Henrik Arenvang och Irja Gustavsson. Foto: Jennie Larsson

Stora ekonomiska konsekvenser att vänta i spåren av Coronakrisen

På måndagen kallades media till en pressträff av kommundirektör Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Detta med anledning av coronaläget och för att delge allmänheten hur man arbetar för att hantera situationen som råder.
– Prioritering just nu, är att se till att förskola och fritids hålls öppna. Sedan måste vi säkerställa att vi har personal till äldre och inom hemtjänsten, berättar Irja Gustavsson.

Sedan Coronaviruset fått fäste i landet och spridningen är ett faktum, har en rad åtgärder vidtagits av regeringen och Folkhälsomyndigheten för att bromsa smittspridningen. Hur ser det då ut på kommunnivå i Lindesberg? Ja, under måndagen gav kommundirektören och KS-ordföranden en bild av deras idag högst ovanliga vardag, vad man gjort hittills och vad som görs just nu.

– Läget är naturligtvis ansträngt vi jobbar hårt, alla gör ett fantastiskt jobb och vill hjälpa till, berättar kommundirektör Henrik Arenvang, och fortsätter:

– Vad vi vet just nu så finns det ingen rapport angående antalet smittade av Coronaviruset i Lindesbergs kommun, det är sjukhussekretess kring det hela, men i länet är det 90 konstaterade fall. Inom socialförvaltningen och hemtjänsten har vi just nu hög sjukfrånvaro, vissa skolor är också utsatta. Överlag så är det en pressad situation, men det är inte så att vi står utan personal. Nästan alla verksamheter är igång, dock har vi stängt familjecentralen på grund av smittorisken.

Just nu är högsta prioritet att kunna hålla förskola och fritids öppna. Detta för att kunna säkerställa att personal finns inom bland annat äldrevården, och inom hemtjänsten.

– Näringslivet har det tufft nu, och det viktigaste vi kan hjälpa företagen med just nu, är att se till så grundskola och förskola och fritidshem håller öppet, det är vårt grunduppdrag. Sedan har vi på statens rekommendationer låtit gymnasieelever gå över till distans och fjärrundervisning, det handlar om att gymnasieelever reser väldigt mycket, och det har fungerat mycket bra, berättar Henrik Arenvang.

Med anledning av effekterna på näringslivet så börjar man även att se över möjligheterna för de som tillfälligt kan tänka sig att byta arbetsplats.

– Vi har inte beordrat någon att gå från ett yrke till ett annat, men snart kommer vi uppmana, och ser gärna att frivilliga vill hjälpa till inom andra områden. Vi ser att exempelvis elevassistenter, eller vissa delar inom måltidsorganisationen skulle kunna hjälpa till inom förskola, fritids och äldreomsorg, det är nästa steg. Det finns de redan nu som har bytt arbetsområde men frivilligt självklart, berättar Henrik Arenvang.

–  I och med att Meritor har varslat, så förbereder vi tillsammans med Masugnen för att kunna låna tillbaks våra undersköterskor som tidigare gick till Meritor när de utökade sin verksamhet, tillägger Irja Gustavsson.

Att få demokratin att fungera i nuvarande läge är väldigt viktigt konstaterar Irja, och berättar:

– Skulle det bli riktigt allvarligt så har vi en krisledningsnämnd där jag själv sitter med, som kan träda in och ta över ansvar från alla nämnder och förvaltningar. Jag har ännu inte bedömt att vi är i det läget ännu, men jag har håller nämnden informerad om allt som pågår.
Vi har gjort vissa justeringar i politiken för tillfället, bland annat så tar vi bara upp de allra viktigaste frågorna just nu, sedan är det endast ordinarie ledamöter i nämnderna, berättar Irja och fortsätter:
– Frågan finns hos fullmäktige att se över våra riktlinjer för att kunna sänka antalet deltagare i fullmäktige. Vi är 45 där i dagsläget och med tanke på att det är satt en gräns till 50 personer samtidigt i en lokal, så kan det behövas en ändring. Eftersom deltagandet ska vara fysiskt, så fungerar det inte med Skype eller liknande.

Prognoserna för kommunen just nu är väldigt osäkra, men att skatteintäkterna sjunker kan man konstatera berättar Irja.

