Med licens att träna

Man får känslan att större delen av travtränare Sebastian Hedbloms liv har handlat om hästar. Uppväxt med föräldrar som var amatörtränare inom trav, dröjde det inte länge tills Sebastian satt i sin första sulky bakom en ponny och tävlade i ponnytrav. Idag, med ett år kvar tills Sebastian ska fylla trettio så är han tränare på heltid på den egna gården strax utanför Frövi.

Byt inte kanal nu! När jag berättade för en vän att jag skulle träffa och skriva om en travtränare berättade han om sin relation till travsport. ”När det kommer trav på teven så vet man att det är signalen till att byta kanal” sa han snabbt, och lite så är det nog för många av oss. Antingen så är man engagerad och initierad i travsporten, ofta tack vare drömmen om att vinna de stora pengarna, eller så kan man precis som min kompis inte bry sig mindre. Jag har nu upptäckt att det finns ett mellanting, så om du inte byter kanal nu så kanske du får lära dig något du inte visste om travet och inte byter kanal direkt nästa gång.


Vägbeskrivningen till gården kändes inte direkt svår, ”åk genom Frövi, över järnvägen, sväng vid den skylten så hittar du” lovade Sebastian på telefon dagarna innan. Det var en härlig vårdag när jag i förra veckan letade mig mot Hedbloms gård. Solen lyste, klarblå himmel och jag tänkte att jag behövde en utmaning så jag tog bakvägen över Vedevåg för att ytterligare bekanta mig med vackra Bergslagen. Sebastian hade rätt, det var lätt att hitta. Trots den lilla grusvägen med tät skog hotande nära bilen så var det bara en portal till en stor öppning av öppna fält. Långt där borta över fältet ser jag ett ekipage som travar fram på den specialbyggda rundbanan över ägorna och inser att jag har kommit rätt.


Medan Sebastian tar sin häst på ytterligare ett lugnt varv för att varva ned efter träningspasset så bekantar jag mig med gården och får en hemtrevlig känsla. En sådan här fin dag måste det vara svårslaget jobb Sebastian har. Efter att Sebastian och anställde hästskötaren Linda Widmark kopplat loss sulkyn, diverse selar och attiraljer jag inte kan namnet på får hästen en välförtjänt dusch och lite omsorg av Linda. Sebastian hämtar nästa häst, ryktar den och gör den klar för dagens träningspass.


– Vi har femton hästar här på gården och de tränas två till tre dagar i veckan.  Vardagsmotionen sköter de själva ute i hagen, berättar Sebastian Hedblom.


Här någonstans börjar jag inse att det är en hel vetenskap runt att träna en häst när Sebastian berättar vidare. Pulsklocka, återhämtning och kost är givna inslag i träningen som utförs i varv efter varv på den fina banan som korsar gräsmattan framför entrén i villan där Sebastian bor.


Förstår också att det är en livsstil, passionen måste vara stor och det där med 9-5 jobb och fem veckor semester är bara att glömma i livet på en hästgård.


– Min största drivkraft är att vinna lopp och tävlingar, men även att få se utvecklingen hos hästarna som jag tränar, svarar Sebastian på frågan om vad som är roligast.


Man kan ju tro att uppväxten på en hästgård stakade ut vägen dit Sebastian befinner sig idag, men det är trots allt mycket som hänt på vägen. Resan gick via travgymnasium uppe i Wången mellan Åre och Östersund, vidare till jobb som lärling i olika stallar innan han hittade gården utanför Frövi och för två och ett halvt år sedan startade upp den egna verksamheten. Är du intresserad av att skaffa dig en travhäst ska du vara medveten om att det kostar ganska stora pengar, där varje häst är ett ekonomiskt vågspel i jakten på den oslipade diamanten.


– Du kan få tag på en travhäst för kanske 10 000 kronor, men sedan så kostar det cirka 10 000 i månaden för en helinackordering i full träning om du inte har tänkt träna hästen själv. Till det tillkommer veterinärkostnader och resor till tävlingar, säger Hedblom. 


