Christer Trägårdh vill ha ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen

”Ett lokalt riskkapitalbolag blir en viktig aktör för att få igång nya verksamheter”

Nya idéer och nystartade företag i Bergslagen har svårt att få tag på det kapital som är nödvändigt för att initialt kunna få fart på sina nya verksamheter. Det är den avgörande anledningen till att ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen borde bli verklighet. Det menar Christer Trägårdh, VD på Bergslagen Sparbank.

Någon gång i början av året tog Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank initiativ till en diskussion med representanter från Bergslagskommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors om att tillsammans med banken starta ett gemensamt lokalt riskkapitalbolag. I början av sommaren uppmärksammade media detta ur ett kommunalt perspektiv. Ingen har ännu diskuterat frågan ur ett lokalt näringslivsperspektiv, och heller inte låtit initiativtagaren själv få föra fram sin syn.

Lindenytt träffade Christer Trägårdh för att få hans syn på hur idén med ett lokalt riskkapitalbolag skulle kunna vara konstruerat. Och hur ett sådant bolag skulle påverka möjligheterna till ett fungerande näringsliv i framtiden.

Grundtanken är att de fyra kommunerna och banken går in som delägare i ett gemensamägt bolag. De fem delägarna kommer enligt samma grundtanke få en ägarandel i bolaget som motsvarar insatsen. Ingen av ägarna blir majoritetsägare. Bolagets främsta uppgift kommer bli att genom ägartillskott stötta nya idéer och nystartade företag inom de fyra kommunerna

Varför är det viktigt med ett lokalt riskkapitalbolag?
Idag är det besvärligt för nya idéer och nystartade företag att få tag på kapital. Initialt är ofta balansräkningen hos ett nystartat bolag så svag att en bank inte kan gå in med finansiering. Bankernas hårda och komplicerade regelverk gör det svårt att säkerställa ett engagemang i ett nytt företag.

Är det i det läget ett riskkapitalbolag blir aktuellt?
Ja, det är då ett riskkapitalbolag kan vara lösningen. Man ska jobba inom våra Bergslagskommuner med att i ett uppstartsskede finansiera nya idéer och nystartade företag.

Hur skulle det gå till?
Ett lokalt riskkapitalbolag skall givetvis jobba nära andra finansiärer, till exempel Almi. När ett nystartat bolag fått ett extra ägarkapital som stärker balansräkningen då kan Almi komma in i bilden och låna ut pengar till bolaget. På det sättet får det nya bolaget det kapital man behöver.

Går riskkapitalbolaget in som ägare i det nya bolaget.
Ja, riskkapitalbolaget går in som ägare. Man skjuter till ett kapitalbelopp och får en ägarandel motsvarande kapitaltillskottet. Efter en tid så löser grundaren av bolaget ut riskkapitalbolaget.

Hur påverkas banken, blir det inte dubbla stolar?
Banken blir en av fem ägare. Vi måste skilja på våra olika roller. Banken har, precis som kommunerna en vardaglig roll. Riskkapitalbolaget får sin egen styrelse med egen VD och medarbetare som får sin roll. Bolaget går in med pengar i det nystartade bolaget, Almi lånar ut kapital och det nya bolaget får kraft för att lyfta. Det går inte, som jag ser det, stick i stäv med vare sig bankens eller kommunernas vardagliga roller.

Kan det bli andra intressenter än kommunerna och banken?
Vi tittar på att ta med andra intressenter, även privata riskkapitalister, men vi bör komma igång först. Får vi inte med dem som ägare i bolaget så kanske som medinvesterare i framtida projekt. Och det är också ett syfte med bolaget, att hitta investeringskapital.

Vilka investeringsbelopp kan bli aktuellt?
Initialt har vi pratat om belopp mellan 50 000 – 300 000 kronor. Och villkoret för ägartillskottet är en ägarandel som kan variera samt en styrelsepost i det nystartade bolaget. Sedan ska det också redan vid starten av projektet finnas en planerad exit på mellan tre – fem år.

Hur funkar en sådan exit? Kommer riskkapitalbolaget ta ut mer än man satsade?
Nej så funkar det inte. Någon form av avkastning kan det bli frågan om men inga fantasisummar. Har insatsen varit 100 000 kronor, kanske grundaren köper tillbaka för 115 000 kronor. Grundtanken är den att när bolaget står på egna ben så ska hela ägandet gå tillbaka till grundaren.

Vilka är riskerna?
Krasst är det ju så, att om inte affärsidén håller då riskerar du ju insatta pengar. Men jag tror att varje projekt blir så väl genomlyst, bland annat genom ett tänkt samarbete med Inkubera i Örebro, att det mest kommer att gå bra.

Hur viktigt är det nu att det blir ett lokalt riskkapitalbolag?
Oerhört viktigt! En av de viktigaste frågorna är att få till en fungerande hjälp för mindre företag att komma igång. Entreprenörer måste stöttas för att kunna bemöta den omställning av industrin som kommer i framtiden. Den tunga industrin som finns kommer säkert finas kvar även framöver, men det är nödvändigt också med annat. Vi behöver idéer som kan leda till tillväxt.

Lindenytt tackar Christer Trägårdh för pratstunden och återkommer i frågan när kommunerna och banken lämnat idéstadiet och tankarna och närmat sig ett mer skarpt läge.

Publicerad 22 augusti 2013 klockan 17:24

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska ...

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer
Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon...
12 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet
UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på ...
8 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så mycket högre blir hyran i år
Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya ...
6 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat/Instagram

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.

5 mars 2024 klockan 11:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Per-Anton Olsson är lärare på Fordonsprogrammet på Lindeskolan. Foto: Privat/Fredrik Norman

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på Lindeskolan. Bland förslagen finns bland annat att lägga ned Lastbil och mobila maskiner på Fordons- och transportprogrammet, även kallat tunga fordon. Per-Anton Olsson som är lärare på programmet menar att beslutet kommer fattas på felaktiga grunder, då underlaget inte stämmer.
– De får det att framstå som att vi skulle behöva nya lokaler, men vi har lokaler som är väldigt välanpassade, däremot har det varit problem med lätta fordon, säger han.

10 februari 2024 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden
Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i f...
9 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast
Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att dåvarande ägare beslutat att lägga ner ...
6 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier
Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, Kulturstipendium, Föreningsledarstipendium samt ...
1 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2024-03-28 12:18