Oskar Jönsson Vikterlöf ser fram emot återkomsten till Arenan och mötet med Teemu Sarna. FOTO: Hannes Feldin

Volleypremiären: ”Har nog ett av Sveriges bästa jobb nu”

På lördag inleder Lindesberg Volley sin nya säsong i Elitserien. Premiären spelas hemma i Arenan mot RIG Falköping, som har ett bekant ansikte på tränarbänken. Inför återkomsten till Lindesberg berättar Oskar Jönsson Vikterlöf om sitt nya drömjobb, säsongen som väntar och vad han tror om Lindes chanser.

I mitten av april presenterades Oskar Jönsson Vikterlöf som ny tränare vid RIG Falköping. Då kom han från en säsong som huvudtränare för Örebro, men hade dessförinnan många år i Lindesberg Volley bakom sig. Under sommaren har Oskar haft chansen att förbereda sig och lagom till skolstarten i augusti var det dags att kliva på det nya heltidsuppdraget.

– Jag har nog ett av Sveriges bästa jobb nu. Det är jätteinspirerande och jättekul att jobba med unga spelare som vill mycket och som vill utvecklas, berättar Oskar glatt.

Arbetet i RIG skiljer sig mycket från övriga tränaruppdrag på så vis att det styrs av förbundet. Samtliga av lagets Elitserie-spelare studerar vid gymnasiet i Falköping, en verksamhet som Oskar kommer att ansvara för. Steget in i skolvärlden blir därför en omställning.

– Det är inte enorma skillnader, man får alltid ha individen i fokus. Men de här tjejerna är väldigt unga och man måste ta hänsyn till andra saker då, förklarar Oskar och utvecklar sig.

– De går i skolan och är inte så vuxna som en tjej som till exempel spelar i ett Elitserie-lag och pluggar på ett universitet är. Hon måste klara av i den åldern att ta ansvar. Här måste man hjälpa dem att ta det ansvaret och hjälpa dem hur de ska kunna hantera sin tid för att få ut det mesta av sitt eget volleybollspelande.

Fokus på utveckling – inte resultat

En annan omställning från tiden i Lindesberg och Örebro är kunskapsnivån. Tidigare har Oskar haft tillgång till trupper med etablerade Elitserie-spelare, utlandsproffs och stora meriter. Nu är allt det utbytt mot klart yngre spelare.

– De har kanske inte med sig lika mycket och man får börja på grundnivån och jobba sig uppåt. Men det är också positivt, att man kan jobba sig uppåt så pass fort eftersom att de är utvecklingsbara, resonerar Oskar.

Hans arbetsdagar ser ofta olika ut och styrs över vad som står på schemat. Överlag upplever han att jobbet påminner mycket om det i andra klubbar, men att det blir fler tidiga morgnar.

– Två dagar i veckan börjar jag på morgonen, halv åtta ungefär, med fysträning och bollträning. Efter det spenderar jag dagen med att planera, pappersarbete gällande spelare och allt möjligt som behöver göras runt en volleybollklubb. Sen på kvällen är det träning, berättar Oskar.

Hur många elever är det som du ansvarar för?
– Just nu är det 34 tjejelever i vårat system. Det är många härliga tjejer och en väldigt rolig grupp att jobba med.

Själva grundtanken med RIG är att förädla de unga volleybolltalanger som man lockar till sig. När Oskar ser på Elitserie-äventyret är han därför försiktig med att sätta målsättningar i form av resultat. Fokus är istället riktat på utveckling, både för individen och för laget som helhet.

”Jag älskar att komma till Lindesberg och spela”

Den nya upplagan av Elitserien drar igång nu på lördag. RIG inleder då med match mot Linde i Arenan, en plats som betyder väldigt mycket för Oskar.

– Skitkul! Jag älskar att komma till Lindesberg och spela. Det blir en så otroligt härlig stämning på läktarna, speciellt nu när det är seriestart och alla har väntat hela sommaren. Jag ser fram emot en match med mycket energi och mycket publik i hallen, säger Oskar.

Vad vill du från se från ditt eget lag?
– Jag hoppas att vi kan visa upp de grejerna som vi har tränat på.

Premiäromgången blir intressant på flera sätt, inte minst för Lindes del. Laget har under sommaren genomgått en förändringsprocess där man valt att inrikta sig på unga spelare. Både Elsa Arrestad och Anna Lennartsson har kontrakterats, en duo med en bra bit upp till 20-strecket. Oskar tycker att den mer ungdomliga prägeln ser spännande ut.

– Jag tycker att de unga spelare som de valt att satsa på är värda att satsa på. Elsa kommer definitivt att vara aktuell för juniorlandslaget nästa år. De andra tjejerna är ju mer etablerade och har mer erfarenhet än någonsin, så jag tycker att det ser positivt ut för Linde.

”En chans att slå lite mer ur underläge”

Mer oroande för 29-åringen är den tunna trupp som hans tidigare lag förfogar över. Linde har i dagsläget endast nio kontrakterade spelare, en fara om du frågar Oskar.

– Det är värt att få in bredd om man får chansen och det finns svenska spelare därute. Jag hoppas för deras skull att de kan få in någon mer. Inte för att spelarna de har inte räcker till, utan mer för att just mängden är viktig och det är jobbigt att gå runt på nio spelare en säsong. Men spelarna de har ser spännande ut och det blir kul att se hur de står sig när det blir riktiga matcher.

Med en tunn trupp och många unga spelare är förväntningarna på Linde mindre ställda inför denna säsong, åtminstone utifrån. I samband med tisdagens upptaktsträff tippade Elitserie-tränarna Linde utanför topp fyra. Det tror Oskar har sin förklaring i att lag som Örebro och Gislaved förstärkt sina trupper och att konkurrenterna ser starka ut.

– Det är inte jättekonstigt att de (Linde) tippas utanför och de ska inte ta det som en knock. De ska istället ta det som en chans att slå lite mer ur underläge än vad de har fått göra vanligtvis. Jag tror inte att de är sämre, det är bara det att på pappret ser de andra lagen bra ut. Vi har verkligen en bredd i toppen i år, betonar Oskar.

Kommer det att bli en jämnare serie än vanligt?
– Jag tror att det kommer att bli jämnt. Men jag tycker att det var jämnt förra året också.

Volleypremiären:
Lindesberg Volley-RIG Falköping
Lördag 3/10 16.00 i Arenan

Publicerad 1 oktober 2015 klockan 18:11


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots...

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF
LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ...
6 april 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år
SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget ...
2 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen
Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristoffer Schöldström är ny ordförande för SHRA Foto: Timmy Lundegård

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots inledande tveksamheter om den höga posten så står den 25-åriga Kristoffer Schöldström som ny ordförande och har redan nu planerna klara för klubbens framtid.

20 mars 2020 klockan 07:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets kvartsfinal, efter två veckor utan matchspel så är det dags för laget att visa upp sig på nytt där man under de nästkommande matcherna kommer att spela mot Lund för att hålla sig kvar i kampen om SM-guldet.

12 mars 2020 klockan 14:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar ...

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Foto: Timmy Lundegård

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets tabelletta Kumla, bortamatchen inleddes tungt för WSK som först i den sista perioden kom in i spelet men trots detta lyckades man ändå tvinga in matchen i ett förlängningsspel.

8 mars 2020 klockan 20:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Loppet om Elitseriekvalet är över
Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till revansch på fjolårssä...
7 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan
Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål gjordes när WSK ...
7 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Herrtvåan avslutas med hemmamatch
Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista seriematch att spela p...
5 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-06-07 03:53