Henrik Carlzon, Bernt Carlzon och Ann-Sofie Gunnarsson på Jardlers Åkeri - som två gånger blivit DI-gasell. Foto: Hans Andersson

Jardlers Åkeri – en av Lindesbergs DI-gaseller

Att jobba i transportbranschen – med snabba transporter, snabb anpassning och en tuff omgivning. Då gäller det att vara smidig som en gasell. Jardlers Åkeri i Lindesberg har för andra året i rad fått utmärkelsen DI Gasell.
– Det här ett tecken på att vi jobbar på rätt sätt, säger Henrik Carlzon, som tillsammans med pappa Bernt och brodern Hans driver Jardlers Åkeri. Tillsammans med Ann-Sofie Gunnarsson visar han upp inramade diplom som företaget fått från Dagens Industri för 2014 och 2015.

Jardlers Åkeri AB tillhör en unik grupp företag. Det är under en procent av de svenska aktiebolagen som varje år har rätt att kalla sig Gasell-företag. De är de små snabb-växande företagen, som skapar de flesta jobben –  till skillnad mot de stora företagen som ofta minskar sysselsättningen för att effektivisera. ”Gasellerna är näringslivets dynamiska mellanskikt” skriver DI Gasell på sin hemsida.

Det var fyra transportföretag i Örebro län som kunde kalla sig gaseller förra året. Jardlers Åkeri var ett av dem. DI Gasell  redovisar en tillväxt för företaget på 127 procent mellan 2011 och 2014. För perioden närmast innan var tillväxten hela 234 procent. Senaste bokslutet visade på en omsättning på 57 milj kr och antalet anställda ligger de senaste åren  runt 20. Jardlers Åkeri kan också visa på ett stort eget kapital.

Jardlers Åkeri sköter transporter av hjulaxlar till Göteborg. Foto: Hans Andersson
Jardlers Åkeri sköter transporter av hjulaxlar till Göteborg. Foto: Hans Andersson

– Vår huvudkund är Volvo och vår affärsidé är att ligga högt upp i service till dem. Det är i den relationen som vi vill växa och vi ger oss inte ut på marknaden och konkurrerar om andra uppdrag, säger Henrik Carlzon.

Det är Volvo Lastvagnar som beställer transporter av fram- och bakaxlar som monterats på Meritorfabriken på andra sidan Stafettgatan och på 4,5 timmar kör Jardlers Åkeri ner dem till Göteborg. Det är fem långtradare som ligger ute varje dag med hundratals axlar väl förpackade i stora trälårar och på returresan tillbaka till Lindesberg tar de med sig delarna till nya lastbilsaxlar. Packningen sker dagtid hos Jardlers – en arbetsuppgift de har sedan tre år tillbaka.

– Vi har fulla transporter åt båda hållen och det går i ett, så när våra chaufförer har ( lagstadgad)  vilopaus så sker lossning och lastning i Göteborg, säger Henrik Carlzon.

Det är en pressad bransch där också snabba konjunktursvängningar märks direkt. Han berättar om hur den ekonomiska djupdykningen 2009 omedelbart slog till också mot dem. Den ena veckan hade Jardlers 22 transporter till Göteborg. Veckan efter var det bara tre lass som gick. Men de klarade av det också.

Ann-Sofie Gunnarsson och Henrik Carlzon kan visa diplom på att Jardlers Åkeri både står för sunda transporter och en god ekonomi. Foto: Hans Andersson
Ann-Sofie Gunnarsson och Henrik Carlzon kan visa diplom på att Jardlers Åkeri både står för sunda transporter och en god ekonomi. Foto: Hans Andersson

På samma bord som DI Gasell- diplomen finns också utmärkelsen Fair Transport – Sunda Transporter. Det är Sveriges Åkeriföretag som uppmärksammar sunda transporter från ansvarsfulla åkerier:

”Åkerier som kör trafiksäkert, tänker klimatsmart och erbjuder goda arbetsförhållanden. I en osund konkurrenssituation med dumpade priser på en överetablerad marknad finns risk att både köpare och säljare av transporter tummar på säkerhet, miljötänk och socialt ansvar. Allt i jakt på kortsiktiga kostnadsbesparingar. Vi anser att både köpare och säljare av transporter måste ta sitt ansvar för en säker, ren och ansvarsfull åkerinäring”, skriver Sveriges Åkeriföretag på sin hemsida.

