Kampen om skolan går vidare. Foto: Privat

Politiker får kritik i brev gällande Ramshyttans skola

I ett brev till de beslutsfattande politikerna i Lindesbergs kommun, kritiserar Sara Karlsson från Allmänningbo, det hon anser är en ovilja att svara på frågor som ställs till dem. LindeNytt kan nu publicera brevet i sin helhet.

Hej Linda och alla andra!

På kommunens hemsida står följande:

”Vi vill att det inom Lindesbergs kommun ska finnas en demokratisk kultur och ett politiskt engagemang. Därför är det viktigt med öppenhet i vårt arbete. Det ger dig som medborgare möjligheten att kontrollera våra verksamheter men också chansen att skapa ett politiskt intresse.”

På vilket sätt främjar man som politiker en demokratisk kultur, politiskt engagemang och öppenhet genom att undvika att svara på relevanta frågor om ett beslut till dem som är berörda av beslutet? Insyn, ett begrepp som bland annat används inom svensk politik, förutsätter att beslutsfattare motiverar sina beslut på ett sätt som är begripligt.

I dokumentet ”Vision 2025” som finns att läsa här, står i inledningen:

”I Lindesbergs kommun ges alla möjlighet att växa och förverkliga sina liv. Vi satsar på skolan, främjar arbete och företagande, underlättar för näringslivet och hjälper arbetslivet med kompetensförsörjning. Vi ska bli en av Sveriges främsta skolkommuner, ge de bästa möjligheterna till arbete och eget företagande och erbjuda en rik, varierad fritid. Lokal utveckling gör kommunen hållbar i både tätorter och på landsbygden. Vare sig du är beroende av samhällets stöd eller inte, lever både gammal och ung ett gott och tryggt liv i kommunen. Dina drömmar, behov och ambitioner är centralt för kommunens utveckling!”

På vilket sätt satsar Lindesbergs kommun på skolan? Den genomsnittliga kostnaden per år och elev i kommunen ligger långt under riksgenomsnittet och skolbudgeten indikerar ytterligare besparingar framöver. Hur ska Lindesberg bli en av Sveriges bästa skolkommuner? På vilket sätt bidrar kommunen till lokal utveckling när politikerna röstar igenom ett förslag om nedläggning av en skola på landsbygden, som innebär att 6-åringar får 4 mil till skolan?
Jag läser vidare i inledningen till samma dokument:

”Utvecklingsstrategin sätter invånarna i fokus. Vad vill de? Vad tycker de är viktigt? Det som är avgörande för en positiv utveckling i Lindesbergs kommun är inställningen, kulturen och attityden i och till den kommunala verksamheten både hos medborgarna och kommunanställda.”

På vilket sätt bidrar politiker som vägrar att svara på frågor från kommuninvånarna till utvecklingsstrategin? Vad signalerar det bemötandet för inställning, kultur och attityd? Och vad skickar det för signaler när en kommunpolitiker antyder att byborna själva indirekt bär ansvar för att politikerna har beslutat att lägga ner byskolan?

Jag läser vidare och kommer till de 10 inriktningsmålen. Inför punkt 7 står följande:
”Lindesbergs kommun ska vara en förebild i arbetet med att ha en hållbar ekologisk utveckling genom att minska sin klimatpåverkan.”

Skolgruppen i Ramsbergs skrivelse till Kommunstyrelsen (daterad 2019-05-03) bidrar till detta inriktningsmål. På vilket sätt bidrar en nedläggning av Ramshyttans skola till samma mål?

Inför punkt 8 står följande:

”Livsvillkor och levnadsvanor under barn- och ungdomsåren har stor betydelse för hälsan under hela livet. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) ska genomsyra kommunens alla verksamheter.”

På vilket sätt får barn som tvingas åka skolskjuts långa sträckor till en bra och trygg start i livet?

Dokumentet ”Riktlinjer för medborgardialog”, som återfinns här, togs fram av Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun 2018 och gäller t.o.m. 2021, är intressant i sin helhet, men jag väljer ut det stycke som jag tycker är mest relevant med avseende på de frågor jag ställt tidigare:

”De förtroendevalda behöver bra förutsättningar för att fatta kloka beslut om verksamheter som påverkar medborgarnas vardag. För att besluten ska bli kloka och kunna motsvara medborgarnas förväntningar är det viktigt att lyssna på medborgarna samt att medborgarna får möjlighet att ta del av relevant information. De förtroendevalda ska inte enbart lyssna på de medborgare som är bäst på att göra sin röst hörd, det är också viktigt att nå de medborgare som är mest berörda men som kanske inte tar chansen att påverka av olika anledningar.
Både medborgare och förtroendevalda ska ges möjlighet att föra en dialog om kommunens framtid, i stora såväl som små frågor. Därför behöver kommunens organisation – både tjänstepersoner och förtroendevalda – bli bättre på att identifiera frågor som kan vara lämpliga för medborgardialog.
Det är viktigt att vara öppen för de förslag som kommer fram i en medborgardialog och att dessa tillåts påverka resultatet. Detta för att medborgadialogen ska framstå som betydelsefull och viktig för medborgarna.”

