Fotograf: Anders Wennersten

Lärarna var personligheter – underhållande och energiska

I vår serie om elever på Lindeskolan – sådana som gått på Lindeskolan – möter vi en man som skulle kunna kallas ölänning, göteborgare, Norabo, lindesbergare Han är deckarförfattare och journalist. Möt Johan Theorin.

Johan Theorin är född i och bor nu i Göteborg och Öland betyder mycket för honom. Havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Fotograf: Anders Wennersten
Johan Theorin är född i Göteborg och bor där idag. Öland betyder mycket för honom, havet har stor betydelse för honom och i hans böcker. Foto: Anders Wennersten

Skumtimmen, Sankta Psycho, Blodläge och Nattfåk är några av hans böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad – bl a av Deckarakademin – och debutromanen Skumtimmen från 2007 är filmad av Daniel Alfredson. Johan Theorin föddes i Göteborg och växte upp i Nora och på Öland. Det är också på Öland som många av hans böcker utspelar sig.
Han gick på Lindeskolan. LindeNytt har bett honom – som den skribent han är – besvara våra skriftliga frågor genom mejl och här kommer svaren rakt av – som han själv formulerat dem:

LindeNytt: ”Vilket är ditt starkaste minne från Lindeskolan?”
JOHAN: Kanske första skoldagen 1979 när rektor Ohlsson välkomnade alla nya elever och sa att vi visserligen hade valt gymnasiet frivilligt, men det spelade ingen roll för nu var vi fast där utan återvändo i tre år. Men han sa det på ett vänligare sätt. När jag satt fast där i aulan kändes tre år som en evighet, resten av mina tonår.

LindeNytt: ”Vad vill du glömma från gymnasietiden?”
JOHAN: – Jag har inga våldsamma trauman som jag vill förtränga. Någon lärare fick ett utbrott ibland, men vi blev snabbt vänner igen. Blodpuddingen i matsalen var hemsk, men den var nog inte värre än den i grundskolan.

LindeNytt: ”Ofta nog kan skolminnen vara anekdotiska – kommer du ihåg när… Har du några sådana?”
JOHAN: – Det är jättetrist, men jag kan inte minnas en enda bra anekdot. Det kan bero på att högstadieåren i Nora var så hemska, med mycket bråk och flera elever i min årskurs som dog i olika trafikolyckor, så efter det kändes gymnasiet mest som en fridfull semester. Dessutom hade vi både rektorn Ohlssons dotter Inger och studierektorn Högströms dotter Åsa i min klass, så vi kanske kände oss påpassade.

LindeNytt: ”Ibland brukar man minnas gamla lärare – goda minnen eller sådana man vill glömma. Hur är det för dig?”
JOHAN: Jag minns dem, allihop var olika personligheter. Sigurd Westerberg var en underhållande historielärare. Tom Saverud lärde mig den franska jag kan, vilket är kul eftersom mina romaner kommer ut i Frankrike nu. Göran B Walldén var skolans mycket energiske kurator, som drog igång olika projekt. Och min engelsklärare Eva B Magnusson tyckte också om att skriva och är poet nu.

LindeNytt: ”Du bodde i Nora. Idag – hade Örebro varit ett alternativ för dig?”
JOHAN: – Inte Örebro, men att bo i Lindesberg hade nog varit bättre än att pendla i tre år från Nora. Jag fick åka hem när skolan var slut och satt hundratals timmar på bussen genom granskogarna. Bussresorna var kul ibland, men det hade varit roligare att stanna kvar i Linde och kunna träffa fler klasskompisar på kvällarna.

LindeNytt: ”Vad tyckte du då om Lindesberg?”
JOHAN: – Att det kändes som Nora, bara litet större. För mig var som sagt Linde mest bara Lindeskolan. Jag hann nästan aldrig ned på stan innan lektionerna började eller bussen kom.

