Miljöpolis inget uppskattat arbete – inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”

Miljöinspektörer måste ibland agera både miljöbeskyddare och polis. Det är något man på miljökontoret ser som ett dilemma. Anledningen är att man vid ett tiotal tillfällen varje år måste ”sätta dit” en företagare som slarvat med miljölagarna. Något inspektörerna gör med stor vånda.

-Det är inget vi vill göra, men ibland tvingas till. Annars kan vi själva stå åtalade för att inte ha gjort det vi ska i ärendet, säger miljöchef Mats Larsson.
Ibland kan det vara så enkelt som att ett tillstånd gått ut och inte förnyats efter upprepade påtalanden från miljökontoret. Sedan finns det tillfällen då även Lindesbergs miljöchef funderar vad som egentligen ligger till grund för ett åtal.
-Det finns alldeles säkert en gråzon. Ibland slår det nog fel mot vissa enstaka. Men det finns alltid möjlighet att överklaga, det ska man komma ihåg.

I dagens ledare i Svenska Dagbladet får miljöpolisen och de lagar de måste följa en hel del kritik. Bland annat berättar man om hur en företagare blivit anmäld till miljöåklagare för att ha brutit grus ur en täckt han använt i flera år helt lagligt. Tillståndet var inte längre giltigt på grund av att länsstyrelsen krävde kompletterande uppgifter i tillståndet. En annan berättelse är att en lantbrukare dumpat tegel på sin väg och ”åkt dit” då han inte fyllt i en blankett för att få göra så. Resultatet blev att han tvingades betala böter på 25 000 kronor, skriver SvD.
-Jag tycker det låter lite konstigt att tegel klassas som miljöfarligt avfall. I det fallet SvD tar upp kan man fundera vad som hänt egentligen. Det jag kan tänka mig är att tegel, i detta fall från en rivning, innehåller ämnen som kan vara farliga för miljön och därför kräver särskilt tillstånd.

För några veckor sedan kunde vi berätta om ett fall där en företagare, som fraktat grus från en grustäckt i Rya, blev haffad av miljöinspektören. Tillståndet hade gått ut och inte förnyats. Vad som inte framgick då var att miljökontoret agerat helt enligt de föreskrifter man har att gå efter – och mer därtill.
-Vi vill i första hand hjälpa företagare, vi finns till för dom och många håller också kontakt med oss. Jag vet ingen av inspektörerna som vill ”leka polis” och jaga ”miljöbovar”, de mår tvärtom mycket dåligt av att behöva göra så här. Det är med stor vånda de sätter dit en företagare. Att det går så långt som i det här fallet beror på att företaget inte förnyat sitt tillstånd trots att de kontaktats flera gånger, innan vi nu tog dem på plats, säger Mats Larsson.
I just det här fallet visade det sig att företaget brutit grus olagligt sedan december 2001.
-De har haft god tid på sig att förnya tillståndet men inte gjort det, trots att man uppmärksammat dem flera gånger om att göra det. Till saken hör att företaget fraktat bort stora mängder grus under den här tiden, berättar Mats Larsson.

Långa väntetider orsakar problem
Grus i maskineriet beror ofta på långa utredningar och behandlingar av täckttillstånd från länsstyrelsen. Det hävdar Roland Andersson, som har lång erfarenhet av arbetet i och runt detta yrkesområde. Han var med när grustaget i Rya invigdes och har sedan dess varit inblandad i många täcker runt om i området. Att det blivit så oturligt för den företagare som i början av april fick en polisanmälan på halsen för att ha fraktat bort grus utan tillstånd, beror enligt Roland på många saker som krockat totalt.
-Jag har själv talat med honom och vet att han köpt täckten från någon annan. Det han inte visste då var att tillståndet snart gick ut. När det sedan skulle förnyas drog det ut på tiden från länsstyrelsens sida, det tar alltid minst ett halvår innan länsstyrelsen ger besked i dessa ansökningar. Och det visste han inte om. I hans fall kunde man troligtvis inte heller vänta eftersom man ofta ligger ute med stora summor pengar. Gruset var tvunget att levereras. Det är ändå olyckligt när det blir så här, säger Roland.
Att länsstyrelsen tar god tid på sig i sådana här tillstånd beror på den så kallade besvärstiden. Alltså den period det ska finnas möjlighet att överklaga och så vidare.

Publicerad 28 april 2003 klockan 14:51

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Vi vill skicka en påskhälsning till vår farmor och farfar mormor, morfar och Annette. En speciell hälsning till farfar som ligger på lasarettet.

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare – i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför låter vi helt sonika alla deltagare prisas som vinnare idag.

9 april 2020 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Irja Gustavsson förklarade att man från kommunens håll vill stötta näringslivet så mycket som möjligt. Foto: Camilla Lagerman

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det drabbar vårt samhälle. Förutom sjukvården är näringslivet en het fråga som kommunen arbetar hårt för att stötta så mycket man kan.

9 april 2020 klockan 13:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fyra döda på coronadrabbat äldreboende

Totalt 10 vårdtagare på ett äldreboende i Lindesbergs kommun har testats positivt för covid-19, av dem har fyra ...

