Arkivbild. Bengt Storbacka, ordförande Socialdemokraterna i Lindesberg.

Samarbetet sprack – Sossarna bryter med Vänstern

(Artikeln är uppdaterad med ett uttalande från Vänstern. Kl. 11:57)Socialdemokraterna har beslutat att bryta samarbetet med ett av deras två stödpartier – Vänsterpartiet.

Orsaken sägs vara att Vänsterpartiet agerar opposition och ifrågasätter förslag och beslut i högre grad än man medverkar i samarbetspolitik, anser Socialdemokraterna. Vänsterpartiets företrädare uppger på torsdagsmorgonen att man kommer med ett uttalande på LindeNytt senare idag med anledning av det som hänt. Socialdemokraternas Bengt Storbacka och Anders Ceder skriver följande i ett pressmeddelande om varför man har valt att bryta med Vänsterpartiet:

Pressmeddelande
Vi Socialdemokrater i Lindesbergs Arbetarekommun meddelar nu att vi bryter samarbetet med Vänsterpartiet. Vi ser det inte som fruktbart att samverka mer då deras främsta företrädare väljer att agera som opposition och att gräva i gammalt från förra mandatperioden eller att via media kritisera oss. Vi ser det inte heller som fruktbart att som dessa företrädare gör, på ett populistiskt sätt, plocka ut några av sina hjärtefrågor medan majoritetens ansvar är så mycket större. Det är inte politiskt mod! Vi beskylls dessutom i media direkt eller indirekt som giriga. Vi har ett etiskt ”kontrakt” med vänstern och miljöpartiet där vi socialdemokrater tolkat det som att vi självklart kan vara oense i olika frågor men att vi inte ska skälla på varandra via media. Dessa personer från vänstern har en annan tolkning.

Vi vill föra en framtidsinriktad politik för Lindesbergs bästa. När vi tillträdde växte bilden av den dåliga ekonomin fram allt mer. Ett av våra vallöften var att få en fungerande kommunledning på plats och nu är det jobbet i princip klart. Nu måste vi återskapa en sund ekonomi. Kommunens verksamheter kostar mer än vad vi får in. Det enda konstruktiva förslaget vi fått från talesmännen för vänstern är att höja skatten vilket är vad ”Europas bästa finansminister” indirekt vill, att sköta statens finanser på bekostnad av landstingens och kommunernas ekonomi. De säger dessutom att vi sänkt skatten men den som läser beslutet från fullmäktige kan se att vi totalt sett har ett oförändrat skattetryck!

Vi vill inte samverka med företrädare för vänstern vars enda drivkraft tycks vara att ”ställa folk till ansvar”. Vi kan inte komma överens med dem när de gång efter annan angriper oss. Vi vill se framåt. Politik ska vara engagerande, roligt och skapa möjligheter och förutsättningar för tillväxt och trygghet. Därför behövs en fungerande kommunledning och en ekonomi i balans. Under mandatperiodens återstående tre år ska vi genomföra fler av våra vallöften. Då kan vi inte samarbeta med några personer som vägrar inse att de tillhört den styrande majoriteten och som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på förra majoriteten och oss istället för att blicka framåt. Detta stjäl energi och tar bort dyrbar tid både från oss och tjänstemännen. De har två mandat i fullmäktige men det känns som de tagit all plats. Vi ställer inte upp på det längre – det räcker nu. Vi Socialdemokrater bjuder in alla partier som vill ta ansvar för en sund ekonomi vilket är den första byggstenen för att utveckla Lindesberg.

Vi har för avsikt att fortsätta samverkan med miljöpartiet och andra partier som vill blicka framåt. Välkommen att diskutera politik med oss!

Bengt Storbacka – Ordf Socialdemokraterna i Lindesberg
Anders Ceder – Kommunstyrelsens ordförande

S bryter samarbete med V i Lindesberg
Kommentar från Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

I media har jag läst pressmeddelande från S, en sorglig, men nog så avslöjande klagoskrift från två S-gubbar, som inte står ut med att ”…Vänstern tagit all plats”.

Som uppväxt i Linde och mamma till fyra barn, har jag erfarenhet, bra och mindre bra, från tio av kommunens skolor. Mitt förtroende för de styrande har alltid varit lågt, oavsett vilka som för tillfället haft makten. (Det är ju mest samma gubbar som kommer igen, oavsett hur valet gått!) Jag bestämde mig för att sluta gnälla och i stället göra något åt saken.

Efter senaste valet fick S med vår hjälp tre högavlönade kommunalrådsposter. (Det verkade vara viktigast). V fick i gengäld platser i nämnder och kommunstyrelse. Vi har inte avtal om någon gemensam politik, men tanken var ändå att i huvudsak dra åt samma håll – mot den högerledda alliansen. Detta har inte hindrat S från att titt som tätt göra upp med Moderaterna om att, trots alla nedskärningar, t ex höja kommunalrådens redan höga arvoden, trots att alla andra partier motsatte sig detta.

