Shirin Abbasi Nejad Enger vid en linjär accelerator. Hon ska genomföra mätningar med en detektor som hon har utvecklat tillsammans med en av sina studenter. Foto: Simon Dobri.

NA-läraren var starten för hennes forskarkarriär

Hon kom som fjortonåring till Storå och gick ut som student från Lindeskolan 1994. Idag forskar hon för att förbättra cancervården.
– Vårt arbete förlänger livet. Det går inte att beskriva den glädjen det ger, Shirin Abbasi Nejad Enger.

Det är inget nio-till-femjobb hon har. Hon är professor i Montreal, Kanada. Anställd på avdelningen för onkologi på det universitetssjukhus som hör till McGill University och på enheten för medicinsk fysik forskar hon om hur man kan på ett bättre sätt stråla cancertumörer, så att de oskadliggörs effektivt utan att skada organ som ligger mycket nära. Det är en tillämpad, samhällsnyttig forskning, nära patienten.

– Mitt forskningsområde heter brachyterapi, som är en strålbehandlingsmetod där stråldosen placeras in i eller nära tumören via inopererade katetrar eller nålar. På så sätt får tumören en hög stråldos samtidigt som omkringliggande normal vävnad får mindre stråldoser. I min forskningsgrupp utvecklar vi brachytherapin vidare.

– Vi forskar på  ”Rotating shield brachytherapy”, där vi placerar sub-millimeter av roterande metallskydd i katetern med ett inbyggd emissionsfönster. När strålkällan placeras  nära eller inuti tumören, kan man rotera emissionsfönstret mot tumören och skyddet mot frisk vävnad. På så sätt får tumören intensivare stråldos och strålkänslig frisk vävnad skonas ytterligare.

Shirin Abbasi Nejad Enger och studenten Simon Dobri utvecklar detektorn. Foto: Michael Evans
Shirin Abbasi Nejad Enger och studenten Simon Dobri utvecklar detektorn. Foto: Michael Evans

– Detta är inte möjligt med de strålskällor som används inom sjukvården idag. Därför jobbar vi även med att ta fram nya strålskällor och utvecklar dosplaneringssystem för att kunna ge optimal dos till tumören. Jag forskar också med att fram nya strålningsdetektorer.

Det är inte utan att man tänker på Nobelpriset i medicin – inte bara för att det är svårt att hänga med i svängarna, utan också för att de priserna brukar hamna på andra sidan Atlanten.

– Alla forskare drömmer väl om Nobelpriset, men den glädje som det här arbetet ger går över vilket Nobelpris som helst, säger Shirin Abbasi Nejad Enger. Med bra metoder förlänger man livet med så få biverkningar som möjligt, så att patienten får längre liv med en bra livskvalitet. Den känslan går inte att beskriva.

Om vi backar tillbaka drygt 20 år kanske vi hittar några skäl till att hon hamnade där hon är nu. Hon tvekar inte när hon säger att det var läraren på NA-programmet Roy Nilsson, som till stor del är orsaken till hennes fortsatta studier, forskning och yrkesval.

– Jag minns en gång när jag behövde få hjälp inför ett matte-prov, så ställde han upp på en gång. Han hade tänkt titta på en solförmörkelse, men glömde det för att hjälpa mig och en gång när jag gick i årskurs 2 eller 3 ordnade han en resa för hela klassen till Uppsala för att visa Fysikinstitutionen, berättar Shirin Abbasi Nejad Enger.

Hon flyttade till Uppsala och började studera och disputerade och blev doktor i medicinsk fysik. I Uppsala började det arbete hon håller på med i Kanada, dit hon flyttade en första period till ett annat universitet, innan hon för ett år sedan flyttade tillbaka till Kanada och McGill-universitet i Montreal.

– En annan person som jag kommer ihåg som en eldsjäl var Göran Waldén. Jag ville bli författare när jag var yngre. Jag kunde inte bra svenska men satte ändå igång och skrev en bok på svenska. Göran uppmuntrade mig och var inte en sådan som säger ”det här kan du inte”. Han rättade mina utkast och ställde upp väldigt mycket. Jag har boken kvar, men kommer inte att ge ut den säger Shirin med ett leende. Han behövde inte hjälpa mig, men han gjorde det ändå.

