Maria Lindstedt, informatör och Maria Gunnarsson, bitr utvecklingschef

Engagerad personal ökar patientsäkerheten och spar både tid och pengar

Vid Lindesbergs lasarett jobbas det intensivt med ett aktivt utvecklingsarbete, där förändring och förbättring av rutiner, arbetssätt och planering är något som berör alla 600 medarbetare.- Vårt utvecklingsarbete strävar efter att utveckla det goda sjukhuset där ledorden är bra patientsäkerhet och en vård med bra kvalitet, säger Maria Gunnarsson, biträdande chef vid sjukhusets utvecklingsenhet.

Vid utvecklingsenheten på lasarettet i Lindesberg jobbar tretton personer, varav sex på heltid, med bland annat utvecklings- och utbildningsfrågor. Maria Gunnarsson är biträdande chef och en av de ansvariga för bland annat det övergripande kvalitets- och utvecklingsarbete som bedrivs vid sjukhuset. Ett arbete som är systematiserat och strukturerat utefter beprövade metoder, som i delar påminner om den japanska industrin, kombinerat med egna utvecklingsmetoder. Mycket är reglerat i lag, men det är för patienternas bästa man arbetar och alltid måste ha i åtanke.

Därför jobbar utvecklingsenheten ständigt med att alla på sjukhuset, parallellt med sin ordinarie uppgift, också kontinuerligt jobbar med ett aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete.

– Alla våra medarbetare ska ha blicken för det här förhållningssättet. Det skapar en förbättringskultur på arbetsplatsen, säger Maria Gunnarsson.

Maria Gunnarsson menar att det inte bara är de stora förändringarna som är viktiga och som gör nytta, utan det är lika viktigt att ta till vara även mindre förändringar. På sikt sparar också de små förbättringarna både tid och pengar. Gunnarsson ger ett exempel; letar du varje dag i tjugo minuter efter till exempel papper är det efter ett år lika med två veckors arbetstid.

– Vi vill förbättra vården och allt runt omkring och ta bort eller förändra sådant som inte har ett värde för patienten, säger hon.

Förbättringsarbete sker även inom administrationen där man strävar efter att ha samma struktur vid arkivering och sortering liksom en logisk mappstruktur i alla datorer på sjukhuset.

En viktig kugge i utvecklingsarbetet är också Maria Lindstedt, informatör i sjukhusledningen och ansvarig för att det som händer på sjukhuset kommer alla medarbetare, och i vissa fall också allmänheten, till del på ett ordnat sätt.

– Jag ser till att sprida de goda exemplen, säger Maria Lindstedt.

Förbättringsdagen
Som ett led i att sprida både den så viktiga förbättringsandan, som alla de goda idéerna har man en gång om året det man kallar Förbättringsdagen. Då får alla som lämnat in idéer på förbättringar visa upp sig och muntligt eller via affischer presentera sitt förslag. Tanken är att alla på sjukhuset ska få ta del av vad andra har gjort och samtidigt inspireras och ta med sig idéerna till sin arbetsplats.

– Delaktighet, engagemang och dialog är jätteviktigt. Vi jobbar för patienterna, betonar Lindstedt.

Ett av de exempel som visades under dagen är ett nytt sätt att på vårdavdelning 2 visa patientstatus när det gäller vem som har syrgas eller dropp, vem som äter en speciell medicin eller när någon är på väg att skrivas ut. Med hjälp av ett antal färgade magneter slipper man nu skriva om schemat på nytt vid varje förändring, nu flyttar man bara på en magnet.

– Att ta vara på de små förändringarna i vardagen, det vill vi bli ännu vassare på, säger Gunnarsson.

Annelie Andersson, avdelningschef och Benny Lekberg, sjuksköterska och projektledare för Akut förbättring som vann årets Förbättringspris vid Lindesbergs  lasarett. 
Vinnare vid årets förbättringsdag, för en sådan utsågs också, blev ett större projekt vars mål är att snabba på patientflödet på sjukhusets akutmottagning. Projektet har visat att det går att spara timmar i väntetid utan att försämra patientsäkerheten, bara genom en bättre planering och andra befogenheter. Ett exempel är att låta sjuksköterskan skriva remiss till handledsröntgen. En åtgärd som sparar över en timme i väntetid för patienten. Målet med projektet är att ingen ska behöva ha en längre väntetid än fyra timmar på akuten, oavsett orsak.

Projektet har också tagit fram en folder som alla som varit på akuten får med sig därifrån. I foldern har personalen fyllt i med information och noteringar om återbesökstid, röntgentid och annat av värde för patienten.