Mina och Vänsterns hjärtefrågor är barnens utbildning och de gamlas välfärd. För att få ihop pengar till detta har vi bl a begärt insyn i svindlande affärer kring Lindesbergs Arena. Ja, det betyder som S påpekar ”… att ställa folk till svars”. Medan S och M gör allt för att mörka. Min interpellation i fullmäktige om Arenan och andra svarta hål i kommunens ekonomi, besvarades inte med en enda siffra. På två senaste fullmäktigemöten har även enskilda under ”allmänhetens frågestund” frågat om dessa och andra märkliga affärer, t ex privat avverkning av kommunägd skog på industriområdet. Utan att få svar…
S-ledningens svar är alltid samma mantra; ”Vi ska se framåt, inte bakåt.” Jag menar att det är genom att lära av historien som vi kan rusta oss för utmaningar i framtiden.

S och M tror att låg skatt är det enda som kan locka folk att flytta hit. Men jag vet att unga familjer, bland dem unga entreprenörer, som på sikt kan ge orten nya jobb, på ett helt annat sätt än kommunledningens generation prioriterar barnens och familjens väl. Vi föreslog därför oförändrad kommunalskatt 2012 (21:67). Det hade givit oss 15 miljoner extra till att stärka upp förskolan och skolan (och demensvården). Men S och övriga sänkte skatten med 34 öre (till 21:33).

Vi vet att det är med bra förskola och skola vi kan bli en attraktiv kommun för nya medborgare och företag. Inte minst därför är jag så glad att Vänstern linje om att minska nedskärningarna i förskola och skola om hela 10 miljoner vann i kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2012. Surt för S-ledningen, som drivit nedskärningarna så hårt.

S har anklagat ömsom V, ömsom lärarna för att ”… uppvigla elever till att demonstrera.” Tänk att ledarna för ett parti med arbetarrörelse- och folkrörelsebakgrund kan bli så totalt tondöva inför breda opinioner bland medborgarna och så grovt underskatta ungdomars förmåga att tänka självständigt!

Det är uppenbarligen inte bara i riket S har problem med sin ledning. Jag hoppas det stöd och den uppmuntran jag fått från inte minst många sossar ska leda till fortsatta framgångar för en politik som främst värnar de små och svaga och som kan rensa upp i ljusskygga affärer. I en stor SCB-undersökning nyligen bekräftas att Lindesbergarna har lågt förtroende för kommunpolitikerna. När krutröken lagts sig, tänker jag fortsätta försöka återskapa det förtroende som jag tycker många av kommunens fritidpolitiker – oavsett parti – faktiskt redan förtjänar!
Fortsättning följer, var så säker!

Jeanette Rapp, ordförande för Vänsterpartiet i Lindesberg

Publicerad 15 december 2011 klockan 08:40

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Målvakten Isak Mantler visade upp sig under fredagskvällen Foto: Timmy Lundegård

Lindlöven segrade Playoff-matchen

Med säsongens högsta publiksiffra på Lindehovs läktare så blev det ett högljutt jubel när Lindlöven tog hem en playoff-seger mot det gästande Visby/Roma, med hemmasegern säkrad så laddar spelarna om för en avgörande match som spelas redan imorgon där vinnaren tar nästa steg mot ett Allsvenskt kval.

28 februari 2020 klockan 23:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsLillemor Ardesjö är ny ägare av den anrika Bergsgården i Guldsmedshyttan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lillemor blåser nytt liv i Bergsgården

Cirka 110 år efter sitt ursprungliga uppförande har Bergsgården i Guldsmedshyttan fått nytt liv genom Lillemor Ardesjö som tog över gården i början av januari.
– Det är så spännande, man vet aldrig vem man kommer få träffa, säger Lillemor med ett leende.

28 februari 2020 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Samlad beredskap i regionen inför coronasmittan

Sedan coronavirusets framfart även nått Sverige, möts numera Vårdcentralens besökare av en lapp på dörren...

WSK tar sikte mot slutspelsseger

Med tre raka segrar bakom sig så ser det ut som att WSK Lindesbergs damlag kommer att fortsätta nästa säsong i division 2, B...

Viktig match väntar LIF

Med fyra matcher kvar av den Allsvenska säsongen så ser det svårt ut för LIF Lindesberg att ta sig till ett elitseriekval, tabellen...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

En förd till sjukhus efter trafikolycka: Bilen är bara skrot”

En man har förts till Lindesbergs lasarett med oklara skador efter en singelolycka på väg 847 mellan Morskoga och Ramsberg. Enligt uppgift från polisen skvallrar skadorna på bilen om att olyckan var relativt allvarlig.
– Patrullen på platsen beskriver att ”bilen är bara skrot, kommenterar Stefan Dangardt vid polisregion Bergslagen.

