Inget stoppar Anders Olsson. Nu siktar han mot Paralympics i Rio och när du läser det här är han på väg mot kval-tävlingar i Norge. Foto: Hans Andersson

”Järnmannen” peppade Lindesbergs företagare

Lindesbergs Näringslivsdag inleddes på torsdagsmorgonen med både stolthet och mod. Några hundra företagare, politiker och tjänstemän fick peppning som hette duga.
– Jag försökte – och det gjorde mig till vinnare, sade ”Järnmannen” Anders Olsson.

Arrangörerna: kommunen, Företagarna Bergslagen, Stadshotellet, Arenan, Linde City och Handelskammaren Mälardalen, började med att toppa med en återblick av vad som hände 11 december på arenan. Martin Almgren och hans Idol-kompisar fyllde arenan ( 7 000 fribiljetter) och fick applåder även av dagens publik, när den såg honom på storbildsskärmen. ”Martins reklam för Lindesberg är ovärderlig” konstaterade kommunledningen. Stolthet – är ett av ledorden för dagen.

Det andra är –  Mod. För att inspirera – inte bara under Näringslivsdagen utan också under företagarnas dagar framöver hade ”Järnmannen” Anders Olsson bjudits in. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade handikappidrottare och extremsportare – sysslar mest med simning. Han tränar varje dag och det blir en 900 timmar om året. Den sora utmaningen för Anders Olsson från Hagfors var att simma hela Klarälven från längst i norr till hamnen i Karlstad. Det tog honom tolv dagar 165 000 armtag (!) – 28 mil!

– Allt de säger att jag inte kan, det vill jag göra och för mig är det viktigt att jag kommer före, och han berättar om alla de gånger han kommit inte bara före utan först. Han visar bilden på alla guldmedaljer som hänger hemma och säger skämtsamt att det finns någon silvermedalj där också.

Klarälvs-simningen drog in en halv miljon i sponsorpengar och han genomförde den för att finansiera ett camp vid Klarälven för funktionshindrade. Sponsorerna fick betala för varje meter han simmade – ”jag sålde älven meter för meter”. Under näringslivsdagen väckte Anders Olsson från sin rullstol beundran, glädje och tillförsikt och han fick gott om applåder för sina fantastiska bedrifter som idrottare och mycket skratt för den humor han förmedlade från  sin och handikappidrottarnas värld – en humor som gick hem när den förmedlades av en ”hjulbent”.

Handikappidrottaren Anders Olsson ägnar sig också åt triathlon och endurance sport, cyklar och åker skidor. I mitten av 90-talet blev han förlamad från midjan och nedåt. Han blev morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Han blev helt sängbunden i fem år. och gav upp hoppet, men det vände efter en utmaning från en vän och han har haft stora framgångar som idrottare och människa . Han är dubbel guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom han i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen. Och direkt efter att han rullat ner från scenen satte han sig i bilen med sikte på Norge, där han ska kvala för att komma med i Paralympics i Rio de Janeiro. Han fick ett lycka till från Lindesbergspubliken som inte skulle bli förvånad att han finns på pallen i Rio.

Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson
Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson

Roger Hjälm, som driver Sjökrogen Katrinelund vid Hjälmaren och som han lyfte från en omsättning på ett par hundra tusen till 20 miljoner utstrålade också en smittande energi. Han kunde ha tagit över familjens VVS- företag, men i stället för att bli VD och rörmokare blev  han VD och kock och med exempel från sitt tidigare liv som bergsklättrare och extremskidåkare inspirerade han publiken. Budskapet var ”håll dig till (affärs-)planen. Plan A, B eller C, men bestäm vad du vill och håll riktningen”. Det har räddat (livet på?) honom många gånger.
I morse hyllades också Lindesbergs tre Gasell-företag Jardlers Åkeri och Lindesbergs Bygg som tog emot blommor  och Lindesbergs Grus& Maskin som tyvärr inte kunde vara på plats.

Publicerad 28 januari 2016 klockan 15:17

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet genom att vara ett stöd i matchningsarbetet under pågående pandemiperiod. Vår tanke är att arbetsgivare som tillfälligt behöver minska eller permittera sin personalstyrka får stöd att hitta tillfälliga arbeten hos mer behövande branscher, för att sedan kunna återfå sin personal när situationen har stabiliserats.

1 april 2020 klockan 12:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är...

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt ...

- Det här är vårt sätt att ge tillbaka och hjälpa vår stad, säger Alan Dino på Grillköket i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i Lindesberg att fatta beslutet att bjuda de utsatta på mat. Under vecka 14 skänker man 50 portioner varje dag till personer i behov, med fri hemkörning till dörren.

25 mars 2020 klockan 07:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Anders Ceder, ordförande direktionen för Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Arkivbild. Foto: Monika Aune

Så skall företagen stöttas i krisen

PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en rad insatser för att stötta företagen genom den ansträngda period som Coronaviruset orsakat. Längre tidsfrist för avgifter och flexibel tillsyn ska underlätta.