Patientsäkerhet, kortare väntetider och nöjda patienter är viktiga mål i förbättringsarbetet men det finns också ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi måste värna om de skattekronor som kommer in, vi har inte råd att slösa med våra resurser. Vårt perspektiv är att få ut så mycket värde som möjligt ur varje skattekrona som kommer in, säger Maria Gunnarsson.

Publicerad 27 november 2013 klockan 10:23

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Nu söker polisen volontärer i lokalpolisområdet. Foto: Polismyndigheten

Nu kan Du bli polisvolontär

På fredagen meddelade polisen i Lindesberg, att man nu kommer att rekrytera så kallade polisvolontärer, som skall kunna arbeta vid polisens sida vid till exempel större evenemang och i andra sammanhang där volontärer kan vara till polisens hjälp.
– Polisvolontärer har betytt mycket för polisen på andra håll, till exempel i Stockholm och närmast i Örebro. Nu utökas den här verksamheten, vilket innebär att även vårt lokalpolisområde ingår och det ser jag som väldigt positivt, kommenterar kommissarie Stefan Toll, lokalpolisområde Lindesberg där även Nora och Ljusnarsberg ingår.

24 januari 2020 klockan 14:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Kenneth Andersson och Erik Hammarström är mycket nöjda med den nya lokalen. Foto: Camilla Lagerman

Ny lokal och nya idéer för Lindesnickarn

Nästan trettio år har gått sedan Kenneth Andersson startade sitt företag Lindesnickarn i Lindesberg, och numera är hans fönsterspeglar och ramar välkända i trakten. Sedan årsskiftet huserar hans snickeri i en ny lokal, bara ett stenkast ifrån den förra, något han planerar att visa upp under nästa helgs Vinterspår.

24 januari 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hemmamatchen avgjordes i sista sekunden

Det var dramatik på högsta nivå när matchen mellan LIF Lindesberg och Tyresö Handboll skulle avgöras under ...

När snöröjningen uteblev prioriterades röjning av sly istället

Snöröjning och halkbekämpning är ordinarie arbetsuppgifter för Samhällsbyggnad ...

Tuff hemmamatch väntar Linde Volley

Efter en mardrömsstart på det nya året där Linde Volley inte lyckats få med sig någon setpoäng i någon av sina två ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesbergs lasarett sjätte bästa i landet

När Dagens Medicin under onsdagen tillkännagav sin årliga ranking över landets bästa sjukhus, placerade sig Lindesbergs lasarett på en sjätteplats i kategorin mindre sjukhus 2019. Det är den bästa placeringen man haft sedan rankingen startade 2012.

23 januari 2020 klockan 10:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto FOTO: Fredrik Stenfelt

Hockeyhelg i Lindehov

Med flera dubbelmatcher spelade i Norrland är det dags för Lindlöven att själva arrangera en riktig hockeyhelg inom AllEttan med match under både lördagen och söndagen, norrlandslagen Tegs HK Hockey och Piteå HC gästar Lindehov och trots att båda motståndarlagen placeras under hemmalaget i tabellen så väntas det ändå att bli två tuffa matcher där Lindlöven har ett extremt sug på säsongens första hemmaseger.

23 januari 2020 klockan 09:59 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

ICA-Pers bolag har köpt ”Strandsfastigheten”
Den 5500 kvadratmeter stora industrifastigheten på Bandygatan, som huserar tryckeriverksamhet sedan många år, har sålts. Ny ägare är samma bolag...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt cannabis togs i beslag
Polisen i Lindesberg beslagtog under tisdagskvällen en mindre mängd cannabis. En man i 25-30-årsåldern misstänks nu för ringa narkotikabrott ...
22 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ny hemmamatch väntar LIF
Med helgens förlust mot Amo bakom sig så laddar LIF Lindesberg om och hoppas på revansch i dubbel mening när Tyresö gästar Lindesberg Arena ...
21 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Sedan i december ger Linde energis stora ackumulatortank ett konstnärligt intryck i mörkret. Foto: Fredrik Norman

Upplyst fjärrvärmetank blev konstverk i vintermörkret

Sedan den 19:e december framträder Linde energis 46 meter höga ackumulatortank mycket tydligt i vintermörkret för förbipasserande. Sedan dess har den nämligen varit upplyst under dygnets mörka timmar, som på sitt sätt skapar ett konstnärligt inslag i industriområdet.
– Det här har varit ett önskemål från styrelsen ända sedan tanken stod färdig, att göra något fint av den, förklarar Johan Gunnarsson som arbetar som tekniker på Linde energi och har ansvarat för att få till en belysning som klarar uppdraget.

