Med licens att träna

Man får känslan att större delen av travtränare Sebastian Hedbloms liv har handlat om hästar. Uppväxt med föräldrar som var amatörtränare inom trav, dröjde det inte länge tills Sebastian satt i sin första sulky bakom en ponny och tävlade i ponnytrav. Idag, med ett år kvar tills Sebastian ska fylla trettio så är han tränare på heltid på den egna gården strax utanför Frövi.

Byt inte kanal nu! När jag berättade för en vän att jag skulle träffa och skriva om en travtränare berättade han om sin relation till travsport. ”När det kommer trav på teven så vet man att det är signalen till att byta kanal” sa han snabbt, och lite så är det nog för många av oss. Antingen så är man engagerad och initierad i travsporten, ofta tack vare drömmen om att vinna de stora pengarna, eller så kan man precis som min kompis inte bry sig mindre. Jag har nu upptäckt att det finns ett mellanting, så om du inte byter kanal nu så kanske du får lära dig något du inte visste om travet och inte byter kanal direkt nästa gång.


Vägbeskrivningen till gården kändes inte direkt svår, ”åk genom Frövi, över järnvägen, sväng vid den skylten så hittar du” lovade Sebastian på telefon dagarna innan. Det var en härlig vårdag när jag i förra veckan letade mig mot Hedbloms gård. Solen lyste, klarblå himmel och jag tänkte att jag behövde en utmaning så jag tog bakvägen över Vedevåg för att ytterligare bekanta mig med vackra Bergslagen. Sebastian hade rätt, det var lätt att hitta. Trots den lilla grusvägen med tät skog hotande nära bilen så var det bara en portal till en stor öppning av öppna fält. Långt där borta över fältet ser jag ett ekipage som travar fram på den specialbyggda rundbanan över ägorna och inser att jag har kommit rätt.


Medan Sebastian tar sin häst på ytterligare ett lugnt varv för att varva ned efter träningspasset så bekantar jag mig med gården och får en hemtrevlig känsla. En sådan här fin dag måste det vara svårslaget jobb Sebastian har. Efter att Sebastian och anställde hästskötaren Linda Widmark kopplat loss sulkyn, diverse selar och attiraljer jag inte kan namnet på får hästen en välförtjänt dusch och lite omsorg av Linda. Sebastian hämtar nästa häst, ryktar den och gör den klar för dagens träningspass.


– Vi har femton hästar här på gården och de tränas två till tre dagar i veckan.  Vardagsmotionen sköter de själva ute i hagen, berättar Sebastian Hedblom.


Här någonstans börjar jag inse att det är en hel vetenskap runt att träna en häst när Sebastian berättar vidare. Pulsklocka, återhämtning och kost är givna inslag i träningen som utförs i varv efter varv på den fina banan som korsar gräsmattan framför entrén i villan där Sebastian bor.


Förstår också att det är en livsstil, passionen måste vara stor och det där med 9-5 jobb och fem veckor semester är bara att glömma i livet på en hästgård.


– Min största drivkraft är att vinna lopp och tävlingar, men även att få se utvecklingen hos hästarna som jag tränar, svarar Sebastian på frågan om vad som är roligast.


Man kan ju tro att uppväxten på en hästgård stakade ut vägen dit Sebastian befinner sig idag, men det är trots allt mycket som hänt på vägen. Resan gick via travgymnasium uppe i Wången mellan Åre och Östersund, vidare till jobb som lärling i olika stallar innan han hittade gården utanför Frövi och för två och ett halvt år sedan startade upp den egna verksamheten. Är du intresserad av att skaffa dig en travhäst ska du vara medveten om att det kostar ganska stora pengar, där varje häst är ett ekonomiskt vågspel i jakten på den oslipade diamanten.


– Du kan få tag på en travhäst för kanske 10 000 kronor, men sedan så kostar det cirka 10 000 i månaden för en helinackordering i full träning om du inte har tänkt träna hästen själv. Till det tillkommer veterinärkostnader och resor till tävlingar, säger Hedblom. 


Hur hittar man rätt häst? Hästen med tävlingsinstinkt, som tycker att det är kul att träna och vill tänja sina begränsningar.


– Det är viktigt att kunna läsa av hästens personlighet. Sen så märker man på hästen om den försöker hålla sig undan i hagen när det är dags för träning och man kan även märka på att hästen får sämre aptit om den inte tycker det är kul.


Här någonstans blir vi avbrutna när telefonen ringer och en ägare ringer för att uppdatera sig om sin adept. Eftersom det är externa ägare till de flesta hästar Sebastian har på gården så blir en del av jobbet en social bit. Sociala medier är också en bra informationskanal och nästan ett måste för att synas för en icke etablerad tränare. Men med en A-licens, den högsta i Sverige, ser framtiden ljus ut. Sverige är en toppnation i världen efter USA och Frankrike och framtidsutsikterna stora i en sport som verkar växa hela tiden och prissummorna blir större och större.


I morgon den 1/5 är det säsongspremiär på Lindesbergs travbana Fornaboda med första start 13:55. Sebastian kör i morgon som inhyrd kusk en häst som heter Eeyore, vågar man sätta en slant?


 


 

Publicerad 30 april 2013 klockan 17:48

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år
SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på grund av det rådande coronaläget ...
2 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen
Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med ...
26 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande
Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan meddela att man nu har fyllt stolen, trots ...
20 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att läktarna stod tomma så höll Rimbo ett övertag under hela matchen och även om LIF spelade upp sig och fick chansen att kvittera under de sista minuterna så var det en dyr miss från de orangeklädda som avgjorde matchen.

15 mars 2020 klockan 17:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar ...

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan

Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med ...

Sista hemmamatchen väntar för LIF

På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF...

bildspel Libo Cup blev en succé

Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo ...

Seger när WSK avslutade damtvåan

Det var dags för WSK Lindesberg att avsluta sin säsong i damtvåan där de under söndagen tog sig till vidarespelets ...

Fatlum Ahmeti nådde sitt 1000:e mål i Allsvenskan under lördagens bortamatch Foto: Hasse Persson

Loppet om Elitseriekvalet är över

Handbollsallsvenskan närmar sig sitt slut och under lördagen åkte LIF Lindesberg till Stockholm för att ta chans till revansch på fjolårssäsongens elitserielag Hammarby, båda lagen hade mycket att vinna och med en jämn match i spel så skulle segern avgöras inom de sista 15 sekunderna.

7 mars 2020 klockan 23:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Målrik avslutning av herrtvåan
Det haglade med mål i Stadskogsskolans idrottshall när herrtvåans grundserie skulle sätta punkt för säsongen, hela 19 mål gjordes när WSK ...
7 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Herrtvåan avslutas med hemmamatch
Det är dags att sätta punkt för grundspelet inom Division 2, WSK Lindesberg är redan klara för slutspel men har en sista seriematch att spela p...
5 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF inkasserar två viktiga poäng
Det bjöds på en målrik match när tabelljumbon Boden BK HF gästade arenan under söndagseftermiddagen, trots en jämn första halvlek så kom LIF ...
1 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-23

2020-02-23

2020-02-22

2020-02-21

2020-06-05 23:16