Matilda Asserholt och Fia Lindstedt gör sitt fjärde, respektive tredje, år i caféet. Foto: Ida Lindkvist

Hembakat och ekologiskt hos S:t Mary

S:t Mary, caféet med det perfekta läget utemot sjön, har slagit upp portarna för den här säsongen och kör nu på under hela sommaren. Det är hembakat för hela slanten, ekologiskt och Fairtrade är något som prioriteras, och tjejerna bakom disken, Fia Lindstedt och Matilda Asserholt, berättar om nyheterna för i år. 

Bakom flera sorters glass, hembakade pajer, kladdkaka och chokladbollar står tjugoettåriga Matilda Asserholt med förklädet på. Hon har varit med sedan starten, första gången för fyra år sedan, och det är hon tillsammans med tre andra tjejer som kommer vara ansvariga för S:t Mary under sommaren, däribland Fia Lindstedt som gör sin tredje säsong. 
– Det är Anna Andersson som driver S:t Mary, hon är diakon i församlingen. S:t Mary ger många möjlighet att få jobb, berättar Matilda och fortsätter: 

– Det började i Café Oscar och var där i två år, när Egeryds sedan köpte det så testade vi att ha det här. Det är ett gammalt ungdomsrum som vi gjorde om, det används fortfarande för ungdomar men när det bli sommar kickar vi ut de och in med vårt istället, ler Matilda. 

I sortimentet vill man ha så mycket Fairtrade och ekologiskt som möjligt, därför har man bland annat tagit in Fairtrade-märkta läskedrycker. De drivande tjejerna har också gått in för att förbättra sådant som de uppmärksammat inte varit helt bra, och också utvecklat konceptet med exempelvis ett roligare salladsutbud. 
– Vi försöker förändra och förbättra bakverken också. Vi har funderat hur vi ska kunna locka alla målgrupper för det är ändå så att det är ganska hög medelålder. I år ska vi också försöka baka allt laktosfritt, allt kan inte bli laktosfritt men i alla fall så mycket som möjligt. Vi ska försöka att ha något alternativ utan gluten också, det blir ju inte 100% eftersom vi bakar allt därinne, säger Fia. 

– Vi ska försöka ha något att erbjuda de som äter LCHF också, senast idag fick vi ett recept på chokladmousse som vi ska testa. Alla ska kunna komma hit och fika, konstaterar Matilda.


Storfavoriten ananaspaj tillsammans med Fairtradeläsk. 


Inför öppningen har tjejerna förberett, bakat och stått i. I disken finns det allt möjligt att välja på så det är ingenting man åstadkommer i en handvändning. 
– Vi bakar allt själva, allt är hembakat. Vi har ingen utbildning inom sådant så det blir en hemma- och myskänsla, säger Matilda. 

– Alla bakar, det gör inte något om man bränner en plåt, det är okej att göra fel. Alla kanske kan baka en kladdkaka eller chokladboll, medan andra kan tänka sig att göra marängpaj och biskvier, tillägger Fia. 

Det kommer under sommaren vara 14 olika ungdomar som arbetar i caféet uppdelat i olika perioder, från niondeklassare till dryga tjugoåringar. 
– Vi försöker blanda upp. Det brukar vara dominerat av tjejer men i år är det en kille som ska vara med, han kommer tillbaka för andra året. Förra året jobbade en döv tjej här också, berättar Fia. 

Matilda och Fia är överens om att det finns en anledning till att de finns här varje sommar, de stortrivs verkligen.
– Vi tycker att det här är jätteroligt. Man blir ett kul gäng och man trivs ihop, summerar Fia. 

