Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen - och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

”Nu vill vi operera mer än tusen om året!”

Lindesbergs Lasarett har kortat köerna för gråstarrsoperationer i Örebro län. Över tusen patienter från Lindesberg och de andra norrkommunerna har sluppit resa in till Örebro. Nu vill man operera fler i Lindesberg. Redan i höst vill områdeschefen Per-Olof Larsson ha dubbelt så många operationer.- Vi vill bli bättre på att snabbare kunna ta emot gråstarrspatienter. Vi ligger inte så bra till jämfört med övriga landet och vårt mål är att kunna genomföra 1 200 operationer om året i Lindesberg. Redan från i höst vill vi öka på,  så att det blir 800 operationer om året, säger Per-Olof Larsson.

Han utreder just nu på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Olsson hur det har kan göras. Det handlar främst om att få ihop en organisation för läkare, sköterskor och annan personal. När det gäller operationslokaler, ser Per-Olof Larsson att det går att ordna med det som finns nu och med den flexibilitet som de lokalerna har. Idag behöver 3 500 gråstarrsoperationer göras i länet varje år. De görs av Lindesbergs Lasarett , USÖ och den privata Capio Läkargruppen i Örebro. Patienterna ska inte behöva vänta så länge som idag på att opereras, tycker Per-Olof Larsson.
 
Det var för knappt tre år sedan – den 18 april 2012 – som den första operationen för gråstarr ( kataraktoperation, som det heter på läkarspråk) genomfördes på Lindesbergs Lasarett. Då beräknades behovet till 2 600 operationer om året i länet.Gösta Persson från Lindesberg var den allra första patienten, när han fick högra ögat opererat.  Nu är han inne för att fixa det vänstra.
 – Det är ju som ett grått dis och färgerna blir annorlunda, men nu får jag tillbaka den syn jag hade förut och jag ser färgerna, säger han.
 
Han sitter i patientväntrummet – fortfarande i de vita kläder han haft under operationen. Rune Andersson från Stråssa väntar på sin andra gråstarrsoperation och redan i väntrummet förbereds han med pupillvidgande droppar av sjuksköterskan Ann-Sofi Eriksson.


Rune Andersson förbereds för operationen redan i patientväntrummet. Foto: Hans Andersson
 
– Nu är det dags för det vänstra ögat. Om jag blundar med det opererade högra ögat, så är det suddigt på det vänstra och ute i trafiken störs jag av billjusen och ser flera lampor än det är, säger Rune, test-tittar på väggklockan och beskriver skillnaden.  Min fru har opererat båda ögonen och kan nu läsa vanlig tidningstext utan besvär.
 
Rune och Gösta är två av de tio som opereras den här onsdagen. Det är främst  patienter från Lindesbergstrakten som opereras här. De får också alla mätningar och undersökningar gjorda på lasarettet i Lindesberg. Ibland kommer det patienter också från de södra länsdelarna och rentav från Arboga, som ju tillhör USÖ, när det gäller den regionala ögonsjukvården.
 
 – Det är perfekt att bli opererad i Lindesberg. Alla här är så trevliga och det är lättare att hitta här än i det stora sjukhuset USÖ i Örebro, säger Rune Andersson. Lindrigare än så här kan det inte bli.
 
Det är ögonläkaren Birgitta Ejdervik-Lindblad som opererar Rune och som får resa till Lindesberg i stället – en av de ögonkirurger från Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, som varje onsdag utför tio gråstarrsoperationer.


På runt en kvart har Birgitta Ejdervik-Lindblad opererat Runes öga. Foto: Hans Andersson
 

– Det blir 350 – 400 operationer om året här i Lindesberg, berättar hon. Det började för att USÖ inte hade operationssalar, så det räckte för att öka antalet kataraktoperationer. Vi har en stor andel äldre i länet och behovet av kataraktoperationer ökar. Samtidigt började USÖ ta emot ett större antal patienter från andra delar av landet som behövde operera sin hornhinna. Trots det har vi kunnat korta köerna och väntetiden i Lindesberg är just nu ca tre månader.


