Man blir aldrig för gammal för orientering

Varje torsdag, höst och vår samlas de, entusiasterna av vilka många har hållit på med orientering i större delen av livet. De älskar att komma ut i skog och mark och både utmana sig fysiskt och mentalt, för det är det som orientering handlar om. Man behöver både kunna springa snabbt, hålla huvudet kallt och fullt koncentrerad för att hitta snabbaste vägen mellan kontrollerna.

Idag var det Lindebygdens OK:s  tur att stå som värd för denna Veteranorientering och en av de mest erfarna, meriterade orienterarna, Asta Sjöberg möter mig vid infarten till Prästtorpet där dagens bana är lagd. När man som liten förening anordnar en tävling så hjälper det inte att man som Asta har fyra stycken senior SM-guld i stafett och ett veteran VM-guld på meritlistan, då kan man lika gärna hamna som parkeringsvakt.


– Vi brukar i snitt vara ungefär 60 tävlande från hela länet som tävlar, men idag så har vi ett drygt 70-tal tävlande. Inom orienteringen räknas man som veteran från 35 men i våra veterantävlingar är de flesta över 65. Det är i första hand tänkt för pensionärer som är lediga, men alla som vill får vara med och tävla så ibland så har vi yngre som råkar ha en ledig dag. berättar Asta.Asta Sjöberg från arrangörsklubben Lindebygdens OK


Det är alltså länets föreningar som turas om att stå som värd för tävlingen. Här hittar vi bland annat klassiska föreningar som OK Tisaren från Hallsberg, OK Järnbärararna från Kopparberg, Hagaby GOIF och OK Alferna från Örebro samt OK Milan från Nora. Men det dyker även upp tävlande utifrån. Det finns ingen klassindelning utan man har banlängder från 2,5 km till 4,8 km där man själv får välja vilken längd man springer. Några priser har man inte, utan det är en väldigt modest anmälningsavgift på fyrtio kronor, men då ingår kaffe och macka i klubbstugan efter tävlingen.


– En lika viktig del förutom att komma ut och röra på oss är samvaron runt fikaborden. Även om det blir mycket orienteringsprat, så är det sociala viktigt.


Att döma av de jag träffar idag så verkar det knappt finnas någon begränsning på hur länge man kan hålla på med orientering så länge kroppen fungerar som den ska.


– Antingen så är det kroppen eller huvudet som säger ifrån. Blir man senil så är det ingen bra idé att ge sig ut i skogen. Vi har en man som har käppen med sig ut, säger Asta.
Ett fantastiskt exempel är den härliga farbrorn Bengt Holgersson från OK Tisaren som slutade med orientering efter ett guld i veteran VM när han var 60 år, då var smärtan i det ena knät för stor. Han gjorde ett uppehåll på 25 år men efter att ha fått en ny knäled vid 85 års ålder så är han tillbaka i skogen och fyller 90 år i slutet av året. Astas omdöme om Bengt är att han är som en liten pojk i skogen och han är en mycket bra löpare.


– Det var jobbigt, det frestar på den gamla kroppen. Konditionen är inte den samma som när man var yngre, kommenterar Bengt dagens tävling.


Bengt är också inne på att det är en kombination av att komma ut i det fria och gemenskapen som gör att han fortfarande håller på.


– Om det inte var roligt så skulle man ju inte hålla på, konstaterar Bengt till sist.


Några sura miner stötte jag inte på denna fina dag ute i skogen strax utanför Lindesberg, utan en väldigt trevlig och gemytlig stämning. Otrevligast var myggen som börjar vara rejält på hugget på en oförberedd journalist, men ändå blev jag intresserad av att testa själv. Om du också blev nyfiken så är det bara att höra av sig till Lindebygdens OK som jag lovar kommer ta emot dig med öppna armar. Så vitt jag förstår är deras kaffe och orienterarsmörgås bland de bättre i länet, så vad har du att förlora?


 

Publicerad 30 maj 2013 klockan 15:09

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Målvakten Isak Mantler visade upp sig under fredagskvällen Foto: Timmy Lundegård

Lindlöven segrade Playoff-matchen

Med säsongens högsta publiksiffra på Lindehovs läktare så blev det ett högljutt jubel när Lindlöven tog hem en playoff-seger mot det gästande Visby/Roma, med hemmasegern säkrad så laddar spelarna om för en avgörande match som spelas redan imorgon där vinnaren tar nästa steg mot ett Allsvenskt kval.