S:t Mary har öppet vardagar 10-17.30 och under helgen 11-17.
Under sommarlovet håller man öppet en timme extra på vardagskvällarna och stänger då istället 18.30.
Då SHRA anordnar Motorträffar några torsdagskvällar under sommaren vid Lindessjön, kommer caféet vara extraöppet till 21.30. 
Publicerad 2 juni 2015 klockan 17:08

Ida Lindkvist

Vårflod vid Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan i april 2018. Foto: Linde energi

Vårfloden försvann med den milda vintern – ger rekordlåga elpriser

PRESSMEDDELANDE: Vårfloden brukar vara ett lika säkert vårtecken som att sanden sopas upp från gatorna, tussilago blommar i vägkanterna och flyttfåglarna återvänder från sydligare breddgrader. Men en vinter utan snöfall har gjort att årets vårflod uteblivit, skriver Linde energi i ett pressmeddelande.

3 april 2020 klockan 08:15 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun samordnar mellan branscher

PRESSMEDDELANDE: Lindesbergs kommun vill bidra i arbetet gentemot våra medborgare och det lokala näringslivet genom att vara ett stöd i matchningsarbetet under pågående pandemiperiod. Vår tanke är att arbetsgivare som tillfälligt behöver minska eller permittera sin personalstyrka får stöd att hitta tillfälliga arbeten hos mer behövande branscher, för att sedan kunna återfå sin personal när situationen har stabiliserats.

1 april 2020 klockan 12:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Smygkika in i Bergsfiket

Imorgon, tisdag, är det dags för Bergsfiket att slå upp portarna för allra första gången och ta emot sina premiärkunder. ...

Högtryck på ICAs onlinehandel

Ica Supermarkets onlinehandel slår rekord, och under fredagen arbetar personalen febrilt för att få ut alla ordrar. - Det är...

Nu bemannas den obemannade tvättstationen – ger gratis bilvård åt pensionärer

Mellan kl 07-10 under lördag och söndag bemannar NiceCar sin biltvätt ...

- Det här är vårt sätt att ge tillbaka och hjälpa vår stad, säger Alan Dino på Grillköket i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 250 portioner mat till Lindesbergare i nöd

En växande oro för de ortsbor som befinner sig i riskgrupper eller som sitter i karantän fick Walat Dino och hans kollegor på Grillköket i Lindesberg att fatta beslutet att bjuda de utsatta på mat. Under vecka 14 skänker man 50 portioner varje dag till personer i behov, med fri hemkörning till dörren.

25 mars 2020 klockan 07:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Anders Ceder, ordförande direktionen för Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Arkivbild. Foto: Monika Aune

Så skall företagen stöttas i krisen

PRESSMEDDELANDE: Kommunerna i den norra länsdelen gör tillsammans med Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen en rad insatser för att stötta företagen genom den ansträngda period som Coronaviruset orsakat. Längre tidsfrist för avgifter och flexibel tillsyn ska underlätta.

25 mars 2020 klockan 07:39 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Personalen skickas hem: ”Mycket allvarlig situation”
Linde Maskiner har drabbats extremt hårt av att fordonsindustrin ligger nere. VD Dan Johansson är djupt oroad. - Vi har ingen produktion alls just...
24 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Första bostadsrättsföreningen med laddstolpar – redan redo för fler
PRESSMEDDELANDE: Bostadsrättsföreningen Boken på Norevägen i Lindesberg är först ut i Lindesbergs kommun med att erbjuda de boende möjlighet ...
24 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun behöver stötta våra lokala företagare i en svår tid!
PRESSMEDDELANDE: I den ekonomiska kris till följd av Covid-19 som nu drabbar Lindesbergs kommun och våra lokala företag så krävs kraftfulla ...
21 mars 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Meritorfabriken i Lindesberg. Foto: Meritor

Visstidsanställda får lämna Meritor och övrig personal korttidspermitteras

Meritor i Lindesberg har nu kommit med ett åtgärdspaket för att bemöta den rådande situationen inom lastbilsindustrin till följd av coronapandemin. Detta meddelar fabriksledningen på fredagen.
– Vi har avslutat med våra ca 65 visstidsanställda, övriga medarbetare korttidspermitteras, förklarar Kent Blom, platschef och VD för Meritor i Lindesberg.

