Tommy Söderqvist, Inger Karlsson och Sven-Ove Karlsson - tidigare medlemmar i Sverigedemokraterna. Foto: Monika Aune

Personstrider och påstådda stadgebrott ledde till avhopp

Efter påstått fiffel med kommunlistan och starka personmotsättningar lokalt samt med distriktets ledning hoppade flera styrelsemedlemmar av Sverigedemokraterna i Lindesberg i våras. Enligt Inger Karlsson var det som fick bägaren att rinna över ett listvalmöte på regionnivå. – Distriktets valberedning hade föreslagit sig själva till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Detta trots att det strider mot våra egna stadgar.

Inger Karlsson, Tommy Söderqvist och Sven-Ove Karlsson har länge varit drivande medlemmar i Sverigedemokraterna i Lindesberg. Enligt dem själva har partiet växt ordentligt denna mandatperiod och efter årsskiftet hade man ca 120 medlemmar. Men efter ett årsmöte i december 2013 förändrades allt.

– Årsmötet beslutade, i enighet, om vilka personer som skulle stå på kommunlistan och deras placering, berättar Tommy Söderqvist. Någon vecka efter detta skickades listan in till distriktet men då hade ordföranden, på eget bevåg, ändrat både namn och placeringar på listan. Detta är ju helt regelvidrigt. 
– Vi kunde inte acceptera detta förfaringssätt och både jag och Sven-Ove Karlsson bestämde oss då för att hoppa av kommunlistan, förklarar Inger Karlsson. Förtroendet var förbrukat.
Tidigare ordföranden i Sverigedemokraterna i Lindesberg, Mats Seijboldt, ställer sig helt oförstående till anklagelserna.
– Jag har inte ändrat några listor efterhand, säger Mats Seijboldt till LindeNytt. Det varken kan eller får man göra när ett årsmöte tagit ett beslut. Det är ett missförstånd.
Händelsen utlöste en stor och infekterad konflikt mellan olika ledande personer inom partiet i Lindesberg. Sverigedemokraternas distriktsledning grep in och ett extra årsmöte hölls där en ny kommunlista spikades. En lista som nu hade nya namn och hade minskat från 25 personer ner till 13 personer, enligt Inger Karlsson. Tommy Söderqvists namn fanns inte med på den nya listan,
Men det som fick droppen att urholka stenen för trion var ett distriktsårsmöte där listan för regionfullmäktige skulle fastställas.
– Förutom att det var ett fruktansvärt möte där anklagelser om allt möjligt haglade ned så hade alltså valberedningen föreslagit sig själv till flera topplaceringar på regionlistan, säger Inger Karlsson. Så får man inte göra enligt partiets stadgar. Men distriktet tyckte det var ok och listan röstades igenom. 
Alla tre valde att lämna Sverigedemokraterna efter dessa händelser. De påpekar samfällt att det inte är politiken i partiet de vänder sig emot utan hanteringen av valen liksom de personliga motsättningarna. De är också kritiska till distriktsorganisationen. Enligt Inger Karlsson har många medlemmar i Lindesberg nu hoppat av partiet på grund av allt som hänt.
För närvarande sitter Inger och Sven-Ove Karlsson kvar som ”vildar” i kommunfullmäktige i Lindesberg fram till valet 2014. Hur den politiska framtiden ser ut är oklar.
–  Vi behöver ta en timeout för tillfället, säger Inger Karlsson. Men flera partier i fullmäktige har erbjudit oss att gå med så vi funderar nu på om vi ska engagera oss i ett nytt parti.
Mats Seijboldt, som nu är vice ordförande i SD Lindesberg, är bedrövad över allt som hänt. 
– Inger, Tommy och Sven-Ove har gjort ett fint jobb och är bra människor, säger Mats Seijboldt. Det som har gått fel här är bristen på kommunikation och dialog.
Publicerad 7 maj 2014 klockan 10:01

Monika Aune , 0727-43 17 08

Arkivfoto: LindeNytt

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne misstänks ha utsatt en tonårstjej för ett sexuellt ofredande.

