Arkivbild. Bengt Storbacka, ordförande Socialdemokraterna i Lindesberg.

Samarbetet sprack – Sossarna bryter med Vänstern

(Artikeln är uppdaterad med ett uttalande från Vänstern. Kl. 11:57)Socialdemokraterna har beslutat att bryta samarbetet med ett av deras två stödpartier – Vänsterpartiet.

Orsaken sägs vara att Vänsterpartiet agerar opposition och ifrågasätter förslag och beslut i högre grad än man medverkar i samarbetspolitik, anser Socialdemokraterna. Vänsterpartiets företrädare uppger på torsdagsmorgonen att man kommer med ett uttalande på LindeNytt senare idag med anledning av det som hänt. Socialdemokraternas Bengt Storbacka och Anders Ceder skriver följande i ett pressmeddelande om varför man har valt att bryta med Vänsterpartiet:

Pressmeddelande
Vi Socialdemokrater i Lindesbergs Arbetarekommun meddelar nu att vi bryter samarbetet med Vänsterpartiet. Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då deras främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut några av sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det är inte politiskt mod! Vi beskylls dessutom i media direkt eller indirekt som giriga. Vi har ett etiskt ”kontrakt” med vänstern och miljöpartiet där vi socialdemokrater tolkat det som att vi självklart kan vara oense i olika frågor men att vi inte ska skälla på varandra via media. Dessa personer från vänstern har en annan tolkning.

Vi vill föra en framtidsinriktad politik för Lindesbergs bästa. När vi tillträdde växte bilden av den dåliga ekonomin fram allt mer. Ett av våra vallöften var att få en fungerande kommunledning på plats och nu är det jobbet i princip klart. Nu måste vi återskapa en sund ekonomi. Kommunens verksamheter kostar mer än vad vi får in. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad ”Europas bästa finansminister” indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi. De säger dessutom att vi sänkt skatten men den som läser beslutet från fullmäktige kan se att vi totalt sett har ett oförändrat skattetryck!

Vi vill inte samverka med företrädare för vänstern vars enda drivkraft tycks vara att ”ställa folk till ansvar”. Vi kan inte komma överens med dem när de gång efter annan angriper oss. Vi vill se framåt. Politik ska vara engagerande, roligt och skapa möjligheter och förutsättningar för tillväxt och trygghet. Därför behövs en fungerande kommunledning och en ekonomi i balans. Under mandatperiodens återstående tre år ska vi genomföra fler av våra vallöften. Då kan vi inte samarbeta med några personer som vägrar inse att de tillhört den styrande majoriteten och som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på förra majoriteten och oss istället för att blicka framåt. Detta stjäl energi och tar bort dyrbar tid både från oss och tjänstemännen. De har två mandat i fullmäktige men det känns som de tagit all plats. Vi ställer inte upp på det längre – det räcker nu. Vi Socialdemokrater bjuder in alla partier som vill ta ansvar för en sund ekonomi vilket är den första byggstenen för att utveckla Lindesberg.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt. Välkommen att diskutera politik med oss!

Bengt Storbacka – Ordf Socialdemokraterna i Lindesberg
Anders Ceder – Kommunstyrelsens ordförande

S bryter samarbete med V i Lindesberg
Kommentar från Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

I media har jag läst pressmeddelande från S, en sorglig, men nog så avslöjande klagoskrift från två S-gubbar, som inte står ut med att ”…Vänstern tagit all plats”.

Som uppväxt i Linde och mamma till fyra barn, har jag erfarenhet, bra och mindre bra, från tio av kommunens skolor. Mitt förtroende för de styrande har alltid varit lågt, oavsett vilka som för tillfället haft makten. (Det är ju mest samma gubbar som kommer igen, oavsett hur valet gått!) Jag bestämde mig för att sluta gnälla och i stället göra något åt saken.

