Med ett halvår i Örebro Hockeys SHL-lag bakom sig har Behrn Arena blivit Gustav Backströms hem . FOTO: Hannes Feldin

Gustav lever SHL-livet – väntar tålmodigt på sin chans

Att slå sig in i ett nytt lag är inte alltid lätt. Det är något som Gustav Backström har fått erfara under de senaste månaderna. Den reslige backen gör sin första säsong i Örebro Hockeys SHL-lag, en tid som bjuder på hård träning och väldigt många nya kunskaper. Några månader in på sitt nya liv som hockeyproffs har rutinerna börjat infinna sig.

– De flesta dagarna är desamma. Jag kommer ner till hallen vid sju-niotiden, käkar frukost, går ner i omklädningsrummet och tar en kaffe och snackar med grabbarna. Sen går jag till gymmet och kör en timme, sen går vi på is klockan elva. Som junior blir jag alltid kvar efter och får plocka puckarna, men det är bara bra för då får jag tid till extra träning. Efter det går jag och käkar, åker hem och hänger med grabbarna eller flickvännen, är Gustavs ord om hur en normal dag i Örebro Hockey ser ut.

Det är dock en vardag som är så långt ifrån normal en 19-årings kan vara. Allt tog sin början i våras, då Gustav erbjöds ett ettårskontrakt av Örebro Hockey. Den tidigare juniorspelaren tvekade inte en sekund utan kritade på pappret och har sedan dess varit en del av klubben SHL-trupp.

Ursprungligen är Gustav från Allmänningebo, där han i unga år spelade för GSK. De övre tonåren har han spenderat med att spela juniorhockey för först Modo och därefter Örebro Hockey. Att nu ta klivet från J20 och rätt in i ett omklädningsrum med spelare som Henrik Löwdahl, Jared Aulin och Ville Viitaluoma har varit en stor förändring. Men att hitta en plats i gruppen har aldrig varit något problem.

– Det är jättebra killar här i laget. Jag har varit med hela sommaren och har kommit in bra i laget, även på isen känner man sig som en i gänget, förklarar Gustav och berättar att han trivs med omgivningen i Behrn Arena.

– Vi käkar alltid frukost i restaurangen och på matchdagar äter vi lunch där också. Så där känner man alla och ibland är man uppe på kontoret och pratar med folk. Så man har en bra kontakt med alla i klubben, från spelare och ledare till personalen runt omkring.

”Man lär sig något nytt varje dag”

I årets Örebro-trupp finns hela tio utlänningar med, vilket sätter en internationell prägel på laget. På platsen bredvid i omklädningsrummet sitter Marko Anttila. Den väldiga finnen har precis som sina landsmän svårt med språket, men Gustav berättar skrattandes att han försöker lära honom svenska så gott det går.

En vanlig föreställning kring professionella lag är annars att det finns olika grupperingar inom truppen. Så är dock inte fallet i Örebro menar Gustav. Istället är man väldigt sammansvetsade och när man går ut och tar en lunch är det ofta med hela gruppen samlad. Självklart umgås man mer med vissa, i Gustavs fall är det de övriga fjolårsjuniorerna och på senare tid Bobbo Petersson.

Flytten från J20 till SHL-laget verkar alltså ha lämnat den sociala tillvaron oförändrad. En plats där man däremot märker skillnad är nere på isen, där det är ett helt annat fokus än tidigare. När han ska peka ut de tekniskt mest skickliga medspelarna väljer Gustav att plocka fram Derek Ryan, Jared Aulin och Marcus Weinstock. Att få möjligheten att se och lära av alla stora namn är något han värdesätter högt.

– Man lär sig något nytt i stort sett varje dag. Man märker att de äldre som själva har varit med som junior ger extra mycket tips. Tomas Skogs har hela säsongen varit där och pushat en och sagt vad man kan göra bättre, berättar Gustav.

Själv beskriver han sig som en allroundback med stark fysik. Han har ett fint direktpass, håller ofta spelet enkelt och betygsätter sitt skott som hyfsat. Men redan ett halvår in på proffslivet ser han stora framsteg hos sig själv.

