Det var många som samlades för att lyssna på Arne och Yaman. Foto: Ida Lindkvist

Stor publik lyssnade till tvåspråkig poesi

Idag är det Världsbokdagen, och vad passar då inte bättre än att fira den på biblioteket? Där har det under hela dagen varit full aktivitet, både för barn, såsom sagoboksläsning, och för den något äldre generationen. Klockan 13 var det dags att toppa det hela med poesiläsning på både svenska och arabiska.

Världsbokdagen är ett någorlunda nytt påfund, då det instiftades år 1995 av Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Också på Lindesbergs stadsbibliotek uppmärksammades idag Världsbokdagen.

– Man firar världsbokdagen över hela världen, i alla fall där det finns ett bibliotek, berättar Elisabet Järlstam, utbildare vid Masugnen. 

På biblioteket hade man valt att ha temat ”Möten”. Och ett möte blev det verkligen när Arne Johnsson och Yaman Hesme på scenen turades om att läsa poesi, Arne på svenska och Yaman på arabiska. Det är ett samarbete mellan SFI, Masugnen och biblioteket. 
– Våra elever på SFI har skrivit dikter och berättelser till idag, säger Elisabet, som är här tillsammans med kollegorna Satu Droudi och Eleonor Westin. 

Yaman intygar att han inte är det minsta nervös. 
– Yaman är en klippa, konstaterar Elisabet glatt.

Diktsamling. Foto: Ida Lindkvist


Berättelserna som eleverna har skrivit har alla rubriken ”Ett möte jag aldrig glömmer”. Elevernas texter har samlats i ett häfte som de villigt delar med sig av, de ligger nu framme för allmän åskådning på borden. Det handlar om alltifrån en specifik resa som någon drömt om att få göra, medan någon annan skriver om mötet med sin son för allra första gången. Men flera av mötena verkar sorgligt nog handla om att familjen just nu inte är tillsammans och den saknaden som det medför. Avci Davut har skrivit om när han träffade sin flickvän för första gången, och Amenah Sarhan följer samma tema som Davut. 
– Jag skriver om när jag träffade min man efter ett år, jag var i Egypten och han i Sverige. Det var jättejobbigt, säger Amenah och lägger armen om sonen Omars axlar.


Omar och Amenah. Foto: Ida Lindkvist

De framställda stolarna är snart upptagna och man får skynda sig att plocka fram ännu fler. De som brukar vara med vid Språkcaféet som anordnas på onsdagar, är också samlade här för att lyssna. Det är både barn och vuxna i den stora publiken. Värmen från alla människor runt borden resulterar i att fönstren står på vid gavel och gapar. Åhörarna förser sig med fika och inväntar poesistarten. Elevernas dikter hänger också uppe och de handlar om våren, en del har prytt sina diktpapper med fotografier. Arne och Yaman kliver upp på scenen och börjar läsa, först på svenska, sedan på arabiska. Man lyssnar noga och efter en timme applåderar publiken avslutningsvis. 
– Det var en stor glädje att göra detta och en stor glädje att så många dök upp, säger Arne till sist.


Yaman och Arne läser. Foto: Ida Lindkvist

Efteråt fortsätter man att fika och umgås. Amenah och Davut har suttit med och lyssnat hela tiden, och de är väldigt nöjda med framställningen.
– Det var bra, tycker Amenah och Davut tillägger:

– Mycket bra, och mycket trevligt! 
Publicerad 23 april 2015 klockan 17:08

Ida Lindkvist

Sommarblommor på Sundsbron i Lindesberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav. Då var det endast i Lindesberg man kunde se sommarprakten blomma. Inför denna sommar kommer Samhällsbyggnad Bergslagen dock med ett glädjande besked på den fronten.
– Det här året kommer vi återgå till att plantera sommarblommor i hela kommunen. Vi har beställt in lika mycket blommor som vi gjorde innan vi fick de hårda besparingskraven, berättar Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

29 maj 2020 klockan 07:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

AnnonsKommundirektör Henrik Arenvang inledde onsdagens pressträff. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Från socialförvaltningen kom fortsatt goda nyheter – ingen känd smitta inom verksamheten.

28 maj 2020 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

27 maj 2020 klockan 10:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Den gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron
Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid Hinsebergsbron i Frövi. - Det är någon som...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus
INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen...
25 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bild: Lindesbergs kommun

Grönt ljus för sommarens populära läger

I måndags kom det efterlängtade beskedet från Folkhälsomyndigheten att sommarlediga barn och ungdomar kommer att kunna åka iväg på läger och kollo även den här sommaren. Därmed får Lindesbergs kommuns sommarlovsaktiviteter grönt ljus, förutom någon enstaka aktivitet som dessvärre får vänta tills coronapandemin blåst över.

22 maj 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Nya lösningar för feriejobben

PRESSMEDDELANDE: Nu är det klart med feriejobben i Lindesbergs kommun. Oro har funnits då feriejobben inom vård och omsorg och...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

AnnonsDen tionde pressträffen från kommunledningen kom med positiva nyheter. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Inga fall av smitta på kommunens boenden

Inga fall av covidsmitta inom socialförvaltningens verksamhet, och de första plexiglasskärmarna har nu levererats till tre av kommunens äldreboenden. Det var några av punkterna på onsdagens pressträff, som blev den tionde i ordningen.

20 maj 2020 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi installerar TURBIN i södra rondellen

PRESSMEDDELANDE: Det är säkert många som undrar vad som händer i den södra rondellen, vid äventyrsgolfen...

Joannas försvinnande utreds nu som ett misstänkt brott

Fallet med den 54-åriga Joanna, Vedevåg, som varit anmäld försvunnen sedan 20:e mars, har nu blivit ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Nu har Rejmes invigt den nya biltvätten

Under måndagen kunde Rejmes i Lindesberg äntligen ta emot sina första kunder i den helt nya biltvätten. På plats ...

Inget genombrott i sökandet efter försvunnen Vedevågsbo

Under lördagen och söndagen genomfördes nya sökinsatser efter den försvunna kvinnan i Vedevåg, ...

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist tar båda studenten om några veckor, och får en minst sagt annorlunda student. Foto: Ida Eriksson

Elevernas tankar om en annorlunda student

För studenterna var det sista gymnasieterminen innan klivet ut i vuxenvärlden. En festlig vår med studentkamper och studentvecka låg framför dem. Så svepte coronaviruset in och studentlivet vändes upp och ner.

16 maj 2020 klockan 13:33 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

”Vargarna” släpper sitt första album – och ger konsert online
Fredag 15 maj släpper goth-rockgruppen Canis Lupus (latin för varg) albumet ”Dust and the Civilization of Ghosts”, vilket också är deras fö...
15 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ingen risk för vattenbrist på grund av corona
Vattenförsörjningen kommer inte att påverkas av corona, inte heller avfallshämtning eller lokalvård, det meddelade Ola Westin förbundschef vid ...
15 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Misstänkt drogpåverkad man körde i 200 km/h på R50
En man i 20-årsåldern misstänks för drograttfylleri och trafikbrott sedan en patrull sent på torsdagskvällen stoppat honom vid södra infarten ...
15 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-14

2020-05-14

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-13

2020-05-12

2020-05-12

2020-05-12

2020-05-11

2020-05-11

2020-05-11

2020-05-11

2020-05-29 09:53