För två år sedan åkte hon till Lindesberg och tog faktiskt en promenad över Lindeskolans gård och nästa år har hon lovat att åka hit med sina två barn – sju och elva år – så att de för se var deras mamma växte upp. Den promenaden påminde hanne om hur mysigt hon tyckte det var på skolan. Hon kommer ihåg skoltiden som en gåva.  Hon säger att hon hade tur som mötte lärare som brydde sig. Hon kommer ihåg Karin Smed, som gav henne extra lektioner i svenska.

Hon berättar också om sin pappa. När familjen kom till Sverige från den kurdiska delen av Iran var Shirin fjorton år. De blev placerade i Göteborgsförorten Hammarkullen. Men hennes pappa ville inte flytta dit.
– Pappa kämpade för att vi skulle få bo på en mindre ort, så att vi skulle ha lättare att lära oss svenska. Vi kom till Storå och jag gick ett år på Storåskolan innan jag började på Lindeskolan, berättar Shirin Abbasi Nejad Enger.

Tidigare artiklar i serien
Del 1: Pelle Fisk blev pilot och for till USA
Del 2: Marianne Åbyhammar blev hovrättsråd och konsumentombudsman
Del 3: Per Borin har dirigerat på de stora scenerna
Del 4: Möt deckarförfattaren Johan Theorin
Del 5: Gun-Britt W Bikfalvy har rösten – och hon har skrattet!
Del 6: Eva Erbenius blev tonsättare – inte lärare som många i släkten
Del 7: Tommy Allström är byggeleven som startade eget under byggkrisen

Publicerad 25 september 2015 klockan 11:35

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up så står Lindlöven, trots blandade känslor, redo att avsluta AllEttans grundspel där den nuvarande tabelltvåan Borlänge gästar Lindehov under onsdagskvällen.

17 februari 2020 klockan 22:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Sebastian Cehlin, Oppositionsråd (M) Region Örebro län. Foto: Moderaterna

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den innehöll en rad olika förslag på effektiviseringar inom hälso och sjukvården i Region Örebro län.

17 februari 2020 klockan 14:21 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot G...

Foto: Timmy Lundegård

Första årssegern för Linde Volley

Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, trots 2-1 i set till motståndarlaget så visade Linde-damerna upp sin styrka i det fjärde setet som resulterade i ett avgörande 5:e set där Linde Volley inte gick att stoppa.

16 februari 2020 klockan 11:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Framtiden för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären Ingemar Engstrand i en debattartikel.

14 februari 2020 klockan 14:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel
Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags ...
14 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Här laddas det till tusen inför årets bokrea
Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora ...
14 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende
1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider varje dag på grund av skador de ådragit sig ...
13 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

13 februari 2020 klockan 10:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Markus Lundin, ordförande för Kristdemokraterna i Lindesberg. Arkivfoto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”

PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Örebroregionen hanterar och beslutar om nedskärningar i den kirurgiska verksamheten och i övriga verksamheter vid Lindesbergs lasarett.

13 februari 2020 klockan 08:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”

En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/...

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”

Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter ...

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och ...

Annons

Linde energi ska byta 12 000 elmätare fram till år 2025. Foto: Linde energi.

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade, som kommer att ge kunden bättre koll på elförbrukning och kostnad. I ett pressmeddelande uppger man att ett regeringsbeslut ligger bakom det omfattande arbetet, att ersätta tusentals elmätare fram till 1 januari 2025.
– För oss på Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska ersättas, säger Fredrik Esenius, enhetschef Mätning och projektledare på Linde energi.

11 februari 2020 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en ...

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig

Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den ...

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats ...

Foto: Hasse Persson

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lördagens bortamatch, efter ett starkt övertag i halvtid så visade set sig att inledningen av matchens andra halvlek skulle bli matchavgörande, något som inte var till LIFs fördel.

8 februari 2020 klockan 20:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Uppåtgående form trots en ny förlust
Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen. Efter en förlust ...
8 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Natten har kommit för att stanna i Kulturskolans nya musikal
För fjärde året i rad arbetar nu Kulturskolan Garnalias elever och lärare med att färdigställa sin årliga musikalföreställning, och den här ...
7 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så mycket kostade det att få hemtjänstens bilar i rullning igen
Som tidigare rapporterats blev 16 av hemtjänstens bilar utsatta för en sammantaget mycket omfattande skadegörelse tidigare i veckan. Nu har ...
7 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-07

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-03

2020-02-03

2020-02-18 08:26