Mekanisk verkstad med gamla anor

I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin. 

– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.

Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.

Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.

– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.

Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.

Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.

Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.

Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.

Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.

Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.

Hemsida http://www.lindemaskiner.se/

Publicerad 28 februari 2013 klockan 08:11

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-20

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-04-26 11:02