Maria Lindstedt, informatör och Maria Gunnarsson, bitr utvecklingschef

Engagerad personal ökar patientsäkerheten och spar både tid och pengar

Vid Lindesbergs lasarett jobbas det intensivt med ett aktivt utvecklingsarbete, där förändring och förbättring av rutiner, arbetssätt och planering är något som berör alla 600 medarbetare.- Vårt utvecklingsarbete strävar efter att utveckla det goda sjukhuset där ledorden är bra patientsäkerhet och en vård med bra kvalitet, säger Maria Gunnarsson, biträdande chef vid sjukhusets utvecklingsenhet.

Vid utvecklingsenheten på lasarettet i Lindesberg jobbar tretton personer, varav sex på heltid, med bland annat utvecklings- och utbildningsfrågor. Maria Gunnarsson är biträdande chef och en av de ansvariga för bland annat det övergripande kvalitets- och utvecklingsarbete som bedrivs vid sjukhuset. Ett arbete som är systematiserat och strukturerat utefter beprövade metoder, som i delar påminner om den japanska industrin, kombinerat med egna utvecklingsmetoder. Mycket är reglerat i lag, men det är för patienternas bästa man arbetar och alltid måste ha i åtanke.

Därför jobbar utvecklingsenheten ständigt med att alla på sjukhuset, parallellt med sin ordinarie uppgift, också kontinuerligt jobbar med ett aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete.

– Alla våra medarbetare ska ha blicken för det här förhållningssättet. Det skapar en förbättringskultur på arbetsplatsen, säger Maria Gunnarsson.

Maria Gunnarsson menar att det inte bara är de stora förändringarna som är viktiga och som gör nytta, utan det är lika viktigt att ta till vara även mindre förändringar. På sikt sparar också de små förbättringarna både tid och pengar. Gunnarsson ger ett exempel; letar du varje dag i tjugo minuter efter till exempel papper är det efter ett år lika med två veckors arbetstid.

– Vi vill förbättra vården och allt runt omkring och ta bort eller förändra sådant som inte har ett värde för patienten, säger hon.

Förbättringsarbete sker även inom administrationen där man strävar efter att ha samma struktur vid arkivering och sortering liksom en logisk mappstruktur i alla datorer på sjukhuset.

En viktig kugge i utvecklingsarbetet är också Maria Lindstedt, informatör i sjukhusledningen och ansvarig för att det som händer på sjukhuset kommer alla medarbetare, och i vissa fall också allmänheten, till del på ett ordnat sätt.

– Jag ser till att sprida de goda exemplen, säger Maria Lindstedt.

Förbättringsdagen
Som ett led i att sprida både den så viktiga förbättringsandan, som alla de goda idéerna har man en gång om året det man kallar Förbättringsdagen. Då får alla som lämnat in idéer på förbättringar visa upp sig och muntligt eller via affischer presentera sitt förslag. Tanken är att alla på sjukhuset ska få ta del av vad andra har gjort och samtidigt inspireras och ta med sig idéerna till sin arbetsplats.

– Delaktighet, engagemang och dialog är jätteviktigt. Vi jobbar för patienterna, betonar Lindstedt.

Ett av de exempel som visades under dagen är ett nytt sätt att på vårdavdelning 2 visa patientstatus när det gäller vem som har syrgas eller dropp, vem som äter en speciell medicin eller när någon är på väg att skrivas ut. Med hjälp av ett antal färgade magneter slipper man nu skriva om schemat på nytt vid varje förändring, nu flyttar man bara på en magnet.

– Att ta vara på de små förändringarna i vardagen, det vill vi bli ännu vassare på, säger Gunnarsson.

Annelie Andersson, avdelningschef och Benny Lekberg, sjuksköterska och projektledare för Akut förbättring som vann årets Förbättringspris vid Lindesbergs  lasarett. 
Vinnare vid årets förbättringsdag, för en sådan utsågs också, blev ett större projekt vars mål är att snabba på patientflödet på sjukhusets akutmottagning. Projektet har visat att det går att spara timmar i väntetid utan att försämra patientsäkerheten, bara genom en bättre planering och andra befogenheter. Ett exempel är att låta sjuksköterskan skriva remiss till handledsröntgen. En åtgärd som sparar över en timme i väntetid för patienten. Målet med projektet är att ingen ska behöva ha en längre väntetid än fyra timmar på akuten, oavsett orsak.

