Malin Gren Landell föreläser om frånvaro i skolan och en av dem som kommer att lyssna är Christian Kokvik, chef för Elevhälsan. Foto: Hans Andersson

Skolan ska agera snabbare när elever stannar hemma

Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.

Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!

– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.

Psykologen Malin Gren Landell ger råd till Lindesbergs föräldrar, om barnen inte går till skolan. Foto: Hans Andersson

– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.

I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.

De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull  eller för familjens.

Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.

Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns.  Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att  stressen ökar för eleverna, och synen på skolan  förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.

– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.

De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.

– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.

Naturligtvis kan det finnas  allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt.  I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.

”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30

Publicerad 7 februari 2019 klockan 08:15

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka

Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela barngrupp och pedagoger till Grönsiskan redan från sommaren, något som möttes av skarp kritik från de berörda pedagogerna. Nu meddelar Kristina Öhrn, verksamhetschef i förskolan, att man drar tillbaka förslaget.

3 juni 2020 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”

En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade ...

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog ...

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. Regionens sjukhusvård bygger på ett samarbete mellan våra egna tre sjukhus, med Capio lärargruppen och med i förekommande fall sjukhus utanför länet. Det senare främst i fall där vi saknar högspecialiserad kompetens. Alla sjukhus kan inte göra allt. Sjukvården måste bygga på en rationell arbetsfördelning mellan olika aktörer för att resurserna ska kunna räcka till bästa möjliga och en jämlik vård för våra medborgare.

2 juni 2020 klockan 09:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad
Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en adress i Storå med anledning av en misstänkt misshandel. Enligt ...
2 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården
Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt ...
1 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen
På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misstänkt explosivt föremål. Platsen spärrades av i väntan p...
30 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänkte tidigt att det var kroppen efter den kvinna som varit anmäld försvunnen sedan två månader tillbaka. Nu har polisens misstankar bekräftats. Kroppen har identifierats.
– Det stämmer att det var henne vi hittade. I nuläget misstänker vi inget brott, men inväntar fortfarande obduktionsprotokollet innan vi med säkerhet kan säga att inget brott har begåtts, berättar Susanne Öijen, som är förundersökningsledare i Örebro.

29 maj 2020 klockan 14:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sommarblommor på Sundsbron i Lindesberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav. Då var det endast i Lindesberg man kunde se sommarprakten blomma. Inför denna sommar kommer Samhällsbyggnad Bergslagen dock med ett glädjande besked på den fronten.
– Det här året kommer vi återgå till att plantera sommarblommor i hela kommunen. Vi har beställt in lika mycket blommor som vi gjorde innan vi fick de hårda besparingskraven, berättar Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

29 maj 2020 klockan 07:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg...

Annons

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grö...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Patroner och vapendel uppfiskat vid Hinsebergsbron

Polisen har tagit i beslag ett antal patroner och en vapendel, som en privatperson hittat i vattnet vid ...

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus

INSÄNDARE/DEBATT: För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera ...

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots...

Grönt ljus för sommarens populära läger

I måndags kom det efterlängtade beskedet från Folkhälsomyndigheten att sommarlediga barn och ungdomar kommer att ...

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Nya lösningar för feriejobben
PRESSMEDDELANDE: Nu är det klart med feriejobben i Lindesbergs kommun. Oro har funnits då feriejobben inom vård och omsorg och förskola försvann ...
21 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Död person hittad mellan Vedevåg och Frövi: ”Kan vara den försvunna kvinnan”
På onsdagen anträffades en avliden person i terrängen på en plats mellan Vedevåg och Frövi. Polisen misstänker att det är den sedan två må...
20 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln
Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som tack för sitt fina arbete under coronakrisen. Sammanlagt ...
20 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-17

2020-05-16

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-15

2020-05-14

2020-05-14

2020-05-13

2020-06-04 13:24