Midnattssolsrallyt gör dubbla stopp i Lindesberg

På torsdag rullar Midnattssolsrallyt in i Lindesberg. Både bilar, publik och servicefordon kommer då att inta stadens gator. För att få all fakta inför den stora rallyfesten tog LindeNytt ett snack med oraklet Johnny Johansson.

Midnattssolsrallyt är ett klassiskt inslag i den svenska sommaren. Rallyts rötter går tillbaka till 1950, då den startades som en modern tävling med internationella deltagare. Efter 1964 lades dock rallyt ner och inte förrän 2006 återupptogs det. Nu som då är det Kungliga Automobil Klubben, KAK, som står som arrangör och imorgon är det dags att inviga årets upplaga av norra Europas kanske största tävling för historiska bilar.

Start och mål äger rum vid Rocklunda-området i Västerås. Därifrån sätter sedan bilarna fart på torsdagsmorgonen för den andra etappen som går i västlig riktning, ett vädersträck man sedan följer hela vägen till Lindesberg. Där rullar ekipagen in på Banvägen för ett lunchstopp mellan de olika sträckorna.

– Den första tävlande kommer klockan elva för ett 45 minuter långt uppehåll. Bilarna både försvinner och kommer en efter en. I den stilen rullar det sedan på med 165 bilar, servicefordon och bussar, berättar Johnny Johansson.

Rallyprofilen blickar ut från sitt Lindegården och ser den långtidsparkering där servicefordonen ska hålla till. Just området längs med Bangatan beskriver han som en marknad, där man räknar med över tusen besökare. Publiken kommer att få se ekipagen rulla förbi och kan även följa tävlingarna via radiosändningar.

– Efter stoppet tar man sig vidare upp mot campingen i Riddarhyttan, som är nästa sträcka. Den kallas för Lien.

Gott om kända ansikten i rally

Sträckan som startar i Riddarhyttan löper sedan västerut fram till Rönningsvägen. Därefter styr ekipagen tillbaka mot Lindesberg för ytterligare ett stopp, denna gång för service vid Lindehov. Johnny Johansson berättar att den ursprungliga tanken var att lägga servicestoppet på industrirakan. Han själv tyckte dock att det passade bättre vid Lindehov, där Lindlöven nu kommer att ha försäljning.

– Här har ju de en gyllene chans att göra lite pengar. Det kommer att bli lika tjockt med folk däruppe som nere på stan. Så även på den parkeringen blir det 165 bilar, servicebussar och svansen som följer efter, förklarar Johnny som ser fördelar med att ha dubbla stopp i staden.

– Det är ju en arbetsdag tyvärr, men de som inte hinner ner på stan kan ändå ta sig till Lindehov på eftermiddagen. På så sätt får alla se lite av evenemanget.

Som gammal rallykung har Johnny själv en gedigen erfarenhet från att åka Midnattssolrallyt. Detta år är han dock bortrest på arbete och går därmed miste om chansen. Men i hans ställe finns det gott om andra kända ansikten som ställer upp, däribland hockeyprofilen Curt Lundmark.

– Han har blivit väldigt frälst av det här, berättar Johnny.

Bilarna måste vara 30 år gamla

När det kommer till lokal nivå representeras Bergslagen framförallt av Janne Westlund. Johnny pekar ut Janne som en skicklig förare som brukar ligga med på topp 10-listan. Men den stora förhandsfavoriten finner man med startnummer 107, i form av Stig Andervang.

Själva konceptet Midnattssolsrallyt riktar sig till äldre modeller. Reglerna säger att bilarna måste vara minst 30 år gamla och tävlingen är uppdelad i flera mindre klasser, men med två huvudklasser. Dessa utgörs av Historic (tävlingsbilar i maximal fart) och Regularity (standardbilar med en maxhastighet).

– Det fungerar på så sätt att det finns det en tävling där de åker så fort som möjligt mellan två punkter. Sen finns det även en tävling där man ska ligga så nära 50 kilometer i timmen i genomsnitt som möjligt. Med andra ord är tävlingen uppdelad i två klasser, förklarar Johnny Johansson.

Uppskattningsvis kommer närmare 100 000 åskådare att följa tävlingarna som pågår från onsdag till lördag kväll. Publiken kan hela tiden hålla sig uppdaterad, dels via webben men även via den Facebook-bil som ska åka parallellt med ekipagen. Johnny Johansson beskriver rallyt som en väldigt speciell och uppskattad tävlingsform.