25 mars 2020 klockan 07:39 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Personalen skickas hem: ”Mycket allvarlig situation”
Linde Maskiner har drabbats extremt hårt av att fordonsindustrin ligger nere. VD Dan Johansson är djupt oroad. - Vi har ingen produktion alls just...
24 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Första bostadsrättsföreningen med laddstolpar – redan redo för fler
PRESSMEDDELANDE: Bostadsrättsföreningen Boken på Norevägen i Lindesberg är först ut i Lindesbergs kommun med att erbjuda de boende möjlighet ...
24 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun behöver stötta våra lokala företagare i en svår tid!
PRESSMEDDELANDE: I den ekonomiska kris till följd av Covid-19 som nu drabbar Lindesbergs kommun och våra lokala företag så krävs kraftfulla ...
21 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Meritorfabriken i Lindesberg. Foto: Meritor

Visstidsanställda får lämna Meritor och övrig personal korttidspermitteras

Meritor i Lindesberg har nu kommit med ett åtgärdspaket för att bemöta den rådande situationen inom lastbilsindustrin till följd av coronapandemin. Detta meddelar fabriksledningen på fredagen.
– Vi har avslutat med våra ca 65 visstidsanställda, övriga medarbetare korttidspermitteras, förklarar Kent Blom, platschef och VD för Meritor i Lindesberg.

20 mars 2020 klockan 15:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pensionärer kan under fredagen hämta en påse innehållande skyddsutrustning hos Salong Diem. Foto: Privat/Camilla Lagerman

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Handsprit och munskydd tog slut rekordsnabbt i butiker och apotek runtom i landet efter coronavirusets uppkomst. Många äldre hann därför inte få tag i produkterna, något som Wadji Daoud på Salong Diem i Lindesberg vill försöka hjälpa till med.

20 mars 2020 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Röda Korset i Lindesberg har fått en förfrågan av ambulansen och intensivv...

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Även ICA Östermalms Livs i Lindesberg väljer nu att öppna butiken en timme tidigare ...

Här kyler solen lasarettet: ”Värmen från solen ger hållbar kyla

PRESSMEDDELANDE: Arbetet med det nya filterhus som ska förse Lindesbergs lasarett med ...

Annons

Hemköp Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Med start torsdag 19 mars kommer Hemköp i Lindesberg att öppna en timme tidigare på morgonen – redan klockan 06.00. Fram till ordinarie öppningstid, 07.00, är butiken vigd alla som tillhör riskgrupperna, att drabbas svårt vid smitta av coronaviruset.
– Vi har fått många förfrågningar från oroliga kunder och anhöriga i riskgrupperna för att smittas av coronaviruset, berättar delägare Johan Eriksson, Hemköp.

18 mars 2020 klockan 17:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Badhuset och arenan stängs tills vidare

Det kommunala bolaget, Besök Linde, har idag beslutat att stänga deras verksamheter Lindesberg Arena och Badhuset ...

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

Från och med imorgon torsdag, öppnar Ica Supermarket en timme tidigare på morgonen för att låta kunder som ...

LindeDagen 2020 flyttas fram till hösten

Den 13 maj var det tänkt att årets upplaga av LindeDagen skulle gå av stapeln, men på grund av rådande omstä...

Tid kvar att söka sommarens drömjobb

För nionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under ...

Bion gör uppehåll på grund av coronaviruset

Biovåren ser ut att bli en dyster historia. På grund av coronaviruset har flera av de stora filmbolagen dragit ...

Ölsjöbadet i Ramsberg blir mer lekfullt tack vare bidrag från Bergslagens Sparbank

Det vackra Ölsjöbadet i Ramsberg blir inom kort en lite mer lekfull plats...

Lindesbergs församlingshem. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Kyrkluncher och loppis stryks från agendan

Linde bergslags församling har valt att tills vidare upphöra med deras kyrkluncher samt att inte genomföra den planerade loppisen i församlingshemmet i nästa vecka. Detta med anledning av coronaviruset.

16 mars 2020 klockan 11:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hyttans Hemligheter får tillskott i kassan från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse
Bergslagens Sparbanksstiftelse har tilldelat Löa Hembygdsförening och Hyttans Hemligheter 80 000 kronor inför årets uppsättning av ...
11 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så här vill man att gamla vårdcentralen skall se ut
Att det kommunala fastighetsbolaget, Libo, har för avsikt att göra om den gamla vårdcentralen till ett flerfamiljshus är känt sedan tidigare. Men...
9 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vedevågsduo släpper ny musik
Vid midnatt släpper DJ-duon Lukas Martin från Vedevåg sin senaste singel som fått namnet Starry Night. Låten som blir duons tredje att se dagens ...
5 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-04

2020-03-03

2020-02-28

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-24

2020-02-21

2020-02-21

2020-02-18

2020-02-14

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-03

2020-01-30

2020-04-07 19:54