Från Linde till HV: Johan Larsson

I en artikelserie på två delar berättar Johan Larsson och Mattias Karlsson om deras resa. Om hur en uppväxt i Lindesbergs-området förvandlades till en proffskarriär i SHL. Detta är den första berättelsen. Detta är Johan Larssons väg från Lindehov till Kinnarps Arena.

Johan Larsson är namnet på den Lindlöven-fostrade back som numer håller till i SHL. Med ett nyskrivet kontrakt med HV71 har Johan etablerat sig som en gjuten figur i laget. Men vägen till hockey-Sveriges finrum har varit lång och brokig för 27-åringen, som gärna minns tillbaka.

Allting började hemma i hans födelsestad Guldsmedshyttan. En ung liten Johan började där med skridskoskola redan före han började den riktiga skolan. Vid 7-8 års ålder förbyttes Guldsmedshyttan till Lindesberg, när Johan började spelade för Lindlöven. I Lindlöven lades grunden för Johans talang och han spelade kvar i klubben ända upp till U-16-nivå.

Efter Lindlöven gick Johans äventyr vidare till Karlskoga, eller Bofors som det hette då. Han tog plats i lagets J-18-lag och kom sedermera även att spela för J-20. Slutligen fick han chansen att provspela en match för Karlskoga HC, något som öppnade upp portarna för Bofors a-lag.

– Jag var med i Bofors a-lag och tränade och spelade ända tills jag var 22 år. Då stack jag iväg till Frankrike i ett år. När jag sen återvände hem till Sverige kom jag tillbaka till Bofors igen, berättar Johan om sina unga proffsår.

Tillbaka från året i Frankrike, som Johan spenderade i Briancon, gjorde han ytterligare två säsonger i Bofors. Allt som allt blev det sju år i Karlskoga, men sommaren 2011 gick äventyret vidare västerut mot större arenor.

Mäktiga Färjestad blev nästa klubbadress för den då 25-åriga Johan. Efter att ha fått spela en del i J-20-laget fick han så chansen i Elitserien, en chans han tog. Under sin inledande säsong blev det över 30 matcher i a-laget för Johan, som året därpå dock släpptes till Finland och HPK.

I HPK blev det omedelbar succé, något som öppnade nya dörrar. Den fina säsongen fick HV71 att visa sitt intresse och i somras skrev Johan Larsson på för Jönköpings-klubben. Att ha spelat för både Färjestad och HV71 värderar Johan högt.

– De är ganska lika som klubbar. Båda två är stora klubbar med fina meriter och stark tradition och kultur. Jag är glad att har jag fått chansen att få komma till två så stora klubbar, förklarar Johan.

Men någon rolig början på sin tid i HV har det verkligen inte varit. SHL-säsongen har inletts katastrofalt för klubben, som för närvarande ligger på en i det närmaste hopplös jumboplats. Pressen på laget är som vanligt stor, och att inte leva upp till förväntningarna är något som märks av.

– Ingen tycker så klart att det är roligt att ligga så pass långt ned som vi gör nu. Man känner självklart av pressen, det här är en klubb som alltid har höga målsättningar. Men hockey handlar om en lagsport. Det gäller att alla är med och är villiga att jobba för att vi ska ta oss ur det här, menar Johan.

Vägen till ett trendbrott ligger i lagspelet, förklarar Johan. Mot Linköping för två matcher sedan lyckades HV vinna, en seger som var en effekt av att alla drog sitt strå till stacken. Johan förklarar att alla måste göra sitt jobb ordentligt, istället för att försöka göra allting på egen hand.

I samma veva som Johan tagit klivet till HV71 har Örebro Hockey slagit sig in i SHL. Johan berättar att den succé som laget stått för inte överraskat så mycket på honom. Men att hockeypulsen ökat i hans hemtrakter är något han är mycket glad över.

– Det är bra för hela regionen där uppe. Hockeyintresset i Närke har lyfts upp när de har ett lag i den högsta serien, det är riktigt kul. Men jag har väl inget direkt Örebro-hjärta, jag är ju från Lindesberg, skrattar Johan.

Publicerad 23 oktober 2013 klockan 15:16

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Herman Bosson är tillbaka i laget efter en krasslig vecka Foto: Hasse Persson

Fri entré när AIK gästar arenan

Flera av LIF Lindesbergs olika partners bjuder in alla som vill se riktig handboll till Lindesberg Arena under fredagskvällen, fjolårssäsongens elitserielag AIK gästar arenan och söker dessutom revansch på hemmalaget LIF Lindesberg, förutom en intensiv hemmamatch kommer LIF även att lotta ut en helt ny hybridbil med 260 000:- i värde.

