Rädda Barnens krav: ”Låt Alexey stanna och få vård”

Organisationen Rädda Barnen försöker nu att stoppa den planerade utvisningen av svårt sjuka Alexey Prosvirnikov, 13, och hans familj som bor i Fellingsbro sedan två år. Alexey har den mycket allvarliga muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi typ 2 och enligt Neuroförbundets uttalande kommer Alexey dö utan den vård han kan få i Sverige.

Maud Nilsson, Rädda Barnen i Lindesberg, och Kerstin Olsson, ordförande för Rädda Barnens Örebrodistrikt, vädjar nu till Migrationsverkets chef om att 13-årige Alexey skall få stanna i Sverige.Verkställs utvisningen kommer han med familj att skickas tillbaka till Ryssland där de möter en mycket svår och oviss framtid, menar Rädda Barnen i deras brev till Migrationsverket som finns att läsa i sin helhet nedan.

Rädda Barnen kräver – låt Alexey få vård för sin svåra muskelsjukdom!
För två år sedan kom 13-årige Alexey Prosvirnikov och hans föräldrar från Ryssland till Fellingsbro utanför Örebro. Allt för att han skulle få bättre vård för sin svåra sjukdom – Spinal muskelatrofi typ 2. Utan den vården dör han, säger Neuroförbundet i ett uttalande.

Här får Alexey vård av barnläkare och kan tack vare speciella maskiner leva så normalt som möjligt. Han kan gå i skolan i Frövi utanför Örebro, tillsammans med andra barn. Om Alexey får stanna i Sverige, får han chansen till utbildning, kunna börja yrkesarbeta och bilda familj. I Ryssland är det enligt den svenske läkare, som behandlat Alexey, stor risk att han inte får – t ex i hemmet eller i skolan –  tillgång till den apparatur som är nödvändig för att hålla hans luftvägar fria och därför tvingas leva på en intensivvårdsavdelning. Till skillnad från i Sverige skulle han där inte ha samma möjligheter för utbildning och ett efter omständigheterna acceptabelt liv.

Migrationsverket har gett Alexey och hans familj avslag, men två av Migrationsdomstolens fyra nämndemän, när fallet överklagades dit, tycker att Alexey och hans familj bör få stanna eftersom det finns synnerligen ömmande skäl.

Alexey är obotligt sjuk och vården i Sverige kan vara skillnaden mellan liv och död. Att då utvisa honom och göra det kort innan riksdagen väntas besluta om en ändring av asyllagstiftningen, som kan ge Alexey rätt att få stanna i Sverige är inte försvarbart. Miljöpartiet och regeringen har kommit överens om att göra det lättare för barn att få stanna i Sverige. Bestämmelsen för barn väntas ändras från den 1 juli från den hårdare skrivning, som gäller för vuxna, ”synnerligen ömmande omständigheter” till ”särskilt ömmande omständigheter”. Det kan till exempel handla om barn som är sjuka eller som har bott i Sverige en lång tid. Enligt regeringen syftar den nya lagtexten till att stärka barnrättsperspektivet i migrationsrätten!

Det är då utmanande att utvisa ett barn med en livshotande sjukdom, som varit i Sverige i två år, i all synnerhet som Migrationsdomstolen inte kunnat fatta ett enigt beslut.

Utlänningslagen innehåller flera bestämmelser som särskilt tar sikte på barns rättigheter och som har sin grund i FN:s barnkonvention. Inför ändringen av utlänningslagen skriver regeringen, och hänvisar till barnets bästa, att man ska ta särskild hänsyn till barnets hälsa och utveckling. Den här ändringen i lagen ska ”förtydliga barnrättsperspektivet” skriver regeringen.
I artikel 23 i Barnkonventionen sägs att varje barn med fysiskt eller psykiskt handikapp har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör dess aktiva deltagande i samhället.

Rädda Barnen kräver därför att:
– beslutet att utvisa Alexey Prosvirnikov inte verkställs
– hans familj får stanna för att underlätta hans vård och utveckling

Rädda Barnen Lindesberg
Maud Nilsson
Ordförande

Rädda Barnens Örebrodistrikt
Kerstin Olsson
Ordförande

Publicerad 11 december 2013 klockan 09:53

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Abdul Rahman, Ahmed, Sonia och Alana är några av de som samlade in pengar. Foto: Hans Andersson

Solidariska elever samlade in till barn

En hel vecka om solidaritet! Det ägnade sig Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan åt förra veckan. Eleverna fick in nästan 7 000 kr!
– Imponerande! Ett bra engagemang, sade läraren Nils Söderström, när veckan summerades.

