Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Örebrotjejen som flyttade till Göteborg och landade i Linde

Carin Fritzell Hamnlund har snart bott fem år med sin familj i Lindesberg. Hon lockades hit till en tjänst som lärare på judogymnasiet. Maken Per kunde lockas med att det  är närmare till fjällen och inte alls långt från båten på Västkusten och i Oxelösund.

Carin Fritzell Hamnlund (det första efternamnet gifte hon till sig och det andra är mammas flicknamn) kom till Frövi för 25 år sedan. Ingen lång resa för en Örebro-tjej. Hon gick på judogymnasiet. Sedan drog hon vidare till Göteborg både för att plugga och för att få en träning för seniorer som passade henne. Fyra år senare fick hon en allvarlig skada i benet. Det blev operation och judon såg ut att vara över för hennes del.


Lindesberg har en fantastisk judohall, säger Carin Fritzell Hamnlund. Foto: Hans Andersson

Men så blev det inte. Hon har tränat och tävlat efter det – och är instruktör och judolärare. Judoprofilen Björn Nyberg i Frövi ,där judogymnasiet huserade tidigare, började deltid med idrottscollege. Han lockade Carin tillbaka till Lindesberg – nu som judolärare på de timmar han släppte till att börja med. Sedan blev det trekvart och nu är det fullt upp för henne. Att hon också fick vara med i uppbyggnadsfasen av Lindesberg Arena – med den fantastiska judohallen – gjorde inte saken sämre för henne. I Lindesberg skapas den internationella eliten inom judo.

Skadan i benet kom sig inte av judo utan under brottning. Carin Fritzell Hamnlund är ovanligt energisk. Hon hade sammanlagt 10 år i landslaget – den sista landslagsperioden när hon var mellan 32 och 34 år. Carin har varit aktiv långt efter den snittålder på 26 – 27 år som är vanlig inom judosporten. Det har blivit en hel del medaljer och många SM och internationella tävlingar – jag räknar till tre internationella och sju SM-guld. Men hon började med gymnastik som liten flicka, men det blev ”för allvarligt för tidigt”, menar Carin:

– Jag tränade i stort sett varje kväll i veckan. Min mamma stoppade mig inte, men ville att jag skulle prova något annat också och då valde jag judo. Jag gillar den allsidiga träningen och precis som i gymnastiken – ordning och reda.

I Lindesberg cyklar hon ( ”de nya mountainbikelederna i skogen ligger där jag brukar cykla” ), åker skidor, springer, paddlar och är mycket med familjen i skogen ( ” tänk att steka pannkakor ute – naturen är oslagbar”).

Hon säger att Lindesberg är fantastiskt – hur nära det är till allting. På lunchen sprang hon på en politiker som hon kunde prata direkt med. Barnen har nära till allting och det är förstås viktigt i en idrotts- och kulturfamilj, där det är piano- och fiollektioner och hockey, judo, volleyboll mm som gäller:

– Det är sådan skillnad mot Göteborg, där man behövde skjutsa barnen till träningar t ex. Det gick många timmar, säger Carin Fritzell Hamnlund.

Familjen Fritzell Hamnlund har bott här i snart fem år. Carin tycker att det är ett rikt idrotts- och kulturliv i Lindesberg och har svårt att komma på något som hon saknar. Nu har det ju också kommit ett sushiställe till stan, något som hela familjen gillar, försäkrar Carin. De hittade ett hus ganska snabbt, som de gillar och som ligger nära till allt. Också maken Per var beredd att flytta in direkt ( ” här finns ju kyl, frys och ismaskin, som han känner igen”, säger Carin). Men det var inte helt lätt, till en början, för honom ( med sitt stora seglarintresse) att flytta från Västkusten. Enligt Carin underlättade golfbanan här hans beslut – ”Per sa redan innan att Lindesbergs golfbana är den finaste i Sverige”.

Hur ska man då få folk att upptäcka Lindesberg? Carins svar kommer blixtsnabbt:
– Jag har två konkreta råd. Locka folk att passera genom stan – skapa en ”Genomfart Lindesberg” med den vackra södra infarten.