Projektet har också tagit fram en folder som alla som varit på akuten får med sig därifrån. I foldern har personalen fyllt i med information och noteringar om återbesökstid, röntgentid och annat av värde för patienten.

Patientsäkerhet, kortare väntetider och nöjda patienter är viktiga mål i förbättringsarbetet men det finns också ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi måste värna om de skattekronor som kommer in, vi har inte råd att slösa med våra resurser. Vårt perspektiv är att få ut så mycket värde som möjligt ur varje skattekrona som kommer in, säger Maria Gunnarsson.

Publicerad 27 november 2013 klockan 10:23

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF skrev historia i arenan

Det var en historisk handbollsmatch som spelades i Lindesberg Arena under söndagseftermiddagen där LIF Lindesberg arrangerade Lindesbergs första parahandbollsmatch någonsin och trots att hemmalaget gick förlorande ur matchen mot Eskilstuna så var det handbollsglädjen som räknades högst.

23 februari 2020 klockan 20:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsAntonia Babic visade upp sig och blev Lindes bästa poänggörare Foto: Hasse Persson

bildspel Tabellettan utmanades hårt av Linde Volley

Säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundspel väntade där de 5-faldiga SM-vinnarna och för säsongen obesegrade Engelholm gästade Lindesberg Arena, trots det tuffa motståndet visade hemmalaget sin sanna kapacitet och bjöd publiken på en rysare som de sent kommer att glömma.

23 februari 2020 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tråkig förlust efter långresa

Efter en jämn första halvlek så krossades LIF Lindesberg av det aktuella bortalaget HIF Karlskrona efter halvtidsvilan och n...

Linde Volley går in för säsongsavslutning

Elitseriens avslutning närmar sig, på söndag spelas den sista hemmamatchen inom volleybollens Elitserie där ...

Björkmans Bil nya ägare av Samuel Karlsson Bil

Bertil Björkman Bil AB med huvudkontor i Västerås blir från och med 1 april nya ägare av Samuel Karlsson ...

Dennis Arkanius, Christoffer Wilhelmsson, Christer Pilblad. Foto: Johan Birath

Hillstreet öppnar ungdomsgård på prov med omedelbar start

Med start tisdag 25 februari öppnar en ny ungdomsgård i Lindesberg. Det är Hillstreet på Kullgatan, som två gånger i veckan nu under våren kommer att hålla öppet för traktens ungdomar i årskurs 4 till årskurs 9.
– Faller det väl ut, d.v.s. blir många besökare, mycket verksamhet och fungerar organisationsmässigt och ekonomiskt så ser vi ingen anledning till att inte fortsätta, förklarar Christer Pilblad som tillsammans med Dennis Arkanius och Christoffer Wilhelmsson kommer hålla i verksamheten.

21 februari 2020 klockan 11:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Terry Evans tackar för sin tid i Fanthyttan. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Terry Evans säljer kursgården – dags för nästa fas i livet

Efter 15 års verksamhet har mediet Terry Evans fattat det svåra beslutet att sälja sin kursgård Gamla Byskolan i Fanthyttan.
– Jag vill tacka alla som har besökt skolan under åren, men nu är det dags för nästa fas i livet, berättar Terry för LindeNytt.

21 februari 2020 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lundin: ”KD i Lindesberg vet inte mer än vad andra partier borde veta”
INSÄNDARE/DEBATT: Vi ville med vårt uttalande från årsmötet bara påvisa vår oro över hur situationen på Lindebergs Lasarett utvecklats under ...
21 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dags för historisk match i parahandboll
I helgen skrivs det historia i Lindesberg arena, då LIF Lindesberg arrangerar sin första hemmamatch någonsin i parahandboll. - Det är superkul ...
20 februari 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnad av Kristinavägen mot framtida översvämningar
I början av 2010-talet drabbades Lindesbergs centrala fastigheter av översvämningar vid flera tillfällen i samband med kraftigt skyfall - så ...
20 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde energi fortsätter att byta till hållbara stolpar längs ledningsnätet. Foto: Linde energi.