28 februari 2020 klockan 11:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Återvinningsstationen vid Banvägen i Lindesberg, där någon lämnat delar av sitt möblemang. Foto: Camilla Lagerman

Nya fall av nedskräpning vid återvinningsstationer

Förra året rapporterade LindeNytt upprepade gånger gällande nedskräpning vid flertalet återvinningsstationer i kommunen. Under veckan uppmärksammades nya fall av nedskräpning på två olika stationer i centrala Lindesberg.

27 februari 2020 klockan 11:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesimmets målgång försvinner när Gröna bron rivs
Stängningen och beslutad rivning av Gröna bron påverkar inte enbart gång- och cykeltrafiken i området. Det ger även ett visst huvudbry för fö...
27 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Källhagens Gård utökar verksamheten med hundpensionat
För ungefär två år sedan öppnade Hanna Christoffersson sin gårdsbutik Källhagens Gård, med tillbehör för våra fyrbenta vänner. Sedan dess ...
26 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Playoff-spel i Lindehov
Med en förlust i den första playoff-matchen mot Visby/Roma så är det mycket på spel för Lindlöven när gotlänningarna gör sitt första besök...
26 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Bob Linger

Manskören sjösätter tävling: Kan du gissa artisten?

Det är inte alls ovanligt att det spekuleras och gissas friskt om vem Manskörens hemliga artist är inför varje års Caprice. Nu har Manskören Harmoni valt göra ett koncept av detta genom en tävling i vilken man helt enkelt frågar allmänheten: ”Vem tror du är årets hemliga artist?”.
– Det skall bli roligt att se hur det här faller ut, kommenterar Roland Hellsing, som är ordförande för Manskören Harmoni och även initiativtagare till tävlingen.

26 februari 2020 klockan 14:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Playoff-spelet är igång

Under tisdagskvällen inleddes det omtalade playoff-spelet som kan leda Lindlöven till HockeyAllsvenskan, vid sin första playoff-match fick ”Löven” möta Visby/Roma på den gotländska hemmaisen och trots en ljus inledning där Linde hade en 2-målsledning inför den sista perioden så bjöds publiken på 20 målrika minuter i avslutningen.

25 februari 2020 klockan 22:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Misshandel i centrum: ”Slogs med trädgrenar”

På tisdagseftermiddagen larmades en polispatrull till badhuset i centrala Lindesberg. Detta sedan allm...

Alla våra sjukhus kommer att behövas för att vi ska klara vårduppdraget

INSÄNDARE/DEBATT: Tillgång till en god hälso och sjukvård är en viktig fråga f...

Bra fart på bokrean redan i ottan

Med lite nattgrus kvar i ögonvrån dök de första kunderna upp på årets bokrea redan när dörrarna till Blombergska ...

AnnonsFackverksbron mellan Loppholmarna och arena- och skolområdet. Foto: Fredrik Norman

Två broar blir en och Loppholmsbadet skrinläggs

Att ersätta både Gröna bron och Fackverksbron med två nya broar, skulle innebära en kostnad om minst 20 miljoner kronor för kommunen. En sådan stor investering finns helt enkelt inte ekonomiska förutsättningar för idag – därför kommer man välja att radera Gröna bron från kartan och endast ersätta Fackverksbron med en ny och något bredare än den som finns idag. Detta framgår av ett pressmeddelande från partierna S, C och V på måndagen.

24 februari 2020 klockan 13:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Olaga intrång på byggarbetsplats upptäcktes via övervakningssystem

Natten till i lördags larmade ett vaktbolag polisen, att man via övervakningskameror ...

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade ...

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen ...

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och n...

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där ...

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson ...

Dennis Arkanius, Christoffer Wilhelmsson, Christer Pilblad. Foto: Johan Birath

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på Kullgatan, som två gånger i veckan nu under våren kommer att hålla öppet för traktens ungdomar i årskurs 4 till årskurs 9.
– Faller det väl ut, d.v.s. blir många besökare, mycket verksamhet och fungerar organisationsmässigt och ekonomiskt så ser vi ingen anledning till att inte fortsätta, förklarar Christer Pilblad som tillsammans med Dennis Arkanius och Christoffer Wilhelmsson kommer hålla i verksamheten.

21 februari 2020 klockan 11:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet
Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin kursgård Gamla Byskolan i Fanthyttan. - Jag vill tacka ...
21 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”
INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under ...
21 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll
I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll. - Det är superkul ...
20 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-20

2020-02-20

2020-02-20

2020-02-19

2020-02-19

2020-02-18

2020-02-18

2020-02-18

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-29 05:28