– Koppla ihop olika utbildningar i Lindesberg med universiteten. Så att t ex idrottseleverna fortsätter att utbilda sig här och stannar kvar i Lindesberg. Masugnen kan vara med i en sådan utveckling.


Carin Fritzell Hamnlund är judolärare och instruktör. Foto: Hans Andersson

När vi träffas under en träning i judohallen på Lindesberg Arena pekar hon på två av killarna, Jonas och Sebastian, med färska fina VM-placeringar ( femteplaceringar) som tränar och som stannat i stan för att det är så bra träningsmöjligheter – kanske Europas bästa ( och vackrast belägna) träningshall har en av de aktiva sagt till Carin. Judon har blivit en magnet för Lindesberg.

– Det brukar vara fyra, fem som stannar kvar ett tag efter utbildningen och jag tror nog att det är ett tjugutal från judon, som blivit bofasta i Lindesberg.

Publicerad 8 december 2014 klockan 11:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Arkivfoto: Fredrik Norman

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande integrationsarbetet i skolan. Detta röstades dock ned av Socialdemokraterna och Centern med stöd av Vänsterpartiet som menade att detta redan görs. Nu lyfter Moderaterna frågan på nytt i en interpellation i vilken man kräver svar på vad det är som faktiskt görs på detta område.
– Vi moderater anser fortfarande att denna fråga är så viktig för Lindesbergs och Sveriges framtid, så nu ställer vi frågan igen genom en interpellation till de styrande i kommunen, kommenterar Lillemor Bodman i ett pressmeddelande.

18 februari 2020 klockan 13:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Linde energi

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn med förhållandevis få störningar. God beredskap, långsiktiga investeringar och erfaren personal gör att det lokala energibolaget står väl rustat för att möta svåra väderförhållanden, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi har haft några kortare strömavbrott på landsbygden kring Fellingsbro och Vedevåg, som vi löst inom ett par timmar. Det har uteslutande rört sig om träd som fallit på ledningarna, hälsar Fredrik Esenius, beredskapsansvarig på Linde energi.

18 februari 2020 klockan 12:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

Ett träd blåste omkull och blockerade gång- och cykelvägen över Kyrkberget. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s klass 1-varning från i söndags kväll var på måndagsmorgonen oförändrad.

17 februari 2020 klockan 08:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att krossat sina motståndare i den andra perioden med 3-0, under söndagen blev det tuffare konkurrans där Piteå visade sig vara starkast på hemmaisen.

16 februari 2020 klockan 23:48 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Dubbelt jubel hos LIF
LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Första årssegern för Linde Volley
Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, ...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären ...
14 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags igen där föreningen siktar in sig på ett dubbelarrangemang när LIFs Division 2-damer står inför en viktig match mot tabelltvåan Göksten medan det Allsvenska laget ställs mot Torslanda i jakten om två viktiga poäng.

14 februari 2020 klockan 13:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Olle Nelzén och Timmy Lundegård laddar REA-rummet inför årets stora bokrea. Foto: Fredrik Norman

Här laddas det till tusen inför årets bokrea

Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora bokrean. Cirka 1000 nya reatitlar skall läggas ut på långborden och ställas i hyllorna inför startskottet om en och en halv vecka.
– Det går framåt, menar bokhandlare Olle Nelzén och sneglar åt en kartonghög i rummet, som växer i takt med att böckerna packas upp – kartong efter kartong.

14 februari 2020 klockan 09:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider ...

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”

PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Ö...

Annons

I hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan planeras den nya fastigheten att ta plats. Foto: Camilla Lagerman

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”

En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan utmed ”industrirakan” i Lindesberg. Konceptet som går ut på att man köper och äger sin lokal, istället för att hyra, är unikt och det första i sitt slag i Lindesberg.

12 februari 2020 klockan 13:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”

Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter ...

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och ...

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade...

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Foto: Fredrik Norman

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en variant av en så kallad ”Finsk dubbelgunga” som gör det möjligt för rullstolsburna att använda denna också.

10 februari 2020 klockan 10:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig
Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den yrkesmässiga trafiken i området och kontrollera så att ...
10 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindlöven är klara för Playoff
Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats i ett playoff-spel till...
9 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bortaförlust för LIF Lindesberg
Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lö...
8 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-08

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-07

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-19 07:18