Linde energi når ännu en milstolpe i miljöarbetet

PRESSMEDDELANDE: När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg ersattes kreosot-behandlade stolpar med giftfria WOPAS-stolpar. Nu pågår arbetet med att uppdatera stolparna på en parallellsträcka längs högspänningsnätet mellan Björkhammarshult och Rumängen – denna gång med hållbara, linoljeimpregnerade stolpar, informerar Linde energi i ett pressmeddelande.
– Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, säger Ola Andersson, Enhetschef Anläggning på Linde energi.

20 februari 2020 klockan 09:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Straffläggning avgjorde onsdagens match mot Borlänge Foto: Timmy Lundegård

En våldsam rysare avslutade AllEttan

Med 0-2 på poängtavlan med 5 minuter kvar av hemmamatchen mot Borlänge såg det mörkt ut för Lindlöven som med två snabba mål tog matchen in i övertid och sedan straffavgörande, med fem straffskott per lag så var det en jämn kamp som väntade där det sista skottet skulle bli matchavgörande.

20 februari 2020 klockan 00:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mathilda och Alexander uttagna till den svenska utvecklingsgruppen i judo

I november förra året blev Frövi Judos Anna Bernholm uttagen till den svenska OS-...

Dumpade möblemang – efterlämnade namn och adress

Någon eller några har dumpat gamla möbler och inredningsdetaljer på industriområdet i anslutning ...

Moderaterna kräver svar på frågor om integration i skolan

Under förra året föreslog Moderaterna i en motion, att en översyn skulle göras beträffande ...

AnnonsFoto: Linde energi

Stormen Dennis störde – men inte i någon större omfattning

PRESSMEDDELANDE: Efter att stormen Dennis bedarrat kan Linde energi summera ett hektiskt dygn med förhållandevis få störningar. God beredskap, långsiktiga investeringar och erfaren personal gör att det lokala energibolaget står väl rustat för att möta svåra väderförhållanden, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi har haft några kortare strömavbrott på landsbygden kring Fellingsbro och Vedevåg, som vi löst inom ett par timmar. Det har uteslutande rört sig om träd som fallit på ledningarna, hälsar Fredrik Esenius, beredskapsansvarig på Linde energi.

18 februari 2020 klockan 12:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beslut i BUN: Nya tag för Vedevågsskolan

Under fredagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden röstades majoritetens förslag igenom, om att utreda mö...

Sista matchen i AllEttans grundspel

Med en seger från helgens Norrlandsturné, en ny skadad spelare i laget och med en trevlig överraskning på lagets line-up ...

Vet KD något som vi andra inte vet?

INSÄNDARE/DEBATT: Förra hösten tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en handlingsplan för budget i balans. Den ...

SMHI varnar för fortsatt hårda vindbyar

Söndagens blåsväder ser ut att fortsätta med ungefär samma styrka i vindbyarna även under måndagsdygnet. SMHI:s ...

Varierat resultat under nya Norrlandsturnén

En ny norrlandshelg väntade Lindlöven som inledde helgen med en seger mot Umeålaget Tegs SK Hockey efter att ...

bildspel Dubbelt jubel hos LIF

LIF Lindesbergs handbollssöndag slutade med en stor succé, två tuffa matcher spelades där både damernas viktiga division 2-match mot G...

Foto: Timmy Lundegård

Första årssegern för Linde Volley

Efter en tuff inledning på det nya året så fick Linde Volley utbetalning på sitt tuffa arbete där de åkte från Lund med årets första seger, trots 2-1 i set till motståndarlaget så visade Linde-damerna upp sin styrka i det fjärde setet som resulterade i ett avgörande 5:e set där Linde Volley inte gick att stoppa.

16 februari 2020 klockan 11:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Framtiden för Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Regionens plan ger försämrad tillgänglighet och dyrare vård för invånarna i den norra länsdelen. Det skriver pensionären ...
14 februari 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Viktiga tabellpoäng på spel
Att LIF Lindesbergs Division 2-lag fick visa upp sig på helplan inför helgens allsvenska match strax innan jul blev en stor succé, nu är det dags ...
14 februari 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Här laddas det till tusen inför årets bokrea
Nere i källarvåningen hos Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, pågår just nu förberedelserna inför årets litterära begivenhet. Den stora ...
14 februari 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-02-13

2020-02-13

2020-02-13

2020-02-12

2020-02-12

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-11

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-10

2020-02-09

2020-02-08

2020-02-24 09:19