Hur hittar man rätt häst? Hästen med tävlingsinstinkt, som tycker att det är kul att träna och vill tänja sina begränsningar.


– Det är viktigt att kunna läsa av hästens personlighet. Sen så märker man på hästen om den försöker hålla sig undan i hagen när det är dags för träning och man kan även märka på att hästen får sämre aptit om den inte tycker det är kul.


Här någonstans blir vi avbrutna när telefonen ringer och en ägare ringer för att uppdatera sig om sin adept. Eftersom det är externa ägare till de flesta hästar Sebastian har på gården så blir en del av jobbet en social bit. Sociala medier är också en bra informationskanal och nästan ett måste för att synas för en icke etablerad tränare. Men med en A-licens, den högsta i Sverige, ser framtiden ljus ut. Sverige är en toppnation i världen efter USA och Frankrike och framtidsutsikterna stora i en sport som verkar växa hela tiden och prissummorna blir större och större.


I morgon den 1/5 är det säsongspremiär på Lindesbergs travbana Fornaboda med första start 13:55. Sebastian kör i morgon som inhyrd kusk en häst som heter Eeyore, vågar man sätta en slant?


 


 

Publicerad 30 april 2013 klockan 17:48

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmatrenden håller i sig! IFK Lindesberg höll nollan i 89 minuter mot IFK Askersund och tog en behaglig seger i Frövi. IFK Lindesberg har med detta ännu inte förlorat en hemmamatch sedan juni 2023. Foto: Timmy Lundegård

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. Hemmatruppen gick ut hårt till den första halvleken och svarade för en toppinsats med 3-0 efter matchens första tjugo minuter. Nollan höll sig länge och även om det blev trötta ben mot slutet, så blev det en behaglig seger som gav tre poäng.

10 april 2024 klockan 23:16 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo
Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens bortamatch mot IFK Ystad HK var säsongens ...
26 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris
Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra mö...
25 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlövens slutspelsäventyr är över
Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK ...
20 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers plockade hem flest priser bland de aktiva från Fornaboda. Däribland titeln Årets Häst som gick till stallets V75-vinnare Deeply Express. Foto: Christian Gorski

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största prestationer. Båda banorna har sju egna priser att dela ut, där man även har totalt åtta priser som de aktiva från de båda banorna har chans att ta för sig av. Under helgens gala så plockade Fornaboda flest titlar och landade på tolv priser mot Örebros tio.
– Vi på Fornaboda kan vi också, säger Jimmi Ehlers.

18 mars 2024 klockan 17:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF Lindesberg har slagit topplag efter topplag på hemmaplan. Totalt åtta av säsongens tretton hemmamatcher slutar med seger. Nu väntar en ödesmatch mot Ystad. Arkivbild: Hasse Persson

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En hemmaförlust mot tabellsexan IFK Karlskrona skulle öka LIF Lindesbergs risker att halka tillbaka till Division 1. Trots en svagare första halvlek, så lyckades hemmatruppen att komma tillbaka och avgöra måstematchen till sin fördel.

17 mars 2024 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen

Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig ...

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby

För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de ...

På lördag kan Isabella Jansson Wiklund bli landets yngsta kusk att ta emot pris som Årets Kusk. En av hästarna som Isabella vann med under året var Sweet Breeze som från årsskiftet står i stallet utanför Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.

13 mars 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i ...

Lindlöven är en seger från historisk semi

Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt...

Lindlöven inleder slutspelet med seger

Det börjar bra för Lindlöven när slutspelet drog igång under tisdagskvällen. Trots en snabbspelad första period s...

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”

Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot ...

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda...

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som ...

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin
Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så var tre av dessa viktiga att fö...
28 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal
Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i kvartsfinalen är belöningen om Lindlöven tar ...
27 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlövens drömmar om semifinal lever
Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot ...
25 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-25

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-25

2024-01-25

2024-04-16 17:50