Fornaboda bakom kulisserna

Lunchtrav en helt vanlig torsdag på Sveriges grönaste och därmed kanske Sveriges finaste och gemytligaste travbana. Vad händer bakom kulisserna samtidigt som hästarna frustar fram runt banan och hästägare och spelare håller ena tummen lika hårt som spelkvittot i den andra handen? Det var några av sakerna jag funderade på medan jag begav mig ut till Fornaboda Travbana.

Jag blir varmt mottagen av Rolf Nydén som sedan sju år tillbaka är totochef och har ansvaret för allt spel och bemanningen av kassorna på banan. Rolf tar mig bakvägen in i den stora fina huvudbyggnaden som känns ganska spartansk på insidan. 


Rolf Nydén

Självklart så är det ju så att med en anläggning som bara används fullt ut elva tävlingsdagar om året under sommarmånaderna lägger man inte allt för mycket krut på att ombona och inreda. Här möts det gamla och det nya där minnen från en svunnen tid finns kvar lite överallt.


Första stopp är teknikrummet eller sambandscentralen där mycket av tekniken samlas och styrs. På en rad på väggen sitter ett antal klassiska telefonjack och vittnar om en tid när man använde telefonmoden för datauppkoppling.


– Nuförtiden så har ATG ett eget fibernät kopplat till alla 33 travbanor i Sverige som knyts samman i huvudkontoret på Solvalla i Bromma, så mycket styrs direkt därifrån. Bland annat så är det de som stänger spelet när varje lopp startar, sådana saker styrde vi härifrån förut, berättar Rolf.Camilla Isgren


ATG är det enda spelbolaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Ett bolag utan eget vinstintresse som ägs av hästsporten och där all vinst går tillbaka till sporten. Det märks att ATG styr och bestämmer mycket av det som händer. Tydligen så blev det en miss ute på en annan travbana en gång, man glömde att stänga spelet på ett lopp så det gick att spela på loppet fem till tio minuter efter att loppet avslutats. Inte alls lyckat och något som fick ATG-cheferna att riva sitt hår i frustration. Här i sambandscentralen sitter även Camilla Isgren som sköter uppdatering av banans informationstavlor och styr vad som visas ute på tv-skärmarna på området.


Som hjälp har Rolf Nydén även en vice totochef Henrik Silfverberg, som till vardags är totochef på Sundbyholm utanför Eskilstuna och konversationen kommer in på säkerhet. Säkerhetstänket är högt och det hemliga kassarummet får fortsatt vara en hemlighet även för LindeNytts nyfikna journalist.Rolf Nydén, Henrik Silfverbrand och sportchef Claes Broberg.


– I Eskilstuna blev väktarna utsatta för ett ganska avancerat rån på nittiotalet när de var på väg till bilen efter dagens spel. Man ska dock komma ihåg att det är under 5% av omsättningen den aktuella spelkvällen som sker på banan, resten är via andra kanaler. Sedan ligger pengarna i värdeväskor med färgampuller med kraftig rökutveckling som förstör det mesta av pengarna om väskorna skiljs ifrån väktarna. Polisen bedömde att det totalt var cirka 15-20 inblandade i rånet, så det blev inte många kronor till varje rånare, berättar Henrik Silfverbrand.


Den största vinst de båda totocheferna har varit med om vid en bana är 8,2 miljoner, givetvis jättekul för den som vinner men även en sådan vinst blir ganska odramatisk för en totochef.


– Det finns alltid en protesttid på trettio dagar och maxbeloppet man kan få utbetalt vid banan är femhundratusen. Det kan man få ut kontant om det är möjligt, men de flesta föredrar att få en check eller att få in pengarna direkt på kontot, säger Silfverbrand.


Ute vid de bemannade kassaluckorna träffar vi Rolf Sternlöf, en trevlig äldre herre som ger intrycket av att det inte han kan om travspel, det är inte värt att kunna. Rolf är en klippa som suttit i kassorna i många år på flera banor, för det är lite så de mindre banorna måste jobba idag, med samarbete. I dagens datoriserade tillvaro med en totomat i varje kassa så räcker det inte med elva tillfällen per år, utan de som sitter i kassorna hoppar även in på Örebrotravet och på Sundbyholm för att hålla kunskaperna fräscha.
Samtalet går direkt in på svunna tider när de gamla rivbongarna fanns, sista året man jobbade manuellt var 1987. Då var det oftast högtryck ute på banan med 25-30 kassor öppna samtidigt. Då hade totochefen Nydén fullt upp med att förse kassorna med rivbongar i olika färger och valörer


– Nu har spelet flyttat ut i stugorna, man kan följa och spela på alla lopp i Sverige via dator, surfplattor eller sin smarta telefon 364 dagar om året, julafton är enda dagen det inte körs på någon bana i Sverige, säger Nydén.


Detta har inneburit att Fornaboda får sina travdagar tilldelade av ATG och lunchtrav vardagar är inte alls optimalt publikmässigt. Då pratar Rolf hellre om nästa veckas stora dag, nationaldagen då V64 går på Fornaboda.


– Våra stora tävlingsdagar drar alltid mycket publik så då hoppas vi på bra väder. Vi har en massa extra aktiviteter planerade för barnen, vi tror på en riktig familjefest. Det är fri entré för alla upp till 18 år och dessutom så får alla barn gratis korv med bröd och festis. Varmt välkomna till Fornaboda, hälsar Rolf Nydén.