Så här ser en gråstarrsoperation ut i närbild. Foto: Hans Andersson

Hon välkomnar tanken på att öka operationerna i Lindesberg. Själva ingreppet tar under en kvart och med allt arbete före och efter det får Rune Andersson vara i operationsrummet ungefär 20 minuter. Zdenka Trlicik och Yvonne Lamu är operationssköterskor medan Ann-Sofi Eriksson står för omvårdnandet  av Rune, som efteråt, när han fått kaffe, informerar honom om hur det kommer att kännas de närmaste timmarna/dagarna, vad han kan göra och vad han ska undvika för att inte ögat ska infekteras.
 
– Jag jobbar annars mest på ögonmottagningen och då mycket med administration, säger Ann-Sofi Eriksson. Jag har jobbat ungefär 40 år i yrket och tycker det är roligt att få jobba så här nära patienterna. Det skulle vara roligt om vi fick operera ännu mer här i Lindesberg.
 
Lindesbergs Lasarett ansvarar för den allmänna medicinska kompetensen och för vårdflöden, när det gäller gråstarrsoperationerna. Regionledningen arbetar efter idén om en sjukvård på tre ben – Örebro, Lindesberg och Karlskoga och gråstarrsoperationerna i Lindesberg är ett bra exempel på hur man kan samordna resurser mellan sjukhusen. ”Vi kommer att se fler samarbeten av det här slaget i framtiden”, sade sjukhusdirektören i Lindesberg när de här operationerna drog igång för tre år sedan.


Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen – och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

Rune Andersson åker hem till Stråssa och om han skulle vilja ta fram en el-ritning och titta på den som han gjorde, när han och kompanjonen Frank drev installationsföretag – utan att bli för ansträngd i ögat – då kan han göra det. Han är ett bra exempel på den bättre  livskvalitet som Birgitta Ejdervik-Lindblad säger att hon vill ge patienterna. Och inte var det pirrigt innan operationen:
 
– Inte det minsta! Jag har väl haft en sagolik tur, jag har aldrig opererats för något innan det här – och sjukskriven har jag varit 21 dagar under 67 år.
 
Fakta: Gråstarr, eller katarakt, innebär att ögats lins grumlas vilket leder till försämrad synskärpa. Gråstarr kan ge endast lätta bländningsbesvär men också leda till att synen försämras så att patienten bara kan skilja mellan ljus och mörker.

Publicerad 6 februari 2015 klockan 12:29

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Återvinningsstationen vid Banvägen i Lindesberg, där någon lämnat delar av sitt möblemang. Foto: Camilla Lagerman

Nya fall av nedskräpning vid återvinningsstationer

Förra året rapporterade LindeNytt upprepade gånger gällande nedskräpning vid flertalet återvinningsstationer i kommunen. Under veckan uppmärksammades nya fall av nedskräpning på två olika stationer i centrala Lindesberg.

27 februari 2020 klockan 11:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsAtt se målgången i Lindesimmet från ovan har varit populärt i många år - men nu är det slut med det. Arkivbild. Foto: Jennie Larsson.

Lindesimmets målgång försvinner när Gröna bron rivs

Stängningen och beslutad rivning av Gröna bron påverkar inte enbart gång- och cykeltrafiken i området. Det ger även ett visst huvudbry för föreningen Lindesbergs Simsällskap vars årliga tävling Lindesimmet nu inte längre har kvar sin traditionella målgång och läktare.
– Vi har börjat diskutera hur vi skall lösa det här på bästa sätt, kommenterar ordföranden Mikael Jansson.

27 februari 2020 klockan 10:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Källhagens Gård utökar verksamheten med hundpensionat

För ungefär två år sedan öppnade Hanna Christoffersson sin gårdsbutik Källhagens Gård, med ...