20 mars 2020 klockan 15:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pensionärer kan under fredagen hämta en påse innehållande skyddsutrustning hos Salong Diem. Foto: Privat/Camilla Lagerman

Salong Diem skänker skyddsutrustning till äldre

Handsprit och munskydd tog slut rekordsnabbt i butiker och apotek runtom i landet efter coronavirusets uppkomst. Många äldre hann därför inte få tag i produkterna, något som Wadji Daoud på Salong Diem i Lindesberg vill försöka hjälpa till med.

20 mars 2020 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset syr 500 ansiktsvisir till sjukvården – behöver förstärkning

Röda Korset i Lindesberg har fått en förfrågan av ambulansen och intensivv...

ICA-handlaren: ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa till”

Även ICA Östermalms Livs i Lindesberg väljer nu att öppna butiken en timme tidigare ...

Här kyler solen lasarettet: ”Värmen från solen ger hållbar kyla

PRESSMEDDELANDE: Arbetet med det nya filterhus som ska förse Lindesbergs lasarett med ...

Annons

Hemköp Lindesberg. Foto: Fredrik Norman

Nu öppnar Hemköp ännu tidigare för riskgrupper

Med start torsdag 19 mars kommer Hemköp i Lindesberg att öppna en timme tidigare på morgonen – redan klockan 06.00. Fram till ordinarie öppningstid, 07.00, är butiken vigd alla som tillhör riskgrupperna, att drabbas svårt vid smitta av coronaviruset.
– Vi har fått många förfrågningar från oroliga kunder och anhöriga i riskgrupperna för att smittas av coronaviruset, berättar delägare Johan Eriksson, Hemköp.

18 mars 2020 klockan 17:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Badhuset och arenan stängs tills vidare

Det kommunala bolaget, Besök Linde, har idag beslutat att stänga deras verksamheter Lindesberg Arena och Badhuset ...

Ica Supermarket öppnar för riskgrupperna

Från och med imorgon torsdag, öppnar Ica Supermarket en timme tidigare på morgonen för att låta kunder som ...

LindeDagen 2020 flyttas fram till hösten

Den 13 maj var det tänkt att årets upplaga av LindeDagen skulle gå av stapeln, men på grund av rådande omstä...

Tid kvar att söka sommarens drömjobb

För nionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under ...

Bion gör uppehåll på grund av coronaviruset

Biovåren ser ut att bli en dyster historia. På grund av coronaviruset har flera av de stora filmbolagen dragit ...

Ölsjöbadet i Ramsberg blir mer lekfullt tack vare bidrag från Bergslagens Sparbank

Det vackra Ölsjöbadet i Ramsberg blir inom kort en lite mer lekfull plats...

Lindesbergs församlingshem. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Kyrkluncher och loppis stryks från agendan

Linde bergslags församling har valt att tills vidare upphöra med deras kyrkluncher samt att inte genomföra den planerade loppisen i församlingshemmet i nästa vecka. Detta med anledning av coronaviruset.

16 mars 2020 klockan 11:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hyttans Hemligheter får tillskott i kassan från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse
Bergslagens Sparbanksstiftelse har tilldelat Löa Hembygdsförening och Hyttans Hemligheter 80 000 kronor inför årets uppsättning av ...
11 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så här vill man att gamla vårdcentralen skall se ut
Att det kommunala fastighetsbolaget, Libo, har för avsikt att göra om den gamla vårdcentralen till ett flerfamiljshus är känt sedan tidigare. Men...
9 mars 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vedevågsduo släpper ny musik
Vid midnatt släpper DJ-duon Lukas Martin från Vedevåg sin senaste singel som fått namnet Starry Night. Låten som blir duons tredje att se dagens ...
5 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-04

2020-03-03

2020-02-28

2020-02-26

2020-02-25

2020-02-24

2020-02-21

2020-02-21

2020-02-18

2020-02-14

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-03

2020-01-30

2020-04-08 21:44