20 januari 2020 klockan 10:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 50-årsåldern höll polisen sysselsatt i många timmar: ”Kraftigt påverkad”

En man i 50-årsåldern greps vid lunchtid i lördags på en plats i Kopparberg. Han hade då varit under polisens lupp vid flera tillfällen sedan kvällen innan och med sin början i Lindesberg.
– Klockan 23.49 fick vi påringning om att mannen stod och knackade på dörren och ryckte i dörrhandtaget till en bostad på Kungsgatan. Det här var början på en lång rad händelser som han misstänks för, kommenterar Kenneth Johannesson, presstalesperson vid polisen.

20 januari 2020 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

Lindesbergs nya vårdcentrum, Bergsparken, öppnar på måndag. Foto: Fredrik Norman

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första patienterna på den nya adressen i Bergsparken.

17 januari 2020 klockan 14:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Skärmbild: LindeNytt

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras.
Moderaterna inser givetvis att många aktörer i samhället måste arbeta med integration men anser att skolan har en mycket viktig funktion i detta arbete. Skolan är en naturlig mötesplats för barn och ungdomar och det är de som ska bygga vårt land i framtiden. Varför inte börja där?

17 januari 2020 klockan 09:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan
Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två ...
16 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn
Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya "medarbetare". Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. ...
16 januari 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att få återse Lindlöven på hemmaplan, det bjöds på ett segt spel från Linde inledningsvis vilket kom till att straffa sig när slutet av den sista perioden närmade sig.

16 januari 2020 klockan 00:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

På fredag kan även de amerikanska fansen lyssna på Chris. Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford

Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans musik varit högt, då många ville återuppleva magin från Americas got talent. Detta har dock inte varit möjligt på grund av en spärr hos Spotify, men på fredag öppnas hans musik upp för hela världen.

15 januari 2020 klockan 14:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Misstänkta inbrottstjuvar anhållna – tack vare Grannsamverkan

Tre män i 20-25-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkta för grov stö...

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

Försvunna Helga återfunnen efter tre dagar i skogen

Efter nästan tre dagar på vift, ensam ute i skogen, kunde jämthunden Helga äntligen återförenas med ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Mycket hårda vindbyar att vänta

Tidigt på onsdagen gäller det att hålla extra hårt i huvudbonaden – och samtidigt undvika nedfallande grenar eller hela träd som ger vika för vinden. SMHI varnar nu samtliga invånare i Örebro län, att man under onsdag morgon kan förvänta sig mycket hårda vindbyar och de risker detta medför.

14 januari 2020 klockan 13:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Har de förstått sitt uppdrag?

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska arbeta efter visionen “Tillsammans skapar vi ett bättre liv”. Man kan förmoda ...

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de g...

Risk för halka i morgontrafiken

SMHI varnar för plötslig ishalka i norra länsdelen under tisdagsmorgonen och förmiddagstimmarna.

R50 öppen igen efter olycka med långtradare

UPPDATERAD. Tidigt på måndagsmorgonen stängdes riksväg 50 mellan Fornaboda och Fanthyttan med anledning av att ...

Årets första bortaförlust för Linde Volley

Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set ...

Bananhjälten Daniel Guldstrand hoppas på att sprida glädje i Talang. Foto: Privat

Bananhjälten från Stråssa med i TV4:s Talang

Clark Kent är Stålmannen, Bruce Wayne är Batman, och Daniel Guldstrand är Bananhjälten. Den blågula superhjälten från Stråssa har som uppdrag att sprida glädje i världen, något han även kommer att göra under vårens säsong av TV4:s Talang som har premiär ikväll.

10 januari 2020 klockan 13:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Boende evakueras när tankbil bärgas
Samtliga bostäder i närheten av olycksplatsen, där en tankbil lastad med gasol under torsdagen välte längs riksväg 50, kommer idag att evakueras...
10 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Småbränderna i Storå fortsätter
Natten till fredag larmades att flera bränder upptäckts i centrala Storå.
10 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nya möjligheter när Berits flyttar till större
På måndag 13 januari nyöppnar Berits damfrisering i sina nya lokaler på Kristinavägen 24 i Lindesberg. Förutom ny lokal, och ny logotype är ä...
9 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-09

2020-01-08

2020-01-08

2020-01-07

2020-01-07

2020-01-04

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-03

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-02

2020-01-20 12:25