– Det är väl främst min fysiska kapacitet. Jag har byggt på mig väldigt mycket muskler och jag känner mig starkare både på och utanför isen, det är jag nöjd med. Sen har även skridskoåkningen och skottet automatiskt blivit bättre.

Spelar 30 minuter varje match för J20

Träning i all ära men hockeyspelare vill spela matcher. Så här långt har det blivit lite av just den varan för Gustav, i alla fall i SHL. 19-åringen lånades direkt på försäsongen ut till Örebros samarbetsklubb Vita Hästen i två veckor. Där fick han göra sina fem första A-lagsmatcher och ställdes mot etablerade lag som Rögle, BIK Karlskoga och Västerås.

Efter att lånetiden gått ut vände han hem till Örebro igen. Men då speltiden uteblivit och han endast fått sitta med på bänken i en SHL-match har ledarstaben tagit till andra metoder. Under säsongen har därför Gustav fått träna med SHL-laget, men spelat matcher med sitt gamla gäng i J20. Där får han spela i princip så mycket han orkar och snittar 25-30 minuter per match, något han trivs med.

– Det är ett bra lag och de utvecklas mycket. Vi har gått bra i serien dessutom. Givetvis vill man vara med de stora grabbarna och spela, men än så länge är det här ett perfekt upplägg för mig.

Någon ny utlåning till Vita Hästen är inte aktuell i dagsläget. Istället är Gustav inställd på att fortsätta gnugga på hårt på träningarna, spela matcher med J20 och med sin ledarroll där kunna visa vilken talangfull spelare han är.

Kontakten med Kenta Johansson och hans tränarstab fungerar bra och Gustav får ofta komma till tals med sina tankar. Som backansvarig är Johan Tonberg den som Gustav mest är samtalar med. Han uppskattar den tidigare landslagsspelaren och Viasat-experten, som han beskriver som väldigt engagerad och något av en detaljnörd.

”Har man tålamod så får man sin chans”

Örebro Hockey gör detta år sin andra säsong i SHL. Fjolåret blev något av en berg- och dalbana, där man inledde starkt men i slutändan klarade sig kvar via kvalspel. Den här hösten har dock sett väldigt stabil ut och man placerar sig för tillfället åtta med endast två poäng upp till fjärdeplatsen.

– Det är klart att man aldrig är helt nöjd och man vill alltid att det ska gå bättre. Men än så länge tycker jag att vi är på väg åt rätt håll. Vi gör bra ifrån oss i matcherna och på träningarna känner jag att spelet sitter mer och mer, säger Gustav om säsongsstarten.

Själv håller han uppsikt över hemmamatcherna från läktaren. Bortamatcherna ser han på TV, såvida han själv inte har match med J20.

– Det är kul att följa laget tycker jag. Jag sitter ju alltid och hoppas på att man ska få chansen. Men den kommer väl till slut och då gäller det att ta den.

Att dag ut och dag in gå och vänta på sin tur i rampljuset är en speciell känsla och något som knäckt flera talanger. Men Gustav vet att hans tid kommer. Istället ser han höstens hårda träning som en chans till att få växa in i SHL-tillvaron i sitt eget tempo. För när allt kommer omkring har han ju en lång karriär framför sig med många matcher kvar att spela.

– Det är alltid svårt, man vill så klart få chansen så fort som möjligt. Men har man bara tålamod så får man ju förhoppningsvis sin chans och då gäller det att vara redo. Man kan aldrig ha en dålig dag, för när väl chansen kommer så måste man prestera och visa att ”här hör jag hemma”.

Det här är Gustav Backström:
Född: 3:e januari 1995
Bor: I Örebro
Civilstånd: Flickvän
Position: Back
Moderklubb: Guldsmedshytte SK

Publicerad 23 oktober 2014 klockan 22:08

Hannes Feldin , 070-46 03 603

IFK Lindesberg jobbade hårt under torsdagen och fick även utdelning för arbetet genom tre nya poäng. Foto: IFK Lindesberg

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare enbart var deltagande i den andra halvleken, så gjorde hemmatruppen ett tungt jobb på Frövis konstgräs som slutade med seger. Mycket bakom segersiffrorna kom tidigt när IFK Lindesberg rivstartar matchen med två raka mål på tretton minuter.