29 januari 2020 klockan 13:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

Lindlöven hoppas på nya poäng

Med en lyckad helg på hemmaisen där Lindlöven, efter två målkalas mot Teg och Piteå, spelade hem sex poäng till AllEttans tabell så väntar en ny hemmamatch redan på fredag, matchen ser på förhand intressant ut då de gästade Östersunds IK står med tre raka segrar men söker samtidigt revansch då Linde-laget tidigare under säsongen spelade hem en seger i Östersunds Arena.

29 januari 2020 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Full pott för Lindlöven

Det var en minst sagt lyckad helg för Lindlöven som bjöd på en riktigt målrik ishockeyhelg i Lindehov där de två hemmamatcherna ...

En tung inledning stoppade Linde Volley

Med Linde Volleys stora poänggörare Katrina Janssen tillbaka efter sitt OS-äventyr i Thailand så fanns hon med i ...

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

Foto: Timmy Lundegård

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två spelade matcher mot Örebro och Linköping så är det dags för match igen när de tidigare svenska mästarinnorna från Hylte/Halmstad som gästar arenan.

23 januari 2020 klockan 14:26 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar LIF
Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena ...
21 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven
Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som mot slutet stod för...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan
Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle summeras, totalt 16 priser ...
19 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet mot Amo HK väntade där man trots ett högt revanschsug i Linde-laget ännu en gång hade svårt att ta hem segern.

19 januari 2020 klockan 00:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Timmy Lundegård

Förlust efter en seg inledning

Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att få återse Lindlöven på hemmaplan, det bjöds på ett segt spel från Linde inledningsvis vilket kom till att straffa sig när slutet av den sista perioden närmade sig.

16 januari 2020 klockan 00:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven siktar mot tredje raka segern

Med två raka segrar bakom sig så är det ett formstarkt Lindlöven som tar emot tabell-ledande Hudiksvall HC när de g...

Årets första bortaförlust för Linde Volley

Under lördagen spelade Linde Volley årets första bortamatch där lagbussen tog sikte mot Linköping, tre set ...

Derbyförlust på hemmaplan

Det blev en tuff årsinledande match för Linde Volley under lördagseftermiddagen när ett derby mot Örebro skulle spelas på ...

Annons

Fatlum Ahmeti blev bästa målgörare med 9 gjorda mål Foto: Hasse Persson

bildspel Storslagen årsinledning av LIF Lindesberg

Efter att avslutat året med en relativt enkel bortaseger mot RP Linköping så fortsatte LIF Lindesberg på samma linje och gav hemmapubliken på en riktig nyårshälsning där hemmalaget utklassade Kungälv i en händelserik match som bjöd på allt mellan popcorn och gurkburkar.

3 januari 2020 klockan 22:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Volleybollderby i arenan

Med ett tufft 2019 bakom sig där flera skador har spökat för Linde Volley och hindrat laget från att spela på topp så laddar laget...

LIF Lindesberg avslutade året med vinst

Det var ett blåklätt LIF Lindesberg som befann sig i Linköping under lördagskvällen där årets sista match inom ...

bildspel Handbollsfest med julstämning

Det var en fullspäckad söndag för alla handbollsälskare när LIF Lindesberg hade sin årsavslutning i Lindesberg Arena, fö...

bildspel Tuff årsavslutning för Linde Volley

Med Linde Volleys nya poänggörare Braedyn Tutton skadad så fick den tidigare Linde-spelaren Rebecca Andersson delta som ...

LIF Lindesberg öppnar för en julig årsavslutning

I samband med LIF Lindesbergs sista allsvenska hemmamatch för året så bjuder LIF Lindesberg in till en ...

Årets sista match väntar Linde Volley

Volleybollsäsongen är nu i sin halvtidspassering och på lördag spelar Linde Volley sin sista hemmamatch för året d...

Patrik Ljungberg hyllas under kvällens match. Foto: Lindlöven

Lindlöven hyllar sin supersupporter med egen match

Under förra säsongen arrangerade Lindlöven den så kallade Röös-matchen, då man hyllade en av sina mest trogna eldsjälar Ernst Röös. Ikväll vill man återupprepa förra årets succé med att hylla sin egen supersupporter Patrik Ljungberg.

11 december 2019 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snöplig förlust mot Skånela
Handbollsallsvenskan närmar sig sin mittpunkt och med 12 matcher bakom sig så är Skånela det enda laget som det orangea LIF Lindesberg inte har m...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot obesegrade Engelholm
Det blev en lång resa för Linde Volley under söndagen när truppen tog sig till skånska Ängelholm där Elitseriens hittills enda obesegrade lag v...
8 december 2019 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och silver för hemmalagen
Favoriterna höll för trycket. Inför en fullsatt arena lyckades Frövi judos damlag bli svenska mästare för fjärde året i rad. Herrarna fick ...
7 december 2019 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2019-12-05

2019-12-02

2019-12-01

2019-11-30

2019-11-29

2019-11-28

2019-11-28

2019-11-24

2019-11-23

2019-11-20

2019-11-17

2019-11-17

2019-11-16

2019-11-15

2020-01-29 22:51