Nye Nordea-chefen Daniel Enbäck är nyfiken på Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Ny chef vill träffa kunder via nätet – och på kontoret

– Det vi är riktigt bra på, det är rådgivning. Från barn och hela vägen genom livet. Det säger Daniel Enbäck, som gjort sitt första kvartal som kontorschef för Nordea i Lindesberg. Han berättar om Ekonomipejl – kursen för unga i vardagsekonomi och om planerade besök hos eleverna på Lindeskolan.

Nordea har sitt kontor väl synligt mitt i centrum – vid Flugparken. De är fem anställda stationerade här och sedan brukar det komma nästan lika många till som har djupa specialkunskaper. Det kan gälla företagsrådgivning eller pensionssparande.

– Vi ger också råd till dem som ska köpa hus eller annat boende, säger Daniel Enbäck. Men vi ställer höga krav, för man ska ju inte bara bo. Det ska finnas pengar över till annat, så vi brukar räkna på en ränta på 8 procent och amorteringstid på 50 år. Det var ju inte så länge sedan räntorna låg på 4 – 6 procent.

Idag är Riksbankens styrränta negativ och Nordeas boräntor ligger på 2 – 3 procent. Daniel Enbäck ger blivande bo-köpare ett tips. Testa att ”provbo”. Vik lika mycket per månad som en framtida boendekostnad är. När du betalat din/er nuvarande boendekostnad/hyra, sätt in ”överskottet” på ett konto och se om du/ni vill leva så.

– Jag provade det själv ett tag, innan jag och min fru byggde det hus som vi bor i nu. Det var min fru som ritade huset – hon är byggnadsingenjör, säger Daniel Enbäck.

Han har varit Nordea trogen i tio år och kom vid årsskiftet till jobbet i Lindesberg från en tjänst som rådgivare på kontoret i Västerås, där han också bor – numera tillsammans också med en nyfödd familjemedlem.

Som det brukar vara, är banksekretessen total på Nordea-kontoret. Det går inte att få veta vilka etableringar, företagsinvesteringar som gjorts i bergslagstrakterna. Nordea har, som en av Nordens största banker ( största ägaren är finska försäkringsbolaget Sampo), inte riktigt samma lokala förankring som en sparbank brukar ha. Men Daniel Enbäck visar på foton på lokala idrottslag som fått bidrag. Annars är nog Nordea mest synligt under OS och stora golftävlingar. Men Nordea syns på kursen på Masugnen, Lindeskolan och i maj är banken med på bomässan och evenemanget med att sätta Lindesberg i rörelse runt Lindessjön.

Vad har han för nyheter att bjuda på? Precis som kollegorna på andra banker, så är han förtjust i att banken blir allt mer tillgänglig genom digitala lösningar. Nordea har börjat med en ny mobil-app med Kundpost, så att man på ett säkert sätt snabbt kan diskutera med kunderna. Kunderna kan hemifrån chatta via datorn. Att swisha – dvs betala omedelbart med mobiltelefonen – är inte längre en nyhet – utan självklart. Kontanthanteringen försvann för drygt två månader sedan.

–  Vi skyndade på det efter ett dramatiskt och hotfullt rån på kontoret i Sala. Men sedan lång tid har vi märkt att antalet kontantkunder har minskat ordentligt, säger Daniel Enbäck.

” Under de kommande åren ska vi säkerställa att vi också på sikt kan förse våra kunder med mer personanpassade och bekväma lösningar” skriver Sverige-chefen Lennart Jacobsen på Nordeas hemsida. Daniel Enbäck utvecklar det:

– Vi ska skräddarsy personliga lösningar och vi ska utveckla vår verksamhet på internet.


Foto: Hans Andersson

Han betraktar sig som Nordeas ambassadör i Lindesberg och han är det också, om man tar upp den vanliga diskussionen om att ”vanliga kunder inte får en krona i ränta, medan miljarder går till ägarna”. För Daniel Enbäck är det självklart att ägarna får utdelning på sitt kapital om banken vill ha dem med. Han tycker också att man ska komma ihåg att 60 procent av ägandet i Nordea står pensionsfonder för.

Han menar också att det är vettigt att hålla nere kostnaderna för de anställda och för kontoren och visar på sina två mobiltelefoner – den privata litet dyrare smartphone och den billigare tjänstemobilen. De dyra mobilräkningarna, togs upp i ett internt meddelande från koncernchefen för något år sedan, något som uppmärksammades i media.

Publicerad 10 april 2015 klockan 08:03

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Per Eriksson, mer känd som ICA-Per, har genom ett av sina fastighetsbolag köpt den så kallade Strandsfastigheten. Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan många år, har sålts. Ny ägare är samma bolag som sedan tidigare äger grannfastigheten i vilken Mejk huserar. Bakom fastighetsbolaget står bland andra ICA-profilen Per Eriksson.
– Det är lite för tidigt att prata om vad som kommer att ske nu, kommenterar han.