– På Midnattssolrallyt knallar folket ut ur sina stugor och sätter sig i en tältstol vid den vanliga vägen. Där sitter det sedan gubbar och gummor och dricker gott, vinkar åt bilarna och tar kort. Och varför gör de så? Jo, för att de får se gamla bilar och kan säga ”titta, en sådan där hade jag när jag var ung”.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 16:37


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jason Laffer och Linde Volley laddar för säsongens sista hemmamatch Foto: Timmy Lundegård

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där tabellettan Engelholm gästar Lindesberg Arena, trots det tuffa motståndet så har Linde Volley visat upp sin nyfunna spelarform och även om det blir en svårvunnen match i arenan så finns förhoppningar på en setseger.

21 februari 2020 klockan 21:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

LIF Lindesbergs parahandbollslag möter Eskilstuna på hemmaplan. Foto: LIF Lindesberg

Dags för historisk match i parahandboll

I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll.
– Det är superkul att det blivit så stort intresse för det, det är ett härligt gäng som verkligen stöttar och pushar varandra, berättar Ricky Nordahl.

20 februari 2020 klockan 15:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två ...

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att krossat sina motståndare i den andra perioden med 3-0, under söndagen blev det tuffare konkurrans där Piteå visade sig vara starkast på hemmaisen.

16 februari 2020 klockan 23:48 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och herrarnas allsvenska match mot Torslanda slutade med seger, båda hemmalagen spelade jämna matcher där de avgjorde sina matcher med bara någon minut kvar av speltiden.

16 februari 2020 klockan 21:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel
Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags ...
14 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende
1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider varje dag på grund av skador de ådragit sig ...
13 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm
Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens Paris Grand Slam plockade hon hem ett brons ...
10 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats i ett playoff-spel till Hockeyallsvenskan, trots den goda nyheten så var det blandade känslor hos ”Löven” som förutom en överlägsen seger under lördagen bjöd på ett mindre imponerande spel under söndagens hemmamatch.

9 februari 2020 klockan 19:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för LIF Lindesberg under lördagens bortamatch, efter ett starkt övertag i halvtid så visade set sig att inledningen av matchens andra halvlek skulle bli matchavgörande, något som inte var till LIFs fördel.

8 februari 2020 klockan 20:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Uppåtgående form trots en ny förlust

Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lö...

Elitseriens tabellfyra intar Arenan

Fyra matcher återstår inom Elitseriens säsong och trots att Linde Volley har haft svårt att hitta vinnarformen inom det ...

Säsongens sista hockeyhelg på Lindehov

Senast som det spelades dubbelmatcher i Lindesberg så bjöd Lindlöven hemmapubliken på en riktig målfest där ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Seger efter en makalös vändning

Med 3-0 efter den andra perioden såg det svårt ut för Lindlöven att spela hem en bortaseger mot Väsby under onsdagskvällen, ett 3-målsunderläge hindrade dock inte Linde-laget från att gå mot tre tabellpoäng då de efter en målrik sista period vände hela matchen för att sedan avgöra i förlängning.

5 februari 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny bortaförlust för Linde Volley

Årets fortsätter på den negativa trenden för Linde Volley, Jönköping var nästa destination där Gislaved stod som motst...

Förlust på hemmaisen trots dröminledning

Trots en härlig inledning där Lindlöven spelade till sig en ledning inför den andra perioden så blev det de lå...

bildspel En fartfylld uddamålsseger för LIF

Kontraktförlängning, ny bilägare, överraskade lotterivinnare och en helt igenom underhållande handbollsmatch till fritt...

Philip Gehrman återvänder till EM-serien i Rallycross i år

Vår lokala tävlingsförare Philip Gehrman kommer i år att satsa helhjärtat på EM-serien i ...

Lindlöven föll mot tabellettan

Efter att brutit den negativa resultattrenden på Lindlövens hemmais så begav sig laget till dalarna där tabellettan Borlä...

Fri entré när AIK gästar arenan

Flera av LIF Lindesbergs olika partners bjuder in alla som vill se riktig handboll till Lindesberg Arena under fredagskvällen...

Foto: Hasse Persson

Lindlöven hoppas på nya poäng

Med en lyckad helg på hemmaisen där Lindlöven, efter två målkalas mot Teg och Piteå, spelade hem sex poäng till AllEttans tabell så väntar en ny hemmamatch redan på fredag, matchen ser på förhand intressant ut då de gästade Östersunds IK står med tre raka segrar men söker samtidigt revansch då Linde-laget tidigare under säsongen spelade hem en seger i Östersunds Arena.

29 januari 2020 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Full pott för Lindlöven
Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna bjöd på hela ...
26 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En tung inledning stoppade Linde Volley
Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lö...
25 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden
Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under torsdagskvällen, under matchens 60 ...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-23

2020-01-23

2020-01-21

2020-01-19

2020-01-19

2020-01-19

2020-01-16

2020-01-14

2020-01-12

2020-01-04

2020-01-03

2020-01-03

2019-12-28

2019-12-15

2020-02-22 01:46