Foto: Hans Andersson

Vinterspår har plats för alla

Vinterspår sätter spår över hela kommunen. I centrala Lindesberg visar sig kulturuttryck i vart och vartannat kvarter. Här visar åttaåriga Hedda Johansson den bok och den bild hon gjort. George Aslan målar tillsammans med kamraterna i Globala Konstskolan och Arnold Bengtsson läser en dikt om ”blåröd vrede”.

Vinterspår speglar den kultur som finns i Lindesbergs kommun, men det som visas behöver inte vara producerat i kommunen och begreppet kultur är verkligen brett den här helgen –  7 – 8 februari. Lions Kristina säljer från sin kakbuffé. Tre generationer – mor ,dotter och mormor från södra Kilsbergskanten, säljer textilier och papperskonst.

– Titta på den här bilden. Den är gjord av en kille som var herde i bergen i Syrien, som inte kunde läsa. Fantastiskt ! Och han är så stolt över den, säger Åke Damström som tillsammans med fru Margita driver ett komboprojekt i Vedevåg – deltagarna målar och lär sig svenska samtidigt. George Aslan – professor vid Tekniska högskolan i syriska Aleppo i 25 år – sitter nu tillsammans,  i ABF-lokalen på Smedjegatan, med Nadia al Najjar- frisör, också hon från Syrien – och Halima Muhiyadin, från Somalia och målar.

– I grå fattigdom föddes jag. I blåröd vrede, men även i kärlek. Arnold Bengtsson läser dikter i Socialdemokratiska lokalen på Kungsgatan och publiken omges av foton av Eddy Arthursson och Jonas Petersson.

Längre söderut på Kungsgatan kan man slinka in hos fotografen Rolf Karlsson, som visar bla magnifika foton över hus i Lindesberg. ”Det här kan jag sälja dyrt nu”, säger han med en glimt i ögat och visar fotot på gröna huset i det hörn vid Kristinavägen/Smedjegatan, där Libo och Egeryds vill riva och bygga nytt.

Lindesbergs Stadshotell är under helgen verkligen ett kulturhus ( när kommer det ett sånt i Lindesberg?) den här helgen. Det öppnar med hambo för durspel och fiol, men ibland spelar dessa spelmän också något av Blinda Petter från Guldsmedshyttan ( spelmannen vars 200 -årsminne firades förra året). Betydligt yngre är Hedda Johansson. Hon går i klass 2 B i Björkhagaskolan och hela klassen har ett helt rum för sin konstutställning.

– Vi fick bara använda tre färger, men sedan kan man ju blanda dem så att det blir fler och jag har använt en liten svamp för min bild, säger hon och visar dessutom upp sin version av bilderboken om Bockarna Bruse, som alla eleverna gjort ett eget exemplar av. På frågan om vem som bestämmer vad hennes bild föreställer – jag som tittar eller hon som målat? ” Det gör vi båda”, säger Hedda.

Mattias och Rosemarie Rudenvall från Åbyhammar utanför Fellingsbro visar naturfoton respektive nästan grafikliknande foton – också på Stadshotellet, på Folkets Hus bioduk rullar fotoklubbens bildspel, på biblioteket värvar Linde Bergslags Släktforskare deltagare till studiecirklar och Sarina Diephuis målar på plats (Born to create = snigelkonst på språng), men gör en paus för litet prat med besökaren Anna-Lena Öhrn. För det är en sak som är säker – på Vinterspår träffar man alltid vänner och bekanta att prata med.

Publicerad 7 februari 2015 klockan 17:35

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Foto: Hasse Persson

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up så står Lindlöven, trots blandade känslor, redo att avsluta AllEttans grundspel där den nuvarande tabelltvåan Borlänge gästar Lindehov under onsdagskvällen.

17 februari 2020 klockan 22:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Sebastian Cehlin, Oppositionsråd (M) Region Örebro län. Foto: Moderaterna

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den innehöll en rad olika förslag på effektiviseringar inom hälso och sjukvården i Region Örebro län.

17 februari 2020 klockan 14:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot G...

Foto: Timmy Lundegård

Första årssegern för Linde Volley

Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, trots 2-1 i set till motståndarlaget så visade Linde-damerna upp sin styrka i det fjärde setet som resulterade i ett avgörande 5:e set där Linde Volley inte gick att stoppa.

16 februari 2020 klockan 11:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Framtiden för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären Ingemar Engstrand i en debattartikel.

14 februari 2020 klockan 14:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel
Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags ...
14 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Här laddas det till tusen inför årets bokrea
Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora ...
14 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende
1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider varje dag på grund av skador de ådragit sig ...
13 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

13 februari 2020 klockan 10:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Markus Lundin, ordförande för Kristdemokraterna i Lindesberg. Arkivfoto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”

PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Örebroregionen hanterar och beslutar om nedskärningar i den kirurgiska verksamheten och i övriga verksamheter vid Lindesbergs lasarett.

13 februari 2020 klockan 08:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”

En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/...

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”

Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter ...

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och ...

Annons

Linde energi ska byta 12 000 elmätare fram till år 2025. Foto: Linde energi.

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade, som kommer att ge kunden bättre koll på elförbrukning och kostnad. I ett pressmeddelande uppger man att ett regeringsbeslut ligger bakom det omfattande arbetet, att ersätta tusentals elmätare fram till 1 januari 2025.
– För oss på Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska ersättas, säger Fredrik Esenius, enhetschef Mätning och projektledare på Linde energi.

11 februari 2020 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en ...

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig

Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den ...

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats ...

Foto: Hasse Persson

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lördagens bortamatch, efter ett starkt övertag i halvtid så visade set sig att inledningen av matchens andra halvlek skulle bli matchavgörande, något som inte var till LIFs fördel.

8 februari 2020 klockan 20:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Uppåtgående form trots en ny förlust
Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen. Efter en förlust ...
8 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Natten har kommit för att stanna i Kulturskolans nya musikal
För fjärde året i rad arbetar nu Kulturskolan Garnalias elever och lärare med att färdigställa sin årliga musikalföreställning, och den här ...
7 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så mycket kostade det att få hemtjänstens bilar i rullning igen
Som tidigare rapporterats blev 16 av hemtjänstens bilar utsatta för en sammantaget mycket omfattande skadegörelse tidigare i veckan. Nu har ...
7 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-07

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-03

2020-02-03

2020-02-18 07:34