22 januari 2020 klockan 13:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som ...

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

bildspel Nya möjligheter när Berits flyttar till större

På måndag 13 januari nyöppnar Berits damfrisering i sina nya lokaler på Kristinavägen 24 i Lindesberg. Fö...

Vårdcentralen i centrala Lindesberg blir bostadshus. Foto: Fredrik Norman

Snart byggs vårdcentral och tandläkarmottagning om till bostäder

Inom kort skall vårdcentralen och Folktandvården i centrala Lindesberg ta flyttlasset till det nya och gemensamma vårdcentrat på Banvägen. Så snart Region Örebro läns två mottagningar lämnat respektive lokaler, kommer dessa att byggas om till bostäder.
– Vi kommer att gå ut med en anbudsförfrågan till entreprenörerna om en vecka ungefär, kommenterar Roger Sixtensson, VD LIBO/FALAB.

8 januari 2020 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Många vill se film i Lindesberg. Arkivfoto: Camilla Lagerman

2300 besökare på bion under storhelgerna – ökning med 44 procent

Det var många som ville gå på bio under julledigheten, och i kombination med ett välkomponerat filmutbud gav det bion ett smått fantastiskt resultat.
– Mellan 25 december och 6 januari hade vi 2300 besökare, det är en ökning med 44 procent jämfört med samma period förra året, berättar biografföreståndaren Björn Persson.

7 januari 2020 klockan 15:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fortsatta problem med nedskräpning vid återvinningsstation
I höstas konstaterade Förpacknings- och Tidningsinsamlingens regionchef, Ulla Krohn, att situationen vid återvinningsstationen i området ...
27 december 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Regionen måste behålla Akutmottagningen i Lindesberg!
”Denna kväll var akuten överfylld. Platserna i korridorerna likaså. Väntan på läkare som kunde ge nödvändig smärtlindring alltför lång. ...
23 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindegym utökar verksamheten med egen padelbana
Lindegym tar nu steget från att enbart vara ett gym till att bli ett träningscenter. Den tidigare innebandyrinken får nu kliva åt sidan för att ...
18 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tomten finns, och han håller till utanför Salong Diem den här veckan. Foto: Camilla Lagerman

Tomte och klappar när Salong Diem firar in julen

För Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg är julen glädjens högtid, något han mer än gärna förmedlar till sina kunder. Varje eftermiddag under den här veckan kommer man dessutom att ha besök av självaste Tomten som delar ut klappar och fika till förbipasserande.

17 december 2019 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Det nalkas julfest i dagarna två

För tredje året i ordningen får Lindesbergarna chansen att fira in julen tillsammans med Martin Almgren, Jesper Hugosson och en hel hög med vänner. Årets julfest går av stapeln under fredag och lördag i Lindeskolans aula, och om man är snabb finns några biljetter kvar till lördagens föreställning.

16 december 2019 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan ...

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energik...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Annons

Sparbankshuset på Kungsgatan. Foto: Bergslagens Sparbank

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna bankhuset på Kungsgatan och hyra dessa lokaler istället. Då meddelades också att man samtidigt väljer att flytta kontoret på Kristinavägen till bankhuset på Kungsgatan för att samla all kraft under ett tak. Nu har man hittat en köpare i det lokala företaget Lindefast AB och ser fram emot det samarbete man inleder med den nya ägaren strax efter årsskiftet.

3 december 2019 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som "Smidda planer", "Siggebohyttans Spektakler" och nu senast "Pappersvalsen" ...

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch

Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och ...

Ung entreprenörstrio öppnar butik där kläder får ny chans

Kompisarna Fanny Andersson, Tindra Norgren och Anna Jäderqvist går andra året på ...

Björn Persson utnämnd till Activaambassadör

Stiftelsen Activa arbetar för att arbetslösa personer med långvarig ohälsa eller funktionsnedsättning ska n...

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken "Polisbil 60313" släpptes...

Butiksägaren Mattias Rudenvall flaggar för vad som komma skall - redan i morgon. Foto: Fredrik Norman

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta sker med anledning av ett initierat samarbete mellan Elon Group och Electra Gruppen, som äger kedjorna Elon respektive Audio Video. I Lindesberg finns en av landets 92 Audio Video-butiker, som nu skyltar om inför starten på en ny era.
– För våra kunder blir det egentligen ingen skillnad alls, bortsett från att de kommer mötas av den nya skyltningen som görs i samband med namnbytet, förklarar Mattias Rudenvall, som har drivit butiken sedan två år tillbaka.

19 november 2019 klockan 13:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris
I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Ö...
11 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till
Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar. - Just nu ser det ut som ...
1 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”
Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm "Lantisar", som delvis är inspelad i ...
1 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-30

2019-10-25

2019-10-24

2019-10-18

2019-10-15

2019-10-10

2019-10-04

2019-10-03

2019-09-30

2019-09-27

2019-09-27

2019-09-27

2019-09-25

2019-09-21

2020-01-24 09:05