Johan Eriksson och Magnus Krantz på LÅGPRISVARUHUSET MEJK

MEJK firar 15 år

Ingen bank ville ge dem lån. Nu har de en omsättning på 33 miljoner. Många tyckte att de var galna som sade upp sig från fasta tjänster för att starta eget. I dag har företaget 17 heltidsanställda. Ingenting är omöjligt, bara omöjligt billigt. Möt Johan Eriksson och Magnus Krantz som på torsdag firar LÅGPRISVARUHUSET MEJKS 15-årsjubileum.

– Vi lärde känna varandra på elprogrammet på Lindeskolan. Efter studenten började vi båda på Volvo, nuvarande Meritor. I tre år byggde vi bakaxlar men funderade samtidigt på om det verkligen var vad vi ville göra, säger Magnus Krantz.

Vi sitter uppe på kontoret som Johan och Magnus lite skämtsamt presenterade som flygledartornet. Genom de tonade rutorna är utsikten god över de 2000 kvadratmetrarna där 10 000 olika produkter samsas i ställ och på hyllor.

– Vi ville framåt. Det var ungefär så mycket vi visste. Det var egentligen inget fel på jobbet i sig, men vi ville någonting annat, säger Johan Eriksson.
På ett nattskift kläcktes idén.
– Vi startar ett lågprisvaruhus!
När Magnus återger sitt utbristande hörs en smittsam entusiasm. En entusiasm som måste ha varit drivkraften under de senaste 16 åren. Inte minst det där första året då all planering gjordes inför butiksstarten.

Intensiv planering och bankmöten
– Vi bodde trappuppgångarna bredvid varandra och jobbade ju på samma jobb, så vi kunde träffas mycket. När vi jobbade olika skift hittade vi andra luckor på dygnet att planera, berättar Johan.

Det första halvåret blev en intensiv förberedelse. All ledig tid lades på planering. Cirka 6-8 timmar om dygnet. En affärsplan växte fram och så kom dagen då den skulle presenteras för banken.
– Det blev en totalsågning. Man kan säga att de trodde 0 procent på vår idé, säger Johan.
På en bank fick Johan och Magnus höra att ingen skulle vilja besöka ett lågprisvaruhus. Att det var pinsamt och att folk skulle skämmas över att synas i en sådan butik.

Idén kunde ha dött där och då. Så mycket slit och sedan få nobben. Situationen diskuterades under en tung joggingrunda. Skulle de lägga ner?

Hjälp av föräldrarna
Magnus och Johan beslöt sig för att be sina föräldrar om hjälp.
– Det kändes inte jättekul att behöva gå till dem och be om hjälp, det var ju jag som trodde på idén, inte mina föräldrar, säger Johan.

Och en viss skepsis fanns i de egna familjerna. Men samtidigt ett stort stöd.
– Våra fäder har varit på Volvo i alla år. Att vi ville lämna det för att kasta oss in i ett sånt här projekt var så klart svårsmält, säger Magnus.
Ändå valde föräldrarna att gå i borgen för sina söner, som på så vis till slut fick loss ett startkapital på 500 000.
– Så snart det löste sig sade vi upp oss, säger Johan.
Det var i augusti 1997. I november samma år öppnade LÅGPRISVARUHUSET MEJK.

Första dagen var succén ett faktum
En starta eget-kurs genom Almia och en bokföringskurs genom Öhrlings. Det var den företagsskolning Johan Eriksson och Magnus Krantz hade. Första dagen drog butiken in lika mycket som de hade prognoserat för hela första månaden.
– Vi hade hört mycket negativt men nu såg vi att det fungerade. Det var en oerhörd lättnad. För oss, men kanske mest för våra föräldrar, säger Magnus.

