Grundskolechefen Peter Lundell är otroligt glad. Foto: Hans Andersson

Lindesbergs femmor i toppen: ”Otroligt bra” säger skolchef

– Det som verkligen glädjer oss är att, när man tittar på resultatet för årskurs 5 här i Lindesberg, så ligger vi på nittonde plats – i hela landet!Grundskolechefen Peter Lundell är verkligen glad, när han studerar de enkäter om trygghet och arbetsro som gjorts i Lindesbergs grundskolor.

Kommunen gör varje år en enkät bland grundskoleeleverna ( årskurs 4 – 9) för att ta reda på om de känner sig trygga, om de har arbetsro i klassrummet, om de får hjälp att nå målen och om lärarna lyssnar till deras åsikter. I den senaste enkäten, som gäller hela förra läsåret, svarar nästan 95 procent känner sig trygga i skolan  – och det är litet bättre än läsåret innan.
– Att 95 procent av eleverna i årskurs 4 – 9 känner sig trygga i skolan – det är en otroligt bra siffra, säger Peter Lundell, verksamhetschef för grundskolan i Lindesberg.

Nästan 67 procent säger att de känner sig nyfikna i skolan ( fler än förra läsåret), drygt 78 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan ( det är upp fem procentenheter), fler tycker att det är arbetsro ( 66,7 procent) och att det är lugnt på rasterna ( 81,5 proc). Lika många som för ett år sedan säger att de trivs i skolan – 78 procent.  Men det finns också områden där eleverna inte har lika positiva åsikter som läsåret innan – t ex att lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter, att de vet vad de ska kunna för att nå målen eller att ”läraren förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen”. Totalt är det tolv påståenden som eleverna får ta ställning till.

– Resultatet i den här enkäten används när skolorna sedan reviderar sina likabehandlingsplaner.
Många skolor har haft just ”Arbetsro” och ”att skapa nyfikenhet” som fokusfrågor. Där kan vi ju samlat se en svag  uppåtgående trend. Vi siktar på att den ska fortsätta uppåt, säger Peter Lundell. Resultaten för varje skola  finns i deras  kvalitetsrapporter som finns att läsa under varje skola på kommunens hemsida. De senaste gjordes sommaren 2014.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en enkätundersökning med nära 100 000 elever i årskurserna 5 och 8. Resultaten ska ge en bredare syn på hur skolorna lyckas med t ex värdegrundarbete och andra delar av skolans uppdrag förutom att bara titta på kunskapsresultaten. Resultaten i den undersökningen ligger  nära kommunens egen enkät. Men enkäterna är inte helt jämförbara eftersom Lindesberg frågar elever i alla klasser från årskurs 4 till och med årskurs 9, medan SKL frågar bara två årskurser – femmorna och åttorna. 

Glädjande i den enkäten är att i stort sett alla femmor i Lindesberg ( 99 procent!) känner sig trygga i skolan. Det placerar Lindesbergs kommun på elfte plats i rankningen när det gäller just tryggheten – i bara tio kommuner i hela landet säger sig fler femmor vara trygga i skolan ! För åttorna är det något lägre ( 95 procent) och där blir det ”röda siffror” för åttorna när det gäller återkopplingen till eleverna – bara 70 procent säger att de får veta hur det går för dem i skolan.

Tittar man på svaren på alla sju frågorna – I den sammanvägda enkäten – så kommer Lindesberg på 19 plats av nästan 200 kommuner, när det gäller hur nöjda femmorna är med skolan !  Det är den placeringen som gör grundskolechefen Peter Lundell så otroligt glad. För åttorna ligger nöjdheten mitt i den kommunala rankinglistan – plats 98.

– Tyvärr ser vi inte lika goda siffror, när det gäller resultaten, betygen. Där är vi inte lika nöjda, säger Peter Lundell.

SKL presenterar löpande s k Öppna Jämförelser över olika områden – t ex skolan. Där kan man jämföra både hur mycket varje kommun lägger ner på skolan och vilka resultat eleverna presterar – utifrån slutbetyg, ämnesprov och omvärldskunskap. Syftet är att det ska bidra till att kommunerna utvecklar skolan. För läsåret 2012 -13  är det röda siffror över i stort sett hela linjen för Lindesbergs grundskolor. Andelen elever som uppnått målen i alla ämnen är 66 procent – det ska jämföras med 77 procent i snitt i landet. När det gäller det sk genomsnittliga meritvärdet är placeringen på rankinglistan 268 av 289 kommuner.

– Vi tror att en framgångsfaktor för att nå bra resultat och betyg, är att fokusera på arbetsro och att skapa ett skolarbete som gör eleverna så nyfikna att de får lust att lära sig mer. Många skolor i kommunen har just det som fokusfrågor, säger Peter Lundell.