Det som är dagens familjeägda Jardlers Åkeri har sitt ursprung i Fanthyttans Åkeri som på 30-talet drogs igång av fyra bröder Karlsson med transporter för Larsbo Kalk. 1998 fusionerades Fanthyttans Åkeri med det lika anrika Jardlers Åkeri, som en gång i tiden börjat med mjölktransporter. 2005 delades det dåvarande företaget upp i två –  Jardlers Logistik, som inte har något med familjen Carlzon att göra, och  Jardlers Åkeri som då etablerade sig på industriområdet i Lindesberg – först på Bandygatan – och nu ännu närmare Meritor; på Tennisgatan.

Publicerad 5 januari 2016 klockan 13:34

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Göransonska Gården i centrala Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården

Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt att överlåta denna samt en till fastighet till ICA-profilen Per Eriksson, även känd som ICA-Per. I samma affärsuppgörelse har Per Eriksson låtit FALAB ta över en av hans fastigheter.

1 juni 2020 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt ...

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Inom kort är det fullt fokus på Bergsfiket för Björn Persson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det nyöppnade Bergsfiket på Banvägen.
– Det har inte varit ett lätt beslut att fatta, berättar ägaren Björn Persson.

18 maj 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet
Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva sina vingar som...
12 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare
För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet, Café Oscar, skulle stängas för gott då Lindesbergs Stadshotell ...
11 maj 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LindeDagen 2020 ställs in
Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs kommun samt en ...
5 maj 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens Sparbank att avsätta en miljon extra i föreningsstöd. Alla föreningar i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors som lider ekonomisk skada med anledning av coronaviruset kan ansöka om medel.

5 maj 2020 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Café Oscar stängs för gott. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att öppnas sedvanligt i år. Och inte nästa år heller. Det lilla sjönära kaféet kommer nämligen stängas för gott och lokalerna skall användas för ett annat ändamål i fortsättningen. Detta uppger hotellchef, Jesper Damström.
– Just nu kan jag tyvärr inte berätta närmare om våra planer, det får vi återkomma till när det är läge, säger Damström i en kommentar.

28 april 2020 klockan 08:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros

PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta kundnöjdhet angående myndighetsutövning och serviceområden. NKI för Samhällsbyggnadsnämnden baseras på uppgifter från företagare som har haft ärenden med förvaltningen. Varje område får ett NKI-värde och en färg där 100 till 70 anses högt (grön), 69 – 62 (gul) är godkänt och under 61 anses lågt (röd).

22 april 2020 klockan 11:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården

Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - ...

Sparbanksbonus tidigareläggs för att stötta den lokala handeln

PRESSMEDDELANDE: Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas ut redan nu – ett ...

Viktigt att bevara näringslivet även i coronatider

Under skärtorsdagens pressträff i kommunhuset låg allt fokus på coronaviruset och på vilka sätt det ...

bildspel Läsarnas påskhälsningar där alla är vinnare

I LindeNytts påsktävling är alla vinnare - i dubbel bemärkelse. Samtliga bidrag var minst lika bra, därför...

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas ...

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet ...

Smygkika redan nu i Bergsfiket. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. LindeNytt kan dock redan nu bjuda på en rundtur i Lindesbergs nyaste restaurang, häng med!

30 mars 2020 klockan 16:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högtryck på ICAs onlinehandel
Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är ett kvitto på att ...
27 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer
Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt med personal, som under ett antal timmar kommer att hjälpa pensionärer frå...
26 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd
En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i ...
25 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-20

2020-03-19

2020-03-19

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-18

2020-03-17

2020-06-03 07:55