Foto: Camilla Lagerman

Kommunens budget ska klubbas – ”Det saknas folk i Sverige”

INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.

Lindesbergs kommunfullmäktige beslutar om kommunens budget för nästa år samt en plan för de närmaste tre åren, tisdag 10/12. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar. Samtidigt är det en ansvarsfull budget utifrån den realitet vi lever i, tillsammans med många landsbygdskommuner. Andelen i arbetsför ålder minskar i relation till barn och gamla. Kommunens befolkning blir allt äldre och under de senaste 50 åren har befolkningen minskat med ca 1000 personer, trots en relativt stor flyktinginvandring. Lindesberg och Sverige har en åldrande befolkning och många kommuner saknar människor som kan skapa arbete, bemanna välfärden och bidra till skatteintäkter. Vi är ”mindre många” än vad vi hade räknat med, vilket vi delar med stora delar av landet och andra regioner i Europa.

Från mätningar och statistik vet vi att ungefär så som befolkningsutvecklingen sett ut de senaste 20 åren, ungefär så kommer det se ut 20 år framöver. Såvida inget radikalt händer, som att t ex några riktigt stora arbetsgivare etablerar sig här. Det troliga är att vi under ett antal år kommer att ha stora utmaningar med kompetensförsörjning och skatteintäkter som säkrar kommunens service. Av den anledningen har vi föreslagit en planeringshorisont på ca 20 år där vi planerar servicen genom att ha tre funktionella serviceområden – norra, centrala och södra – varifrån omlandet får en trygg hållbar service. Oavsett var du bor i kommunen finns den grundläggande tryggheten i form av el, vatten, livsmedel, hemtjänst, brandförsvar, tillgång till information (fiberutbyggnaden är dock fortfarande eftersatt) etcetera, förutom regionens och statens närvaro i form av ambulans, polis osv. Kommunen bygger lokala servicepunkter ihop med civilsamhället vilket innebär att servicen kan bli mer omfattande och ha olika karaktär beroende på lokala utvecklingsplaner och överenskommelser. Ramsberg, Vedevåg och nu Ullersäter har sådana lokala inrättningar. Fler ska växa fram vilket berikar servicen. I Fellingsbro, Storå/Guldsmedshyttan finns förskola och skola (även i Vedevåg), bibliotek (biblioteksbuss finns ute i byarna), vårdcentral (regionens ansvar), särskilt boende för äldre samt LSS. Frövi har en särställning med sin närhet till Örebro och är en ort som kan växa liksom Kumla och Lekeberg. Centralorten Lindesberg är administrativt centrum med ytterligare service.

Kommunens geografi, en åldrande befolkning och utmaningen att bemanna de kommunala tjänsterna gör att vi behöver kraftsamla i tre funktionella serviceområden samt utveckla dels ny samverkan runt kommunal service, dels ny teknik för att utveckla densamma. Om inget dramatiskt händer kommer vi liksom de flesta kommuner i Sverige behöva ställa om och planera samt tillgängliggöra service på nya sätt. Självklart kan transfereringar av medel från staten till kommunerna utvecklas men SKR (Sveriges kommuner och regioner) ser samtidigt kompetensbristen som en enorm utmaning förutom en allt åldrande befolkning i landet. Det saknas folk i Sverige!

Jag hade önskat att vi har mer utrymme för framförallt förebyggande satsningar, att vi kunde stärka den kompensatoriska skolan mera, ha mindre barngrupper, utveckla omsorgen om våra äldre, motverka segregation och se till att fler kommer i arbete vilket är extra tufft nu när M, KD och SD i riksdagen tog bort mycket pengar från Arbetsförmedlingen. Det ställer ännu mer krav på kommunens vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitiska insatser.

Jag tror att om vi fortsätter utveckla kommunal service i samverkan med civilsamhället, hittar fler synergier där kommunal, regional och statlig service samordnas och kraftsamlar i funktionella serviceområden där vi är överens om servicens innehåll, så kan vi komma långt. Den budget vi nu tar är ansvarsfull och på sikt behöver vi ha en mer långsiktig planeringshorisont där förebyggande arbete kan minska morgondagens kostnader.

Bengt Storbacka (S)

Publicerad 9 december 2019 klockan 14:02

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot Göksten och herrarnas allsvenska match mot Torslanda slutade med seger, båda hemmalagen spelade jämna matcher där de avgjorde sina matcher med bara någon minut kvar av speltiden.

16 februari 2020 klockan 21:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Timmy Lundegård

Första årssegern för Linde Volley

Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, trots 2-1 i set till motståndarlaget så visade Linde-damerna upp sin styrka i det fjärde setet som resulterade i ett avgörande 5:e set där Linde Volley inte gick att stoppa.

16 februari 2020 klockan 11:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. ...

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succ...

Här laddas det till tusen inför årets bokrea

Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets ...

