Besim Celik och Wicktoria Holgersson håller i spakarna. Foto: Fredrik Norman

Starka krafter bakom ny krog

Bellman är död. Död är också Lasse-Maja, men sistnämnde får nytt liv i stadens nya krog. Två betydligt mer levande individer är Besim Celik och Wicktoria Holgersson som kommer att dra i spakarna när man öppnar i veckoslutet när det forna Bistro Bellman blir Lasse-Maja Bar & Kök.

168 år efter sin död får en av landets mest udda tjuvar en krog uppkallad efter sig i Lindesberg. På fredag öppnar Lasse-Maja Bar & Kök. Med bara dagar kvar till premiären, andas nöjesansvarige Besim Celik och restaurangchef Wicktoria Holgersson optimism, att krogen kommer bli en positiv utveckling av stadens krogliv.
– Vi vill skapa en krog och restaurang som känns nytt, något som inte redan finns eller liknar något tidigare, kommenterar Besim Celik som var med och startade föregångaren till Lasse-Maja, Bistro Bellman.

Den nya ägarkonstellationen har rejält med kraft i ryggen. Ägare i bolaget är Besim Celik, Mathias Aldén, distriktschef på Spendrups, och Peter Ekholm, VD för Reno Norden, Skandinaviens renhållningsjätte med huvudsäte i Norge. Peter har tidigare drivit restaurangverksamhet i Örebro med framgång, bland annat genom Björnstugan. Peter och Mathias kommer dock bara ha en passiv roll i krogen.

Istället är det Mattias sambo Wicktoria Holgersson och Besim Celik som tillsammans med övrig personal, kommer att driva den nya krogen.
– Jag har hand om nöjesdelen eftersom jag har varit med förr i Lindesberg och vet vad publiken vill ha, ler Besim Celik, som känner sig hemma i kroglokalen av flera skäl.
Besim Celik var med från starten, det vill säga när det forna Göransonska Krogen, eller GK, bytte namn till Bistro Bellman. Detta var år 2005.

Besim är inte snål med superlativen när han beskriver fastighetens styrkor och charm.
– Jag älskar den här fastigheten. Det är helt klart stadens härligaste miljö och passar en sådan här verksamhet så bra, säger han och tar oss med på husesyn.
– Som synes är allt rustat. De tidigare toaletterna är ersatta med helkaklade våtutrymmen. Golven är slipade och oljade. Taket är målat. Väggarna är målade. Allt är målat och fixat och det är en helt annan atmosfär här inne nu, säger Besim.

Kvalitet före kvantitet
Mathias Aldén fyller i och berättar att det första gästerna möts av är en publounge i stil med konceptet Bishop´s Arms.
– Jag vill beskriva det som ett Bishop´s Arms i miniatyr. Det är det första man kommer att mötas av när man kliver in som gäst. Där finns totalt 16 sittplatser, clubfåtöljer och runda bord samt TV på väggen för att kunna visa sportsändningar. Dessutom skall ett projektorsystem installeras och användas när det finns anledning till det, berättar Mathias.
Besim påpekar att denna delen av krogen tidigare hade plats för 32 personer.
– Men hur mysigt är det att sitta packat på obekväma stolar. Nej, det här kommer att bli riktigt bra, säger han.

Lokalt samarbete
Vid sidan av pubdelen skall själva restaurangen ta plats och ett steg längre in skall utrymme för livemusik ges med en scen och loge. Restaurangen är precis som puben det ägarna valt att lägga det mesta av krutet på. Mathias Aldén berättar att man bland annat inlett samarbete med Bergslagsdelikatesser för att få till den meny man lanserar med den nya krogen.
– Det ser vi som mycket positivt. Bland annat ger det oss möjlighet att få älgentrecote på menyn, berättar han.

Restaurangen har dessutom de rätta förutsättningarna på ett annat plan än tidigare.
Besim Celik, som minns tiden med undermåligt värmesystem, kan numera skratta åt missödet.
– Jag minns när vissa satt och åt lunch här med vantarna på. Det var totalt värdelöst, men trogna gäster kom ändå och åt i kylan, skrattar han.
Sedan fastigheten såldes till kommunen för ett par veckor sedan, har fjärrvärme dragits in.
-Det var en förutsättning för att vi skulle kunna öppna krogen. Det hade inte funkat med direktverkande el som det var tidigare, påpekar Mathias.

På torsdag öppnar krogen för särskilt inbjudna. Premiär för allmänheten sker dagen efter.
– Ja, på fredag klockan nio på kvällen så öppnar vi för allmänheten, säger Mathias.
Besim hintar om att han kanske kommer att klä sig i enlighet med krogens namn, men han vill inte att det skall vara ett löfte.
– Jag kommer att glida upp med en limousin, men om jag har klänning på mig låter jag vara osagt. Vi får se, allt kan hända när det är premiär, skrattar Besim Celik.