26 april 2024 klockan 12:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Senaste hemmamatchen på Frövis konstgräs slutade med seger. På torsdag vill IFK Lindesberg se en repris av slutsiffrorna. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den andra halvleken. Något som blev avgörande för matchens utgång. Truppen hoppas istället på revansch till hemmamatchen mot Pålsboda på torsdag.
– Det känns bra på förhand och jag skulle väl säga att vi är småfavoriter inför torsdag, säger lagkapten Martin Eriksson.

24 april 2024 klockan 09:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Det blev mycket glädje i hemmalaget vid senaste mötet mot Hovsta. På söndag inleds serien i Fotbollsfemman på bortaplan, där en bra start kan bli viktig. Arkivfoto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda resultat och kommer att spela säsongens första match på bortaplan. På söndag gästar den unga truppen det välbekanta Hovsta IF, för att inleda serien på bortaplan.
– Det känns som att det mest påkopplade laget vinner premiärmötet, säger tränare Niklas Christensson.

5 april 2024 klockan 15:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Överst på pallen står Hannez Eriksson från Guldsmedshyttan. Foto: Privat

Hannez svensk mästare i armbrytning – knep både guld och silver: ”Känns riktigt bra”

Med endast tio månaders träning bakom sig, kan nu Hannez Eriksson, 15 år gammal från Guldsmedshyttan, titulera sig som svensk mästare i armbrytning.
– Jag visste inte riktigt vad som hände, skrattar Hannez när LindeNytt når honom för en kommentar.

3 april 2024 klockan 13:35 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo
Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens bortamatch mot IFK Ystad HK var säsongens ...
26 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är årets mottagare av UPP-priset. Foto: Privat

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris

Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom. I år heter pristagaren Amanda Orrbo från Lindesberg.
– Hon blev väldigt rörd och känner sig hedrad, säger pappa Johan Orrbo.

25 mars 2024 klockan 11:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brödernas/Väsby blev för tuffa när slutspelet drog igång och vann med tre raka matcher över Lindlöven. Detta innebär att det inte blir några fler matcher under denna säsong. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlövens slutspelsäventyr är över

Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK HK inom AllEttan, så blev de desto svårare att hålla borta under semifinalen. Trots en tvåmålsledning efter den tredje matchens första period, så fick hemmalaget en ny andning efter ett självmål i Lindlöven. Truppen får istället tacka för denna säsong som ett av seriens tolv bästa lag.

20 mars 2024 klockan 21:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största ...

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En ...

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

Senaste hemmamatchen slutade med seger. På lördag så hoppas LIF Lindesberg på repris, där två poäng kan bli avgörande för truppens överlevnad i Allsvenskan. Arkivfoto: Hasse Persson

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen

Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig spelartruppen nästsist i tabellen, vilket skulle innebära en automatisk nedflyttning om man inte samlar nya poäng. Tabellen är däremot jämn där det skiljer två poäng till säker mark. På lördag gör LIF Lindesberg sin sista hemmamatch i grundserien, där laget har två poäng som målsättning.
– Vi har visat att vi är starka på hemmaplan, säger Joakim Bååk.

15 mars 2024 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby

För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de ...

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong ...

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i ...

Lindlöven är en seger från historisk semi

Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt...

Lindlöven inleder slutspelet med seger

Det börjar bra för Lindlöven när slutspelet drog igång under tisdagskvällen. Trots en snabbspelad första period s...

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”

Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot ...

Både Torslanda och LIF Lindesberg var i ett stort behov av poäng. Torslanda fick segerjubla till helgen och bytte därmed plats med LIF i tabellen. Arkivfoto: Hasse Persson

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda lagen var i ett stort behov av poäng till den Allsvenska tabellen. För LIF Lindesberg så tog det över nio minuter innan man fick igenom sitt första mål i matchen. Även om målskillnaden mellan lagen i matchen inte var stor, så blev det helt klart avgörande.

4 mars 2024 klockan 15:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet
Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin ...
3 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga
Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige...
29 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin
Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så var tre av dessa viktiga att fö...
28 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-27

2024-02-25

2024-02-25

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-04-26 19:26