Anser ni politiker att ni har lyssnat på medborgarna inför nedläggningsbeslutet av Ramshyttans skola?
Har ni gett samtliga berörda medborgare möjlighet att ta del av relevant information och återkopplat till dem?
Anser ni att ni har presenterat hållbara argument, att det har funnits transparens i ert beslut och att det har funnits en dialog och samverkan med medborgarna i denna fråga och att syftet med den har varit att utreda alternativ till nedläggning och möjliga lösningar?

På sidan 61 i doktorsavhandlingen ”Konsekvenser av skolnedläggningar – En studie av barns och barnfamiljers vardagsliv i samband med skolnedläggningar i Ydre kommun” (Magdalena Cedering, Uppsala universitet, 2016) står följande:

”Kommunförbundet ger några handfasta råd till kommuner, där den framtida skolsituationen troligtvis kommer att innebära nedläggningar:
– Vikten av att tillåta diskussionerna att ta tid och bearbetas av kommuninvånarna.
– Lägga fokus på aspekterna kring skolornas kvalité tillsammans med det ekonomiska beslutsunderlaget.
– Beslutsunderlaget bör vara detaljerat och beakta alternativa konsekvenser.
– Man bör titta närmare på om det finns möjlighet till samarbete över kommungränser, att basera skoltillhörigheten på rumslig fördelning av elever och inte på administrativ tillhörighet.

Ytterligare ett råd från SKL är att låta politiker, i ett tidigt skede, föra en principiell diskussion kring grundläggande skolfrågor, såsom maximal längd på skolskjutsar, lägsta antal elever per skola/klass och maximala elevkostnader. Genom att diskutera generellt kan man undgå att fastna i diskussionen om en specifik ort. Parametrar som rimlig resväg, trygghet och skolans roll är dock synnerligen subjektiva för kommunpolitiker att ta ställning till. När beslut väl är fattade är det, enligt Wänström: viktigt att politiska beslutsfattare offentligt motiverar och ställs till svars för de argument de anför för de beslut som fattas. Torvald Gerger beskriver spelet bakom många nedläggningsbeslut, där möjligheten att behålla byskolor ökar om engagerade politiker bor i bygden.”

Vilka av dessa råd från SKL har ni följt?

Den här gången kräver jag snarast skriftligt svar på mina frågor – och de föregående.

Med vänliga hälsningar,
Sara Karlsson, Allmänningbo

Publicerad 4 juni 2019 klockan 14:20

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

IFK Lindesberg jobbade hårt under torsdagen och fick även utdelning för arbetet genom tre nya poäng. Foto: IFK Lindesberg

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare enbart var deltagande i den andra halvleken, så gjorde hemmatruppen ett tungt jobb på Frövis konstgräs som slutade med seger. Mycket bakom segersiffrorna kom tidigt när IFK Lindesberg rivstartar matchen med två raka mål på tretton minuter.

26 april 2024 klockan 12:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när det kommer till eldning av trädgårdsavfall och majbrasor. På Naturvårdsverkets hemsida står att läsa att man ska vända sig till sin kommun för att få veta hur det ser ut där man bor eller verkar – så vad gäller då egentligen i Lindesbergs kommun? LindeNytt tog kontakt med Hilkka Sievert, enhetschef på miljökontoret, för att reda ut begreppen.

26 april 2024 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen...

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas

INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Han föreslog en nedläggning av jourverksamheten för kirurgi i Lindesberg, en stängning av de fyra specialistmottagningarna samt stängning av psykiatrins slutenvårdsavdelning. På medicinkliniken skulle man fokusera på utbildning och forskning. Efteråt har man även föreslagit nedläggning av sjukhusets kök. Mat ska beställas från USÖ i små kartonger, såsom nu sker från kommunen till hemmen, inom kommunens äldrevård. Hur det blir om en patient läggs in på medicinkliniken mitt i natten och ska ha viss diet framkommer ej.

24 april 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan och jag som representant i Barn o Utbildningsnämnden är så otroligt nöjd med att programmet blir kvar. Vet inte hur många gånger jag har ifrågasatt nedläggningen av programmet utan att blivit hörd! Vill rikta ett stort tack till KD och L för stödet i denna fråga. Utan ert stöd hade programmet blivit nedlagt på felaktiga grunder.

24 april 2024 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition
Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den ...
24 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid
I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Fr...
23 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap
Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Nä...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”
Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle ...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-27 00:21