Foto: Lotta Persdotter

Han har dirigerat på de stora scenerna

Han backar upp Volvon och parkerar. En tysk nummerplåt och bilden av en älg syns bak på bilen. Han kliver ur semesterklädd – i shorts och med en T-shirt med OS-ringarna och texten Beijing 2008.
– Jag kom till Kina efter de olympiska spelen och jag åkte hem som gästprofessor. Per Borin är hemma i Lindesberg igen.

Per Borin är dirigent och sedan början av 2000-talet professor vid Musikhögskolan i tyska Stuttgart. Det var som sådan som han inom ramen för ett tysk-kinesiskt utbyte tillsammans med tyska kollegor var inbjuden till musikhögskolan i Xian – han satte upp Mozarts Trollflöjten.
– Det var tuffa veckor och jag hade noterat hålltider i partituret för att hålla koll på klockan för att synka med de kinesisksjungande sångarna, berättar Per Borin.

Han är tvåspråkig efter många års arbete i Tyskland. Det första jobbet han sökte där, och hade fått om det enbart kommit till hans musikaliska meriter, blev inte av – hans tyska räckte inte till. Men han åkte hem och pluggade tyska och sedan blev till uppdrag efter uppdrag. När han berättar är det engagerat och rikt på personer eller uppsättningar han arbetat med. Han gick tio år på Musikhögskolan i Stockholm. Det var studier i dirigering, körpedagogik, kyrkomusik… Han har arbetat med legendarer som kördirigenten Eric Ericson och med Herbert Blomstedt. I Tyskland har han arbetat i flera städer.
– Jag började 1996 som Generalmusikdirektor i Mecklenburg – Vorpommern i gamla svensktrakter, det som en gång var Östtyskland. Här var det en annan stil än i det Törnrosa-präglade Sverige. Jag var chefsdirigent för orkestern och operan. Sedan blev det samma position i Schleswig-Holstein i norra Tyskland och nu är jag professor på Musikhögskolan i Stuttgart, där vi har en egen liten rokoko-teater, och jag är ansvarig för symfoniorkestern, operan och dirigentklassen, säger han. Det var ingen slump att jag hamnade i Tyskland.

För Per Borin var det viktigt att få jobb i Tyskland för att som han säger ”komma åt Bach, Bruckner, Brahms eller Mahler”. Att få leda orkestrar i  verk av de stora mästarna.  Men det han gärna berättar om var när han – ännu inte fyllda 30 år – ledde en motettkör i Stockholm, som tog hem det prestigefyllda priset i BBC-tävlingen ”Let the people sing” och gjorde det framför näsan på lärofadern Eric Ericson.

Ett par år senare gjorde han operadebut på Norrlandsoperan. Han har dirigerat på Stockholmsoperan, Folkoperan, Drottningholmsteatern, motettkörer i Stockholm, Kungliga Filharmoniska Kören, har gjort ett femtiotal radioinspelningar med körer, orkestrar och av operor. Han har arbetat med samtliga professionella orkestrar och körer i Sverige. Flera av hans elever har fått framträdande positioner i det europeiska musiklivet och 2010 fick Per Borin kunglig medalj för framstående insatser för det svenska musiklivet.

– När jag tittar på allt jag gjort, så kan man säga att jag tagit vara på livet yrkesmässigt. Jag kan tänka: ”Gud – har jag gjort allt det här?” Men 2002 klev jag ner från dirigentpulten och har nu en blandad tillvaro bl a som pedagog inom dirigering. Det kunde bli ett hundratal opera- och konsertföreställningar per år. Jag började få en del besvär med ryggen. Jag kände att jag  gärna ville ha barn och året efter föddes min son, säger Per Borin.

En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och sin musikaliska talang. Foto: Lotta Persdotter
En ung Per Borin som tidigt visade sitt musikaliska intresse och talang. Foto: Lotta Persdotter

Kanske hade livet kunnat ta en annan vändning för Per Borin. Han var intresserad av historia och sociala frågor och sökte till – men kom inte in på – biståndsarbetarutbildningen på Sandöskolan. Han hade också blivit antagen  till tandläkarhögskolan, men bara några dagar innan studierna skulle börja, fick han erbjudande om ett musiklärarvikariat på Kristinaskolan och Björkbackaskolan. Han tackade ja och en lång musikkarriär tog sin början. Men det hade egentligen börjat innan.

