Pelle Fisk flyger Boeing 737 i USA, som han flyttade till för snart 30 år sedan. Foto: Privat

”Det var tryggt på Lindeskolan – inte alls som i USA”

Det har gått trettio år sedan han gick på Lindeskolan. I slutet av 80-talet flyttade han till USA. Nu är han pilot i en amerikansk Boeing. LindeNytt träffar honom på skolgården för att tala gamla skolminnen.
– Det var en väldigt bra kamratskap. Det visas av att vi fortfarande håller kontakten. Det var tryggt på Lindeskolan och inte alls som det är i USA, även om jag hört att det förändrats här, säger Pelle Fisk.

Pelle Fisk är först ut i en serie, där vi möter personer som gått Lindeskolan. Han började Lindeskolan 1981 och tvekade inte när han valde teknisk linje. Efter 1984 gick han det fjärde året på Rudbecksskolan i Örebro. Det fanns inte på Lindeskolan. Teknik och data var de stora intressena och han fick lära sig programmera svarvar och andra maskiner med det som då var modernt – ABC 80, ABC 800.

Vi går runt på skolgården på dagens Lindeskolan. Han kommer ihåg att han tyckte den var stor då. Idag är han litet osäker på vad som

Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson

fanns i en del av husen. Men det är ingen tvekan om var han hade sin hemvist.  Det var i det första huset till höger, när man går in från gymnasietorget. När vi står där kommer han plötsligt ihåg vad läraren i teknik hette – Bertil Westergren – helt klart en favorit som betydde mycket för honom under hans skoltid. De stötte på varandra i Lindesberg för några år sedan.

Vi fortsätter promenaden längs den långa skolgården. Här var det som kompisarna träffades. Där var kanslihuset ( det ligger kvar), ”men jag tror inte vi hade något bibliotek” och ”det här huset har jag aldrig sett” (Kulturskolan Garnalia),” vi hade musik i huset där borta, jag spelade tvärflöjt”.

Han kommer ihåg flera lärare. Läraren i tyska – henne har han haft kontakt med – och en annan lärare minns han – kanske för att denne också spelade tvärflöjt. Pelle Fisk har regelbunden kontakt med flera skolkamrater via telefon eller nätet och några träffar han, när han är hemma i Sverige på somrarna.

– Med några är det så att vi kan prata i timmar även om det är länge sedan sist, berättar Pelle Fisk.

Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson

Pelle och hans fru Michelle var hemma i Lindesberg också den här sommaren. Det kan bli mycket åkande runt om när de vill passa på att träffa hans familj och kompisar. Efter snart 30 år i Staterna pratar han flytande amerikanska. Han säger att han ibland kan ha svårt att hitta vissa svenska ord – det märks inte alls. Han är fortfarande svensk medborgare.

– Vi vill ha något ställe i Sverige, där vi kan bo och om 15 år går jag i pension. Vi har sex barn tillsammans och mina 13- och 16-åringar är tvåspråkiga, talar också svenska, säger Pelle Fisk som liksom frun Michelle tycker det är ett fantastiskt klimat här. I Texas är det fyra årstider som är olika varianter av sommar.
USA har blivit hans andra hemland. Han kom dit 1987 och har bott i Houston sedan 1998. Kanske hans resa dit följt en linje?

- En bra dag på jobbet är en tråkig dag - att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.
– En bra dag på jobbet är en tråkig dag – att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.

Han jobbade i pappa Kurts affär ”Fiskens Sport” och fick meka där, upptäckte sedan att det var roligt att konstruera/programmera, sökte för att bli stridspilot i det svenska flygvapnet, men fick inte chansen, när det är bara 28 som antas varje gång

– De flyger ju bara 100 timmar om året. Det flyger jag varje månad! Jag tänkte söka Trafikflyghögskolan, men någon sa ”USA – där är det halva priset, halva tiden och dubbelt så roligt”, säger Pelle Fisk.

Han flyger Boeing 737 som tar 170 passagerare.
Det är inga långflygningar över jorden utan han håller sig inom USA och upp mot Alaska och ner mot Karibien och norra Sydamerika.
Han har hållit sig till det planet och det gör att han – med många tjänsteår i samma sorts plan – också får ett schema som går att kombinera med familj och barn –  att han till exempel inte behöver jobba helger.

Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Flög på låg höjd över Linde
Pappa Kurt berättar gärna om den där gången, när sonen Pelle väckte stor uppståndelse i stan. Pelle som då flög för transportflygbolaget DHL i Europa, gjorde en liten avstickare efter avgången från Örebro Airport och flög på låg höjd över Lindesberg innan det bar av söderut i Europa. ” Det var godkänt av flygledarna och helt enligt reglerna”, berättar Pelle Fisk. Det rapporterades i tidningen – det var många som kände till att ”Fiskens son” hade blivit pilot. På marken såg han mamma och pappa stå och vinka.

