Foto:Privat

Julia och Fanny fällde tre älgar

Älgjakten betraktas av många som ett gubbigt fenomen. Fanny Ardesjö, 21, med lillasyster Julia, 18, är två lokala jägare som slår hål på myten om att det bara är gubbar som stövlar ut i storskogen med bössan i hand. I förra veckan fällde systrarna tre djur tillsammans.

Fanny och Julia Ardesjö är nya i jaktlaget i Västra Löa, men har redan visat att man är att räkna med när det gäller. Under jaktveckan fällde laget totalt sex djur – tre av dessa sprang in i systrarnas sikte.
-Jag fällde en kalv och Julia fick en fyrataggare samt en kviga. Självklart tog vi själva hand om djuren efteråt också, påpekar hon.
Fanny gör sin andra älgjakt och menar att det visserligen är mycket män i skogarna, men att hon och systern redan har blivit en del av gänget.
-Vi har inte haft några problem att bli accepterade. Vi i laget känner visserligen varandra sedan många år och träffas ibland på kvällarna, men ändå. Det är ju en kraftigt mansdominerad värld och därför tror jag det kan vara svårt för kvinnor att slå sig fram bland ”gubbarna” även om vi själva inte upplevt det, säger Fanny.

Syskonen fällde hälften av lagets veckoresultat om totalt sex djur. Lite fördomsfullt kan tänkas att detta skulle ha retat herrarna i laget, att två kvinnor gjorde lika bra ifrån sig som tolv män.
-Nej, inte alls. Istället kom alla fram och var jättegulliga mot oss. Det skall mycket till för att en karl skall komma fram och visa känslor på ett sådant sätt, att krama om och säga grattis. Men sådan var stämningen i laget, så det är jätteroligt, förklarar Fanny.

Vi har fått ta del av Fanny Ardesjös ”jaktdagbok”, hennes egen berättelse om ögonblicket då hon själv fick skjuta en älg. Nedan finns hennes ”skogsnoteringar” att läsa för den nyfikne:

”Överlycklig över att lillasystern just skjutit sin första älg sätter jag mig på nytt pass efter fikat. Vi har lottat och det är ett riktigt superpass jag fått nu. Min bror är med mig idag och jag känner mig mycket lugnare än förra året jag var med.
Vi sitter rätt öppet med skugga över oss så minuterna känns långa när det blåser kallt. Fingrar och tår stelnar allt mer och man drömmer sig bort i tankar på en varm bastu och en kall öl som väntas till kvällen för att fira syrrans fällda tjur.
Det rycker till i hela kroppen när vi plötsligt hör hunden börja skälla när den tar upp en älg. Tankarna börjar snurra när man hör att det går åt vårt håll. Snabba repetitioner hur jag ska göra om det skulle dyka upp en älg. Vantar av, kontrollera att djuret är skjutbart, bössan upp i stadigt läge, sikta, osäkra och trycka av…

Drevet verkar vända åt andra hållet så jag blir lite lugnare men håller ändå koll runt omkring. När jag slänger en blick bakåt för att se om det kan komma fram något där knackar min bror mig på armen, pekar framåt och viskar – älg!
Shit, nu är det på riktigt! Älgen kommer lunkandes ungefär 60 meter bort och det är ett skjutbart djur. Lugnt och kontrollerat lyfter jag upp bössan och börjar följa älgen i kikarsiktet. Det är mycket buskar och grenar i vägen så jag bestämmer mig för att inte avfyra något skott. Men när älgen ska korsa en väg stannar han upp och ställer sig fint med bredsidan mot mig så jag trycker av.

Det är nu pulsen går upp i 180 och jag börjar skaka. Blev det ett bra skott, vart tog älgen vägen, vart är hundföraren som kan spåra upp älgen? Dags att kontakta de andra lagmedlemmarna för att berätta vad som hänt.
– Fanny här, Daniel kom. Jag har skjutit på en älg och tror att den ligger ner. Jag tror det är en kalv, men den kom ensam.
– Bra Fanny, säger Daniel. Det har nog gått bra. Hunden har nog splittrat på kon och kalven. Sitt ner och var lugn så kommer Peter snart med hunden.

Min bror ber mig att stå still med det är totalt omöjligt. Hela kroppen skakar!
Hunden dyker upp strax efter och börjar cirkulera runt skottplatsen så den låg antagligen där bland buskarna. När Peter kom ropade han på mig i radion
– Grattis Fanny, det ligger en fin kalv här i diket. Du kan komma ner och ta ur den.
Lättad och lycklig hoppar jag ner från passet och får en efterlängtad grankvist i mössan som symboliserar att jag skjutit en älg.”

Publicerad 18 oktober 2010 klockan 16:01

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot
Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu ä...
17 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro Tingsrätt. De två tonårspojkarna döms för grov misshandel, medan den äldre mannen döms för grovt hemfridsbrott. En fjärde ung man som ingick i åtalet frikändes helt.

16 april 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning ...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Conny Ärlerud, ordförande för Moderaterna i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Moderaterna vill ha svar på ett antal frågeställningar kopplat till omstruktureringen av Storå Vårdcentral!

INSÄNDARE/DEBATT: Den fasta läkarbemanningen föreslås tas bort på Storå vårdcentral och ersättas av konceptet “utbudspunkt” som i bästa fall ska bemannas av distriktssköterskor med digitala läkarbesök/samtal eller fysiska läkarbesök då och då. Storå vårdcentral har präglats av god kvalité, patientnöjdhet och kontinuitet i behandlingen och mötet med patienten. Mycket av detta tack vare att den vårdcentralen olikt många andra i länet varit bemannad av just fasta distriktsläkare.

9 april 2024 klockan 15:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi
Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK Lindesberg på bortaplan. På onsdag jagar ...
9 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten
Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ramlat ner i det kalla vattnet. Det hela...
9 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tonårspojke utsatt för utpressning
Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social ...
8 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-04-23 17:59