Miljö- och fjärrvärmechef, Håkan Ohlsson, på Linde Energi. Foto: Hans Andersson

Lasarettet får fjärrkyla: Några hål i marken – en god affär för miljön

Tänk att några hål i marken som tar upp kallt vatten kan väcka en sådan förtjusning.- Det här är jätteroligt! Det är sällan ett projekt skiner så klart som det här – miljömässigt, samhällsnyttigt – och återanvänt. Miljö- och fjärrvärmechefen Håkan Ohlsson på Linde Energi är påtagligt nöjd med den fjärrkylanläggning som nu är igång.

Det har snart gått ett halvår sedan Linde Energi driftsatte den ”nya” anläggningen för att förse Lindesbergs lasarett med kyla. Ny är den egentligen inte, eftersom man återanvänder en stor del av en anläggning som funnits på plats i trettiotalet år. Det är en av huvudpoängerna med hela projektet. Det som först användes för fjärrvärme blir nu leverantör av kyla – från fjärrvärme till fjärrkyla.


Håkan Ohlsson har hoppat upp på en av de tre ”lådor” som rymmer pumpen, som hämtar kylvatten 20 meter ner. Foto: Hans Andersson

Håkan Ohlsson visar den något undanskymda anläggningen som består av ett pumphus och tre små ” lådor” – visserligen röda med vita knutar. Här finns över ett djupt, tidigare borrat hål, en anläggning som styr och övervakar (och larmar om det behövs) det vatten som pumpas upp ur grundare hål ( 20 meter djupa) i de tre lådorna intill. En pump går – de andra är reserver. Här finns också ett 20-tal mätrör för att hålla koll på grundvattnet och eventuella rörelser i marken. Också de fanns på plats och bidrog att förbilliga investeringen. Håkan Ohlsson försäkrar att det finns grundvatten, så det räcker. Man använder mindre mängder nu än när det produceras fjärrvärme.

De små röda ”husen” mellan vägen och Bottenån kommer säkerligen att bli något för turister på båten Råsvalen eller andra som passerar att titta på. Vattnet tas ur Lindesåsen vid Norslund, går via rostfria stålrör in i pumphuset och trycks sedan ut i en vattenledning som redan finns på Bottenåns botten. Återigen återanvändningsledningen låg redan här. Det man gjorde var att lägga ner en ny vinklad ledning – 90 grader upp mot lasarettet och rätt in i sjukhuset för användning.

Det var 1986 som Linde Energi satte igång en fjärrvärmepump som levererade fram till 1998, när spilledningen från Frövifors började leverera värme. Sedan stod den stilla, fram till början av 2000-talet, när företaget gjorde en utredning, men ingenting hände förrän våren 2013. Då satte man igång den process, som ledde fram till ett tioårigt avtal med Landstingsfastigheter.

– Lönsamhetsmässigt är det extremt bra, försäkrar Håkan Ohlsson. Det här är billigare än den konventionella kyltekniken och vi tjänar rimligt bra på den här investeringen. Miljön är också vinnare – det här sparar 350 ton koldioxid (CO 2) varje år och med en produktion på 600 MWH kyla så motsvarar det eluppvärmningen för 300 normalvillor.

Han säger att det här ” är det näst intill roligaste jag gjort” och förklarar ”näst intill” med den nya ångpannan på energibolagets tomt, som förser grannen Por Pac med den energi de behöver för sin produktion – för ”ångpannan är jag väldigt förtjust i”.

Lindesbergs Lasarett måste ha garanti för att de får en störningsfri leverans av kyla. Linde Energi har alltså reservpumpar, men så har också lasarettet en eget kylsystem, som drar igång omedelbart om det behövs. Larmkedjorna går både till sjukhuset och energibolaget som sinsemellan har larmkontakter.

– Kyla är viktigt i ett sjukhus och det får inte gå fel. Det handlar inte bara om att minska rumsvärmen för patienter heta sommardagar utan också att säkra driften av medicinsk utrustning, säger Håkan Ohlsson. T.ex. så kan fel temperatur gör att man måste byta delar i en  röntgenutrustning och det kan kosta hundratals tusen – eller i värsta fall miljoner om den helt går sönder.


Här i pumphuset kopplas tre metallrör ihop med den vattenledning som leder vidare till lasarettet. Foto: Hans Andersson

Det fiffiga med det här vattnet är att det är kallast under sommarhalvåret. Det ligger på 4 – 7 plusgrader och när det –  efter att ha gjort sitt –  släpps ut, som vilket dagvatten som helst, i Bottenån – då mäter det 6 – 9 plusgrader. Alltså inte så varmt att det lönar sig att använda en gång till (i en pool t ex).

Fjärrkyleanläggningen fick en senare driftstart än tänkt. Det var litet för mycket järn och mangan i vattnet på den djupare 32 meters nivån är vad som var lämpligt för driften, men när man på 20 metersnivån såg att värden var acceptabla, då kunde man kör igång. Renare vatten minskar behovet av underhåll.

Publicerad 25 mars 2015 klockan 08:38

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet genom att vara ett stöd i matchningsarbetet under pågående pandemiperiod. Vår tanke är att arbetsgivare som tillfälligt behöver minska eller permittera sin personalstyrka får stöd att hitta tillfälliga arbeten hos mer behövande branscher, för att sedan kunna återfå sin personal när situationen har stabiliserats.

1 april 2020 klockan 12:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är...

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt ...