Efter senaste valet fick S med vår hjälp tre högavlönade kommunalrådsposter. (Det verkade vara viktigast). V fick i gengäld platser i nämnder och kommunstyrelse. Vi har inte avtal om någon gemensam politik, men tanken var ändå att i huvudsak dra åt samma håll – mot den högerledda alliansen. Detta har inte hindrat S från att titt som tätt göra upp med Moderaterna om att, trots alla nedskärningar, t ex höja kommunalrådens redan höga arvoden, trots att alla andra partier motsatte sig detta.

Mina och Vänsterns hjärtefrågor är barnens utbildning och de gamlas välfärd. För att få ihop pengar till detta har vi bl a begärt insyn i svindlande affärer kring Lindesbergs Arena. Ja, det betyder som S påpekar ”… att ställa folk till svars”. Medan S och M gör allt för att mörka. Min interpellation i fullmäktige om Arenan och andra svarta hål i kommunens ekonomi, besvarades inte med en enda siffra. På två senaste fullmäktigemöten har även enskilda under ”allmänhetens frågestund” frågat om dessa och andra märkliga affärer, t ex privat avverkning av kommunägd skog på industriområdet. Utan att få svar…
S-ledningens svar är alltid samma mantra; ”Vi ska se framåt, inte bakåt.” Jag menar att det är genom att lära av historien som vi kan rusta oss för utmaningar i framtiden.

S och M tror att låg skatt är det enda som kan locka folk att flytta hit. Men jag vet att unga familjer, bland dem unga entreprenörer, som på sikt kan ge orten nya jobb, på ett helt annat sätt än kommunledningens generation prioriterar barnens och familjens väl. Vi föreslog därför oförändrad kommunalskatt 2012 (21:67). Det hade givit oss 15 miljoner extra till att stärka upp förskolan och skolan (och demensvården). Men S och övriga sänkte skatten med 34 öre (till 21:33).

Vi vet att det är med bra förskola och skola vi kan bli en attraktiv kommun för nya medborgare och företag. Inte minst därför är jag så glad att Vänstern linje om att minska nedskärningarna i förskola och skola om hela 10 miljoner vann i kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2012. Surt för S-ledningen, som drivit nedskärningarna så hårt.

S har anklagat ömsom V, ömsom lärarna för att ”… uppvigla elever till att demonstrera.” Tänk att ledarna för ett parti med arbetarrörelse- och folkrörelsebakgrund kan bli så totalt tondöva inför breda opinioner bland medborgarna och så grovt underskatta ungdomars förmåga att tänka självständigt!

Det är uppenbarligen inte bara i riket S har problem med sin ledning. Jag hoppas det stöd och den uppmuntran jag fått från inte minst många sossar ska leda till fortsatta framgångar för en politik som främst värnar de små och svaga och som kan rensa upp i ljusskygga affärer. I en stor SCB-undersökning nyligen bekräftas att Lindesbergarna har lågt förtroende för kommunpolitikerna. När krutröken lagts sig, tänker jag fortsätta försöka återskapa det förtroende som jag tycker många av kommunens fritidpolitiker – oavsett parti – faktiskt redan förtjänar!
Fortsättning följer, var så säker!

Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

Publicerad 15 december 2011 klockan 08:40

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Gladast på galan var nog Ann-Sofi Karlsson som fick pris för Årets 3-åring med Alonza Foto: Örebrotravet

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser skulle delas ut under kvällen varav 6 av dessa var enbart för Lindesberg-regionen samtidigt som vissa priser delades ut gemensamt med de aktiva från Örebro.

19 januari 2020 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i ...

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras. Moderaterna ...

Full koncentration råder i köket när finalrätterna lagas. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan ”Fetaostlax med pasta” och ”Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker” i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två rätter och två lag skulle bedömas av tre lokala kockar som tillsammans utgjorde årets jury.

16 januari 2020 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mikael Juneholm och Anders Tengvall på Räddningstjänsten i Lindesberg är själva föräldrar och vet hur viktigt det är med omtanke om barnen när de råkat ut för en dramatisk händelse. Foto: Lotta Persdotter

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn

Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya ”medarbetare”. Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. Pandor, nallar, katter, kaniner, hundar – ja, till och med ugglor, att ge till barn som drabbats av olyckor.
– Jättebra ! Det här är väldigt uppskattat, säger Mikael Juneholm, chef för räddningstjänsten i Lindesberg.