Efter den långvariga och starka kritik som kommit mot den svenska skolan söker kommuner, skolverk och skolforskare  hitta framgångsfaktorer. Den nyazeeländske forskaren John Hattie har kommit fram till att  goda relationer mellan lärare och elever och höga förväntningar från lärarens sida på samtliga elever har visat sig ha betydelse.  Andra viktiga faktorer är lärarens förmåga att fokusera på vad som är väsentligt i undervisningen, och att elever ges regelbunden återkoppling. Hatties idéer har också letat sig in i skolor i Lindesberg. Peter Lundell talar om att lärarna ska vara ledare och ha fasta rutiner i klassrummet.

Publicerad 12 februari 2015 klockan 08:35

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Olaga intrång på byggarbetsplats upptäcktes via övervakningssystem

Natten till i lördags larmade ett vaktbolag polisen, att man via övervakningskameror upptäckt två misstänkta personer uppehålla sig inom inhägnat område på industriområdet i Lindesberg.
– En patrull beordras till platsen, dit även väktare kallades ut, men man påträffade inte de här två personerna, kommenterar polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

24 februari 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Hasse Persson

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade Lindesbergs första parahandbollsmatch någonsin och trots att hemmalaget gick förlorande ur matchen mot Eskilstuna så var det handbollsglädjen som räknades högst.

23 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen ...

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och n...

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där ...

Samuel Karlsson lämnar över stafettpinnen till nya ägare. Foto: Jennie Larsson

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson Bil AB i Lindesberg.
– Vi har fört diskussioner sedan i oktober, och idag har vi skrivit under alla papper, berättar Samuel Karlsson med ett leende.

21 februari 2020 klockan 16:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dennis Arkanius, Christoffer Wilhelmsson, Christer Pilblad. Foto: Johan Birath

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på Kullgatan, som två gånger i veckan nu under våren kommer att hålla öppet för traktens ungdomar i årskurs 4 till årskurs 9.
– Faller det väl ut, d.v.s. blir många besökare, mycket verksamhet och fungerar organisationsmässigt och ekonomiskt så ser vi ingen anledning till att inte fortsätta, förklarar Christer Pilblad som tillsammans med Dennis Arkanius och Christoffer Wilhelmsson kommer hålla i verksamheten.

21 februari 2020 klockan 11:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet
Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin kursgård Gamla Byskolan i Fanthyttan. - Jag vill tacka ...
21 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”
INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under ...
21 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll
I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll. - Det är superkul ...
20 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I augusti 2012 föll på kort tid mellan 70-80 mm regn och orsakade stora skador på fastigheter. Arkivbild. Foto: Läsarbild.

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar

I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillfällen i samband med kraftigt skyfall – så kallade hundraårsregn. Nu föreslås bland annat en ombyggnad av Kristinavägen samt att det gamla VA-systemet ersätts med nytt för att stå emot sådana oväder. Den totala kostnaden beräknas till 28,8 miljoner kronor.
– Vi måste få bort problemen som uppstår i samband med hundraårsregn, vi måste helt enkelt investera i ett fungerande VA-nät, menar kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.

20 februari 2020 klockan 13:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde energi fortsätter att byta till hållbara stolpar längs ledningsnätet. Foto: Linde energi.

Linde energi når ännu en milstolpe i miljöarbetet

PRESSMEDDELANDE: När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg ersattes kreosot-behandlade stolpar med giftfria WOPAS-stolpar. Nu pågår arbetet med att uppdatera stolparna på en parallellsträcka längs högspänningsnätet mellan Björkhammarshult och Rumängen – denna gång med hållbara, linoljeimpregnerade stolpar, informerar Linde energi i ett pressmeddelande.
– Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, säger Ola Andersson, Enhetschef Anläggning på Linde energi.

20 februari 2020 klockan 09:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två ...

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-...

Dumpade möblemang – efterlämnade namn och adress

Någon eller några har dumpat gamla möbler och inredningsdetaljer på industriområdet i anslutning ...

AnnonsArkivfoto: Fredrik Norman

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande integrationsarbetet i skolan. Detta röstades dock ned av Socialdemokraterna och Centern med stöd av Vänsterpartiet som menade att detta redan görs. Nu lyfter Moderaterna frågan på nytt i en interpellation i vilken man kräver svar på vad det är som faktiskt görs på detta område.
– Vi moderater anser fortfarande att denna fråga är så viktig för Lindesbergs och Sveriges framtid, så nu ställer vi frågan igen genom en interpellation till de styrande i kommunen, kommenterar Lillemor Bodman i ett pressmeddelande.

18 februari 2020 klockan 13:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn...

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och herrarnas allsvenska match mot Torslanda slutade med seger, båda hemmalagen spelade jämna matcher där de avgjorde sina matcher med bara någon minut kvar av speltiden.

16 februari 2020 klockan 21:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Första årssegern för Linde Volley
Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, ...
16 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären ...
14 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel
Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags ...
14 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-14

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-12

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-09

2020-02-24 12:37