21 januari 2020 klockan 15:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hela vår kommun är en landsbyggdskommun och då måste kommunikationen fungera, säger John Omoomian. Foto: Fredrik Norman

Socialdemokraterna kritiserar regionens trafikförslag – önskar återremiss

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län besluta hur länets kollektivtrafik ska se ut och fungera de närmsta åren. Region Örebro läns trafikförslag skulle bland annat innebära nerdragningar på ett flertal busslinjer både i Lindesberg och Ljusnarsberg om det röstas igenom. Nu har Socialdemokraterna i de båda kommunerna gått samman och begär återremiss av ärendet.

20 januari 2020 klockan 14:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bankens verksamheter på Kungsgatan i Lindesberg flyttar temporärt till Nora

I höstas meddelade Bergslagens Sparbank att man ville samla all kraft under ett ...

45 extra välfärdsmiljoner till länet: ”Glad att regeringen har lyssnat på oss”

På måndagen presenterade regeringen och samarbetspartierna deras...

Tonårstjej sexuellt ofredad i Frövi

En man i 30-årsåldern med brunt hår och iklädd en svart väst samt marinblå huvtröja, söks av polisen sedan denne ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 50-årsåldern höll polisen sysselsatt i många timmar: ”Kraftigt påverkad”

En man i 50-årsåldern greps vid lunchtid i lördags på en plats i Kopparberg. Han hade då varit under polisens lupp vid flera tillfällen sedan kvällen innan och med sin början i Lindesberg.
– Klockan 23.49 fick vi påringning om att mannen stod och knackade på dörren och ryckte i dörrhandtaget till en bostad på Kungsgatan. Det här var början på en lång rad händelser som han misstänks för, kommenterar Kenneth Johannesson, presstalesperson vid polisen.

20 januari 2020 klockan 10:22 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dubbla matcher för Lindlöven

Efter onsdagens förlust mot AllEttans tabelletta Hudiksvall där Lindlöven inledde med ett segt spel i den första perioden som ...

bildspel Flera lindehästar prisades på travgalan

Det bjöds på god mat och trevlig underhållning hos showrestaurangen Eztrad i Örebro när travåret för 2019 skulle...

Tuff bortamatch för LIF

Med Fatlum Ahmeti tillbaka i laget efter VM-kvalspel med Kosovos landslag så begav sig LIF Lindesberg till Alstermo där revanschmötet...

På måndag öppnar Folktandvården och Vårdcentralen i Bergsparken

Under fredagen går de sista flyttlassen från Folktandvården och Vårdcentralen i ...

Replik på ”S och C svarar M på kritiken”

INSÄNDARE/DEBATT: S och C saknar plan för hur integrationsarbetet i våra skolor ska genomföras. Moderaterna ...

bildspel Unga kockar möttes i matduell på Lindeskolan

Det stod mellan "Fetaostlax med pasta" och "Ugnsbakad lax med potatismos och grönsaker" i dagens Kockduell som ...

Mikael Juneholm och Anders Tengvall på Räddningstjänsten i Lindesberg är själva föräldrar och vet hur viktigt det är med omtanke om barnen när de råkat ut för en dramatisk händelse. Foto: Lotta Persdotter

Rädda Barnens mjukdjur tröstar olycksdrabbade barn

Nu har brandstationen i Lindesberg fått nya ”medarbetare”. Det är Rädda Barnen i Bergslagen som förmedlat ett trettiotal mjukdjur från IKEA. Pandor, nallar, katter, kaniner, hundar – ja, till och med ugglor, att ge till barn som drabbats av olyckor.
– Jättebra ! Det här är väldigt uppskattat, säger Mikael Juneholm, chef för räddningstjänsten i Lindesberg.

16 januari 2020 klockan 09:10 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Fotgängare påkörd – förd till sjukhus med skallskada
UPPDATERAD. En person har förts till sjukhus med ambulans sedan denna blivit påkörd av en backande bil i området Stadsskogen i Lindesberg. - ...
16 januari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter en seg inledning
Efter två långväga resor till Hudiksvall och Östersund under föregående vecka så var det äntligen dags för Lindesbergs hockeyälskare att f...
16 januari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Snart kan hela världen lyssna på Chris Kläfford
Ända sedan Chris Kläfford klev rakt in i hjärtat hos de amerikanska tv-tittarna har trycket efter hans musik varit högt, då många ville å...
15 januari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-01-15

2020-01-15

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-14

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-13

2020-01-12

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-10

2020-01-09

2020-01-24 21:19