16 januari 2020 klockan 09:10 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter en seg inledning
Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att f...
16 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford
Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans musik varit högt, då många ville å...
15 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grannsamverkan - här i Brodalsområdet. Foto: Fredrik Norman

Misstänkta inbrottstjuvar anhållna – tack vare Grannsamverkan

Tre män i 20-25-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov stöld genom inbrott i bostad. Trion greps bara timmar efter ett villainbrott i Frövi – och polisen menar att detta gjordes möjligt tack vare allmänhetens rådiga ingripande.
– En person som ingår i Grannsamverkan i det aktuella området, gjorde allt rätt och det ledde till att vi kunde gripa tre misstänkta gärningsmän, kommenterar Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg.

15 januari 2020 klockan 13:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jens Isemo, vd på Linde energi, laddar bilen med förnybar el från Linde energi. Foto: Linde energi

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun. När 2019 summeras kan Linde energi konstatera att intresset för att ladda elbilar har ökat kraftigt, närmare bestämt med dryga 400 procent.
– 2020 väntas bli året då elbilar slår igenom på bred front. Då känns det bra att vi på Linde energi och i Lindesbergs kommun är väl rustade, med en väl utbyggd lokal laddinfrastruktur, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.

15 januari 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Försvunna Helga återfunnen efter tre dagar i skogen

Efter nästan tre dagar på vift, ensam ute i skogen, kunde jämthunden Helga äntligen återförenas med ...

Mycket hårda vindbyar att vänta

Tidigt på onsdagen gäller det att hålla extra hårt i huvudbonaden - och samtidigt undvika nedfallande grenar eller hela tr...

Har de förstått sitt uppdrag?

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska arbeta efter visionen “Tillsammans skapar vi ett bättre liv”. Man kan förmoda ...

Annons


Arkivbild Foto: Fredrik Stenfelt

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de gästar Lindehov under onsdagskvällen, trots att det tidigare mötet mot Hudiksvall inte blev som planerat så slutade matchen med Lindeseger vilket innebär att revanschsuget hos gästerna lär vara högt.

14 januari 2020 klockan 00:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Risk för halka i morgontrafiken

SMHI varnar för plötslig ishalka i norra länsdelen under tisdagsmorgonen och förmiddagstimmarna.

R50 öppen igen efter olycka med långtradare

UPPDATERAD. Tidigt på måndagsmorgonen stängdes riksväg 50 mellan Fornaboda och Fanthyttan med anledning av att ...

Årets första bortaförlust för Linde Volley

Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set ...

Bananhjälten från Stråssa med i TV4:s Talang

Clark Kent är Stålmannen, Bruce Wayne är Batman, och Daniel Guldstrand är Bananhjälten. Den blågula superhj...

Boende evakueras när tankbil bärgas

Samtliga bostäder i närheten av olycksplatsen, där en tankbil lastad med gasol under torsdagen välte längs riksväg 50...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Småbränderna i Storå fortsätter

Natten till fredag larmades att flera bränder upptäckts i centrala Storå.

10 januari 2020 klockan 10:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter när Berits flyttar till större
På måndag 13 januari nyöppnar Berits damfrisering i sina nya lokaler på Kristinavägen 24 i Lindesberg. Förutom ny lokal, och ny logotype är ä...
9 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tankbil med gasol välte på R50: ”Avspärrat hela dagen”
UPPDATERAD. En tankbil som fraktar gasol har av okänd anledning kört av riksvägen norr om Lindesberg. Initialt beskrevs situationen som mycket ...
9 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snart byggs vårdcentral och tandläkarmottagning om till bostäder
Inom kort skall vårdcentralen och Folktandvården i centrala Lindesberg ta flyttlasset till det nya och gemensamma vårdcentrat på Banvägen. Så ...
8 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-08

2020-01-07

2020-01-07

2020-01-04

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2019-12-31

2019-12-30

2020-01-20 01:24