Stefan Olsson Arrestad var tre år när pappa Levi Olsson startade Storå Rör. Idag är han VD i ett företag med 16 anställda. Foto: Hans Andersson

Storå Rör firar 50 år – mitt i rushen

Året var 1965 och Levi Olsson startade sitt VVS-företag, i en tvättstuga i Kallernäs. Sonen Stefan var tre år. Idag är han VD och har sexton anställda, som han inte träffar varje dag – de är ute och jobbar någonstans inom en tio mils radie.

Det har blivit 50 år för Storå Rör. Ett bra namn på ett företag som ligger mitt i Storå, men som å andra sidan, säger för litet vad de sysslar med. Här finns ju inte (i alla fall inte vanligtvis) rörmokaren som kommer hem och bygger om ditt badrum. Nej på de 1 200 kvadratmetrarna ryms det man idag behöver för moderna värmesystem. Ett rum innehåller stora vita skåp som döljer värmepumparna från huvudleverantören IVT. Som auktoriserad VVS- installatör utför Storå Rör i stort sett alla uppdrag inom VVS-branschen  – men specialiteten är värme- och kylinstallationer och underhållsservice för dem. Stefan Olsson Arrestad tog över som VD för femton år sedan. Storå Rör har installerat 3 000 värmepumpar sedan dess!

– Det är en snabb utveckling för värmesystem och pumparna blir både effektivare och hållbarare, säger han. Utvecklingen är sådan att det lönar sig efter en 15 – 20 år att byta till en ny, även om den gamla håller ännu flera år.

Stefan Olsson i samspråk med Storå Rörs koordinator Björn Andersson och kunden Göran Fredriksson. Foto: Hans Andersson
Stefan Olsson i samspråk med Storå Rörs koordinator Göran Fredriksson och kunden Björn Andersson. Foto: Hans Andersson

Här finns förstås också rör och andra reservdelar på det stora lagret och hit kommer installatörerna och serviceteknikerna, när de behöver fylla på, men för det mesta är de ute på jobb någonstans mellan Ludvika och Askersund eller Arboga och Karlskoga. Kontoret finns i Storå men de har lokaler också i Kopparberg och Örebro. Företaget har också haft kontor på Åland.

Med ett kundregister på 5 000 kunder blir det förstås en del åkande. Storå Rör finns med när badhuset bygger relaxavdelning och Kopparbergs Bryggeri ett mediacenter. Storå Rör jobbar mycket med värmesystem för industrin.

– Visst märker vi av svängningarna i konjunkturer en del, men inte så mycket. Det vi installerar ska ju också underhållas och vi har trygghetsavtal med 2 000 kunder som vi installerat värme åt, säger Stefan Olsson Arrestad. Vår slogan är trygghet och vi kostar på installationerna litet extra för att säkerställa just tryggheten.

Det är stor ålders-spridning på Storå Rör. Unge Rickard Windahl diskuterar ett uppdrag med VD Stefan Olsson Arrestad. Foto: Hans Andersson
Det är stor ålders-spridning på Storå Rör. Unge Rickard Windahl diskuterar ett uppdrag med VD Stefan Olsson Arrestad. Foto: Hans Andersson

För den enskilde är byggbranschen inte alltid så trygg. Det gäller att välja rätt bland alla de – ofta små – företag som finns. Går en liten värmeinstallatör omkull, så kan det vara svårt att få hjälp med service och underhåll.

Stefan Olsson Arrestad menar också att det kan vara svårt att få någon annan att ta över och Storå Rör hjälper i första hand sina kunder och undviker ”högriskprojekt”. Men med 50 år på nacken och en god ekonomi lovar företaget också på sin hemsida:

”Vi har mycket god ekonomi som säkerställer våra åtaganden inför framtiden så våra kunder inte hamnar i trubbel p.g.a. att vi skulle försvinna.”

