Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh nöjda efter nytt rekordår.

Nytt rekordår för Bergslagens Sparbank

När Bergslagens Sparbank år 2011 slog nytt vinstrekord och blev utsedda till Årets bank av Dagens Industri var det inte många som trodde att det skulle kunna upprepas. Utom möjligen de i ledningen för banken. När nu böckerna är stängda och bokslutet för 2012 är klart, kan man konstatera att det tidigare rekordet bara blev ett år gammalt. 61,2 miljoner kronor i rörelseresultat för 2012 är en miljon kronor bättre än året före.

VD Christer Trägårdh och ekonomichef Cecilia Jeffner strålar i kapp med solen när de talar om de nya rekordsiffrorna. Men de är också tydliga med att fortsatta vinstnivåer över 60 miljoner kronor om året inte är tillfälligheter, utan istället en absolut nödvändighet för att banken kunna vara kvar som en egen fristående bank.

– Målet är att ligga kvar på en resultatnivå över 60 miljoner kronor för att på sikt kapitalisera banken och på det sättet skaffa oss ett starkt eget kapital. Vi behöver muskler som garanterar vår överlevnad och samtidigt möjliggör en fortsatt expansion, säger Trägårdh.

I bankbranschen talas det mycket om kapitaltäckningsgrad, som enkelt uttryckt är det tal som anger förhållandet mellan den egna utlåningen och det egna kapitalet. I grunden är det EU som bestämt nivån på kapitaltäckningen och i Sverige innebär den att ingen bank under några omständigheter får understiga åtta procent. Bergslagens Sparbank har efter bokslutet 2012 en kapitaltäckning på 17 procent.

– Vi vill fortsätta att expandera verksamheten och öka utlåningsvolymerna i vår region, vilket innebär att också det egna kapitalet måste öka för varje år. Vår ambition är att aldrig hamna under 16 procent, säger Jeffner.

Utlåningsvolymerna ökade under 2012 jämfört med året före med 14 procent till drygt 2,5 miljard kronor. Trots den allt högre utlåningsvolymen så lyckas banken hålla kreditförlusterna i schack. 2012 års kreditförluster stannade på 2,7 miljoner kronor vilket är 0,1 procent av utlåningsvolymen. Ett förhållande som är väl i nivå med det som anses normalt för branschen.

– Volymtillväxten vi haft ligger främst på privatsidan, så någon akut risk för ökade kreditförluster finns inte, säger Christer Trägårdh.

Att det finns en större risk i en utlåningsexpansion inom företagssidan är banken väl medveten om, men Trägårdh menar att riskerna i vårt område ändå inte är så stora som många tror.

– De flesta företag i vårt område är välskötta så det finns inget hinder för en kontrollerad expansion även på företagssidan, fortsätter Trägårdh.

Som orsaker till att det gått så här bra anges främst den delegerade beslutsordningen i banken, där kontoren idag är mer självständiga och har ett betydligt större mandat än tidigare. En annan starkt bidragande orsak till framgångarna är ett mer proaktiv arbetssätt. Man träffar fler kunder idag och man försöker jobba betydligt närmare kunden.

– Att vi flyttat ut affären helt och hållet till kontoren och att vi möter fler kunder oftare, är de två absolut viktigaste faktorerna för ökade volymer och en ökad merförsäljning. Det är den enkla förklaringen, säger Trägårdh.

Cecilia Jeffner tillägger också att kraftigt minskade kreditförluster i kombination med betydligt lägre kostnader än tidigare också starkt bidragit till att vinstnivån ökat så snabbt.

Hur ser prognosen ut för 2013? Håller banken målnivån 60 miljoner kronor?

– Ja absolut. Vårt första kvartal slutade med en vinst på 16 miljoner kronor och med oförändrade förutsättningar så ligger årsprognosen på cirka 64 miljoner kronor, säger Jeffner.

– Och fortsätter vi att takta samma resultatutveckling under året är det möjligt att vi också kommer att nyanställa fler rådgivare. Inga nyanställningar till huvudkontoret är aktuella, men väl på kontoren där vi möter kunderna, avslutar Christer Trägårdh.

Publicerad 3 maj 2013 klockan 15:51

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kotten & Co söker nu en ny ägare. Foto: Camilla Lagerman

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning

Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade in i den gamla Tempolokalen på Stadsskogen. Nu är det dock dags för Sara att ta sig an nya utmaningar när hon lägger ut sitt företag till försäljning.

4 juni 2020 klockan 07:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhå...

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Erika Backteman, ägare av Lizas Parfym och styrelsesekreterare för Linde City. Foto: Jennie Larsson

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta på grund av coronavirusets framfart. Istället har man i företagarföreningen Linde City arbetat fram en enklare variant som går under namnet Våryra. -Vi har helt enkelt fått göra det bästa av situationen som råder, berättar Erika Backteman, styrelsesekreterare för Linde City.

22 maj 2020 klockan 06:26 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Kommunanställda kommer få en sommargåva som även främjar det lokala näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som tack för sitt fina arbete under coronakrisen. Sammanlagt handlar det om cirka 900 000 kronor som kommunen delar ut i form av presentkort om vardera 300 kronor, som endast går att spendera i de lokala butikerna.

20 maj 2020 klockan 16:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang Krydda lämnar arenan
Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det nyöppnade Bergsfiket p...
18 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring
Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och ...
13 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet
Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som...
12 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar kommer inte genomföras. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell hade andra planer för fastigheten. Nu blir det inte så – och samtidigt offentliggörs att Café Oscar tas över av den lokale restaurangägaren, Shavan Zakholi, som skall driva kaféet vidare.
– För mig har Café Oscar alltid varit en dröm, det är den bästa platsen i Lindesberg för den här typen av verksamhet, kommenterar Shavan.

11 maj 2020 klockan 11:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en del företag, beslutat att ställa in Lindedagen den 26 augusti, och istället satsa på nästa år, meddelar man i ett pressmeddelande under tisdagen.

5 maj 2020 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens ...

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att ö...

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Annons

Näringslivschef Wilhelm Magnusson informerade om vilka insatser man gör för näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag.
– Det är svårt, komplext och ledsamt, berättade näringslivschef Wilhelm Magnusson under torsdagens pressträff.

24 april 2020 klockan 07:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta ...

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - ...

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher
PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet genom att vara ett stöd i ...
1 april 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket
Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock ...
30 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Högtryck på ICAs onlinehandel
Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är ett kvitto på att ...
27 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-06-07 08:36