LindeNytt: ”Har du kontakt med gamla skolkompisar?”
JOHAN: – Jag är fortfarande vän med de som var bästa kompisarna på Lindeskolan, Mats Larsson och Ture Sjöberg. Andra från Lindetiden har tittat in när jag har signerat böcker i bokhandeln, vilket är kul. Men ingen i min gymnasieklass verkar gilla att blicka tillbaka för vi har aldrig haft någon återträff.

LindeNytt: ”Vad gjorde du utanför lektionstid?”
JOHAN: – Håltimmarna känns mest som ett stort hål … Vad gjorde vi egentligen? Vi spelade en del teater och filmade en förvirrad filmkomedi. Jag har också minnen av att sitta i en nedsjunken soffa i kafeterian, men på den tiden drack jag inte kaffe. Så vad gjorde jag?

LindeNytt: ”Varför gick du humanistisk linje?”
JOHAN: – Jag var intresserad av språk och helt usel på matte. Och så är jag humanist, i betydelsen att jag tror på alla människors lika värde.

LindeNytt:Vilka ämnen intresserade dig – vilka ville du helst slippa?”
JOHAN: – Matematik ville jag slippa, som sagt. Alla de andra hade jag inget emot, men tyvärr är nog tonåren inte den tid i livet när man är mest tänd på att studera. Det var inte jag i alla fall. I dag hade jag tyckt att det var helt fantastiskt att få läsa en massa böcker om historia och fysik och psykologi och prata om dem efteråt, men det tyckte jag inte då.

LindeNytt:Jag blir nyfiken – berätta om den förvirrade filmkomedin?”
JOHAN: – På min tid var Lindeskolan inte så kreativ. Det fanns ingen skoltidning eller närradio och årsboken var bara en samling klassfoton. Ville man producera något fick man göra det helt själv. Min vän Mats hade spelat in smalfilmer på högstadiet i Frövi och ville fortsätta med det på gymnasiet, så vi bildade ett filmteam för att göra en sorts thrillerkomedi och fick en liten budget från någon skolfond. Kuratorn Göran var vår producent, han stöttade alltid energiska elever. Tyvärr hade vi inget riktigt manus utan filmade ganska spontant olika vilda scener i olika vrår på skolan, till en långfilm som blev väldigt kort, högst en timme. Eftersom alla inblandade kom från olika ställen och vi bara kunde träffas på Lindeskolan var det bara där vi filmade. Jag har tyvärr inte filmen, den visades aldrig offentligt och ligger nog som ett bortglömt mästerverk på någon vind.

LindeNytt: ”Kan man hitta karaktärer eller miljöer i dina böcker, som du hämtat från Lindeskolan, Lindesberg eller Nora?”
JOHAN: – Absolut, inget kommer ur tomma intet. Men mina romanfigurer brukar vara en blandning av olika personer som jag har träffat, kanske en persons utseende blandat med någon annans humör och en tredjes livssyn. Så man får titta noga om man ska känna igen något. Jag har inte skrivit några historier i skolmiljö, men får jag en idé om kusliga händelser på en gymnasieskola så kommer den säkert att likna Lindeskolan eftersom jag har varit där så mycket. I Nora jobbade jag på ett ålderdomshem som hette Tullbacka, och lånade minnena därifrån till det öländska äldreboendet i mina romaner.

LindeNytt: ”Idag är du journalist och författare. Vad gjorde att du valde ett skrivande yrke?”
JOHAN: – På Lindeskolan hade jag inga tankar på att bli författare, det kändes inte möjligt. Men jag gillade alltid att skriva uppsatser, och uppsatserna blev ofta någon påhittad berättelse. Så jag blev journalist på olika tidningar och fortsatte skriva berättelser ibland som en hobby, och fick några publicerade. De utspelade sig ofta på Öland eftersom min mor kom därifrån och vi alltid var där på loven. Till slut efter många år fick jag klart en kriminalroman om Öland, Skumtimmen, som blev så pass populär att jag kan skriva på heltid nu.