Nu var de ”pojkarna på Mejk”. Och det var ganska bokstavligt, för den största delen av deras vakna tid befann de sig just på Mejk, som då låg på Kungsgatan.
– Det var arbete dygnet runt. Livet bestod i att sova och jobba, minns Johan.
Och familjerna fortsatte att stötta. Butiken blev en mötespunkt för hela släkten som hjälpte till så fort det fanns tillfälle.

Snabbt trångbodda
Butiken med sina 225 kvadratmeter blev snabbt för liten. Det billiga och breda sortimentet gick hem hos Lindesbergsborna och plats behövdes för fler produkter.
Men någon större och passande lokal var svår att hitta. En nödlösning blev i stället att öppna ytterligare en butik: CURRY. I den butiken valde man att satsa på inredningssortiment och även den gick bra.

Men lösningen var ineffektiv och personalkrävande.
– Jag minns hur det var att stå och äta sin lunchlåda i gången till lagret för att hela tiden ha uppsikt om det kom kunder. Och att sköta kassa och packa upp varor samtidigt, säger Johan.

Så det planerades för flytt och ihopflytt. Flygblad och annonser gick ut. Nu var det utförsäljning, dags att flytta. Men det som skulle bli ytterligare en höjdpunkt i företagssagan blev något av en mardröm.

Hade inte tillstånd
Samma dag som utförsäljningen skulle börja informerade stadsarkitekten om att det var förbjudet att bedriva handel i den nya butikslokalen.

Så där stod de. Med lokaler som var uppsagda och en ny lokal som inte fick nyttjas som butik. Det var bara att krypa tillbaka till den gamla hyresvärden.
Det blev många tunga dagar och många vändor i olika instanser innan genombrottet kom i form av ett tillfälligt tillstånd.
– Vi var naiva. Vi såg att det bedrevs handel runt omkring i området och tog för givet att det inte var något problem i detta. Vi gick fel väg, men vi lärde oss mycket av det, säger Johan.

”Jobbigt men samtidigt roligt”
Att lågprisvaruhuset Mejk ligger på Bandygatan 2 känns i dag nog självklart och naturligt för de flesta Lindesbergsbor. Där har man funnits sedan 2002 och också byggt ut i två omgångar.

– Det hade inte gått att göra samma sak i dag, som vi har gjort de här åren. Nu är vi nere på normal arbetstid och har tid för våra egna familjer. Framför allt de fem första åren var väldigt krävande, säger Magnus.
– Ibland kan jag tänka att vad skönt det skulle vara att vara anställd och slippa tänka på butiken dygnet runt. Kunna vara lite ledig. Fast så ångrar jag mig. Visst är det jobbigt många gånger, men samtidigt väldigt roligt. Det är lite som att vara gift med företaget. Och dagarna går väldigt fort när man driver eget, säger Johan.

På torsdag har 15 år gått sedan Lågprisvaruhuset Mejk slog upp portarna för första gången. ”Pojkarna på Mejk” är inte längre pojkar utan chefer för ett företag med 17 anställda och en omsättning som ökat varje år och nu ligger på 33 miljoner.
– Från att ha gjort allt i butiken så sköter vi numera mest inköpsbiten. Annars jobbar de flesta här med att packa upp varor. Kassan är en liten del av det totala jobbet, även om den så klart är viktig, säger Magnus.

Firar hela veckan – särskilt på torsdag
Expansionsplanerna just nu består i att göra butiken bättre och bättre.
– Vi är våra egna största kritiker. Detaljer är viktiga och tills den dag då alla avdelningar är perfekta har vi jobb kvar att göra, säger Johan.
– Det ska vara roligt att komma till Mejk, man ska tycka att vi har ett både bra och billigt utbud, säger Magnus.

Och billigt är det.
LÅGPRISVARUHUSET MEJK firar sitt jubileum hela veckan, bland annat med särskilda erbjudanden. På torsdag, som är den exakta dagen för jubileet, firar de genom att sätta ned alla varor 15 procent. Omöjligt billigt.

Publicerad 5 november 2012 klockan 08:10

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-20

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-04-25 15:49