Mekanisk verkstad med gamla anor

I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin. 

– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.

Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.

Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.

– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.

Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.

Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.

Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.

Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.

Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.

Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.

Hemsida http://www.lindemaskiner.se/

Publicerad 28 februari 2013 klockan 08:11

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Full koncentration råder i köket när finalrätterna lagas. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan ”Fetaostlax med pasta” och ”Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker” i dagens Kockduell som gick av stapeln på Lindeskolan. Två rätter och två lag skulle bedömas av tre lokala kockar som tillsammans utgjorde årets jury.

16 januari 2020 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Laddningar av elbilar ökade med drygt 400 procent

Pressmeddelande: I juni 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun...

bildspel Nya möjligheter när Berits flyttar till större

På måndag 13 januari nyöppnar Berits damfrisering i sina nya lokaler på Kristinavägen 24 i Lindesberg. Fö...

Snart byggs vårdcentral och tandläkarmottagning om till bostäder

Inom kort skall vårdcentralen och Folktandvården i centrala Lindesberg ta flyttlasset till ...

Många vill se film i Lindesberg. Arkivfoto: Camilla Lagerman

2300 besökare på bion under storhelgerna – ökning med 44 procent

Det var många som ville gå på bio under julledigheten, och i kombination med ett välkomponerat filmutbud gav det bion ett smått fantastiskt resultat.
– Mellan 25 december och 6 januari hade vi 2300 besökare, det är en ökning med 44 procent jämfört med samma period förra året, berättar biografföreståndaren Björn Persson.

7 januari 2020 klockan 15:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Fortsatta problem med nedskräpning vid återvinningsstation

I höstas konstaterade Förpacknings- och Tidningsinsamlingens regionchef, Ulla Krohn, att situationen vid återvinningsstationen i området Stadsskogen var ohållbar. På kort tid hade man kunnat se hur nedskräpningen hade eskalerat och blev mer och mer djärv. Bland annat hittades vitvaror, inredning och möbler dumpade där. I dagarna har nya fall av nedskräpning konstaterats.

27 december 2019 klockan 13:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Regionen måste behålla Akutmottagningen i Lindesberg!
”Denna kväll var akuten överfylld. Platserna i korridorerna likaså. Väntan på läkare som kunde ge nödvändig smärtlindring alltför lång. ...
23 december 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindegym utökar verksamheten med egen padelbana
Lindegym tar nu steget från att enbart vara ett gym till att bli ett träningscenter. Den tidigare innebandyrinken får nu kliva åt sidan för att ...
18 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tomte och klappar när Salong Diem firar in julen
För Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg är julen glädjens högtid, något han mer än gärna förmedlar till sina kunder. Varje eftermiddag ...
17 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Det nalkas julfest i dagarna två

För tredje året i ordningen får Lindesbergarna chansen att fira in julen tillsammans med Martin Almgren, Jesper Hugosson och en hel hög med vänner. Årets julfest går av stapeln under fredag och lördag i Lindeskolans aula, och om man är snabb finns några biljetter kvar till lördagens föreställning.

16 december 2019 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Markus Westberg och hans Ryggakuten har öppnat på Bytesgatan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Välmående i centrum hos Ryggakuten

Markus Westberg med rötterna i norrländska Nordmaling flyttade till Lindesberg så sent som i september i år, och redan nu slår han upp portarna till sin verksamhet, Ryggakuten Väst.
-Skyltarna kom upp i fredags, så nu är det öppet ”på riktigt”, berättar Markus för LindeNytt.

13 december 2019 klockan 13:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Titta in i nya äventyrsbadet: Öppet igen efter omfattande renovering

Efter en omfattande renovering, har man nu öppnat hela äventyrsbadet i badhuset Energik...

Hotelldirektören slutar och blir hotellägare på annan ort

Hotelldirektör Robert Troëng Johansson på Lindesbergs Stadshotell, meddelar att han nu avslutar ...

Bankhus får ny ägare: ”Vi är jätteglada”

För en tid sedan kungjordes av Bergslagens Sparbank, att man hade för avsikt att sälja det egna ...

Annons

”Äntligen får vi spela i Globen”, konstaterar Stefan Jansson i ett pressmeddelande. Foto: Press

”Globen” nästa för Bergslagens Spektakelteater

Efter publiksuccéer som ”Smidda planer”, ”Siggebohyttans Spektakler” och nu senast ”Pappersvalsen” planerar Bergslagens Spektakelteater nu för nästa stora teaterprojekt. Sommaren 2020 kommer man att spela en föreställning där Ramsberg och Bergslagen i dåtid, nutid och framtid står i fokus, och den kommer att sättas upp i landsbygdens egen Globen i Ösarhyttan.

2 december 2019 klockan 08:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigga tog chansen att göra klipp på Black Friday

Flera av de Linde City-anslutna butikerna, öppnade två timmar tidigare på fredagen - och kommer att h...

Personalen tar över restaurang och ger den en brittisk touch

Från och med 1 december drivs centrumrestaurangen Salute av nya ägare. Då tar Azhi Karaman och ...

Ung entreprenörstrio öppnar butik där kläder får ny chans

Kompisarna Fanny Andersson, Tindra Norgren och Anna Jäderqvist går andra året på ...

Björn Persson utnämnd till Activaambassadör

Stiftelsen Activa arbetar för att arbetslösa personer med långvarig ohälsa eller funktionsnedsättning ska n...

Nu släpper han sin tredje kriminalroman

Efter 40 år som polis, började John Jäderqvist skriva kriminalromaner. Sedan första boken "Polisbil 60313" släpptes...

Audio Video plockar ned skylten och hänger upp en ny

Efter 56 år som Audio Video byter hemelektronikkedjan nu namn och blir istället Elon Ljud & Bild. Detta ...

Moderaternas Lotta Olsson, Sebastian Cehlin och Pär-Ove Lindqvist träffade butikschef Carolina Eriksson. Foto: Moderaterna

M-politiker besökte ICA-butik och pratade stölder, post och kris

I fredags fick butikschef Carolina Eriksson, ICA Supermarket i Lindesberg, besök av en moderat trio bestående av Lotta Olsson, Riksdagsledamot Örebro Län, Pär-Ove Lindqvist för Lindesbergs Kommun och Sebastian Cehlin, Region Örebro. Under besöket fick man bättre vetskap om hur butiken årligen arbetar mot stölder, men också hur det fungerar med butikens servicetjänster – allt från hemleveranser av livsmedel till posthanteringen, meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande.

11 november 2019 klockan 08:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Högtryck på däckverkstaden när kylan slog till
Omslaget till kyligare väder har inneburit att trycket på däckverkstäderna har ökat markant på bara några få dagar. - Just nu ser det ut som ...
1 november 2019 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Premiär för Backa Studios långfilm ”Lantisar”
Under fredagen är det premiär för det lokala produktionsbolaget Backa Studios rykande färska långfilm "Lantisar", som delvis är inspelad i ...
1 november 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Socialdemokraterna lovar att ta fighten för lasarettets framtid
I en debattartikel uttrycker Socialdemokraternas ordförande, John Omoomian, och kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, oro och ...
30 oktober 2019 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-10-25

2019-10-24

2019-10-18

2019-10-15

2019-10-10

2019-10-04

2019-10-03

2019-09-30

2019-09-27

2019-09-27

2019-09-27

2019-09-25

2019-09-21

2019-09-19

2020-01-22 03:37