”Knäck” inte tänderna i jul

Efter tretton år inom landstinget startade han egen tandläkarpraktik. I dag har han 2700 patienter. Möt Torbjörn Lindhe, en jaktälskande tandläkare som inte vill att du ska bita i kola och knäck i jul.

På Norrtullsgatan 12 hittar man Lindhe Tandläkarpraktik. Här jobbar tandläkaren Torbjörn Lindhe tillsammans med två tandhygienister och tre tandsköterskor. Och i februari börjar ytterligare en tandläkare.
– Vi har letat tandläkare sedan Rainer Hickisch gick i pension för ett och ett halvt år sedan. Den 18 februari börjar Christoffer Wiberg hos oss. Det känns jättekul, säger Torbjörn Lindhe. 
Att Torbjörns efternamn är passande för en Lindesbergsbo håller han själv med om. Historien går tillbaka till Torbjörns farfars farfar.
– Min farfars farfar fick efternamnet Lindhe när han var soldat utanför Flen. Det torp han blev tilldelad hette Lindesberg. Så blev det Lindhe.
Torbjörns Lindhes historia som verksam tandläkare börjar år 1984.
– Jag var inne på flera olika yrkesspår men vid ett tillfälle följde jag med min syster som studerade till tandläkare. Det var så intressant att jag valde att själv utbilda mig till tandläkare.
Så här efter 28 år som tandläkare – vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det bästa med mitt jobb, och det kan låta klyschigt, men det är alla möten med människor. Och det bästa med att vara egen företagare är valfriheten. Jag kan gå vilka kurser jag vill och vara flexibel i mina arbetstider. Jag anslöt mig till Praktikertjänst 1997. Det fungerar ungefär som ICA. Det är småföretagare som är anslutna. Det finns ungefär 900 mottagningar över hela Sverige.
Finns det något särskilt möte med en patient som sticker ut mer än andra i minnesbanken?
– Det är väl alla de gånger man har kunnat hjälpa någon som är rädd för att gå till tandläkaren. Kanske speciellt barn. Det är alltid lika glädjande när man kan hjälpa en sådan patient. Ibland behöver de först få göra ett besök då de bara får sitta i stolen lite och bekanta sig lite. Man får arbeta stegvis. 
Det här med tandläkarsskräck. Varför tror du att många har det? 
– Många vuxna jag möter som är rädda har ofta med sig negativa upplevelser från när de var barn. Det vissa patienter beskriver låter som rena misshandeln. Synen på barn var den att de skulle sitta still och hålla tyst. Hos tandläkaren skulle de gapa och man tog dem inte på allvar när de sa att de hade ont. I dag förhåller man sig tack och lov annorlunda gentemot barn. Och när det gäller tandvård ska man försöka introducera det på ett lekfullt sätt. Det finns till och med eltandborstar i dag som både är färgglada och kan spela musik. 
Hur länge ska man borsta sina tänder och vad är bäst att borsta med?
– Man ska borsta två minuter två gånger om dagen. Och rengöra mellan tänderna en gång om dagen också. Jag rekommenderar eltandborste. Jag använder själv en sådan. Risken är mindre för tandborstningsskador.
Finns det några andra bra tandskötseltips? 
– Nu i jul kan det vara bra att inte bita i knäck och kola. Det brukar förstöra många tänder varje år. Annars är att undvika småätandet är ett tips. Måste man äta ofta, exempelvis om man idrottar, så är det bra att flourskölja. Man kan lätt få en tråkighetsstämpel på sig när man pratar om sådana här tips men det handlar ju om att man vill hjälpa människor att hålla sig friska i munnen.
Hur är det ställt med tandhälsan i dag?
– När jag var liten var det sällsynt att barn var kariesfria och tyvärr börjar det väl gå tillbaka åt det hållet. Läsk, sportdrycker och godis som dricks och äts lite nu och då sätter sina spår. Allra helst ser jag att man försöker begränsa intag av sådant till helgen. Helst på en enda dag. Men sett ut ett historiskt perspektiv har vi fortfarande väldigt god tandhälsa i dag.

Många drar sig för att besöka tandläkaren. Dels av rädsla men också för att det kan kosta en hel del. Vad säger du om det? 
– Jag uppmuntrar folk att besöka tandläkaren regelbundet. Det blir oftast dyrare om man inte gör det. I värsta fall blir det akut och då blir det dessutom både otäckare och dyrare. Det bästa är om man följer rekommendationerna från sin tandhygienist. De kan se individuellt vad just du behöver. Sedan ska man inte glömma att det finns ett allmänt tandvårdsbidrag. När man är under 29 eller över 75 får man 300 kronor per år, och man kan spara bidraget maximalt 2 år. Det innebär att en ung person kan komma hit efter två år, göra en undersökning som kostar 665 kronor och själv bara behöva stå för 65 kronor.
Namn: Torbjörn Lindhe
Ålder: 54
Bor: Lindesberg
Familj: Fru och tre barn
Favoritsport: Utförsåkning
Favoritgodis: Choklad
Om du inte blivit tandläkare: Då skulle jag kanske blivit jägmästare eller veterinär
Bästa tandläkartipset: Det är ju individuellt. Och det är svårt att ge bara ett tips. Men att hålla rent i munnen och att inte småäta.
Webbadress: www.lindhe.praktikertjanst.se 
Torbjörn förklarar
Tandsten: Det är förkalkad bakteriebeläggning. Kalken i saliven förhårdnas.
Karies: Det är bakterierna som gör syra av kolhydrater/socker som sedan fräter på tänderna.
Flour: Det stärker emaljen mot syran som bakterierna bildar av kolhydraterna.

Publicerad 20 december 2012 klockan 20:58

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev ...

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska ...

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Foto: Camilla Lagerman

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer kan komma att behöva lämna sina arbeten längre fram i sommar. Exakt vilka som berörs är ännu för tidigt att säga, då man fortfarande befinner sig i början av processen.
– Personförhandlingarna är inte igång ännu, när de är klara vet vi mer, säger Robin Schough, klubbordförande IF Metall.

19 mars 2024 klockan 10:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan
När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i ...
15 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer
Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon...
12 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet
UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på ...
8 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya beslutet av Hyresmarknadskommittén höjs hyrorna med 5,25% från och med 1 januari 2024.

6 mars 2024 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton ...

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”
På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på Lindeskolan. Bland förslagen finns bland annat att lägga ned ...
10 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden
Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i f...
9 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast
Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att dåvarande ägare beslutat att lägga ner ...
6 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2024-03-29 15:01