Råsvalslund Gård. Arkivfoto: Sami Rahkonen
Vackra Råsvalslunds Gård laddar för stor fest. Arkivfoto: Sami Rahkonen

Storå Rör fyller 50 år. Lördag den 7 november blir det fest på Råsvalslunds Gård, som ägs av familjen Olsson Arrestad, och inbjudna är förstås alla anställda och en del kunder och leverantörer. Vad det blir på 50-årsfesten? Ja, de hemligheterna håller Stefan Olsson Arrestad för sig själv. I början av året tänkte sig Stefan Olsson Arrestad ett litet större evenemang, men han och hela personalstyrkan har fått annat att tänka på, när det kom besked om att förändringar av ROT-avdraget väntas till årsskiftet. Storå Rör har fullt upp med kunder som vill få installationerna gjorda på en gång.

– Vid årsskiftet blir det iskallt på marknaden och många av de små företagen kommer att ha svårt att klara sig – att inte kunna lyfta lön –  ens ett halvår. Vi har en stabil ekonomi och klarar det här. Just nu är det jättehett, det ringer flera om dagen som vill ha hjälp och vi har tagit in extra personal, säger Stefan Olsson Arrestad.

"Vår solfångare", säger Stefan Olsson Arrestad när han visar fältet som producerar jordvärme. Foto: Hans Andersson
”Vår solfångare”, säger Stefan när han visar fältet som producerar jordvärme. Foto: Hans Andersson

Utanför kontoret på Industrivägen i Storå visar  han ett stort uppgrävt fält där det 80 centimeter ner ligger 3 000 meter slang som producerar jordvärme. Den leds direkt in i huset och värmer de 1 200 kvadratmetrarna på vintern. ”Det är vår solfångare” säger han och förklarar att den energi som företagets system använder är ”gratis”. I annonser (i LindeNytt) skriver också Storå Rör: ”0:- i värmekostnad ger pengar över till annat”.

Vid ett 50-årsjubileum kan man kosta på sig också att titta framåt. Stefan Olsson Arrestad tror att utvecklingen är kommunikation. Det vill säga att man via nätet kan hålla koll på sitt värmesystem – ”även om man är på andra sidan jordklotet”. Användaren kan få larm eller ställa om temperaturen. Nu kan man ladda ner en app i telefonen för det här.

Publicerad 29 oktober 2015 klockan 08:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Kommunanställda kommer få en sommargåva som även främjar det lokala näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som tack för sitt fina arbete under coronakrisen. Sammanlagt handlar det om cirka 900 000 kronor som kommunen delar ut i form av presentkort om vardera 300 kronor, som endast går att spendera i de lokala butikerna.

20 maj 2020 klockan 16:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang Krydda lämnar arenan
Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det nyöppnade Bergsfiket p...
18 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring
Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och ...
13 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet
Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som...
12 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar kommer inte genomföras. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell hade andra planer för fastigheten. Nu blir det inte så – och samtidigt offentliggörs att Café Oscar tas över av den lokale restaurangägaren, Shavan Zakholi, som skall driva kaféet vidare.
– För mig har Café Oscar alltid varit en dröm, det är den bästa platsen i Lindesberg för den här typen av verksamhet, kommenterar Shavan.

11 maj 2020 klockan 11:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en del företag, beslutat att ställa in Lindedagen den 26 augusti, och istället satsa på nästa år, meddelar man i ett pressmeddelande under tisdagen.

5 maj 2020 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens ...

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att ö...

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Annons

Näringslivschef Wilhelm Magnusson informerade om vilka insatser man gör för näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag.
– Det är svårt, komplext och ledsamt, berättade näringslivschef Wilhelm Magnusson under torsdagens pressträff.

24 april 2020 klockan 07:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta ...

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - ...

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher
PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet genom att vara ett stöd i ...
1 april 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket
Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock ...
30 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Högtryck på ICAs onlinehandel
Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är ett kvitto på att ...
27 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-06-07 00:26