Strands Grafiska – idag en leverantör av kommunikation

”Med en aktiv investeringspolitik i företaget har vi nått kortare ledtider och fått större jobb”, säger Mikael Strand som en inledning på vårt samtal. Bröderna Thomas och Mikael Strand övertog i början av 1990-talet företaget efter sin far. Då hette företaget Affärstryckeriet och var ett litet familjeföretag inom tryckeribranschen där man jobbade med blysättning på förmiddagen och tryckte på eftermiddagen. Numer är inte bara namnet utbytt till Strands Grafiska, utan företaget har också utvecklats till en kommunikationsleverantör där inte längre bara det tryckta papperet ingår i företagets produktion.

Thomas och Mikael har delat in ledningen i företaget så att det är Thomas som är VD och Mikael är den som arbetar närmast produktionen i sin roll som platschef. Mikael Strand är också företagets idéspruta, den kreativa som står för visionerna och har tankarna framåt på nya och utvecklingsbara idéer. Thomas Strand som är äldst av de bägge, och kanske just därför, är mer eftertänksam och den som håller koll på att pengarna rullar in, och att alla nya idéer blir ekonomiska så att det gagnar både Strands och Strands kunder.


– 1981 när pappa startade Affärstryckeriet omsatte verksamheten ca 200 000 kronor, idag omsätter Strands Grafiska nästan 45 miljoner kronor och har runt 40 anställda, där drygt 30 jobbar här i Lindesberg (Bandygatan på industriområdet), berättar Thomas. Vi har också ett mindre tryckeri i Fagersta som producerar enklare svartvita produktioner och en reproenhet i Ludvika samt ett säljkontor i Örebro.

Strands hänger med i branschens strukturförändringar
Tryckeribranschen har det senaste decenniet genomgått ett stålbad där teknikutvecklingen helt har revolutionerat och omstrukturerat branschen. Vid millennieskiftet fanns det i Sverige ca 6000 tryckerier, idag finns knappt 1000 stycken kvar.


– Vi anammade tidigt den nya tekniken och vi var bland de första tryckerierna som började använda datorer med desktopprogram, säger Thomas. Idag är det en absolut nödvändighet för alla att jobba i InDesign eller QuarkXPress.
Viljan att hela tiden vara öppen för allt nytt har varit en framgångsfaktor för Strands Grafiska och sannolikt också en bidragande orsak till att man fortfarande finns kvar.


– Vi hoppar inte på allt nytt på en gång, utan värderar och väljer att investera först när vi tror att tiden är rätt, säger Mikael. Vi var inte säkra på att den digitala tekniken var rätt när den kom på 90-talet, så då avstod vi. Men nu har vi utvecklat också den biten rejält.
Under de senaste två åren har man investerat över 20 miljoner kronor i ny teknik och i en helt ny åttafärgspress, som lett till att kostnaderna sänkts och att ledtiderna kortats. Därmed har man kunnat ta emot större kunder och större jobb. Man ligger också långt framme i att effektivisera olika arbetsflöden, bland annat genom en automatiserad trycksaksproduktion där kunden direkt i en beställningsrutin på webben beställer och via olika mallar lägger upp en trycksak inför produktion.


– Där ligger vi väldigt långt framme och vi har idag ett väldigt modernt tryckeri, säger Mikael.

Ett exempel på hur det kan fungera är när en av tryckeriets större kunder via webben själva producerar individuellt anpassade kampanjblad och affischer för kedjans 150 butiker. Sju gånger om året produceras ca 1,1 miljoner kampanjblad i 150 olika editioner plus en mängd individuellt anpassade affischer. Allt automatiskt genererat via kunden, vilket sparar dyrbar tid och administration hos Strands.

Nästa steg
Utvecklingen går nu mot en ännu mer integrerad marknadskommunikation där det tryckta budskapet enbart är en del av tryckeriets produktion. Cross Media är samlingsnamnet för kommunikationslösningar där man kombinera olika digitala distributionskanaler som webbportaler och e-post med mobila lösningar som SMS och QR-koder tillsammans med traditionella trycksaker som distribueras på vanligt sätt. Och alla kanaler är personligt anpassat till mottagaren. Man kan också enkelt mäta effekten av kampanjen och hela tiden effektivisera den under tiden den löper.


– På det här sättet hjälper vi kunden att effektivisera sina kommunikationsinvesteringar. Det handlar helt enkelt om att hjälpa kunden att få ut så mycket som möjligt av sina satsade pengar, säger Thomas

Goda framtidsutsikter
Strands Grafiska står väl rustad för att möte framtiden. Fortfarande är den traditionella trycksakproduktion basen i verksamheten, även om den också hela tiden anpassas och effektiviseras genom bland annat automatiserade beställnings- och produktionsrutiner. På sikt kommer produktionen av cross media-lösningar få en allt större plats inom Strands. Hittills har man byggt upp cirka 10 kampanjer åt befintliga kunder. Nästa steg blir att hitta nya kunder och på så sätt utöka produktionen av komplexa kommunikationslösningar.


– Cross media har en mycket stor potential och blir viktig för oss i framtiden, avslutar Mikael Strand.

Strands Grafiska på nätet

Publicerad 4 april 2013 klockan 09:19

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Den gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Drömjobbare, här tillsammans med Janis Lancereau från Startcentrum (t.v) Foto: Bergslagens Sparbank

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som företagare under sommaren.

12 maj 2020 klockan 13:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare
För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell ...
11 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindeDagen 2020 ställs in
Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en ...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd
Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Café Oscar stängs för gott. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sjönära kaféet kommer nämligen stängas för gott och lokalerna skall användas för ett annat ändamål i fortsättningen. Detta uppger hotellchef, Jesper Damström.
– Just nu kan jag tyvärr inte berätta närmare om våra planer, det får vi återkomma till när det är läge, säger Damström i en kommentar.

28 april 2020 klockan 08:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu är årets sommarlovsprogram släppt. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett tillskott av statliga pengar. I år uteblev bidraget vilket fick kommunen att ta saken i egna händer och avsätta en miljon kronor för ändamålet.

24 april 2020 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs ...

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta ...

Annons

Foto: LaserTryk.dk

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna – som numera även har säte i Västerås – har tillsammans med sin samarbetspartner i Danmark, LaserTryk.dk, börjat producera skyddsvisir för användning inom vården. Man uppskattar produktionskapaciteten som mycket hög – och kostnaden som mycket låg.
– Man räknar med att kunna tillverka 500 000 visir per dygn, teoretiskt sett, berättar Rolf Karlsson, Bildmakarna.

20 april 2020 klockan 16:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

En del av det glada gäng som idag packar varor för fullt. Foto: ICA Supermarket Lindesberg

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar.
– Det är ett kvitto på att folk bryr sig och har tagit till sig informationen om att inte vara ute och handla om man är sjuk eller i riskgrupp, berättar Carolina Eriksson på Ica Supermarket i Lindesberg.

27 mars 2020 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd
En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i ...
25 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så skall företagen stöttas i krisen
PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en ...
25 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-03-16

2020-05-30 19:48