29 januari 2020 klockan 08:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Ungdomsbråket i Lindesberg: ”Omfattande utredningsarbete som kommer ta tid”

Efter helgens bråk mellan två ungdomsgrupperingar står polisen inför ett omfattande utredningsarbete. Detta konstaterar Ola Andersson, som är utredningschef i lokalpolisområde Lindesberg. Samtidigt vill man gärna få kontakt med oberoende vittnen.
– Det vi jobbar med nu, är att få klarhet i vad som egentligen har hänt, hur många som har varit delaktiga i det här och vilka dessa är, säger utredningschefen.

28 januari 2020 klockan 14:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Du tänker galet regionrådet Karin Sundin!

INSÄNDARE/DEBATT: Tidningen LindeNytt publicerade den 23 februari nyheten att Lindesberg lasarett är sjätte bäst ...

Oroliga föräldrar efter helgens stenkastning: ”Vad händer härnäst?”

LindeNytt kunde under morgonen rapportera om en händelse som ägde rum i ...

Ulf Lundell till Lindesberg i sommar

Den 29 augusti avslutar en av Sveriges mest älskade artister, legendaren Ulf Lundell, sin kommande sommarturné i ...

Några av de skador som två traktorer fick efter lördagens farliga attack mot ungdomar i Lindesberg. Foto: Privat

Stenar och järnrör kastades mot A-traktorer

Vid två tillfällen under lördagskvällen, skall ett antal ungdomar ha kastat stenar mot förbipasserande A-traktorer med rejäla plåtskador som följd. Det förekommer också en uppgift om att ett järnrör skall ha kastats igenom vindrutan på ett av fordonen. Dessbättre skall ingen ha träffats av röret.

27 januari 2020 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen satte stopp för vinglig färd

Sent i lördags eftermiddag satte en polispatrull stopp för en vinglig färd på riksväg 50. Bakom ratten befann sig en man, som inte hade något där att göra, enligt polisens konstaterande.

27 januari 2020 klockan 10:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Full pott för Lindlöven
Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna bjöd på hela ...
26 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En tung inledning stoppade Linde Volley
Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lö...
25 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu kan Du bli polisvolontär
På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida ...
24 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kenneth Andersson och Erik Hammarström är mycket nöjda med den nya lokalen. Foto: Camilla Lagerman

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar välkända i trakten. Sedan årsskiftet huserar hans snickeri i en ny lokal, bara ett stenkast ifrån den förra, något han planerar att visa upp under nästa helgs Vinterspår.

24 januari 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under torsdagskvällen, under matchens 60 minuter så hade båda lagen hunnit skaffa sig varsin storslagen ledning men med 10 minuter kvar låg lagen jämsides gällande målen vilket gjorde att matchen fick sitt avgörande i den allra sista sekunden.

23 januari 2020 klockan 23:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad ...

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två ...

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig ...

Annons


Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ...

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar ...

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, Socialdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras extrasatsning på välfärden och tryggheten i landet – som innebär fem miljarder extra till kommuner och regioner samt 750 miljoner kronor till rättsväsendet. Detta görs efter starka påtryckningar från oppositionspartierna. För Region Örebro län innebär detta ett tillskott på 45 miljoner årligen till välfärden.
– Varje krona är en viktig och för 45 miljoner kan vi fortsätta utveckla verksamheterna för att möta framtidens behov och krav, kommenterar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande.

20 januari 2020 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi
En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne misstänks ha utsatt en tonå...
20 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Man i 50-årsåldern höll polisen sysselsatt i många timmar: ”Kraftigt påverkad”
En man i 50-årsåldern greps vid lunchtid i lördags på en plats i Kopparberg. Han hade då varit under polisens lupp vid flera tillfällen sedan kv...
20 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven
Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-19

2020-01-19

2020-01-17

2020-01-17

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-29 10:00