– Jag var besatt av musik när jag bodde som tonåring på Björkhyttevägen. Jag kunde under en hel söndag lyssna på Beethovens alla symfonier – från 1 till 9. Men jag gillade också Beatles och Blood Sweat and Tears. Det var mycket folkmusik och det var Jan Johanssons Jazz på svenska.

När han tittar på gamla foton kommer minnena tillbaka. Han minns hur nervös hans mamma var, när han som 18-åring ledde körerna under julkonserter i kyrkan och det väckte förstås uppmärksamhet. Det höll han på med till 1974 när han flyttade till Stockholm. Han var också med och föryngrade manskören Harmoni.
Många hoppade av
-Jag  tog studenten 1973 på Lindeskolan och gick NA-programmet och jag minns det som en mycket bra skola, där det var välordnat och med mycket bra lärare, säger Per Borin. Men det var också  oerhört tufft och det var många som hoppade av klassen.
– Jag har varit i kontakt med gymnasiechefen Leif Lindström och hoppas verkligen att jag kan komma till Lindesberg under jubileet. Jag har ett engagemang i Malmö, men det ska nog gå att kombinera.

Lindesberg är hemma för Per Borin, och han kommer hit varje sommar. I år har han och familjen hyrt ett litet hus vid Usken. Han har litet släkt kvar, och han besöker familjegravarna och säger att han på så sätt ”sköter mina rötter” och han tycker också att det är viktigt med anknytningen hit för sina två barn, som liksom sina föräldrar växlar obehindrat mellan svenska och tyska. Nu diskuterar familjen en flytt till Sverige om två år.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne blev hovrättsråd och konsumentombudsman

Publicerad 9 september 2015 klockan 15:09

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Timmy Lundegård

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna bjöd på hela nio mål per match, efter en enkel seger mot Teg under lördagen blev det betydligt mycket tuffare under söndagen där Piteå utmanade om tre tabellpoäng.

26 januari 2020 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Braedyn Tutton agerade poänggörare mot Hylte/Halmstad Foto: Timmy Lundegård

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lördagens hemmamatch, Hylte/Halmstad gästade Arenan och med en tung inledning för hemmalaget så såg det tidigt svårt ut för Linde Volley att gå hem med seger.

25 januari 2020 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta ...

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera ä...

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

Nyklippt strandlinje ger synlig vattenspegel även när det väl grönskar i vår. Foto: Fredrik Norman

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad Bergslagen så här års. Men då vintern lyser med sin frånvaro sedan länge, har man istället kunnat prioritera arbeten som normalt bara görs under de varmare årstiderna. Som till exempel att hålla efter växtligheten längs promenadstråken kring sjön. I dagarna har röjsågarna gått varma ute på Loppholmen.

23 januari 2020 klockan 16:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet
När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjä...
23 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hockeyhelg i Lindehov
Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”
Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan många år, har sålts. Ny ägare är samma bolag...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ringa narkotikabrott genom eget bruk samt innehav.

22 januari 2020 klockan 10:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena under torsdagskvällen. Nio matcher kvarstår inom den allsvenska säsongen och med en tabell som är den jämnaste på åratal så är varje poäng viktig att få med sig för att undvika en plats i det negativa Division 1-kvalet.

21 januari 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

Annons

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, Socialdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras extrasatsning på välfärden och tryggheten i landet – som innebär fem miljarder extra till kommuner och regioner samt 750 miljoner kronor till rättsväsendet. Detta görs efter starka påtryckningar från oppositionspartierna. För Region Örebro län innebär detta ett tillskott på 45 miljoner årligen till välfärden.
– Varje krona är en viktig och för 45 miljoner kan vi fortsätta utveckla verksamheterna för att möta framtidens behov och krav, kommenterar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande.

20 januari 2020 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i ...

Skärmbild: LindeNytt

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras.
Moderaterna inser givetvis att många aktörer i samhället måste arbeta med integration men anser att skolan har en mycket viktig funktion i detta arbete. Skolan är en naturlig mötesplats för barn och ungdomar och det är de som ska bygga vårt land i framtiden. Varför inte börja där?

17 januari 2020 klockan 09:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan
Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två ...
16 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn
Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya "medarbetare". Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. ...
16 januari 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-12

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-27 03:25