28 februari 2020 klockan 23:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto Foto: Okänd

WSK tar sikte mot slutspelsseger

Med tre raka segrar bakom sig så ser det ut som att WSK Lindesbergs damlag kommer att fortsätta nästa säsong i division 2, B-slutspelets tabelljumbo Pålsboda gästar Stadsskogsskolan under söndagen och trots den höga placeringen för Lindesberg så krävs det en seger för att hålla sig som tabelletta.

28 februari 2020 klockan 14:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Viktig match väntar LIF

Med fyra matcher kvar av den Allsvenska säsongen så ser det svårt ut för LIF Lindesberg att ta sig till ett elitseriekval, tabellen...

Lindesimmets målgång försvinner när Gröna bron rivs

Stängningen och beslutad rivning av Gröna bron påverkar inte enbart gång- och cykeltrafiken i områ...

Playoff-spel i Lindehov

Med en förlust i den första playoff-matchen mot Visby/Roma så är det mycket på spel för Lindlöven när gotlänningarna gör sitt f...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Playoff-spelet är igång

Under tisdagskvällen inleddes det omtalade playoff-spelet som kan leda Lindlöven till HockeyAllsvenskan, vid sin första playoff-match fick ”Löven” möta Visby/Roma på den gotländska hemmaisen och trots en ljus inledning där Linde hade en 2-målsledning inför den sista perioden så bjöds publiken på 20 målrika minuter i avslutningen.

25 februari 2020 klockan 22:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade Lindesbergs första parahandbollsmatch någonsin och trots att hemmalaget gick förlorande ur matchen mot Eskilstuna så var det handbollsglädjen som räknades högst.

23 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley
Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen obesegrade Engelholm gästade Lindesberg...
23 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig förlust efter långresa
Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och när slutsignalen ljöd ...
22 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley går in för säsongsavslutning
Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där tabellettan Engelholm gästar ...
21 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesbergs parahandbollslag möter Eskilstuna på hemmaplan. Foto: LIF Lindesberg

Dags för historisk match i parahandboll

I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll.
– Det är superkul att det blivit så stort intresse för det, det är ett härligt gäng som verkligen stöttar och pushar varandra, berättar Ricky Nordahl.

20 februari 2020 klockan 15:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Straffläggning avgjorde onsdagens match mot Borlänge Foto: Timmy Lundegård

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i övertid och sedan straffavgörande, med fem straffskott per lag så var det en jämn kamp som väntade där det sista skottet skulle bli matchavgörande.

20 februari 2020 klockan 00:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och herrarnas allsvenska match mot Torslanda slutade med seger, båda hemmalagen spelade jämna matcher där de avgjorde sina matcher med bara någon minut kvar av speltiden.

16 februari 2020 klockan 21:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succ...

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats ...

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för ...

Uppåtgående form trots en ny förlust

Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lö...

Foto: Timmy Lundegård

Elitseriens tabellfyra intar Arenan

Fyra matcher återstår inom Elitseriens säsong och trots att Linde Volley har haft svårt att hitta vinnarformen inom det nya året så finns det ändå möjlighet för laget att ändra på den tråkiga förlusttrenden när tabellfyran Sollentuna gästar arenan under lördagseftermiddagen.

6 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Säsongens sista hockeyhelg på Lindehov
Senast som det spelades dubbelmatcher i Lindesberg så bjöd Lindlöven hemmapubliken på en riktig målfest där hemmalaget dessutom lyckades ta hem ...
6 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Seger efter en makalös vändning
Med 3-0 efter den andra perioden såg det svårt ut för Lindlöven att spela hem en bortaseger mot Väsby under onsdagskvällen, ett 3-målsunderlä...
5 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny bortaförlust för Linde Volley
Årets fortsätter på den negativa trenden för Linde Volley, Jönköping var nästa destination där Gislaved stod som motståndarlag. Trots att det...
1 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-01

2020-01-31

2020-01-31

2020-01-29

2020-01-29

2020-01-29

2020-01-26

2020-01-25

2020-01-23

2020-01-23

2020-01-23

2020-01-21

2020-01-19

2020-01-19

2020-02-29 03:43