Maria Ridman ger guldkunderna 20 procents rabatt. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar: ”Minsta storbanken växer utan växtvärk”

De jobbar på Lindesbergs kanske minst kända bank. Det här är ett företag med tusen guldkunder – ett företag som ägs av sina kunder. Vi talar om Länsförsäkringar Bergslagen.

Maria Ridman är försäljningschef för privata bankaffärer och möter upp vid Kristinavägen mitt i centrala Lindesberg. På båda sidorna om entrén syns skyltar för försäkringar och fastighetsförmedling. Men var är banken ?
– För gemene man så kanske vår bankverksamhet inte är lika känd, men vi har två medarbetare här som arbetar med bankärenden, säger Maria Ridman, som berättar att av de övriga sex på kontoret arbetar fyra med försäkringar och två är fastighetsmäklare.
 
Med motiveringen ”Den minsta storbanken växer utan växtvärk och låter vinster gå tillbaka till nöjda kunder” utsåg tidningen Privata Affärer Länsförsäkringar till Årets Bank 2014. Länsförsäkringar Bergslagen har inga aktieägare utan pengarna går direkt tillbaka till kunderna. 2012 delade man ut 160 milj kr i återbäring. Som liten bank klarar man sig ganska helskinnad ur den kritik som storbankerna brukar få utstå, när bankkunder klagar över direktörslöner och miljardutdelningar och Maria Ridman säger att Länsförsäkringar får nya kunder som vill ha dem som huvudbank. Några byter åt andra hållet. Bankkunder är inte längre lika trogna som förr i tiden, när man satte in pengarna på samma bank som morfar eller farmor.


Åtta personer arbetar på Länsförsäkringar i Lindesberg som gärna vill att kunderna kommer in på kontoret. Foto: Hans Andersson 

Länsförsäkringars bank liknar mycket andra banker – med liknande räntor och avtalsvillkor. Inte heller här får du någon ränta på ditt lönekonto. Men genom att du har banken och försäkringsbolaget under samma tak kan det vara en fördel t ex om du råkar ut för en skada. Och är du kund inom tre områden – bank, försäkring och fastighetsförmedling – ja, då blir du guldkund och får 20 procent. Länsförsäkringar Bergslagen har 15 000 – 20 000 guldkunder. Tusen av dem genom kontoret i Lindesberg.

”Jag blev Guldkund och fick en Ingrid” står det på den stora affischen till vänster om entrén och Maria Ridman berättar gärna om hur Länsförsäkringar Bergslagen vill vara med i många viktiga skeden i Lindesbergarnas liv. Här på kontoret ska man klara av allt i vardagsekonomin. Här kan man försäkra det mesta – barnen, huset, bilen,djuren. I entrén finns saker som kan hålla olycka borta eller lindra den – som brandsläckare och cykelhjälmar.

Maria Ridman är chef för flera lokalkontor – från Sala i öster till Karlskoga i väster. Det är oundvikligt att prata om den stora branden i Västmanland förra året. Det blev förstås ett stort arbete för Länsförsäkringar Bergslagen. De har många kunder/delägare bland de drabbade, som fick hjälp av Länsförsäkringar och kontoret i Lindesberg gjorde stora insatser för att ta hand om kunder. Länsförsäkringar Bergslagen fick också ett pris som delades ut vid en gala som anordnades av tidningen Risk och Försäkring förra veckan för sitt ”helhetsgrepp vid skogsbranden”.
– Vi träffade kunder och andra ute på kriscentrum, i ladugårdar och på platser där vi tidigare aldrig mötts, sade en stolt chef efter prisutdelningen.


Maria Ridman tycker att Länsförsäkringar Bergslagens styrka är den lokala närvaron. Foto: Hans Andersson

Länsförsäkringar har funnits i över 150 år och uppstod som sk brandstodsbolag, för bränder var ett gissel i mitten av 1800-talet. På 1980-talet blev Länsförsäkringar i Örebro och Västmanland ett – Länsförsäkringar Bergslagen. I Örebro och Västerås finns också de största kontoren, men de har specialister som kan resa ut till lokalkontoren. Så t ex kan Lindesbergs-kontoret be att expertis kommer hit för att ge juridiska råd i familjeärenden eller finansiell rådgivning till företag.
  
När Maria Ridman kommer till Lindesbergskontoret den här gången, så har hon en släpvagn bakom bilen från Västerås. Det är utställningsmaterial som Länsförsäkringar ska ställa upp på Bomässan på Lindesberg Arena nu i helgen. Hon säger att Länsförsäkringars styrka är närheten till kunderna.

– Även om vi har många IT-lösningar och en app, så att våra kunder kan sköta bank- eller försäkringsärenden elektronisk, så vill vi ha det personliga mötet, säger hon och är mycket bestämd med att medarbetarna som varje dag finns på plats i Lindesberg, ska vara med på fotograferingen för LindeNytt, för ”det är ju dem som lindesbergarna känner igen”. Hon har mycket svårt att se Länsförsäkringar Bergslagen utan lokalkontor. Samtidigt säger hon att de är ”otroligt stolta” över det pris man fått för sin app. Via den kan man ansöka om lån eller starta ett sparande.

Länsförsäkringar Bergslagen har också ett samhällsengagemang i bygden. Bergslagslyftet är ett sponsorssamarbete för att stödja barn och ungdomar. Samhällsfonden delar sedan 2012 ut stipendier på sammanlagt 200 000 kr varje år. Stipendiater har varit t ex Missing People och Brottsoffer- Kvinno- och Tjejjourer.

Publicerad 28 april 2015 klockan 09:09

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Göransonska Gården i centrala Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt att överlåta denna samt en till fastighet till ICA-profilen Per Eriksson, även känd som ICA-Per. I samma affärsuppgörelse har Per Eriksson låtit FALAB ta över en av hans fastigheter.

1 juni 2020 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Inom kort är det fullt fokus på Bergsfiket för Björn Persson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det nyöppnade Bergsfiket på Banvägen.
– Det har inte varit ett lätt beslut att fatta, berättar ägaren Björn Persson.

18 maj 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet
Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som...
12 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare
För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell ...
11 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindeDagen 2020 ställs in
Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en ...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd. Alla föreningar i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors som lider ekonomisk skada med anledning av coronaviruset kan ansöka om medel.

5 maj 2020 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Café Oscar stängs för gott. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sjönära kaféet kommer nämligen stängas för gott och lokalerna skall användas för ett annat ändamål i fortsättningen. Detta uppger hotellchef, Jesper Damström.
– Just nu kan jag tyvärr inte berätta närmare om våra planer, det får vi återkomma till när det är läge, säger Damström i en kommentar.

28 april 2020 klockan 08:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta kundnöjdhet angående myndighetsutövning och serviceområden. NKI för Samhällsbyggnadsnämnden baseras på uppgifter från företagare som har haft ärenden med förvaltningen. Varje område får ett NKI-värde och en färg där 100 till 70 anses högt (grön), 69 – 62 (gul) är godkänt och under 61 anses lågt (röd).

22 april 2020 klockan 11:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - ...

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

Smygkika redan nu i Bergsfiket. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock redan nu bjuda på en rundtur i Lindesbergs nyaste restaurang, häng med!

30 mars 2020 klockan 16:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högtryck på ICAs onlinehandel
Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är ett kvitto på att ...
27 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd
En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i ...
25 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-06-01 21:43