Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Hemvändardag på Lindeskolan med många skratt, kramar och gamla minnen

Det hörs glada skratt och det bubblar av minnen, berättelser och igenkännanden, när nio hemvändande elever samlats runt ett bord i Lindeskolans elevcafeteria. De har hur mycket som helst att prata om.

Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson
Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson

Det är Marianne Åbyhammar som dragit ihop de gamla klasskamraterna. Några av dem träffas då och då, men ingen bor kvar i Lindesberg. Många finns nu i Stockholm. Runt bordet sitter ingenjörer, arkitekter, en arkeolog/etnolog som jobbat på Kulturdepartementet etc.
Marianne Åbyhammar har också arbetat nära regeringen – idag är hon hovrättsråd (läs tidigare artikel).
– Det var tack vare LindeNytt som jag fick idén att samla ihop gamla skolkamrater, säger hon och runt bordet ropar de ”du har missat oss! i artikelserien ” till reportern.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Agneta Ran, Mats Andersson, Inga Varg (Carlson), Per Sundquist, Brita Broberg, Kerstin Åsbrink (Skoglund), Kerstin Molander (Nylund), Kristina Harsbo och Marianne Åbyhammar sorlar på runt bordet – om original i Lindesberg, om gamla lärare och kamrater och någon utbrister:
”Jag var kär i din storebror, men det vet han inte om”.

Tipset om att ha koll på gamla lindesbergare genom Facebook-adressen ”Du vet att du är i eller från Lindesberg” spreds runt bordet.

Ett annat gäng syns på väg ut från skolan. Det är fem kvinnor som gick hemtekniska linjen 1966 – 67 (när skolan var alldeles ny), som nu ska gå och fika för att prata gamla minnen.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Ann-Marie Hallén, Inger Pettersson, Sigrid Gustafsson, Birgitta Pettersson och Lotta Sälle gick en utbildning som tidigare kallades husmorsskola. För flera var det ett år för att ge sig chansen att ta reda på vad de egentligen ville. Någon blev tandsköterska, andra jobbade i vården och någon blev hemmafru och tog hand om sina barn. Ett par av dem har träffats under åren och kanske hemvändardagen är början på mer umgänge.

– Vi får se vad vid kommer fram till under fikat, säger de när de ger sig av mot stan. De har ju lättare att träffas eftersom de bor i Vedevåg, Guldsmedshyttan och Lindesberg.

Det var ett vinkande och ropande, när tidigare elever upptäckte varandra på skolgården. ”Nämen” utropar både Inger-Carin och Göran när de ses och det blir en rejäl kram.

Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson
Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Göran Lindqvist har rest hit från Hässelby i Stockholm. Han flyttade från Linde för 39 år sedan, men är här ibland – har en stuga i Ramsberg och har varit på ”herrträff” i Linde. Skolkamrater var de första gången 1961, när de gick på Kristinaskolan. Det var i början av 70-talet som de gick på Lindeskolan. Inger-Carin Ceder ( född Bengtsson) har fortsatt på skolan som anställd och jobbat med elever som oftast inte har någon erfarenhet av svenska skolor – det handlar om språkintroduktion av elever från Syrien, Somalia….

Göran Lindqvist stöter på en annan skolkamrat och de börjar diskutera vem som först blev med i LIF-Lindesberg – handbollslaget som startade på Lindeskolan och som satt stan på den svenska idrottskartan. Den absolut stora behållningen av dagen var kära och kanske oväntade återseenden.

Rektor Per Wernborg kan se på Lindeskolan ur tre tidsperspektiv. Han var elev här, han har jobbat som lärare och är nu rektor – minnen av egna lärare, minnen av sina elever.

Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson
Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson

Lars Friman – idag pensionär. Han berättar om när han vikarierade här som 19-åring – ”det var en kall februari 1965 och jag läste dikter av Anna-Maria Lenngren för eleverna”, berättar han och läser några rader ur en av dikterna – 50 år efteråt. Han hade skippat den tänkta statsvetare-banan och valde läraryrket. Ett tag var han gymnasiechef på Lindeskolan och att han hittat hit under hemvändardagen är nog inte någon tillfällighet. Han bor granne i Örebro med avgångne gymnasiechefen Leif Lindström.

På fordons- och transportprogrammet träffade besökarna lärare som tidigare varit elever, pensionerade lärare – som t ex ”mäster” Berne Brodin – och pensionerade lärare som rycker in som vikarie. En tidigare elev från bygg- och anläggningsprogrammet, som jobbat inom byggbranschen men bytte bana för fyra år sedan, har inte kommit överens med några att träffas, men är nyfiken på skolan.

Några tyckte det hade varit magert med information om den här dagen. Besökarna fick ett program som hade tryckts i 500 ex och skolan uppskattade att 200 – 300 personer besökte skolan under dagen.

Publicerad 19 september 2015 klockan 18:04

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

- Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om järnröret hade gått hela vägen genom framrutan, berättar föräldern. Foto: Privat

Oroliga föräldrar efter helgens stenkastning: ”Vad händer härnäst?”

LindeNytt kunde under morgonen rapportera om en händelse som ägde rum i helgen, där ett antal ungdomar i A-traktorer blivit utsatta för bland annat stenkastning av ett gäng jämnåriga ynglingar. Nu väljer en förälder till två av de utsatta ungdomarna att berätta om lördagens händelser för LindeNytt, dock väljer denne att vara anonym.

27 januari 2020 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsEn av Sveriges mest älskade artister avslutar sin sommarturné i Lindesberg. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg i sommar

Den 29 augusti avslutar en av Sveriges mest älskade artister, legendaren Ulf Lundell, sin kommande sommarturné i Bergslagen, med en konsert i Lindesberg Arena.
– Det är jättehäftigt, vi är supernöjda! säger Jeanette Andersson på Besök Linde glatt.

27 januari 2020 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stenar och järnrör kastades mot A-traktorer

Vid två tillfällen under lördagskvällen, skall ett antal ungdomar ha kastat stenar mot förbipasserande A-...

Polisen satte stopp för vinglig färd

Sent i lördags eftermiddag satte en polispatrull stopp för en vinglig färd på riksväg 50. Bakom ratten befann sig en ...

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna ...

Braedyn Tutton agerade poänggörare mot Hylte/Halmstad Foto: Timmy Lundegård

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i laget som ledare inför lördagens hemmamatch, Hylte/Halmstad gästade Arenan och med en tung inledning för hemmalaget så såg det tidigt svårt ut för Linde Volley att gå hem med seger.

25 januari 2020 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn
Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar...
24 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden
Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under torsdagskvällen, under matchens 60 ...
23 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället
Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad Bergslagen så här års. Men då vintern lyser med sin frånvaro...
23 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjätteplats i kategorin mindre sjukhus 2019. Det är den bästa placeringen man haft sedan rankingen startade 2012.

23 januari 2020 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match ...

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”

Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan m...

Misstänkt cannabis togs i beslag

Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ...

AnnonsFoto: Hasse Persson

Ny hemmamatch väntar LIF

Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena under torsdagskvällen. Nio matcher kvarstår inom den allsvenska säsongen och med en tabell som är den jämnaste på åratal så är varje poäng viktig att få med sig för att undvika en plats i det negativa Division 1-kvalet.

21 januari 2020 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i ...

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur lä...

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för matchavgörande så var det en ny norrlandsturnè när helgen kom, Kiruna IF inledde som motståndare under lördagen för att sedan lämna motståndartiteln till Boden dagen därpå.

19 januari 2020 klockan 21:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan
Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser ...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff bortamatch för LIF
Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK v...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken
Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i Lindesberg, och på måndag tar man emot de allra första ...
17 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-17

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-16

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-27 20:40