– Det kommer bli stora ekonomiska konsekvenser för vår kommun och där har vi en ekonomiavdelning som har gett oss prognoser på att skatteintäkterna kommer sjunka. De 12 miljoner extra som vi fick tidigare kan vi inte ens planera för, då vi inte vet konsekvenserna av vad som händer och sker just nu. Budgeten kommer vi senarelägga till hösten istället, det finns ingen anledning att göra den nu. Vi satt redan på ett svårt läge med effektiviseringar som ska göras, och så kommer det här, vi vet inte hur det kommer slå. Vi vet inte heller vilka företag som kommer klara sig. Det vi kan göra för företagen är att stötta på alla sätt vi kan som att exempelvis låta uteserveringar öppna tidigare.

Irja betonade också vikten av att alla hjälps åt tillsammans att följa Folkhälsomyndighetens order.
Ett mantra som finns uppskrivet på ett blädderblock i kommunhuset lyder:

* Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
* Sträva efter största möjliga normalitet
* Var rädd om dig själv och andra

Publicerad 30 mars 2020 klockan 20:25

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kultursekreterare Sara Sporre är laddad inför helgens firande. Foto: Camilla Lagerman

Årets nationaldagsfirande blir digitalt

De traditionella nationaldagsfirandena runtom i kommunen ställs i år in till följd av coronaviruset och de restriktioner som satts upp för att förhindra en spridning av smittan. Lindesbergs kommun väljer därför att testa något nytt i år, nämligen ett digitalt firande.

4 juni 2020 klockan 15:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka

Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att...

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”

En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade ...

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i Lindesberg. Detta skall ha skett vid lunchtid på tisdagen.
– Patrullen fick tag på en man som stämde överens med signalementet, uppger polisens presstalesperson, Christina Hallin.

2 juni 2020 klockan 14:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. Regionens sjukhusvård bygger på ett samarbete mellan våra ...
2 juni 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad
Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en adress i Storå med anledning av en misstänkt misshandel. Enligt ...
2 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården
Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt ...
1 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen

På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misstänkt explosivt föremål. Platsen spärrades av i väntan på att föremålet kunde identifierades.
– Det visade sig handla om en rökgranat, som dessutom redan var detonerad, kommenterar Mats Öhman vid polisen.

30 maj 2020 klockan 14:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänkte tidigt att det var kroppen efter den kvinna som varit anmäld försvunnen sedan två månader tillbaka. Nu har polisens misstankar bekräftats. Kroppen har identifierats.
– Det stämmer att det var henne vi hittade. I nuläget misstänker vi inget brott, men inväntar fortfarande obduktionsprotokollet innan vi med säkerhet kan säga att inget brott har begåtts, berättar Susanne Öijen, som är förundersökningsledare i Örebro.

29 maj 2020 klockan 14:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav...

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Annons

Arkivfoto: Fredrik Norman

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg. Fyndet gjordes i samband med att fastigheten skulle rivas, uppger polisen.
– Det är konstaterat att det rör sig om skarp ammunition av olika slag, säger Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

28 maj 2020 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grö...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron

Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid ...

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus

INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera ...

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots...

Bild: Lindesbergs kommun

Grönt ljus för sommarens populära läger

I måndags kom det efterlängtade beskedet från Folkhälsomyndigheten att sommarlediga barn och ungdomar kommer att kunna åka iväg på läger och kollo även den här sommaren. Därmed får Lindesbergs kommuns sommarlovsaktiviteter grönt ljus, förutom någon enstaka aktivitet som dessvärre får vänta tills coronapandemin blåst över.

22 maj 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra
Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av...
22 maj 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Nya lösningar för feriejobben
PRESSMEDDELANDE: Nu är det klart med feriejobben i Lindesbergs kommun. Oro har funnits då feriejobben inom vård och omsorg och förskola försvann ...
21 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Död person hittad mellan Vedevåg och Frövi: ”Kan vara den försvunna kvinnan”
På onsdagen anträffades en avliden person i terrängen på en plats mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänker att det är den sedan två må...
20 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-17

2020-05-16

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-14

2020-05-14

Nyhetsrubriker från Aftonbladet
2020-06-04 19:28