Anna-Karin Englin och Suzanne Sillren är mycket tacksamma över allt som skänkts sedan boendet för ensamkommande flyktingbarn öppnades. Foto: Ida Lindkivst

”Vi är helt fascinerade över givmildheten”

I juni öppnade Frövis före detta hotell upp för ensamkommande flyktingbarn. Just nu bor där åtta flickor och sex pojkar. De har flytt från sitt hemland, vissa med föräldrarnas stöd och välsignelse, andra utan att någon vet om det. De kommer hit för att få en chans att leva, och nu vill personalen på boendet rikta ett tack till alla som på olika vis hjälpt dessa ungdomar att få en nystart.

Till en början var de några få ensamkommande flyktingbarn som flyttade in i Frövis hotell, i dagsläget är det 14 ungdomar som bor här, den äldsta är 17 år, och den yngsta 14. Framöver kommer man kunna ta emot 17 stycken, men man har redan tvingats säga nej till omkring 60 barn och ungdomar.

– Det är väldigt varierat mående, för en del är det värre än andra, om man kan säga så. En del kommer från en bakgrund med krig eller stark diktatur. Andra har upplevt traumatiska upplevelser på vägen hit. Ungdomarna som kommer hit har ensam tagit sig hit, de är väldigt resursstarka samtidigt som de har med sig trauman, berättar Anna-Karin Englin, VD för Resiliens AB.

En del har tagit sig hit utan att meddela sina föräldrar, och andra har skickats iväg av de närmsta. Vissa har valt att fly för att komma undan en utgång som barnsoldater, vilka man värvar både flickor och pojkar.
– De flesta ungdomar kommer hit i de kläder som de stått i, och kanske har de med sig en liten plastpåse. Tunna shorts och T-shirt och badtofflor, säger samordnare Suzanne Sillren.

De är 12 stycken som jobbar på hemmet med ungdomarna, och det finns personal på plats dygnet runt. Några av de yngre boende har börjat på Fröviskolan, och någon enstaka på gymnasiet i Lindesberg. Resten går bara och väntar på deras tur. Anna-Karin och Suzanne beskriver hur gärna de här ungdomarna vill, många har planer på att i framtiden utbilda sig till ingenjör, läkare och pilot, och någonstans känner de en oro att de här ungdomarna ska förlora sin dröm när väntan blir för lång.
– De har ett sådant driv och vill så mycket, det vore förödande om de tappar det, säger Anna-Karin och Suzanne fortsätter:

– I somras hade vi sommarskola i två veckor, sex timmar om dagen. Vi har haft specialpedagog här också som försöker bygga upp deras individuella skolmål. Och så har de fått lära sig cykla och simma, Positiva Frövi gjorde en simklass för våra ungdomar.

Suzanne och Anna-Karin är eniga om att de blivit väldigt välkomnade här i Frövi. Människor hälsar, pratar och intresserar sig för deras verksamhet, det har även hänt att man knackat på för att höra om de kan tänkas behöva något särskilt. Det har till dem skänkts möbler, musikinstrument, kläder och fiskeredskap. Även ett företag i centrala Lindesberg har ställt upp extra mycket.
– Lindegym fick vi otroligt mycket fina träningskläder ifrån. Vi är helt fascinerade över givmildheten och vill verkligen rikta ett stort tack!, säger Anna-Karin.

Men verksamheten är fortsatt intresserade att ta emot om någon vill skänka, högst på önskelistan står pojkkläder, byråer, cyklar, en och annan fotboll, badshorts till killar, varma och regntäta kläder samt ryggsäckar. Det är också uppskattat om någon familj skulle vilja bjuda hem någon av ungdomarna en stund, eller komma förbi för lite samvaro, vilket framförallt gynnar integrationen.
– Varje dag händer det roliga saker och saker som gör oss berörda. Samtidigt visar de en oerhörd omtanke om varandra och om oss i personalen. De har så mycket empati och stark känsla för att hjälpa till, man blir varm i hjärtat varje dag, avslutar Anna-Karin märkbart rörd.

Publicerad 24 september 2015 klockan 16:29

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Timmy Lundegård

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna bjöd på hela nio mål per match, efter en enkel seger mot Teg under lördagen blev det betydligt mycket tuffare under söndagen där Piteå utmanade om tre tabellpoäng.

26 januari 2020 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Braedyn Tutton agerade poänggörare mot Hylte/Halmstad Foto: Timmy Lundegård

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lördagens hemmamatch, Hylte/Halmstad gästade Arenan och med en tung inledning för hemmalaget så såg det tidigt svårt ut för Linde Volley att gå hem med seger.

25 januari 2020 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta ...

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera ä...

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

Nyklippt strandlinje ger synlig vattenspegel även när det väl grönskar i vår. Foto: Fredrik Norman

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad Bergslagen så här års. Men då vintern lyser med sin frånvaro sedan länge, har man istället kunnat prioritera arbeten som normalt bara görs under de varmare årstiderna. Som till exempel att hålla efter växtligheten längs promenadstråken kring sjön. I dagarna har röjsågarna gått varma ute på Loppholmen.

23 januari 2020 klockan 16:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet
När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjä...
23 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hockeyhelg i Lindehov
Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”
Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan många år, har sålts. Ny ägare är samma bolag...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ringa narkotikabrott genom eget bruk samt innehav.

22 januari 2020 klockan 10:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena under torsdagskvällen. Nio matcher kvarstår inom den allsvenska säsongen och med en tabell som är den jämnaste på åratal så är varje poäng viktig att få med sig för att undvika en plats i det negativa Division 1-kvalet.

21 januari 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

Annons

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, Socialdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras extrasatsning på välfärden och tryggheten i landet – som innebär fem miljarder extra till kommuner och regioner samt 750 miljoner kronor till rättsväsendet. Detta görs efter starka påtryckningar från oppositionspartierna. För Region Örebro län innebär detta ett tillskott på 45 miljoner årligen till välfärden.
– Varje krona är en viktig och för 45 miljoner kan vi fortsätta utveckla verksamheterna för att möta framtidens behov och krav, kommenterar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande.

20 januari 2020 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i ...

Skärmbild: LindeNytt

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras.
Moderaterna inser givetvis att många aktörer i samhället måste arbeta med integration men anser att skolan har en mycket viktig funktion i detta arbete. Skolan är en naturlig mötesplats för barn och ungdomar och det är de som ska bygga vårt land i framtiden. Varför inte börja där?

17 januari 2020 klockan 09:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan
Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två ...
16 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn
Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya "medarbetare". Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. ...
16 januari 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-12

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-27 03:34