Textilier får längre liv genom ny återvinning

Sedan en vecka tillbaka har återvinningscentralerna i Lindesbergs kommun utökats med ett kärl för textilier...

Tävling: Skicka en påskhälsning

Påsken står för dörren, häxorna gör sig redo för att fara till Blåkulla och Påskharen ser över sina bästa gömstä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Arbetade i skogen – fick trädstock över sig

En man i 70-årsåldern fördes under tisdagen till sjukhus med ett befarat benbrott. Skadan skall ha uppstått i samband med ett skogsarbete, uppger polisen.
– Han klämdes fast under en stock. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen, kommenterar Stefan Dangardt vid polisen i region Bergslagen.

8 april 2020 klockan 10:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Så pratar du med barnen om coronaviruset

I en tid då otroligt mycket fokus ligger på coronavirusets framfart i samhället är det extra viktigt att prata med barnen och bemöta deras oro och rädsla, något som ibland kan vara väldigt svårt. LindeNytt har tagit hjälp av Johanna Högblom, kurator på psykosociala mottagningen i Lindesberg och samordnare för psykisk hälsa-arbetet i norra länsdelen som ger sin syn på hur du som förälder eller annan vuxen kan prata med barn om Coronaviruset.

7 april 2020 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF
LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ...
6 april 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Röda korset fortsätter producera – över 2 600 visir levererade
På Röda korset i Lindesberg har man sedan snart två veckor tillbaka arbetat hårt med att producera ansiktsvisir som delas ut till sjukvården i ...
6 april 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Församlingen stämmer upp i sång utanför äldreboenden
Sångandakterna på våra äldreboenden har inte kunnat hållas enligt schemat de senaste veckorna på grund av coronaläget. Nu har Linde bergslags f...
6 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Faktaresistens hotar Lasarettet i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Tidpunkten för en definitiv neddragning av verksamheten vid akutmottagningen i Lindesberg var satt till den 20 april. På grund av Coronaläget har tidpunkten förskjutits men kommer att genomföras när situationen kring Corona har stabiliserats. Så säger områdeschefen för Område opererande och onkologi i NA den 15 mars. Då kommer det av allt att döma inte att finnas något utrymme för diskussion. Ytterligare synpunkter måste komma nu.

6 april 2020 klockan 12:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Föll från hög höjd och skadade ansiktet

I lördags morse inträffade en olycka på pappersbruket i Frövi. Enligt uppgift skall en kvinna i 45-årsåldern ha fallit från hög höjd.
– Hon skadades i ansiktet och fördes med ambulans till Lindesbergs lasarett, uppger Stefan Wickberg, polisen i Bergslagen.

6 april 2020 klockan 10:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stort pådrag när mat brändes vid

I söndags larmades brandkår, ambulans och polis till en villa i Stråssa med anledning av att bostadens larm hade utlösts ...

Fler bekräftade fall av corona inom vården – vårdboende och hemtjänsten drabbade

Det vårdboende i Lindesbergs kommun, i vilket man nyligen konstaterat...

Stadsskogsskolan övergår tillfälligt till undervisning på distans

Från och med måndag nästa vecka går Stadsskogsskolan i Lindesberg tillfälligt över ...

Annons

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Riksvägen öppen igen efter att omkullblåst träd blockerat trafiken

De mycket hårda vindbyarna ställde till det i trafiken på torsdagseftermiddagen. Strax ...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Vårdpersonal larmar: Coronadödsfall på vårdboende

Under måndagen inträffade det första dödsfallet i Örebro län till följd av coronaviruset och ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

Inbrottstjuv tog sig in i kyrka – tappade toapapper i flykten

Tidigt på onsdagen upptäcktes en obehörig person uppehålla sig i Kristinakyrkans lokaler ...

Bekräftat fall av coronasmitta på vårdboende i Lindesberg

Ett bekräftat fall av covid-19 har konstaterats på ett vårdboende i Lindesbergs kommun. Det ...

Foto: Jennie Larsson

Hoverboard misstänks ha orsakat bostadsbrand

På tisdagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår till ett bostadshus i Gusselby. Detta sedan kraftig rökutveckling bildats i samband med en brand som med största sannolikhet har orsakats av en så kallad hoverboard, även kallad elektrisk balansbräda.
– Anmälaren som ringde och larmade hade tagit sig ut tillsammans med de barn som fanns i bostaden, uppger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen.

31 mars 2020 klockan 10:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stora ekonomiska konsekvenser att vänta i spåren av Coronakrisen
På måndagen kallades media till en pressträff av kommundirektör Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Detta med ...
30 mars 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket
Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock ...
30 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Trädgårdseldning har redan lett till flera gräsbränder
Det råder fortfarande stor risk för gräsbränder i Lindesbergsområdet med övriga delar av länet. Hittills har man konstaterat två fall av brä...
30 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-27

2020-03-27

2020-03-27

2020-03-26

2020-03-26

2020-03-26

2020-03-26

2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-24

2020-04-09 18:39