Lars Pihl är VD på Nammo LIAB AB sedan årsskiftet. Foto: Hans Andersson

LIABs nye VD: ”Nu ska vi bli mer synliga och försöka få mer jobb hit”

– Vi har inte pratat så mycket vad vi gör och det har varit litet hemligt där borta. Men det ska bli ändring på det och vi ska bli litet mer synliga. Det säger VD:n Lars Pihl på Nammo LIAB AB. Idag lättade han litet på förlåten som gäst hos Rotary.

Lars Pihls analys av den låga profilen kan kort sammanfattas som att ”det har berott på vad vi producerar”. Nammo-koncernen – där LIAB, som funnits sedan 1953 i Lindesberg – och ägs helt och hållet av finska och norska (men inte svenska) staten –  är en del av krigsmaterialindustrin. Koncernen finns i nio länder i alla världsdelar och runt hälften av försäljningen sker till europeiska länder.

Man skulle kunna tro att det mer osäkra världsläget skulle vara något som ammunitions- och vapentillverkare gläds åt, men enligt Lars Pihl, så syns inga uppåtgående trender just nu och Nammo är ju långt ifrån ensamma på den här marknaden.

– På sikt kanske det kommer att märkas om man övningsskjuter mer och vi har ju en egen ammunitionstyp som bara vi säljer, säger Lars Pihl.

Med bilden "Securing the future" avslutade Lars Pihl sin presentation av Nammo LIAB på dagens lunchmöte för Rotary. Foto: Hans Andersson
Med bilden ”Securing the future” avslutade Lars Pihl sin presentation av Nammo LIAB på dagens lunchmöte för Rotary. Foto: Hans Andersson

Han kom som VD till anläggningen i Lindesberg vid årsskiftet från en annan position i koncernen. Innan dess jobbade han i många år på Hägglunds( som gör bandvagnar) i Örnsköldsvik. Samtidigt med att han satte sig på VD-stolen i Lindesberg gjorde Nammo Sweden litet omstuvningar – till fördel för Lindesberg. En del stabsfunktioner – ekonomi, personalfrågor – flyttades hit.

– Det här är en samordning som ger positiva effekter för Lindesbergsanläggningen och jag hoppas att det framöver gör att man lägger fler uppgifter här – varför inte inköp, logistik? frågar sig Lars Pihl.

På LIAB i Lindesberg finns idag ca 115 anställda. På gjuteriet i Karlskoga ytterligare ca 10.Den senast noterade årsförsäljningen (2014) hamnade på 170 milj. kr. För att det ska bli en riktigt säker produktion krävs större ordrar som ger arbete under flera år.

– Vi tjänar för litet pengar och vi har haft några tunga år. Vi har jättemycket att göra, men det handlar om många små kontrakt. Vi behöver beställningar med längre led-tider, säger han och berättar att produktionen av civil sjösäkerhetsutrustning ( ca 15 procent av LIAB) ger en flexibilitet när det blir korta snabba ryck på den andra sidan.

På lunchmötet idag uttryckte också Lars Pihl oro över vad som kan komma från politiskt håll efter förslagen från  den utredning om skärpning av lagar som gäller exportkontroll av krigsmateriel (KEX-utredningen), där synpunkter ska skickas till regeringen före 9 november. I somras var Lars Pihl en av undertecknarna av ett öppet brev från den svenska ”säkerhets- och försvarsföretagen” där de bl.a. skrev:

”Ett totalförbud av all försvarsmaterielexport till länderna som klassas som icke-demokratier har också diskuterats. Det skulle dock få genomgripande konsekvenser för försvarsföretagen och deras förmåga att kostnadseffektivt förse det svenska försvaret med produkter och tjänster. Det skulle också snedvrida konkurrensförhållandena gentemot internationella företag och kraftigt försvåra möjligheterna för företag i Sverige att ingå i internationella materielsamarbetsprojekt.”

Publicerad 19 oktober 2015 klockan 15:12

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

AnnonsDen gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Drömjobbare, här tillsammans med Janis Lancereau från Startcentrum (t.v) Foto: Bergslagens Sparbank

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som företagare under sommaren.

12 maj 2020 klockan 13:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare
För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell ...
11 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindeDagen 2020 ställs in
Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en ...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd
Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Café Oscar stängs för gott. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sjönära kaféet kommer nämligen stängas för gott och lokalerna skall användas för ett annat ändamål i fortsättningen. Detta uppger hotellchef, Jesper Damström.
– Just nu kan jag tyvärr inte berätta närmare om våra planer, det får vi återkomma till när det är läge, säger Damström i en kommentar.

28 april 2020 klockan 08:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu är årets sommarlovsprogram släppt. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett tillskott av statliga pengar. I år uteblev bidraget vilket fick kommunen att ta saken i egna händer och avsätta en miljon kronor för ändamålet.

24 april 2020 klockan 13:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs ...

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta ...

AnnonsFoto: LaserTryk.dk

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna – som numera även har säte i Västerås – har tillsammans med sin samarbetspartner i Danmark, LaserTryk.dk, börjat producera skyddsvisir för användning inom vården. Man uppskattar produktionskapaciteten som mycket hög – och kostnaden som mycket låg.
– Man räknar med att kunna tillverka 500 000 visir per dygn, teoretiskt sett, berättar Rolf Karlsson, Bildmakarna.

20 april 2020 klockan 16:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

En del av det glada gäng som idag packar varor för fullt. Foto: ICA Supermarket Lindesberg

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar.
– Det är ett kvitto på att folk bryr sig och har tagit till sig informationen om att inte vara ute och handla om man är sjuk eller i riskgrupp, berättar Carolina Eriksson på Ica Supermarket i Lindesberg.

27 mars 2020 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd
En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i ...
25 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så skall företagen stöttas i krisen
PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en ...
25 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-03-16

2020-05-28 23:32