Marianne Åbyhammar bor och arbetar sedan länge i Stockholm men har under alla år regelbundet besökt Lindesberg. Foto: privat

Student utan studentmössa

– Jag har brukat promenera runt Lindessjön och ibland gått över skolgården. Lindeskolan är nu en del av stan som den inte var i början av 70-talet, berättar Marianne Åbyhammar, som gick ut Lindeskolan 1972. Det var en tid när många avstod från studentmössor.

Början av 70-talet var en brytningstid och gymnasister sökte nya former för såväl elevdemokrati som studentfirande. Någon studentmössa har hon inte och säger att hon inte heller har saknat den. Det ser inte ut att ha spelat någon roll heller – om man ser till vad hon gjort senare i livet.

Marianne Åbyhammar är hovrättsråd i Svea Hovrätt i nuvarande hemstaden Stockholm. Där får hon ta sig an alla typer av rättsfall som gått vidare från tingsrätterna. Men hon har också en konsumenträttslig specialitet. Under några år var stf KO på Konsumentverket och basade över KO:s ingripanden..

– Det var väldigt roligt att vara stf KO. Man är ju väldigt närvarande i samhällsdebatten och under de åren utvecklades internetanvändningen snabbt och det var en ständig jakt på ojusta metoder och telefonförsäljare. Det fanns då liksom nu för många aggressiva telefonförsäljare som gick hårt på de äldre. Det var viktigt att få närigsidkarna att presentera sina erbjudanden så att folk förstod vad de gick ut på.

Hon är också ordförande i Ron – Reklamombudsmannens opinionsnämnd. Det är ingen myndighet utan näringslivets självregleringsorgan för reklam och nämnden har enligt Marianne Åbyhammar stor betydelse för att sätta praxis för företagen.

– Vårt arbete handlar mycket om frågor om könsdiskriminerande reklam och hur den kan vara könsrollsbevarande långt ner i åldrarna – hur kvinnor och män ska vara, säger hon. Man ska vara försiktig med reklam som riktar sig till barn.

Enligt Ron:s praxis får man inte heller skämta för grovt i reklamen så att utsatta grupper kan känna sig diskriminerade, t.ex. olika etniska grupper eller människor med handikapp. En annan viktig fråga enligt Marianne Åbyhammar är textreklam. Hon tycker att det blivit allt svårare att skilja på vad som är reklam och vad som är redaktionell text.

– Ja, tyvärr och det är en utveckling som hänger ihop med nätet – med bloggande och Youtube – och med tidningsdöden, säger hon. Det kan vara att man i en artikel lyfter fram en viss produkt eller skriver hur lätt det är att vinna på spel.

Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat
Efternamnet Åbyhammar fick Marianne efter gården hon växte upp på. Foto: Privat

Marianne Åbyhammar har arbetat med samhällsviktiga frågor hela sin karriär. För henne var också valet av den samhällsvetenskapliga linjen på Lindeskolan ett naturligt val, men valet att bli jurist var inte något som skolan påverkade. Det hade hon nog bestämt sig för ändå.

– Det var en spännande skoltid och gymnasietiden är ju år, då man utvecklas mycket och funderar över livsåskådningsfrågor, säger Marianne Åbyhammar och berättar om läraren i religionskunskap som bjöd mycket på sig själv.

När det gäller minnen av lärare, så tänker hon också på klassföreståndaren, och hennes man som också var lärare på skolan och det engagemang de hade. Minnet kommer tillbaka till henne av hur klassen gick hem till dem på lucia-morgnarna och lussade för dem. Lindeskolan var tre år gammal, när hon började där och hon minns den som en modern och fräsch skola.

– Det var bra uppehållsrum med orange och äppelgröna stålrörsmöbler med Bumlingar i taket, säger hon. (= bumling är en stor, bullig, klarlackad lampa som skapades 1968 och som idag är en stilikon) 1968 var också samma år som Marianne Åbyhammar började på Lindeskolan. Hon var inskriven på Lindeskolan i fyra år, eftersom hon hade ett års avbrott för studier i USA.

Namnet Åbyhammar tog hennes pappa efter den gård utanför Fellingsbro, där hon är född och uppvuxen. Hon har genom åren regelbundet besökt familjen och Lindesberg där föräldrarna bodde de sista fjorton åren. De gick bort för två år sedan.

– Senast jag var i Lindesberg var på vårmönstringen förra våren, berättar Marianne Åbyhammar. Det är ett kul tillfälle att besöka Linde med så mycket folk på stan.

Tidigare artikel i serien: Pelle Fisk blev pilot och for till USA

Publicerad 7 september 2015 klockan 08:47

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com


Foto: Camilla Lagerman

Byggstaket föll på fotgängare: ”Hade tur att det gick bra”

Lindesbergaren Eddy Arthursson var nära att klämmas fast under ett stort och tungt byggstaket när han promenerade längs Fotbollsgatan i torsdags. Nu har byggfirman vidtagit åtgärder för att något liknande inte skall kunna hända igen.

6 december 2019 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Man försökte locka in barn i bil

Under onsdagsmorgonen försökte en man locka med sig en flicka i sin bil medan hon stod och väntade på skolbussen. Flickan valde dock att inte hoppa in eftersom hon visste att hon skulle åka buss. Händelsen polisanmäldes sedan under eftermiddagen.

