Lindesbergs kommun och dess bolag vill sälja sin skog?!

DEBATT: Ni kanske har hört talas om oss: Linde Naturskyddsförening? Vi gör inte så mycket väsen av oss, men vi har många medlemmar. Vi intresserar oss för och försöker värna det som i grunden är viktigt för oss människor och den natur som omger oss. Nu har vi blivit lite bekymrade igen. Lindesbergs kommun vill genom sitt bostadsbolag FALAB (eller hur det nu var; ett sammelsurium av nya småbolag) sälja sin skog!?

Vi rördes till tårar den dagen ”Mångbruksplanen för Lindesbergs kommuns och Libos skogar” såg dagens ljus (2001). Där stod så fagra ord om framtid, långsiktighet…. och man förstod att med det skogsbruket skulle vi snart leva i ett paradis, på det sätt en sann naturromantiker ser på det. Av den stolta hållningen i “mångbruksplanen” verkar dock endast ha blivit en tummetott… Nu verkar dessutom framtiden, som beskrevs så vackert, ha “krympt” rejält – åtminstone enligt det sätt kommunen verkar se på saken. Skogen ska ju säljas, eller?

Vi i föreningen undrar hur kommunen kan sälja en av de verksamheter som faktiskt går med vinst? En halv miljon är väl inget dåligt resultat?  Och om man räknar på det finns dessutom möjlighet att öka resultatet. Kommunens skog håller människor från bygden i arbete. Även människor som inte har passat in i vanliga arbeten har här fått meningsfull sysselsättning samtidigt som man alltså gått med vinst. Före vinstuttaget har dessutom intäkterna från skogen kunnat  bekosta insatser för friluftsliv och rekreation, ändå har man alltså gått med en halvmiljon i vinst. Det verkar som att du och jag utan kommunens skogar kommer att få betala mer i skatt.

Om kommunpolitikerna tycker att Falabs förvaltning av skogen är för ineffektiv torde det inte vara något problem att hitta andra intresserade med lång erfarenhet av uppdraget som gärna gör detta åt kommun, t.ex. Skogssällskapet eller Mellanskog, för att nämna några. Det vore dock önskvärt att t.ex. kommunekologerna hålls uppdaterade med vad som sker med skogen. Det spekuleras i att det nu är något skattetekniskt fördelaktigare att sälja skog, men vad vet vi om framtiden? Vi vet att man har en inkomst från skogen och att skogsmarken troligen kommer att öka i värde över tiden – vilket gör att det är bra att äga skog. Man tänker sig också att trolla bort skatt genom att sälja innehavet av skog genom att bilda flera dotterbolag som vardera avyttrar delar av skogen. Hur låter det? Det borde vara bra för en kommun att äga skog både som möjlig inbytesmark, som säkerhet när man belånar sig och som buffert i svåra tider. Fast det kanske är där vi är nu även om man inte pratar så högt om det?

Skog har sedan urminnes tider varit en tillgång för människor oavsett om det har gällt skogsråvaror eller så basala saker som föda och själslig rekreation. Skogen fortsätter dessutom stadigt att öka i värde. Riktigt så har det inte varit med byggnadsfastigheter, åtminstone inte på mindre bruksorter. Det är lite märkligt att man numera finner fler och mycket större naturskogsområden i och kring Stockholm än i dessa trakter. Och grannkommunen Örebro är ett mycket gott föredöme för tillvaratagande av naturområden i kommunen – något som faktiskt lett till en positiv inverkan på bostadsmarknaden! På den lista över Sveriges 290 kommuner som tar störst miljöansvar hamnar Lindesbergs kommun på plats 269, d.v.s 21 platser från botten. Bättre kan vi!

Hur kan man sälja skogen för att bygga mera, när skyltfönster blickar tomma inne i stan? Vad är tomma hus värda i framtiden jämfört med den gröna skogen runt knuten, där det finns både timmer, bränsle, jakt, fiske, svamp, bär, fågelsång och plats så att man får ro i själen? Vad ska våra barn ha? En kommun som spelat högt och står med tomma fickor?

Linde Naturskyddsförening och flera med oss vill gärna ha kommunens svar på dessa frågor.

Se även tidigare artiklar i detta ärende i NA av Claes Eliasson den 18/9 och Inger Griberg den 11/9.

Jesper Hansson, Maria Levin och Göran Olsson, Linde Naturskyddsförening

Publicerad 12 oktober 2015 klockan 13:54

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Ögonblick från studentbalen 2020

Vad är väl en studentbal i coronatider? Den kan vara dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles underbar! Det sistnämnda var onekligen i fallet när årets studenter gjorde entré på röda mattan utanför Nora Stadshotell under lördagen.

