Vad 2015 hade att erbjuda

2015 har varit ett spännande år och det är värt att titta lite extra på. Det har hänt flera saker under årets gång som kommer att färga volleybollsverige under de kommande åren. Jag har plockat ut de viktigaste händelserna från året som gått, vissa bättre och vissa sämre.

Lindesberg utmanar om Grand Prix-titeln och Martina Svensson slår igenom

Efter en blixtvärvning av passaren Yslany ”Iceman” Kelly gjorde Linde snabba framgångar och presterade en av de bästa matcher vi sett dem spela på länge mot Hylte/Halmstad i semifinalen i Grand Prix. Den matchen var även startskottet på vad som skulle komma att bli Martina Svenssons hittills starkaste volleybollår. Hon gick från att vara en relativt förbisedd högerspelare till att bli en anfallskraft värd namnet. Under årets höst har hon även tagit ett steg till i sin utveckling, tack vare Teemu Sarnas val att spela utan libero, och blivit en av seriens få servemottagande högerspikers. Utvecklingskurvan har pekat brant uppåt för Martina under 2015 och fortsätter hon så här så kommer hon vara med och tampas om en landslagsplats även 2016.

 

Engelholms dominans

Det är sällan man ser ett lag som är lika överlägsna som Engelholm var under 2015. De gick igenom hela grundserien, hela Grand Prix och hela SM-slutspelet utan att förlora en enda match. I slutspelet skulle vi till och med behöva vänta ända fram till tredje och sista finalmatchen för att få se dem tappa set. Med tanke på att de där förlorade både första och andra för att sedan göra en spektakulär vändning och ta hem både matchen och titeln så känns det nästan som om de lät Hylte/Halmstad leda matchen endast för att bjuda hemmapubliken på en show. Det går heller inte att prata om Engelholms dominans utan att nämna Isabelle Haak, den största talangen vi haft inom volleybollen sedan… ja, vågar jag säga någonsin? Hon ledde sitt Engelholm under hela säsongen och fick pris både som Elitseriens genombrott och bästa spelare. Det ska bli intressant att se vart supertalangen väljer att ta sin karriär, jag är övertygad om att ett antal världsklubbar redan har ögonen på henne, och vilka höjder hon kan lyfta det relativt osynliga damlandslaget till.

 

Tillsammans mot EM

Över 20 år sedan var det Sverige var så nära ett slutspel i ett stort mästerskap som man var i våras. Johan Isacsson har gjort en spektakulär resa med sina spelare. Han började med ett ungt och oprövat landslag med världsstjärnan Marcus Nilsson som ledare och i år tog han dem så nära ett EM man kan komma. Även om det inte var många svenskar på plats i Estland så var vi betydligt fler när det small i Halmstad Arena. Tyvärr blev det lite av en flopp och det hela var avgjort redan efter två set. Dock tycker jag inte att man ska minnas 2015 som det året som Sverige precis missade ett EM-slutspel utan snarare som det år vi tog första steget mot världskartan. Förhoppningsvis har detta landslag mer att erbjuda och jag ser fram emot att se vad Johan Isacsson har i kikaren för dess framtid.

 

Avhoppshösten

Det tråkigaste som hänt i år är tyvärr något av det tråkigaste som hänt inom svensk volleyboll på länge. Under 2015 såg vi inte endast ett utan två avhopp från Elitserien. Först var det Göteborg som meddelade att deras korta vistelse i finrummet var över. Det hade krävts ett större ansvar från klubben om laget skulle hålla i Elitserien i fler än två säsonger. Som det var så fick spelarna dra ett alldeles för stort lass med arrangemanget och planeringen utanför plan vilket inte är hållbart i längden. Den tyngsta bomben kom dock då vi fick höra att de fyrfaldiga svenska mästarna Katrineholm inte heller blir kvar. Klubbens ekonomi hade körts i botten och det fanns inga pengar kvar för att driva ett elitlag.

Allt som allt måste jag säga 2015 har varit ett fullspäckat och intressant volleybollår. Jag tycker den nya seriemodellen med fler matcher funkade bra förra säsongen men lider tyvärr nu när serien saknar två lag. Öresundsundsligan är också värd att nämna som framgång under 2015. Även om vi ännu inte vet hur väl ligan kommer hålla i framtiden så är jag glad över att kreativa initiativ tas för att förbättra en idrott som sett svåra tider. Förhoppningsvis var 2015 ett steg mot förbättring.

Publicerad 29 december 2015 klockan 14:41

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Herman Bosson är tillbaka i laget efter en krasslig vecka Foto: Hasse Persson

Fri entré när AIK gästar arenan

Flera av LIF Lindesbergs olika partners bjuder in alla som vill se riktig handboll till Lindesberg Arena under fredagskvällen, fjolårssäsongens elitserielag AIK gästar arenan och söker dessutom revansch på hemmalaget LIF Lindesberg, förutom en intensiv hemmamatch kommer LIF även att lotta ut en helt ny hybridbil med 260 000:- i värde.

29 januari 2020 klockan 13:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

Lindlöven hoppas på nya poäng

Med en lyckad helg på hemmaisen där Lindlöven, efter två målkalas mot Teg och Piteå, spelade hem sex poäng till AllEttans tabell så väntar en ny hemmamatch redan på fredag, matchen ser på förhand intressant ut då de gästade Östersunds IK står med tre raka segrar men söker samtidigt revansch då Linde-laget tidigare under säsongen spelade hem en seger i Östersunds Arena.

29 januari 2020 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna ...

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i ...

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar LIF
Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena ...
21 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven
Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan
Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser ...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK väntade där man trots ett högt revanschsug i Linde-laget ännu en gång hade svårt att ta hem segern.

19 januari 2020 klockan 00:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att få återse Lindlöven på hemmaplan, det bjöds på ett segt spel från Linde inledningsvis vilket kom till att straffa sig när slutet av den sista perioden närmade sig.

16 januari 2020 klockan 00:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de g...

Årets första bortaförlust för Linde Volley

Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set ...

Derbyförlust på hemmaplan

Det blev en tuff årsinledande match för Linde Volley under lördagseftermiddagen när ett derby mot Örebro skulle spelas på ...

Annons

Fatlum Ahmeti blev bästa målgörare med 9 gjorda mål Foto: Hasse Persson

bildspel Storslagen årsinledning av LIF Lindesberg

Efter att avslutat året med en relativt enkel bortaseger mot RP Linköping så fortsatte LIF Lindesberg på samma linje och gav hemmapubliken på en riktig nyårshälsning där hemmalaget utklassade Kungälv i en händelserik match som bjöd på allt mellan popcorn och gurkburkar.

3 januari 2020 klockan 22:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Volleybollderby i arenan

Med ett tufft 2019 bakom sig där flera skador har spökat för Linde Volley och hindrat laget från att spela på topp så laddar laget...

LIF Lindesberg avslutade året med vinst

Det var ett blåklätt LIF Lindesberg som befann sig i Linköping under lördagskvällen där årets sista match inom ...

bildspel Handbollsfest med julstämning

Det var en fullspäckad söndag för alla handbollsälskare när LIF Lindesberg hade sin årsavslutning i Lindesberg Arena, fö...

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som ...

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en ...

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året d...

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har m...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag v...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och silver för hemmalagen
Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick ...
7 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-05

2019-12-02

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-20

2019-11-17

2019-11-17

2019-11-16

2019-11-15

2020-01-29 21:01