Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lillemor Ardesjö är ny ägare av den anrika Bergsgården i Guldsmedshyttan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lillemor blåser nytt liv i Bergsgården

Cirka 110 år efter sitt ursprungliga uppförande har Bergsgården i Guldsmedshyttan fått nytt liv genom Lillemor Ardesjö som tog över gården i början av januari.
– Det är så spännande, man vet aldrig vem man kommer få träffa, säger Lillemor med ett leende.

28 februari 2020 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsPå Vårdcentralens dörrar möts man av tydliga instruktioner för att undvika smittspridning. Foto: Camilla Lagerman

Samlad beredskap i regionen inför coronasmittan

Sedan coronavirusets framfart även nått Sverige, möts numera Vårdcentralens besökare av en lapp på dörren till mottagningen med tydliga instruktioner för människor som kan bära på misstänkt smitta.
– Har man besökt något av riskområdena och fått symptom inom 14 dagar är det viktigt att ringa 1177 för att bli hänvisad vidare, och inte besöka någon vårdcentral eller akutmottagning, berättar smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

28 februari 2020 klockan 14:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

WSK tar sikte mot slutspelsseger

Med tre raka segrar bakom sig så ser det ut som att WSK Lindesbergs damlag kommer att fortsätta nästa säsong i division 2, B...

Viktig match väntar LIF

Med fyra matcher kvar av den Allsvenska säsongen så ser det svårt ut för LIF Lindesberg att ta sig till ett elitseriekval, tabellen...

En förd till sjukhus efter trafikolycka: Bilen är bara skrot”

En man har förts till Lindesbergs lasarett med oklara skador efter en singelolycka på vä...

Återvinningsstationen vid Banvägen i Lindesberg, där någon lämnat delar av sitt möblemang. Foto: Camilla Lagerman

Nya fall av nedskräpning vid återvinningsstationer

Förra året rapporterade LindeNytt upprepade gånger gällande nedskräpning vid flertalet återvinningsstationer i kommunen. Under veckan uppmärksammades nya fall av nedskräpning på två olika stationer i centrala Lindesberg.

27 februari 2020 klockan 11:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Att se målgången i Lindesimmet från ovan har varit populärt i många år - men nu är det slut med det. Arkivbild. Foto: Jennie Larsson.

Lindesimmets målgång försvinner när Gröna bron rivs

Stängningen och beslutad rivning av Gröna bron påverkar inte enbart gång- och cykeltrafiken i området. Det ger även ett visst huvudbry för föreningen Lindesbergs Simsällskap vars årliga tävling Lindesimmet nu inte längre har kvar sin traditionella målgång och läktare.
– Vi har börjat diskutera hur vi skall lösa det här på bästa sätt, kommenterar ordföranden Mikael Jansson.

27 februari 2020 klockan 10:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Källhagens Gård utökar verksamheten med hundpensionat
För ungefär två år sedan öppnade Hanna Christoffersson sin gårdsbutik Källhagens Gård, med tillbehör för våra fyrbenta vänner. Sedan dess ...
26 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Playoff-spel i Lindehov
Med en förlust i den första playoff-matchen mot Visby/Roma så är det mycket på spel för Lindlöven när gotlänningarna gör sitt första besök...
26 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Manskören sjösätter tävling: Kan du gissa artisten?
Det är inte alls ovanligt att det spekuleras och gissas friskt om vem Manskörens hemliga artist är inför varje års Caprice. Nu har Manskören ...
26 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Playoff-spelet är igång

Under tisdagskvällen inleddes det omtalade playoff-spelet som kan leda Lindlöven till HockeyAllsvenskan, vid sin första playoff-match fick ”Löven” möta Visby/Roma på den gotländska hemmaisen och trots en ljus inledning där Linde hade en 2-målsledning inför den sista perioden så bjöds publiken på 20 målrika minuter i avslutningen.

25 februari 2020 klockan 22:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misshandel i centrum: ”Slogs med trädgrenar”

På tisdagseftermiddagen larmades en polispatrull till badhuset i centrala Lindesberg. Detta sedan allmänheten ringt in och berättat att tre personer hade drabbat samman och slagits med tillhyggen.
– Vi får larm om att tre personer slår varandra med trädgrenar i anslutning till badhuset, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

25 februari 2020 klockan 18:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Alla våra sjukhus kommer att behövas för att vi ska klara vårduppdraget

INSÄNDARE/DEBATT: Tillgång till en god hälso och sjukvård är en viktig fråga f...

Bra fart på bokrean redan i ottan

Med lite nattgrus kvar i ögonvrån dök de första kunderna upp på årets bokrea redan när dörrarna till Blombergska ...

Två broar blir en och Loppholmsbadet skrinläggs

Att ersätta både Gröna bron och Fackverksbron med två nya broar, skulle innebära en kostnad om minst 20 ...

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Olaga intrång på byggarbetsplats upptäcktes via övervakningssystem

Natten till i lördags larmade ett vaktbolag polisen, att man via övervakningskameror upptäckt två misstänkta personer uppehålla sig inom inhägnat område på industriområdet i Lindesberg.
– En patrull beordras till platsen, dit även väktare kallades ut, men man påträffade inte de här två personerna, kommenterar polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

24 februari 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade ...

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen ...

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och n...

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där ...

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson ...

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på ...

Terry Evans tackar för sin tid i Fanthyttan. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet

Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin kursgård Gamla Byskolan i Fanthyttan.
– Jag vill tacka alla som har besökt skolan under åren, men nu är det dags för nästa fas i livet, berättar Terry för LindeNytt.

21 februari 2020 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”
INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under ...
21 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll
I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll. - Det är superkul ...
20 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar
I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillfällen i samband med kraftigt skyfall - så ...
20 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-20

2020-02-20

2020-02-19

2020-02-19

2020-02-18

2020-02-18

2020-02-18

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-14

2020-02-28 18:38