Kursen har redan gett resultat för flera av deltagarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider varje dag på grund av skador de ådragit sig vid fall. Svenska Judoförbundet tog därför initiativet till utbildningar i falltrygghet för äldre, som startat runt om i Sverige. På torsdagen var det dags för en härlig grupp seniorer i Lindesberg att ha sitt femte kurstillfälle hos Frövi Judo.

13 februari 2020 klockan 15:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misshandel på skola polisanmäld

En misstänkt misshandel har polisanmälts av personal vid Stadsskogsskolan i Lindesberg.

13 februari 2020 klockan 10:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

KD:s farhåga: ”Nedmontering av Lindesbergs lasarett?”
PRESSMEDDELANDE: Kristdemokraterna i Lindesberg vill uttrycka sin farhåga över hur Örebroregionen hanterar och beslutar om nedskärningar i den ...
13 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Unikt byggkoncept på gång utmed ”rakan”
En ca 1600 kvadratmeter stor industrifastighet planeras att ta form i hörnet av Stafettgatan/Handbollsgatan utmed "industrirakan" i Lindesberg. ...
12 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Föreslår flytt av 7-dygnsparkering: ”Ockuperas av patienter”
Flytten av vårdcentralen och Folktandvården, till nya hälso- och boendecenter Bergsparken, medför risk att 7-dygnsparkeringen på Banvägen ...
12 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen öppnar för id- och passärenden igen efter tekniskt haveri

Som tidigare rapporterats, har polisens passtation i Lindesberg inte kunnat hantera id- och passärenden på grund av ett tekniskt fel under de senaste dagarna. Vid lunchtid på tisdagen meddelades dock att tekniker kunnat lokalisera felet och att stationen är öppen som vanligt igen med start i morgon, onsdag.
– Alla som haft fått sina tider avbokade, måste nu boka en ny tid, meddelar Anna Ullbrand, administratör hos polisen i Lindesberg.

11 februari 2020 klockan 13:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde energi ska byta 12 000 elmätare fram till år 2025. Foto: Linde energi.

Linde energis kunder får nya elmätare: Bättre koll på förbrukning och kostnad

Linde energis samtliga elnätskunder kommer att få nya elmätare installerade, som kommer att ge kunden bättre koll på elförbrukning och kostnad. I ett pressmeddelande uppger man att ett regeringsbeslut ligger bakom det omfattande arbetet, att ersätta tusentals elmätare fram till 1 januari 2025.
– För oss på Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska ersättas, säger Fredrik Esenius, enhetschef Mätning och projektledare på Linde energi.

11 februari 2020 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Besparingar ger bantat sportlovsprogram

De statliga pengarna man hoppades på uteblev, samtidigt som Lindesbergs kommun dras med besparingskrav. Trots det har ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Tekniskt problem tvingar polisen avboka id- och passärenden

Polisen i Lindesberg har just nu tekniska problem med deras passtation, vilket innebär att man har ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nya inslag på gång i Generationsparken

I år skall den nya Generationsparken nedanför församlingshemmet i Lindesberg få två nya inslag. Bland annat en variant av en så kallad ”Finsk dubbelgunga” som gör det möjligt för rullstolsburna att använda denna också.

10 februari 2020 klockan 10:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen håller ögonen på yrkesförare: Fusk skall inte löna sig

Med start idag, måndag, kommer polisen i region Bergslagen att hålla extra koll på den ...

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats ...

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för ...

Uppåtgående form trots en ny förlust

Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lö...

Natten har kommit för att stanna i Kulturskolans nya musikal

För fjärde året i rad arbetar nu Kulturskolan Garnalias elever och lärare med att färdigstä...

Så mycket kostade det att få hemtjänstens bilar i rullning igen

Som tidigare rapporterats blev 16 av hemtjänstens bilar utsatta för en sammantaget mycket ...

Foto: Region Örebro Län

Dags för räfst och rättarting i regionens styre!

INSÄNDARE/DEBATT: Sjukvården i Region Örebro Län har varit felbudgeterad med hundratals miljoner i flera år. Ändå har regionfullmäktige accepterat det regelmässigt i varje årsbudget sen länge.

7 februari 2020 klockan 08:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Elitseriens tabellfyra intar Arenan
Fyra matcher återstår inom Elitseriens säsong och trots att Linde Volley har haft svårt att hitta vinnarformen inom det nya året så finns det ä...
6 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

S och C vill upphäva beslut om Vedevågsskolan: Tar ett helhetsgrepp
I september 2019 beslutade Kommunfullmäktige om en ny översiktsplan, i vilken man pekade ut Vedevåg som en utvecklingsort. Därför vill nu ...
6 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Säsongens sista hockeyhelg på Lindehov
Senast som det spelades dubbelmatcher i Lindesberg så bjöd Lindlöven hemmapubliken på en riktig målfest där hemmalaget dessutom lyckades ta hem ...
6 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-06

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-05

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-04

2020-02-03

2020-02-03

2020-02-03

2020-02-03

2020-02-01

2020-02-01

2020-02-16 22:15