska, men förstod att det nog inte skulle fungera, när hon inte stod ut med att se patienterna lida och tog med sig en massa roliga saker åt dem. Men medicin är än idag ett av hennes största intressen.

Efter studenten på Lindeskolan 1975 blev det studier i Örebro och Stockholm och efter lärarexamen fick hon jobb på Stadsskogsskolan – 17 år blev det där. Hon säger att hon fortfarande saknar eleverna så mycket och det verkar ömsesidigt för det händer att elever som kommer tillbaka till Lindesberg kommer och hälsar på hos henne.

Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen - mitt emellan "hennes" båda skolor. Foto: Hans Andersson
Gun-Britt och hennes man Arpad Bikfalvy bor i Brodalen – mitt emellan ”hennes” båda skolor. Foto: Hans Andersson

Hon saknade också att vara klassföreståndare, att ha sina elever att måna om. Hon talar om ”hårda nypor och mjuka kramar” i relationen mellan lärare och elever. Hon tycker det är en skillnad idag mot hur det var då. ”Då var det läxor och inget tjafsande och gulligullande som nu”, säger hon och berättar om hur de duktiga eleverna hjälpte sina kamrater. Hon och maken Arpad är imponerade över hur många talanger inom olika yrkesområden, inte bara musik, som kommer från Lindesberg och Lindeskolan.

Det blir sång också under Lindeskolans 50-årsjubileum. Skolan har genom Gun-Britt Bikfalvy har bjudit in tre av hennes sångelever, som idag gått vidare inom musiken. Lena Ehnvik som studerat sång i Stockholm, Anna-Karin Gillberg Ericsson som är sångpedagog och organist/pianist samt Rebecka Sternberg som studerar sång i Budapest. Budapest är också Gun-Britt och Arpad Bikfalvys andra hemstad och hon visar hur nära till musikhögskola, konserthus, opera, folkopera och alla andra scener de har, när de är där. Och det är de ofta.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin

Publicerad 14 september 2015 klockan 13:54

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande integrationsarbetet i skolan. Detta röstades dock ned av Socialdemokraterna och Centern med stöd av Vänsterpartiet som menade att detta redan görs. Nu lyfter Moderaterna frågan på nytt i en interpellation i vilken man kräver svar på vad det är som faktiskt görs på detta område.
– Vi moderater anser fortfarande att denna fråga är så viktig för Lindesbergs och Sveriges framtid, så nu ställer vi frågan igen genom en interpellation till de styrande i kommunen, kommenterar Lillemor Bodman i ett pressmeddelande.

18 februari 2020 klockan 13:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Linde energi

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn med förhållandevis få störningar. God beredskap, långsiktiga investeringar och erfaren personal gör att det lokala energibolaget står väl rustat för att möta svåra väderförhållanden, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi har haft några kortare strömavbrott på landsbygden kring Fellingsbro och Vedevåg, som vi löst inom ett par timmar. Det har uteslutande rört sig om träd som fallit på ledningarna, hälsar Fredrik Esenius, beredskapsansvarig på Linde energi.

18 februari 2020 klockan 12:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

Ett träd blåste omkull och blockerade gång- och cykelvägen över Kyrkberget. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s klass 1-varning från i söndags kväll var på måndagsmorgonen oförändrad.

17 februari 2020 klockan 08:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att krossat sina motståndare i den andra perioden med 3-0, under söndagen blev det tuffare konkurrans där Piteå visade sig vara starkast på hemmaisen.

16 februari 2020 klockan 23:48 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt jubel hos LIF
LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Första årssegern för Linde Volley
Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, ...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären ...
14 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags igen där föreningen siktar in sig på ett dubbelarrangemang när LIFs Division 2-damer står inför en viktig match mot tabelltvåan Göksten medan det Allsvenska laget ställs mot Torslanda i jakten om två viktiga poäng.

14 februari 2020 klockan 13:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Olle Nelzén och Timmy Lundegård laddar REA-rummet inför årets stora bokrea. Foto: Fredrik Norman

Här laddas det till tusen inför årets bokrea

Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora bokrean. Cirka 1000 nya reatitlar skall läggas ut på långborden och ställas i hyllorna inför startskottet om en och en halv vecka.
– Det går framåt, menar bokhandlare Olle Nelzén och sneglar åt en kartonghög i rummet, som växer i takt med att böckerna packas upp – kartong efter kartong.

14 februari 2020 klockan 09:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider ...

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”

PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Ö...

Annons

I hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan planeras den nya fastigheten att ta plats. Foto: Camilla Lagerman

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”

En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan utmed ”industrirakan” i Lindesberg. Konceptet som går ut på att man köper och äger sin lokal, istället för att hyra, är unikt och det första i sitt slag i Lindesberg.

12 februari 2020 klockan 13:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”

Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter ...

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och ...

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade...

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Foto: Fredrik Norman

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en variant av en så kallad ”Finsk dubbelgunga” som gör det möjligt för rullstolsburna att använda denna också.

10 februari 2020 klockan 10:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig
Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den yrkesmässiga trafiken i området och kontrollera så att ...
10 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindlöven är klara för Playoff
Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats i ett playoff-spel till...
9 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bortaförlust för LIF Lindesberg
Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lö...
8 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-08

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-18 19:10