Företagsklimatet – en osäker prognos

Hur ser företagsklimatet ut i Lindesbergs kommun? Ja, ska man lyssna till representanter från stora arbetsplatser samt delar av det politiska etablissemanget, så verkar allt väldigt bra. Men verkligheten är kanske inte lika vacker som sagan.
Vi behöver fler företag för att skapa en livskraftig och sprudlande kommun. Dock får vi inte trampa de redan etablerade företagen på fötterna i ren upphetsning av att nya företag visar intresse att etablera sig. Ett av många fall är Lidl. Ett stort projekt som krävde mer än bara ett bygglov. Ha då i åtanke att våra egna företagare på Mejk fick strida länge för att få utöka sin verksamhet och växa i takt med att butiken blev mer och mer populär.

Kommunen ska stå på företagarnas sida. De behöver stöd och hjälp många gånger. Inte minst småföretagaren. Istället för att finna en chans att ”nita” företagaren vore kanske mer passande att ge en hjälpande hand eller beröm för att just han/hon gör en god insats för att hålla Lindesberg levande. Trots ett fläckfritt förflutet bemöttes en restaurangägare på ett märkligt sätt. Inte nog med att tillstånden drog ut på tiden, när det beviljades var det inte en handskakning och ett lycka till kommunen hade att hälsa välkommen med. Istället fick företagaren höra: ”passa dig, vi håller ögonen på dig”. Vad trevligt.

Företag faller titt som tätt för ett byråkratiskt hokuspokus som anmäls av kommunens miljökontor. Till exempel företaget Knutens Hårvård som nyss fick veta att lokalen de flyttat in i inte var godkänd och därför krävdes att verksamheten nyanmäls till kommunen. Istället för att förklara detta för företaget valde man att döma det att betala 5000 kronor i en form av böter. Företaget hänvisades att läsa tidningen för att få veta att man måste anmäla till kommunen om man flyttar sin rörelse. Att lyfta luren och informera innan giljotinens klinga faller är inget för kommunens miljökontor? Fler liknande fall har skrivits om de senaste åren.

Andra fall som får företagsklimatet att kännas lika varmt och välkomnande som oktober, är bland annat då en företagsam person hade en dröm om att bygga ett strandkafé på Loppholmarnas norra udde. Förslaget behandlades av kommunen, men drog ut på tiden och när allt var klart blev det för dyrt för att personen ifråga skulle se det lönsamt att påbörja projektet.
Ägarna av nämndhuset ville bygga till en fastighet. Önskan att göra så blev för dyrt på grund av alla markundersökningar de tvingades göra.
Företaget B-Young förlorade mycket av sina inkomster en längre tid på grund av att Kristinavägen byggdes om. Detta hade enkelt kunnat förhindrats genom en tillfällig spång till affären. Någon ersättning skulle inte betalas ut till företaget hette det.

Även LindeNytt har fått känna på kommunens välkomnande. Detta när inslaget ”Minnesluckan” från krogen GK tog fart i stan. Helt utan att först informera företagets ägare valde kommunens representant att anmäla LindeNytt till Konsumentverket. Företagets ägare, Hans Falck, fick informationen om att han blivit anmäld via krögaren.

Företagsklimatet är bra i Lindesberg, men det kan bli betydligt bättre och inte minst trevligare. Prognoserna visar ett mycket varierat klimat.

Relaterade länkar/artiklar:
Syskonfastighet uteblir>>
B-Young lämnar Linde efter smällen>>
GK och LindeNytt anmäls>>
Lönlöst>>
Företag får böta>>
Kaféet som inte blev av>>
”Dåligt av kommunen”>>
Kommunen stoppade företag>>
Inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”>>

Publicerad 22 oktober 2003 klockan 11:19

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivfoto: Hasse Persson

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och när slutsignalen ljöd var det hela åtta mål som skiljde lagen åt, något som förvärrar LIFs tabellsituation då det nu är fem poäng till Elitseriekval och tre poäng till det nedre kvalstrecket.

22 februari 2020 klockan 18:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Jason Laffer och Linde Volley laddar för säsongens sista hemmamatch Foto: Timmy Lundegård

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där tabellettan Engelholm gästar Lindesberg Arena, trots det tuffa motståndet så har Linde Volley visat upp sin nyfunna spelarform och även om det blir en svårvunnen match i arenan så finns förhoppningar på en setseger.

21 februari 2020 klockan 21:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson ...

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på ...

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet

Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin ...

Markus Lundin, Kristdemokraterna i Lindesberg. Foto: Per Johansson, Procard AB

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”

INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under hösten 2019 och inledningen av 2020. Efter det beslut som togs hösten 2019 att skära ned på kirurgiska akutverksamheten mellan 21:00-07:30 så har det uppstått en stor oro över att hela akuten kommer att avvecklas på sikt, vilket faktiskt har hänt på närliggande länssjukhus.

21 februari 2020 klockan 09:39 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

LIF Lindesbergs parahandbollslag möter Eskilstuna på hemmaplan. Foto: LIF Lindesberg

Dags för historisk match i parahandboll

I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll.
– Det är superkul att det blivit så stort intresse för det, det är ett härligt gäng som verkligen stöttar och pushar varandra, berättar Ricky Nordahl.

20 februari 2020 klockan 15:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar
I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillfällen i samband med kraftigt skyfall - så ...
20 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde energi når ännu en milstolpe i miljöarbetet
PRESSMEDDELANDE: När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg ersattes kreosot-behandlade stolpar med ...
20 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En våldsam rysare avslutade AllEttan
Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i...
20 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Mathilda Nilsson och Alexander Dahlin ingår numera i den svenska utvecklingsgruppen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-truppen, som ska representera Sverige vid OS i Tokyo i sommar. Under onsdagen meddelade Svenska Judoförbundet att två av Frövis yngre talanger nu blivit utvalda till utvecklingstruppen U21.

19 februari 2020 klockan 15:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Dumpade möblemang – efterlämnade namn och adress

Någon eller några har dumpat gamla möbler och inredningsdetaljer på industriområdet i anslutning till ett skogsparti i området Torphyttan. Detta upptäcktes på tisdagsmorgonen och i samband med detta hittades också handlingar som eventuellt kan leda polisen till den som ligger bakom nedskräpningen.

19 februari 2020 klockan 09:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande ...

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn...

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Annons


Foto: Hasse Persson

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up så står Lindlöven, trots blandade känslor, redo att avsluta AllEttans grundspel där den nuvarande tabelltvåan Borlänge gästar Lindehov under onsdagskvällen.

17 februari 2020 klockan 22:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot G...

Första årssegern för Linde Volley

Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund ...

Framtiden för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. ...

Foto: Hasse Persson

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags igen där föreningen siktar in sig på ett dubbelarrangemang när LIFs Division 2-damer står inför en viktig match mot tabelltvåan Göksten medan det Allsvenska laget ställs mot Torslanda i jakten om två viktiga poäng.

14 februari 2020 klockan 13:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Här laddas det till tusen inför årets bokrea
Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora ...
14 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende
1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider varje dag på grund av skador de ådragit sig ...
13 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Misshandel på skola polisanmäld
En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.
13 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-13

2020-02-12

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-09

2020-02-08

2020-02-08

2020-02-07

2020-02-23 02:44