LindeNytt: ”50-årsjubileet, vad betyder det för dig? Vilka tankar får du?”
JOHAN: – Lindeskolan känns plötsligt väldigt ny, eftersom jag och den är ungefär lika gamla. På den tiden när jag gick där som historielös tonåring trodde jag nog att skolan var mycket äldre, men det var ju faktiskt bara i början av skolans historia. Förra året tog min systerson Viktor studenten där, och då var jag tillbaka på skolan och tyckte att det var fint att den fanns kvar.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna

Publicerad 11 september 2015 klockan 10:11

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande integrationsarbetet i skolan. Detta röstades dock ned av Socialdemokraterna och Centern med stöd av Vänsterpartiet som menade att detta redan görs. Nu lyfter Moderaterna frågan på nytt i en interpellation i vilken man kräver svar på vad det är som faktiskt görs på detta område.
– Vi moderater anser fortfarande att denna fråga är så viktig för Lindesbergs och Sveriges framtid, så nu ställer vi frågan igen genom en interpellation till de styrande i kommunen, kommenterar Lillemor Bodman i ett pressmeddelande.

18 februari 2020 klockan 13:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Linde energi

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn med förhållandevis få störningar. God beredskap, långsiktiga investeringar och erfaren personal gör att det lokala energibolaget står väl rustat för att möta svåra väderförhållanden, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi har haft några kortare strömavbrott på landsbygden kring Fellingsbro och Vedevåg, som vi löst inom ett par timmar. Det har uteslutande rört sig om träd som fallit på ledningarna, hälsar Fredrik Esenius, beredskapsansvarig på Linde energi.

18 februari 2020 klockan 12:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

Ett träd blåste omkull och blockerade gång- och cykelvägen över Kyrkberget. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s klass 1-varning från i söndags kväll var på måndagsmorgonen oförändrad.

17 februari 2020 klockan 08:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att krossat sina motståndare i den andra perioden med 3-0, under söndagen blev det tuffare konkurrans där Piteå visade sig vara starkast på hemmaisen.

16 februari 2020 klockan 23:48 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt jubel hos LIF
LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Första årssegern för Linde Volley
Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, ...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären ...
14 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags igen där föreningen siktar in sig på ett dubbelarrangemang när LIFs Division 2-damer står inför en viktig match mot tabelltvåan Göksten medan det Allsvenska laget ställs mot Torslanda i jakten om två viktiga poäng.

14 februari 2020 klockan 13:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Olle Nelzén och Timmy Lundegård laddar REA-rummet inför årets stora bokrea. Foto: Fredrik Norman

Här laddas det till tusen inför årets bokrea

Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora bokrean. Cirka 1000 nya reatitlar skall läggas ut på långborden och ställas i hyllorna inför startskottet om en och en halv vecka.
– Det går framåt, menar bokhandlare Olle Nelzén och sneglar åt en kartonghög i rummet, som växer i takt med att böckerna packas upp – kartong efter kartong.

14 februari 2020 klockan 09:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider ...

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”

PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Ö...

Annons

I hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan planeras den nya fastigheten att ta plats. Foto: Camilla Lagerman

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”

En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan utmed ”industrirakan” i Lindesberg. Konceptet som går ut på att man köper och äger sin lokal, istället för att hyra, är unikt och det första i sitt slag i Lindesberg.

12 februari 2020 klockan 13:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”

Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter ...

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och ...

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade...

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Foto: Fredrik Norman

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en variant av en så kallad ”Finsk dubbelgunga” som gör det möjligt för rullstolsburna att använda denna också.

10 februari 2020 klockan 10:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig
Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den yrkesmässiga trafiken i området och kontrollera så att ...
10 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindlöven är klara för Playoff
Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats i ett playoff-spel till...
9 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bortaförlust för LIF Lindesberg
Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lö...
8 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-08

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-18 21:06