Playoff-spel i Lindehov

Med en förlust i den första playoff-matchen mot Visby/Roma så är det mycket på spel för Lindlöven när gotlänningarna gör sitt f...

Manskören sjösätter tävling: Kan du gissa artisten?

Det är inte alls ovanligt att det spekuleras och gissas friskt om vem Manskörens hemliga artist är inf...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Playoff-spelet är igång

Under tisdagskvällen inleddes det omtalade playoff-spelet som kan leda Lindlöven till HockeyAllsvenskan, vid sin första playoff-match fick ”Löven” möta Visby/Roma på den gotländska hemmaisen och trots en ljus inledning där Linde hade en 2-målsledning inför den sista perioden så bjöds publiken på 20 målrika minuter i avslutningen.

25 februari 2020 klockan 22:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misshandel i centrum: ”Slogs med trädgrenar”

På tisdagseftermiddagen larmades en polispatrull till badhuset i centrala Lindesberg. Detta sedan allmänheten ringt in och berättat att tre personer hade drabbat samman och slagits med tillhyggen.
– Vi får larm om att tre personer slår varandra med trädgrenar i anslutning till badhuset, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

25 februari 2020 klockan 18:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Alla våra sjukhus kommer att behövas för att vi ska klara vårduppdraget
INSÄNDARE/DEBATT: Tillgång till en god hälso och sjukvård är en viktig fråga för oss som medborgare, därför skapar förändringar inom hälso...
25 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bra fart på bokrean redan i ottan
Med lite nattgrus kvar i ögonvrån dök de första kunderna upp på årets bokrea redan när dörrarna till Blombergska Bokhandeln öppnade i arla ...
25 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två broar blir en och Loppholmsbadet skrinläggs
Att ersätta både Gröna bron och Fackverksbron med två nya broar, skulle innebära en kostnad om minst 20 miljoner kronor för kommunen. En sådan ...
24 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Olaga intrång på byggarbetsplats upptäcktes via övervakningssystem

Natten till i lördags larmade ett vaktbolag polisen, att man via övervakningskameror upptäckt två misstänkta personer uppehålla sig inom inhägnat område på industriområdet i Lindesberg.
– En patrull beordras till platsen, dit även väktare kallades ut, men man påträffade inte de här två personerna, kommenterar polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

24 februari 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade Lindesbergs första parahandbollsmatch någonsin och trots att hemmalaget gick förlorande ur matchen mot Eskilstuna så var det handbollsglädjen som räknades högst.

23 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen ...

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och n...

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där ...

AnnonsSamuel Karlsson lämnar över stafettpinnen till nya ägare. Foto: Jennie Larsson

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson Bil AB i Lindesberg.
– Vi har fört diskussioner sedan i oktober, och idag har vi skrivit under alla papper, berättar Samuel Karlsson med ett leende.

21 februari 2020 klockan 16:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på ...

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet

Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin ...

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”

INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa...

Dags för historisk match i parahandboll

I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i ...

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar

I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillf...

Linde energi når ännu en milstolpe i miljöarbetet

PRESSMEDDELANDE: När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg...

Straffläggning avgjorde onsdagens match mot Borlänge Foto: Timmy Lundegård

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i övertid och sedan straffavgörande, med fem straffskott per lag så var det en jämn kamp som väntade där det sista skottet skulle bli matchavgörande.

20 februari 2020 klockan 00:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo
I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-truppen, som ska representera Sverige vid OS i Tokyo i sommar. ...
19 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dumpade möblemang – efterlämnade namn och adress
Någon eller några har dumpat gamla möbler och inredningsdetaljer på industriområdet i anslutning till ett skogsparti i området Torphyttan. Detta...
19 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan
Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande integrationsarbetet i skolan. Detta röstades dock ...
18 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-18

2020-02-18

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-17

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-16

2020-02-14

2020-02-14

2020-02-14

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-28 06:48