5 december 2019 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart kan judofesten börja

På lördag står Frövi Judo och Lindesberg arena värd för årets upplaga av lag-SM i judo. Totalt 18 lag från hela Sverige är ...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Åttondeklassare bjöds på föreläsning om våld och samtycke

Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i ...

Foto: Mattias Nonnen

bildspel Mattias fångade ovanligt ljusfenomen på bild utanför Lindesberg

Fotografen Mattias Nonnen, från Lindesberg, var tidigare i veckan ute och jagade ett tillfälle att föreviga en lappuggla på bild – men fick istället syn på något helt annat och mycket sällsynt. På himlen uppenbarade sig ljusfenomenet ”Polar stratospheric clouds”, eller pärlemormoln som man säger i vardagligt tal.
– Det var riktigt roligt att få se och uppleva det här, berättar Mattias för LindeNytt.

4 december 2019 klockan 09:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Ida Lindkvist

”Till alla vuxna som kämpar för ett barn, ni är hjältar!”

LindeNytts artikel om Ida, vars mamma Sara kämpat i över ett års tid för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, har fått flera läsare att höra av sig med sina egna upplevelser, däribland signaturen ”E” som skrivit följande insändare.

3 december 2019 klockan 13:32 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”
För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna bankhuset på Kungsgatan och hyra dessa lokaler ist...
3 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator
Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VM-guld till Amanda Orrbo
Det allra första världsmästerskapet i judo för personer med Downs Syndrom gick av stapeln under helgen i portugisiska Guimarães. Efter tre hä...
2 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse – har nu släppts

I samband med en husrannsakan i en bostad i Lindesberg, hittade polisen ett ”farligt föremål” som sedermera ledde till att en ung man delgavs misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den misstänkte mannen blev i torsdags anhållen – men släpptes redan dagen efter.

2 december 2019 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Vad händer med ett samhälle där kriminalitet normaliseras?

Väpnade rån och skottlossningar får aldrig bli en normal företeelse i Lindesberg. Men då måste de styrande politikerna i Region och kommun med Socialdemokraterna i spetsen våga prata om de obekväma frågorna, skriver Liberalerna Nils Detlofsson och Wilhelm Sundman i en debattartikel.

2 december 2019 klockan 09:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel LIF gick mot en enkel hemmaseger

Med den senaste hemmaförlusten mot Amo bakom sig så visade LIF Lindesberg för hemmapubliken under söndagskvällen hur bra de...

27-årig man död i olycka med fyrhjuling

Sent på lördagskvällen larmades polis och ambulans till Gusselby med anledning av en allvarlig olycka. En 27-årig ...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Linde Volley

Med en ny seger bakom sig och tre nya poäng till Elitserietabellen är Linde Volley nu ett steg närmare en plats i det efterlängtande Grand Prix-spelet i januari, efter två segrande set så väntade ett jämnt set där gästande Linköping tvingade in matchen i ett fjärde set där Linde Volley med små marginaler kunde spela hem full poäng.

30 november 2019 klockan 19:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Många köade för capricebiljetter – försäljningen går i rasande tempo

Klockan 10.00 på lördagen släpptes biljetterna till Harmonis Caprice 2020 ...

Mammas lögner lockade hundratals besökare

Ungefär 300 personer tog chansen att få veta sanningen om sin barndom, när komikern Jan Bylund tillsammans med vä...

Fatlum Ahmeti spelar i VM-kval 2020

Under fredagsmorgonen kom nyheten att LIF Lindesberg-spelaren Fatlum Ahmeti är uttagen till Kosovos handbollslandslag inför...

Litteraturen stod i fokus under Bokens Dag

Fem svenska författare besökte Lindeskolans aula under torsdagskvällen, tillsammans med Lindesbergs omtyckta poet ...

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Linde Volley satsar mot Grand Prix

Med en tuff helg bakom sig där Linde Volley spelade två bortamatcher som slutade med en snöplig förlust mot Falköping och...

Amanda tilldelades tidigare i år Lions bragdlejon. Nu är det VM i Portugal som väntar. Arkivfoto: Camilla Lagerman

VM nästa för Amanda

Imorgon fredag reser Frövi Judos Amanda Orrbo tillsammans med pappa Johan och tränaren Jonathan Fagerhill till portugisiska Guimarães, där Judo-VM för deltagare med Downs syndrom avgörs.

28 november 2019 klockan 09:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Försökte råna bank – polisen går ut med signalement på gärningspersonen
UPPDATERAD KL. 17.31 Strax före klockan 15 på onsdagen, larmades ett stort antal polispatruller till centrala Lindesberg med anledning av ett pågå...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vann Melodifestivalen – nu gästar John Lundvik capricen
På onsdagen offentliggjordes att det blir artisten John Lundvik, som kommer att medverka som gästartist i nästa års Caprice i Lindesberg Arena...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch
Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och Sabri Akcan över efter nuvarande ägare Hasan ...
27 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-11-27

2019-11-26

2019-11-26

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-25

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-22

2019-11-21

2019-11-21

2019-12-06 19:44