Publicerad 31 maj 2013 klockan 21:55

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto Foto: Okänd

WSK tar sikte mot slutspelsseger

Med tre raka segrar bakom sig så ser det ut som att WSK Lindesbergs damlag kommer att fortsätta nästa säsong i division 2, B-slutspelets tabelljumbo Pålsboda gästar Stadsskogsskolan under söndagen och trots den höga placeringen för Lindesberg så krävs det en seger för att hålla sig som tabelletta.

28 februari 2020 klockan 14:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Fatlum Ahmeti kan nå en unik milstolpe under söndagens hemmamatch. Foto: Hasse Persson

Viktig match väntar LIF

Med fyra matcher kvar av den Allsvenska säsongen så ser det svårt ut för LIF Lindesberg att ta sig till ett elitseriekval, tabellen är dock en jämn historia och trots den höga tabellplaceringen så är varje match viktig för LIF som med tre poäng till det nedre kvalet nu ställs mot tabelljumbon Boden där en hemmaförlust skulle sätta LIF i ett farligt läge.

28 februari 2020 klockan 11:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesimmets målgång försvinner när Gröna bron rivs

Stängningen och beslutad rivning av Gröna bron påverkar inte enbart gång- och cykeltrafiken i områ...

Playoff-spel i Lindehov

Med en förlust i den första playoff-matchen mot Visby/Roma så är det mycket på spel för Lindlöven när gotlänningarna gör sitt f...

Playoff-spelet är igång

Under tisdagskvällen inleddes det omtalade playoff-spelet som kan leda Lindlöven till HockeyAllsvenskan, vid sin första playoff-...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade Lindesbergs första parahandbollsmatch någonsin och trots att hemmalaget gick förlorande ur matchen mot Eskilstuna så var det handbollsglädjen som räknades högst.

23 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Antonia Babic visade upp sig och blev Lindes bästa poänggörare Foto: Hasse Persson

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen obesegrade Engelholm gästade Lindesberg Arena, trots det tuffa motståndet visade hemmalaget sin sanna kapacitet och bjöd publiken på en rysare som de sent kommer att glömma.

23 februari 2020 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tråkig förlust efter långresa
Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och när slutsignalen ljöd ...
22 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley går in för säsongsavslutning
Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där tabellettan Engelholm gästar ...
21 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll
I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll. - Det är superkul ...
20 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Straffläggning avgjorde onsdagens match mot Borlänge Foto: Timmy Lundegård

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i övertid och sedan straffavgörande, med fem straffskott per lag så var det en jämn kamp som väntade där det sista skottet skulle bli matchavgörande.

20 februari 2020 klockan 00:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mathilda Nilsson och Alexander Dahlin ingår numera i den svenska utvecklingsgruppen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-truppen, som ska representera Sverige vid OS i Tokyo i sommar. Under onsdagen meddelade Svenska Judoförbundet att två av Frövis yngre talanger nu blivit utvalda till utvecklingstruppen U21.

19 februari 2020 klockan 15:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot G...

Annons

Foto: Hasse Persson

Viktiga tabellpoäng på spel

Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags igen där föreningen siktar in sig på ett dubbelarrangemang när LIFs Division 2-damer står inför en viktig match mot tabelltvåan Göksten medan det Allsvenska laget ställs mot Torslanda i jakten om två viktiga poäng.

14 februari 2020 klockan 13:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Kurs i falltrygghet ger äldre stärkt självförtroende

1 600 dödsfall per år orsakas av fallolyckor, och så många som fyra personer över 65 år avlider ...

Styrkebesked inför OS: Brons i Paris för Anna Bernholm

Frövi Judos stora OS-hopp Anna Bernholm fortsätter att visa vilken otrolig form hon är i. Vid helgens...

Lindlöven är klara för Playoff

Efter lördagens seger mot Kiruna så är det fysiskt omöjligt för AllEttans bottenlag att slå ut Lindlöven från en plats ...

Bortaförlust för LIF Lindesberg

Med 0-4 på poängtavlan efter de första fem minuterna mot de Allsvenska nykomlingarna Kärra HF så såg det ljust ut för ...

Uppåtgående form trots en ny förlust

Det blev en tuff match som väntade Linde Volley när tabellfyran Sollentuna gästade Lindesberg Arena under lö...

Elitseriens tabellfyra intar Arenan

Fyra matcher återstår inom Elitseriens säsong och trots att Linde Volley har haft svårt att hitta vinnarformen inom det ...

Foto: Timmy Lundegård

Säsongens sista hockeyhelg på Lindehov

Senast som det spelades dubbelmatcher i Lindesberg så bjöd Lindlöven hemmapubliken på en riktig målfest där hemmalaget dessutom lyckades ta hem full pott till AllEttans tabell, säsongens sista dubbelmatch på hemmaisen väntar nu Linde-laget och med en mäktig vändningsseger mot Väsby bakom sig så finns ett stort självförtroende hos hemmalaget.

6 februari 2020 klockan 13:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Seger efter en makalös vändning
Med 3-0 efter den andra perioden såg det svårt ut för Lindlöven att spela hem en bortaseger mot Väsby under onsdagskvällen, ett 3-målsunderlä...
5 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny bortaförlust för Linde Volley
Årets fortsätter på den negativa trenden för Linde Volley, Jönköping var nästa destination där Gislaved stod som motståndarlag. Trots att det...
1 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust på hemmaisen trots dröminledning
Trots en härlig inledning där Lindlöven spelade till sig en ledning inför den andra perioden så blev det de långväga gästerna från Östersund...
1 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-31

2020-01-31

2020-01-29

2020-01-29

2020-01-29

2020-01-26

2020-01-25

2020-01-23

2020-01-23

2020-01-23

2020-01-21

2020-01-19

2020-01-19

2020-01-19

2020-02-28 23:02