Vi vänder under vår promenad vid L-huset, det som var idrottshuset då, innan arenan kom till. Han minns det väl och tittar ut över gräsfältet och fotbollsplanen som också väcker minnen.

Naturen och det lilla Lindesberg gör att det är avkopplande och annorlunda att komma hit från Houston:
– Det är så skönt här, för det är så tyst. Det är som inbäddat, ljudisolerat. I USA är det alltid som ett bakgrundsljud. Alla kör bil där, säger Pelle Fisk, som bor i en 5-miljonerstad.

Publicerad 1 september 2015 klockan 10:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Hela vår kommun är en landsbyggdskommun och då måste kommunikationen fungera, säger John Omoomian. Foto: Fredrik Norman

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur länets kollektivtrafik ska se ut och fungera de närmsta åren. Region Örebro läns trafikförslag skulle bland annat innebära nerdragningar på ett flertal busslinjer både i Lindesberg och Ljusnarsberg om det röstas igenom. Nu har Socialdemokraterna i de båda kommunerna gått samman och begär återremiss av ärendet.

20 januari 2020 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 50-årsåldern höll polisen sysselsatt i många timmar: ”Kraftigt påverkad”

En man i 50-årsåldern greps vid lunchtid i lördags på en plats i Kopparberg. Han hade då varit under polisens lupp vid flera tillfällen sedan kvällen innan och med sin början i Lindesberg.
– Klockan 23.49 fick vi påringning om att mannen stod och knackade på dörren och ryckte i dörrhandtaget till en bostad på Kungsgatan. Det här var början på en lång rad händelser som han misstänks för, kommenterar Kenneth Johannesson, presstalesperson vid polisen.

20 januari 2020 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan
Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser ...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF
Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK v...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken
Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första ...
17 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Skärmbild: LindeNytt

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras.
Moderaterna inser givetvis att många aktörer i samhället måste arbeta med integration men anser att skolan har en mycket viktig funktion i detta arbete. Skolan är en naturlig mötesplats för barn och ungdomar och det är de som ska bygga vårt land i framtiden. Varför inte börja där?

17 januari 2020 klockan 09:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Full koncentration råder i köket när finalrätterna lagas. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan ”Fetaostlax med pasta” och ”Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker” i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två rätter och två lag skulle bedömas av tre lokala kockar som tillsammans utgjorde årets jury.

16 januari 2020 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn

Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya "medarbetare". Det är Rädda Barnen i Bergslagen som fö...

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada

UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en ...

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs ...

Annons


På fredag kan även de amerikanska fansen lyssna på Chris. Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford

Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans musik varit högt, då många ville återuppleva magin från Americas got talent. Detta har dock inte varit möjligt på grund av en spärr hos Spotify, men på fredag öppnas hans musik upp för hela världen.

15 januari 2020 klockan 14:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Misstänkta inbrottstjuvar anhållna – tack vare Grannsamverkan

Tre män i 20-25-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov stö...

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

Försvunna Helga återfunnen efter tre dagar i skogen

Efter nästan tre dagar på vift, ensam ute i skogen, kunde jämthunden Helga äntligen återförenas med ...

Mycket hårda vindbyar att vänta

Tidigt på onsdagen gäller det att hålla extra hårt i huvudbonaden - och samtidigt undvika nedfallande grenar eller hela tr...

Har de förstått sitt uppdrag?

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska arbeta efter visionen “Tillsammans skapar vi ett bättre liv”. Man kan förmoda ...

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de g...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Risk för halka i morgontrafiken

SMHI varnar för plötslig ishalka i norra länsdelen under tisdagsmorgonen och förmiddagstimmarna.

13 januari 2020 klockan 15:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

R50 öppen igen efter olycka med långtradare
UPPDATERAD. Tidigt på måndagsmorgonen stängdes riksväg 50 mellan Fornaboda och Fanthyttan med anledning av att en långtradare fått sladd och ...
13 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man med ”skyddsväst och mask” söktes av polisen – visade sig vara en motionär
På lördagen larmades polisen av allmänheten, som uppgav att en misstänkt figur hade siktats vid Lindesberg Arena. Enligt inringaren hade vederbö...
13 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Årets första bortaförlust för Linde Volley
Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set spelades där Lindesberg hade svårt ...
12 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-10

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-09

2020-01-09

2020-01-08

2020-01-08

2020-01-07

2020-01-07

2020-01-04

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-02

2020-01-21 19:02