- Det här är vårt sätt att ge tillbaka och hjälpa vår stad, säger Alan Dino på Grillköket i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i Lindesberg att fatta beslutet att bjuda de utsatta på mat. Under vecka 14 skänker man 50 portioner varje dag till personer i behov, med fri hemkörning till dörren.

25 mars 2020 klockan 07:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Anders Ceder, ordförande direktionen för Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Arkivbild. Foto: Monika Aune

Så skall företagen stöttas i krisen

PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en rad insatser för att stötta företagen genom den ansträngda period som Coronaviruset orsakat. Längre tidsfrist för avgifter och flexibel tillsyn ska underlätta.

25 mars 2020 klockan 07:39 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Personalen skickas hem: ”Mycket allvarlig situation”
Linde Maskiner har drabbats extremt hårt av att fordonsindustrin ligger nere. VD Dan Johansson är djupt oroad. - Vi har ingen produktion alls just...
24 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Första bostadsrättsföreningen med laddstolpar – redan redo för fler
PRESSMEDDELANDE: Bostadsrättsföreningen Boken på Norevägen i Lindesberg är först ut i Lindesbergs kommun med att erbjuda de boende möjlighet ...
24 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun behöver stötta våra lokala företagare i en svår tid!
PRESSMEDDELANDE: I den ekonomiska kris till följd av Covid-19 som nu drabbar Lindesbergs kommun och våra lokala företag så krävs kraftfulla ...
21 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Meritorfabriken i Lindesberg. Foto: Meritor

Visstidsanställda får lämna Meritor och övrig personal korttidspermitteras

Meritor i Lindesberg har nu kommit med ett åtgärdspaket för att bemöta den rådande situationen inom lastbilsindustrin till följd av coronapandemin. Detta meddelar fabriksledningen på fredagen.
– Vi har avslutat med våra ca 65 visstidsanställda, övriga medarbetare korttidspermitteras, förklarar Kent Blom, platschef och VD för Meritor i Lindesberg.

20 mars 2020 klockan 15:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pensionärer kan under fredagen hämta en påse innehållande skyddsutrustning hos Salong Diem. Foto: Privat/Camilla Lagerman

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Handsprit och munskydd tog slut rekordsnabbt i butiker och apotek runtom i landet efter coronavirusets uppkomst. Många äldre hann därför inte få tag i produkterna, något som Wadji Daoud på Salong Diem i Lindesberg vill försöka hjälpa till med.

20 mars 2020 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Röda Korset i Lindesberg har fått en förfrågan av ambulansen och intensivv...

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Även ICA Östermalms Livs i Lindesberg väljer nu att öppna butiken en timme tidigare ...

Här kyler solen lasarettet: ”Värmen från solen ger hållbar kyla

PRESSMEDDELANDE: Arbetet med det nya filterhus som ska förse Lindesbergs lasarett med ...

Annons

Hemköp Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Med start torsdag 19 mars kommer Hemköp i Lindesberg att öppna en timme tidigare på morgonen – redan klockan 06.00. Fram till ordinarie öppningstid, 07.00, är butiken vigd alla som tillhör riskgrupperna, att drabbas svårt vid smitta av coronaviruset.
– Vi har fått många förfrågningar från oroliga kunder och anhöriga i riskgrupperna för att smittas av coronaviruset, berättar delägare Johan Eriksson, Hemköp.

18 mars 2020 klockan 17:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Badhuset och arenan stängs tills vidare

Det kommunala bolaget, Besök Linde, har idag beslutat att stänga deras verksamheter Lindesberg Arena och Badhuset ...

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

Från och med imorgon torsdag, öppnar Ica Supermarket en timme tidigare på morgonen för att låta kunder som ...

LindeDagen 2020 flyttas fram till hösten

Den 13 maj var det tänkt att årets upplaga av LindeDagen skulle gå av stapeln, men på grund av rådande omstä...

Tid kvar att söka sommarens drömjobb

För nionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under ...

Bion gör uppehåll på grund av coronaviruset

Biovåren ser ut att bli en dyster historia. På grund av coronaviruset har flera av de stora filmbolagen dragit ...

Ölsjöbadet i Ramsberg blir mer lekfullt tack vare bidrag från Bergslagens Sparbank

Det vackra Ölsjöbadet i Ramsberg blir inom kort en lite mer lekfull plats...

Lindesbergs församlingshem. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Kyrkluncher och loppis stryks från agendan

Linde bergslags församling har valt att tills vidare upphöra med deras kyrkluncher samt att inte genomföra den planerade loppisen i församlingshemmet i nästa vecka. Detta med anledning av coronaviruset.

16 mars 2020 klockan 11:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hyttans Hemligheter får tillskott i kassan från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse
Bergslagens Sparbanksstiftelse har tilldelat Löa Hembygdsförening och Hyttans Hemligheter 80 000 kronor inför årets uppsättning av ...
11 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så här vill man att gamla vårdcentralen skall se ut
Att det kommunala fastighetsbolaget, Libo, har för avsikt att göra om den gamla vårdcentralen till ett flerfamiljshus är känt sedan tidigare. Men...
9 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vedevågsduo släpper ny musik
Vid midnatt släpper DJ-duon Lukas Martin från Vedevåg sin senaste singel som fått namnet Starry Night. Låten som blir duons tredje att se dagens ...
5 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-04

2020-03-03

2020-02-28

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-24

2020-02-21

2020-02-21

2020-02-18

2020-02-14

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-03

2020-01-30

2020-04-08 19:51