6 juni 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Inte läge att slappna av

Under torsdagen genomfördes veckans pressträff med kommunledningen, den tolfte i ordningen med fokus på coronapandemin...

Maskin läckte olja under färd genom bostadsområde

På fredagsmorgonen upptäcktes ett utsläpp av hydraulolja på en längre sträcka i bostadsområdet ...

Årets stipendiater utsedda – hemligheten läckte

I vanliga fall offentliggörs årets stipendiater under nationaldagsfirandet i Oscarsparken, men i år ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Centern sviker akutmottagningen i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Centern, Charlotte Edberger, svarar inte på en enkel fråga från oss två läkare; öronläkare och kirurg. Vad värre är så besvarar Centern inte den oro och fråga som uttryckts av mer än 350 företagare. Men oron har även uttryckts av representanter för fackförbunden Metall, Kommunal, Transport, Vårdförbundet.

5 juni 2020 klockan 07:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

Replik till Charlotte Edberger (C)

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är tacksam för att du tagit dig tid att besvara den debattartikel som Peter Jilke och jag fick publicerat i LindeNytt den 25 maj gällande behovet av att behålla ett akutsjukhus i Lindesberg. Men jag tycker ändå det är synd att du över huvud taget inte berör det centrala problemet. För att göra det konkret vill jag ställa några raka frågor.

5 juni 2020 klockan 07:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Årets nationaldagsfirande blir digitalt
De traditionella nationaldagsfirandena runtom i kommunen ställs i år in till följd av coronaviruset och de restriktioner som satts upp för att f...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning
Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade ...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kritiserat förskoleförslag dras tillbaka
Under föregående vecka kunde LindeNytt rapportera att Barn- och utbildningsförvaltningen lagt ett förslag om att flytta förskolan Hagas hela ...
3 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Bedragaren: ”Din son ligger inför döden”

En äldre kvinna i Frövi blev på tisdagen uppringd av en okänd man, som uppgav att kvinnans son hade varit inblandad i en olycka och var mycket illa däran. Mannen erbjöd sig därför att ordna skjuts åt kvinnan, för att hon skulle kunna ta sig till sjukhuset omedelbart – men kvinnan genomskådade bluffen.

3 juni 2020 klockan 13:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uteserveringen vid Café Oscar med en storslagen utsikt över Lindessjön. Foto: Jennie Larsson

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang

Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu redo att ta emot de allra första restauranggästerna. På onsdagen öppnar han – och ser ut att få hjälp av vädergudarna, som målat upp en sol på himlen för dagen.

3 juni 2020 klockan 08:02 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Man misstänks ha blottat sig för tonåringar vid badplats

En man i 60-årsåldern misstänks ha blottat sig för en eller flera tonårstjejer vid en badplats i...

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef ...

Svar på Ingemar Engstrands och Peter Jilkes insändare den 25 maj

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett är en av grundpelarna inom regionens sjukvård. ...

Annons

Foto: Ida Lindkvist

Polisen larmades till bråk i Storå – man i 70-årsåldern misshandlad

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en adress i Storå med anledning av en misstänkt misshandel. Enligt uppgift skall en man i 70-årsåldern ha blivit slagen av en man i 40-årsåldern.

2 juni 2020 klockan 08:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala ...

Privatperson hittade granat i ån – polisen spärrade av platsen

På lördagen larmades polisen till centrala Lindesberg med anledning av ett fynd av misst...

Polisen bekräftar: Det var den försvunna kvinnans kropp som hittades

För lite drygt en veckan sedan anträffades en avliden person i terrängen mellan Vedevå...

Nu ska hela kommunen sommarblomstra igen

Förra sommaren uteblev plantering av sommarblommor på de mindre orterna i kommunen på grund av hårda besparingskrav...

Coronaläget går in i ny fas

Under onsdagen höll kommunledningen sin elfte pressträff med anledning av coronasmittan och arbetet man gör under pandemin. Frå...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Rev hus – hittade mängder av ammunition och tändhattar

En större mängd gammal ammunition och tändhattar har hittats i ett hus i utkanten av Lindesberg. Fyndet gjordes i samband med att fastigheten skulle rivas, uppger polisen.
– Det är konstaterat att det rör sig om skarp ammunition av olika slag, säger Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

28 maj 2020 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen
PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan fö...
27 maj 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Flytt av förskolebarn får kritik
Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan frå...
27 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar
Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex...
26 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-05-26

2020-05-25

2020-05-24

2020-05-22

2020-05-22

2020-05-21

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-20

2020-05-19

2020-05-18

2020-05-18

2020-05-18

2020-06-07 04:59