Fotnot: Lars Larsson, som i vuxen ålder kallade sig Lars Molin, föddes 1785 i Ramsbergs Socken och gjorde sig känd som yrkestjuv samt för att han ofta klädde sig i kvinnokläder under denna tiden. Därav smeknamnet ”Lasse-Maja”.

Publicerad 9 december 2013 klockan 15:11

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Nu har LindeNytts läsare chansen att vinna biljetter till Robin Hood - The Musical. Foto: Pressbild

Tävling: Vinn biljetter till Robin Hood – The Musical

LindeNytt kunde förra året berätta att Martin Almgren skulle ge sig in i musikalvärlden, med en stor roll i den nya uppsättningen om den legendariska Robin Hood. På lördag 1 februari kommer ensemblen till Conventum Arena i Örebro, där man kommer att hålla inte mindre än två föreställningar av den bejublade musikalen. LindeNytt kan nu i samarbete med Dröse & Norberg Productions ge två lyckliga vinnare chansen att ta med sig en varsin vän på föreställningen, det man behöver göra är att svara rätt på vår tävlingsfråga.

29 januari 2020 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

Lindlöven hoppas på nya poäng

Med en lyckad helg på hemmaisen där Lindlöven, efter två målkalas mot Teg och Piteå, spelade hem sex poäng till AllEttans tabell så väntar en ny hemmamatch redan på fredag, matchen ser på förhand intressant ut då de gästade Östersunds IK står med tre raka segrar men söker samtidigt revansch då Linde-laget tidigare under säsongen spelade hem en seger i Östersunds Arena.

29 januari 2020 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Solidariska elever samlade in till barn

En hel vecka om solidaritet! Det ägnade sig Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan åt förra veckan. Eleverna fick...

Ungdomsbråket i Lindesberg: ”Omfattande utredningsarbete som kommer ta tid”

Efter helgens bråk mellan två ungdomsgrupperingar står polisen inför...

Du tänker galet regionrådet Karin Sundin!

INSÄNDARE/DEBATT: Tidningen LindeNytt publicerade den 23 februari nyheten att Lindesberg lasarett är sjätte bäst ...

- Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om järnröret hade gått hela vägen genom framrutan, berättar föräldern. Foto: Privat

Oroliga föräldrar efter helgens stenkastning: ”Vad händer härnäst?”

LindeNytt kunde under morgonen rapportera om en händelse som ägde rum i helgen, där ett antal ungdomar i A-traktorer blivit utsatta för bland annat stenkastning av ett gäng jämnåriga ynglingar. Nu väljer en förälder till två av de utsatta ungdomarna att berätta om lördagens händelser för LindeNytt, dock väljer denne att vara anonym.

27 januari 2020 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En av Sveriges mest älskade artister avslutar sin sommarturné i Lindesberg. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg i sommar

Den 29 augusti avslutar en av Sveriges mest älskade artister, legendaren Ulf Lundell, sin kommande sommarturné i Bergslagen, med en konsert i Lindesberg Arena.
– Det är jättehäftigt, vi är supernöjda! säger Jeanette Andersson på Besök Linde glatt.

27 januari 2020 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stenar och järnrör kastades mot A-traktorer
Vid två tillfällen under lördagskvällen, skall ett antal ungdomar ha kastat stenar mot förbipasserande A-traktorer med rejäla plåtskador som f...
27 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Polisen satte stopp för vinglig färd
Sent i lördags eftermiddag satte en polispatrull stopp för en vinglig färd på riksväg 50. Bakom ratten befann sig en man, som inte hade något d...
27 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Full pott för Lindlöven
Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna bjöd på hela ...
26 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Braedyn Tutton agerade poänggörare mot Hylte/Halmstad Foto: Timmy Lundegård

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lördagens hemmamatch, Hylte/Halmstad gästade Arenan och med en tung inledning för hemmalaget så såg det tidigt svårt ut för Linde Volley att gå hem med seger.

25 januari 2020 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera ä...

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad ...

Annons


Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig ...

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match ...

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ...

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar ...

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Hela vår kommun är en landsbyggdskommun och då måste kommunikationen fungera, säger John Omoomian. Foto: Fredrik Norman

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur länets kollektivtrafik ska se ut och fungera de närmsta åren. Region Örebro läns trafikförslag skulle bland annat innebära nerdragningar på ett flertal busslinjer både i Lindesberg och Ljusnarsberg om det röstas igenom. Nu har Socialdemokraterna i de båda kommunerna gått samman och begär återremiss av ärendet.

20 januari 2020 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora
I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett och samma tak, något som i praktiken innebar att två bankkontor ...
20 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”
På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras extrasatsning på välfärden och tryggheten i landet - som innebär fem miljarder ...
20 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi
En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne misstänks ha utsatt en tonå...
20 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-20

2020-01-19

2020-01-19

2020-01-19

2020-01-17

2020-01-17

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-29 10:42